براساس گزارش معاون اقتصادي بانك مركزي
موجودي حساب ذخيره ارزي در پايان سال ۸۳
به ۱۳ ميليارد و ۱۷ ميليون دلار افزايش يافت
* تعهدات خارجي كشور در پايان سال ۸۳ به ۴۰ ميليارد دلار رسيد
* كل قراردادهاي متقاضيان تسهيلات حساب ذخيره ارزي تا اسفند ۸۳ به ۶ ميليارد و ۸۷۴ ميليون دلار رسيد كه ۹۷ درصد آن به بخش صنعت تعلق داشت
گروه اقتصادي: علي اكبر كميجاني معاون اقتصادي بانك مركزي در گزارشي روند اقتصاد كشور در طول برنامه سوم را مثبت ارزيابي كرده و تاكيد نموده است عليرغم بي ثباتي اقتصادي در جهان بويژه خاورميانه سياست هاي اجرايي طول برنامه به ثبات نسبي اقتصاد ايران منجر شده است.
به گزارش خبرنگار ما وي در گزارشي كه در آخرين شماره نشريه روند وابسته به بانك مركزي منتشر شده تاكيد مي كند افزايش بهاي محصولات صادراتي منطقه خليج فارس به دليل تحولات سياسي منطقه بويژه افزايش قيمت نفت خام در دستاوردهاي مثبت اقتصادي كشور در طول برنامه سوم موثر بوده است.
به نوشته كميجاني متوسط رشد اقتصادي ايران در طول برنامه ۵/۵ درصد بوده كه به هدف۶ درصدي متوسط رشد اين شاخص در برنامه نزديك است.
نرخ رشد تشكيل سرمايه ثابت ناخالص نيز در طول برنامه به ۳/۹ درصد رسيد كه بسيار بيش از ۱/۷ درصد تعيين شده در برنامه سوم بوده است. به گفته وي رشد سرمايه گذاري در كشور ناشي از سرمايه گذاري در ماشين آلات بوده است كه سالانه ۳/۱۲ درصد رشد داشته است.
براساس اين گزارش در سال ۸۳ برخلاف انتظار رشد اقتصادي كشور كاهش يافت و از ۷/۶ درصد در سال ۸۲ به ۸/۴ درصد در اين سال رسيد.
وي علت اصلي كاهش رشد اقتصادي را كاهش رشد بخش هاي كشاورزي، ساختمان و نفت عنوان كرد و رشد اقتصاد كشور در اين سال بدون نفت را معادل ۱/۵ درصد اعلام كرد كه در مقايسه با ۹/۵ در سال ۸۲ معادل ۸/۰ درصد كاهش داشته است.
در سال ۸۳ بيشترين رشد در بخش صنعت با ۵/۱۲ درصد و كمترين رشد در بخش ساختمان با منفي ۹/۵ درصد رخ داده است.
تعهدات خارجي ۴۰ ميليارد دلاري
معاون اقتصادي بانك مركزي در گزارش خود تاكيد مي كند، در سال ۸۳ واردات و صادرات كشور نسبت به سال ۸۲ به ترتيب ۹/۲۳ و ۶/۳۰ درصد رشد داشته است.
وي ميزان واردات را معادل ۳۶ ميليارد و ۶۳۹ ميليون دلار و ميزان صادرات را با احتساب نفت معادل ۴۴ ميليارد و ۲۰۳ ميليون دلار اعلام كرد و تاكيد كرد، در پايان سال ۸۳ تعهدات خارجي كشور با ۳/۱۵ درصد افزايش نسبت به سال قبل با احتساب هزينه هاي بهره بدهي هاي قطعي كشور به ۴۰ ميليارد دلار رسيد.
خطر برداشت مكرر و بي رويه
معاون اقتصادي بانك مركزي در اين گزارش با مثبت ارزيابي كردن نقش حساب ذخيره ارزي در اقتصاد كشور برداشت هاي بي رويه از اين حساب را داراي آثار سوء بر اقتصاد كشور توصيف كرده و آن را عامل رشد نقدينگي و تورم در كشور دانسته كه اهداف اوليه اين حساب را تهديد مي كند. به گفته وي در پايان سال ۸۲ كل موجودي حساب ذخيره ارزي معادل ۱۰ ميليارد و ۱۸۴ ميليون دلار بوده كه ۸ ميليارد و ۴۴۳ ميليون دلار موجودي آن و بقيه معادل يك ميليارد و ۷۴۱ ميليون دلار مطالبات تسهيلات اعطايي مي باشد، به گفته وي با محاسبه منابع ورودي و خروج حساب كل موجودي آن در پايان سال ۸۳ به ۱۳ ميليارد و ۱۷ ميليون دلار افزايش يافته كه از اين ميزان نيز ۳ ميليارد و ۵۸۲ ميليون دلار مطالبات تسهيلات اعطايي است. پيش از اين ميزان موجودي حساب ذخيره ارزي در سال ۸۳ بيش از ۱۰ ميليارد دلار اعلام شده بود.
وي كل ارزش قراردادهاي منعقده بين بانك ها و متقاضيان تسهيلات از اين حساب را تا اسفندماه سال ۸۳ معادل ۶ ميليارد و ۸۷۴ ميليون دلار اعلام كرد كه ۱/۹۷ درصد آن به بخش صنعت تعلق داشته است.
وي تشكيل حساب ذخيره ارزي و اختصاص بخشي از منابع اين حساب به سرمايه گذاري را موجب ظرفيت سازي توليدي و اشتغال براي نسل هاي آينده دانسته و آن را يكي از شكل هاي پس انداز ملي محسوب كرده است. وي نقش اين حساب را در ثبات اقتصادي كشور نيز مورد تاكيد قرار داده است.
|