گشت و گذار در بازار فروش روسري
رنگارنگ همچون خزان و بهار
بخشي از بازار بزرگ تهران در سبزه ميدان به فروشنده هاي روسري اختصاص دارد، اما رفتن به اين مكان براي خريد تك فروشي بي فايده است، چراكه اكثر مغازه داران آن به فروش عمده اي و تغذيه بازار ايران مشغول هستند
|
|
تنوع طرح و رنگ روسري ها، انتخاب سختي را براي خريداران رقم زده است.
داخل مغازه كه مي شوم پر از مشتري است. مغازه دار و فروشنده هم مشغول جواب دادن به آنها هستند. به قول معروف هركسي ساز خودش را مي زند. «آقا يك شال داريد كه هم گل اين روسري روش باشه، هم بته جقه اي رنگ آن شال؟ مشتري ديگري هم اصرار دارد كه حتما روسري پشت ويترين را بخرد، هرچند كه همان طرح و رنگ جلويش است. مي گويد: «اون فرقه مي كنه، رنگش غير از اينه. توضيح فروشنده هم در مورد نور ويترين اثري نمي كند. دختري هم جلوي آينه قدي ايستاده و با عصبانيت و كسالت، پانزدهمين روسري را سرش مي كند و باز هم راضي نيست. دست آخر هم مي گويد: «مطمئن نيستم اين شالي كه انتخاب كردم با مانتوم جور در بيايد، يه روز ديگه كه آن مانتو تنم بود، ميام براي خريد. كمي كه مغازه خلوت مي شود، ميز روبه روي فروشنده مملو از روسري ها و شال هاي باز شده است كه دوباره بايد تا شده و در جايشان قرار بگيرند. در حين جمع كردن ميز مي گويد: «باز هم چند تاش مفقود شده! ماجراهايي از اين دست براي فروشنده ها بسيار است. قصه تكرارشدني انتخاب سخت. يكي از اصلي ترين پوشش زنان روسري است كه به خاطر تنوع زياد در طرح و رنگ انتخاب را كمي با مشكل روبه رو مي كند.
طرح هاي ايراني، توليد خارجي
در كنار توليدات داخلي، محصولات مختلفي از كشورهاي گوناگون در بازار ايران يافت مي شود كه ايتاليا، هند، چين و تركيه از جمله آنها هستند. پوششي تحت عنوان روسري در چنين كشورهايي به ندرت وجود دارد. گذشته از اين، طرح هايي كه ديده مي شود در بيشتر موارد برخاسته از فرهنگ ايراني، طرح هاي بته جقه اي، تركمن، با تركيب رنگي كاملا ايراني است. توضيح ماجرا اين است كه واردكننده هاي روسري با در نظر گرفتن فرهنگ و خواست بازار ايران، طرح هاي خود را به كشورهاي توليدكننده خارجي داده و پس از توليد در آن كشورها، وارد بازار ايران مي كنند و برخي مواقع از يك طرح مشابه، توليد دو يا سه كشور متفاوت ديده مي شود؛ الگوبرداري هايي كه گاهي اوقات با تغيير كوچكي در طرح يا رنگ يا ادغام چندين طرح مورد پسند بازار به توليد رسيده اند. طرح هايي كه در حاضر به طور عمده يافت مي شوند، گل، پروانه و طرح هاي بته جقه اي هستند.
مراكز فروش
بخشي از بازار بزرگ تهران در سبزه ميدان به فروشنده هاي روسري اختصاص دارد، اما رفتن به اين مكان براي خريد تك فروشي بي فايده است، چراكه اكثر مغازه داران آن به فروش عمده اي و تغذيه بازار ايران مشغول هستند. در اكثر خيابان ها و در تمامي مراكز خريد به طور قطع يك روسري فروشي پيدا خواهد شد كه از آن جمله مي توان به ميدان هفت حوض و پاساژ قائم اشاره كرد كه به طور مستقيم از طريق چندين واردكننده فعاليت دارند. گذشته از آن، هرجايي كه لباس هاي زنانه به فروش مي رسد، اعم از مانتو، شلوار يا لباس هاي مجلسي، روسري هم پيدا خواهد شد. البته مراكز غير مرتبط كه در كنار فروش جنس اصلي خود به فروش روسري نيز مي پردازند، معمولا قيمت بالاتري را از مشتري طلب مي كنند.
