برخورد عميق در راه اصابت به جرم دنباله دار
دانشمندان ناسا خود را براي بررسي تاثيرات برخورد عمدي يك سفينه اكتشافي به يك جرم دنباله دار آماده كردند.
دانشمندان فضايي آمريكا يك سفينه اكتشافي را در مسير ستاره دنباله داري قرار داده اند كه با پرتاب بخش تحتاني خود به سوي جرم دنباله دار، تاثيرات آن را ثبت و به زمين گزارش مي كند.
بخش اصابتگر اين سفينه در اندازه يك ماشين لباسشويي است، هدف از اين اقدام پرتاب كردن مواد يخ بسته از سطح اين جرم دنباله دار است كه به نظر دانشمندان به قدمت شكل گيري منظومه شمسي يعني 6/4 ميليارد سال پيش است.
دانشمندان اميدوارند كه مطالعه اين مواد يا سنگريزه ها بتواند بينش تازه اي به آنها در باره چگونگي شكل گيري منظومه شمسي و ساختار شيميايي حيات بدهد.
اصابتگر اين سفينه با سرعت 30 هزار كيلومتر در ساعت به سطح اين جرم آسماني برخورد خواهد كرد، اما دوربيني را با خود حمل مي كند كه از نزديك شدن به سطح آن در آخرين دقايق فيلم مي گيرد و به زمين مخابره خواهد كرد.
تصوير خيالي برخورد اصابتگر با تمپل
اين سفينه كه موسوم به برخورد عميق است نيز از جريان برخورد اصابتگر به جرم دنباله دار عكس و فيلم تهيه مي كند و اطلاعات برخورد را پس از جمع آوري به زمين در 133 ميليون كيلومتري خود مي فرستد.
همچنين تلسكوپ هاي شناور در فضا مانند هابل، چاندرا، اسپيتزر، و نيوتون نيز با تمركز بر جرم دنباله دار تمپل جريان برخورد را تعقيب مي كنند. بسياري از تلسكوپ هاي زميني نيز اين برخورد را رصد خواهند كرد.
انتظار مي رود كه برخورد اصابتگر به ستاره دنباله دار تمپل گودالي به عمق 25 متر و قطر 100 متر ايجاد كند و يخ و غبار و گاز به هوا پرتاب كند و مواد بكر و دست نخورده اي را آشكار سازد.
شاتل روز 13 ژوئيه راهي ايستگاه فضايي مي شود
فضاپيماهاي شاتل از زمان سقوط كلمبيا زمينگير بوده اند.
آژانس فضايي آمريكا روز 13 ژوئيه را به عنوان تاريخ پرتاب شاتل ديسكاوري تعيين كرده است. اين نخستين پرواز شاتل از زمان انهدام فضاپيماي كلمبيا در ماه فوريه سال 2003 خواهد بود.
اين مطلب پس از يك بررسي نهايي دو روزه درباره آمادگي ديسكاوري براي انجام يك ماموريت فضايي اعلام شد.
ناسا تاريخ پرتاب شاتل را ابتدا روز 15 ماه مه تعيين كرده بود كه به خاطر ادامه طراحي يك مخزن سوخت جديد به تاخير افتاد.
پيشتر در هفته جاري يك هيات مستقل در گزارشي نوشت كه ناسا سه مورد از مجموع 15 توصيه هيات تحقيق حادثه شاتل كلمبيا براي ازسرگيري ايمن پروازها را اجرا نكرده است.
هيات تحقيق حادثه شاتل كلمبيا براي بررسي علت سقوط تشكيل شده بود.
اما مايكل گريفين، رئيس ناسا، در واكنش به آن گزارش گفت: براساس آنچه كه اكنون مي دانم، ما آماده پرواز هستيم.
وي روز پنج شنبه اعلام كرد: براساس يك بررسي بسيار جامع و بسيار موفق درباره آمادگي شاتل براي پرواز، ما در حال حاضر براي پرتاب شاتل در روز 13 ژوئيه آماده هستيم.
شاتل و خطر تشكيل يخ
ناوگان شاتل پس از حادثه كلمبيا كه با مرگ هفت خدمه آن همراه بود، زمينگير شد.حفره اي در بال فضاپيما كه در پي برخورد يك قطعه عايق سبك ايجاد شده بود علت انهدام آن به هنگام بازگشت به جو زمين شناسايي شد.
اين تكه عايق كه بسيار سبك تر از يخ است از مخزن سوخت فضاپيما جدا شده بود. درحالي كه ناسا سرگرم تلاش براي جلوگيري از جدا شدن قطعات عايق از مخزن سوخت بود، نگراني هاي تازه اي درباره احتمال انباشت توده هاي يخ بر جداره بيروني مخزن خارجي سوخت شاتل به وجود آمد.
بيم آن مي رود كه يخ تشكيل شده بر مخزن سوخت، به هنگام پرتاب از آن جدا شده و به قطعات ظريف سپر حرارتي فضاپيما برخورد كند. علت تشكيل يخ اختلاف زياد دما ميان محيط بيرون و داخل مخزن سوخت است.
اما مديران ناسا مي گويند كه خطر برخورد يخ به سپر حرارتي شاتل كمتر از آن است كه مانع پرواز شود.
ديسكاوري خدمه اي هفت نفره را در ماموريتي براي انتقال تداركات و قطعات عمراني به ايستگاه فضايي بين المللي مي برد.
طي 28 ماه گذشته فضاپيماهاي روسي وظيفه حمل تداركات براي خدمه ايستگاه بين المللي فضايي را به دوش كشيده اند.