تنوع در بازار
گذشته از طرح، رنگ و شركت توليدكننده، سايز و جنس روسري، تنوع ديگري براي اين پوشش رقم مي زند، به طوري كه روسري با شش سايز متفاوت عرضه مي شود. عرض 55 سانتيمتر كه دستمال سر براي كودكان است، 65، 70، 80، 90 و 120 سانتيمتر كه مدتي است بازار تهران توسط آنها تسخير شده است. روسري هاي بلند و سه گوشي كه با طرح هاي زيباي تركمني و رنگ هاي نشاط بخش آن، ويترين مغازه ها را جلوه اي ديگر بخشيده است. شال هم با طول هاي متفاوتي دوخته مي شود، اما عرض اكثر آنها 35 سانتيمتر است.
جنس هاي موجود در بازار در فصل هاي گرم، نخي، كريستال، ابريشم، حرير، كرپ و ساتن است كه در فصل هاي سرد در كنار آنها جنس هاي نخي ضخيم، حوله اي و پشمي نيز قرار مي گيرند. از اين ميان جنس نخ از دوام و ماندگاري بيشتري برخوردار است و جنس هاي ساتن و حرير بنا به ظرافت زياد، از آسيب پذيري بالايي برخوردارند. البته با مراقبت و شست و شوي مناسب مي توان بر عمر روسري افزود. مراقبت از گير نكردن اشياي تيز با روسري مانع نخ كش شدن و پارگي آن مي شود و شست وشو با آب سرد همراه با ريكا يا شامپو باعث مي شود كه آسيب كمتري به بافت پارچه و رنگ آن وارد شود و البته در موقع شست وشوي روسري هايي كه كارهاي دستي چون پولك و منجوق روي آن انجام شده است، مراقبت بيشتري بايد اعمال شود. براي اتو هم بهتر است از اتوي بخار با حرارت بالا استفاده كرد تا لطافت بيشتري به پارچه آن بدهد. البته اگر آسيبي جز پارگي و دررفتگي در زمان كم به روسري وارد شد، ممكن است فروشنده آن را پس بگيرد كه اين بازپس گيري منوط به وجدان كاري اوست.
قيمتي براي گل ها و پروانه ها
آنچه تعيين كننده قيمت يك روسري است، شامل شركت توليدكننده، جنس پارچه، سايز، طرح و ميزان كار دستي است كه روي آن انجام شده است. با در نظر گرفتن اين شرايط قيمت متوسط بازار براي روسري نخي معمولي از 2 هزار و 500 تا 8 هزار تومان، روسري ابريشم از 6 تا 8 هزار تومان، روسري حرير از 5 تا 7 هزار تومان، روسري كرپ از 4 تا 6 هزار تومان، روسري كريستال از 2 هزار و 500 تا 8 هزار تومان، روسري ساتن از 4 تا 6 هزار تومان، روسري نخي كلفت از يك تا 20 هزار تومان (؟!) و مدل 120 سانتيمتر طرح هاي تركمن از 5 تا 10 هزار تومان هستند. قيمت انواع شال هم براي شال نخي 3 تا 10 هزار تومان، ابريشم از 10 تا 20 هزار تومان، حرير (مجلسي كم عرض) از 2 تا 10 هزار تومان، كرپ (مجلسي ايراني) از 3 تا 7 هزار تومان، ساتن 4 تا 8 هزار تومان، حوله اي و پشمي 7 تا 12 هزار تومان و شال لينن 9 تا 13 هزار تومان هستند. البته قيمت روسري به فصول خاصي بستگي ندارد و تنها در صورت تغيير قيمت در مواد اوليه، قيمت آن كمتر يا بيشتر خواهد شد، اما عرضه بازار از لحاظ جنس و طرح، وابستگي بسيار بالايي به فصل گرما يا سرما دارد.
|