مريم دري منش
ماركو فان باستن مهاجم سابق هلند كه از مدتي پيش سكان هدايت تيم ملي اين كشور را به دست گرفته، با مشكل انتخاب مهاجم مواجه شده است. گلهايي كه فان هايدونك براي فنرباغچه، روي ماكاي براي بايرن مونيخ و فان نيستلروي براي منچستر يونايتد به ثمر رسانده اند، امتيازهاي زيادي را براي تيمهايشان به ارمغان آورده است. تقريبا هر هفته اين مهاجمان كارايي و توانايي خود را به همگان نشان مي دهند. به اينها بايد جيمي فلويد هاسلبنك و پاتريك كلايورت را نيز اضافه كرد كه در تركيب تيم ملي هلند حضور دارند. و اما نكته اينجاست كه همه اين افراد مهاجم مياني هستند و در سيستم ۳-۳-۴ هلند فقط براي يكي از آنها جا هست. حداقل در تركيب اوليه تيم، و جالب اين است كه انتخاب يكي از آنها بر عهده ماركو فان باستن ۳۹ ساله است، كسي كه خودش زهردارترين و خطرناكترين مهاجمي بود كه فوتبال هلند تاكنون به دنيا عرضه كرده و در حال حاضر هدايت تيم ملي را عهده دار است.
به نظر مي رسد كه با وجود چنين مهاجماني، فان باستن در بهشت به سر مي برد، اما واقعيت اين است كه او در اين شرايط تا حد زيادي دچار سردرگمي و بلاتكليفي شده و انتخاب برايش بسيار مشكل شده است. چرا كه او هم مثل كرايف بزرگ معتقد به سيستم ۳-۳-۴ با تنها يك مهاجم مياني است. خود وي زماني كه در تيم ملي بازي مي كرد، هنگام دستيابي به بزرگترين موفقيتش با تيم ملي و قهرماني هلند در جام ملتهاي ۱۹۸۸ اروپا، از كمكهاي رودگوليت به عنوان مرد دوم ميانه خط حمله بهره مي برد.
البته فان باستن به تمام اين مشكلات واقف است براي نمونه فان هايدونك كه در مسابقات مقدماتي جام جهاني هر دو گل تيمش در مقابل جمهوري چك را به ثمر رساند، نتوانست پس از آن در تركيب اوليه تيم قرار گيرد، چون در بازي دوم مقابل فنلاند در ماه اكتبر، رود فان نيسلتروي كه از بند مصدوميت رها شده و نيز دوران محروميتش نيز تمام شده بود در تيم حضور داشت.
هر پنج نفر در باشگاه هايشان گلزني مي كنند و فان باستن مجبور است تمامي امكانات و شرايط مختلف را بررسي و امتحان كند و در هر بازي بهترين گزينه را انتخاب كرده و تصميم بگيرد.
از اين لحاظ روي ماكاي بهترين نمونه است. او به خاطر شم گلزني اش و لجاجت غيرقابل تصورش در مقابل دروازه حريف، همواره در هلند مورد توجه هواداران قرار دارد و آنها خواستار حضور وي در تركيب تيم ملي هستند. اما به عنوان مثال در ديدار مقابل جمهوري چك، به نظر مي رسيد كه دوران او به سر رسيده است. در تمرينات آماده سازي تيم قبل از آن ديدار فان باستن به فكر فرو رفت:
ماكاي كه فان باستن قصد داشت او را به جاي فان نيستلروي وارد زمين كند در تمرينات شركت موثري نداشته و نمايش خوبي نداشت، به نظر مي رسيد كه قدرت او به پايان رسيده است.
در بقيه بازي هم بعضا كاملا خارج از شرايط مسابقه بود. بنابراين ذهن فان باستن متوجه فان هايدونك شد، چون او كاملا آمادگي بازي را داشت و درست در همان بازي بود كه دو گل حساس براي تيمش به ثمر رساند.
البته سلسله مراتب مهاجمان تيم ملي هلند به طور مداوم دستخوش تغيير مي شود. فان نيستلروي اولين انتخاب است، ماكاي نفر بعدي و فان هايدونك نيز جايگزين آنها و يا برعكس. كلايورت اين اواخر تقريبا از نظرها پنهان شده و حتي در اين سلسله مراتب خيالي پس از هافبك قرار دارد. البته احتمال دارد كه بطور كلي دوباره در جمع نارنجي پوشان قرار بگيرد. كاملا هم به جا ست، چون كلايورت بازيكني است كه بخصوص در جريان بازي توانايي اش بروز مي كند و در هلند اين مسئله بسيار مهم تر از وظيفه تمام كنندگي است. مهاجم مياني بايد براي كارهاي تهاجمي در خط حمله فضا ايجاد كند.
براي فان باستن سيستم ۳-۳-۴ غيرقابل تغيير و چشم پوشي است. در اين سيستم بازيكن ذخيره اي مثل كوئيت نيز در صورت بازي بايد به كناره ها متمايل شود. جايي كه تيم هلند با اندي فان درميده (راست) و آرين روبن (چپ) مهاجمان كناري ماهر و برجسته اي دارد.
فان باستن در بهشت! همه به خاطر داشتن چنين مهاجماني به حال او غبطه مي خورند.
فان باستن در بهشت! ازدحام در خط حمله باقي است و او تنها مي تواند از يكي از آن پنج نفر استفاده كند و اين مسئله نارضايتي او را تشديد مي كند. مهاجم بزرگ سالهاي گذشته هلند بايد در آينده در مورد تركيب تيمش تصميم بگيرد. و چه كسي بهتر از او براي اينكار؟
علاقه به مهاجمان كناري
چرا هلندي ها اينقدر به سيستم ۳-۳-۴ علاقه دارند؟
يك خبرنگار ورزشي هلندي در اين مورد مي گويد: وقتي من شش ساله بودم در يك باشگاه فوتبال كوچك شروع به بازي كردم. خيلي زود همه ما ياد گرفتيم كه چگونه با سرعت تقسيم شويم و در پست مهاجم كناري قرار بگيريم. اين كاري است كه تقريبا تمام تيمهاي خردسالان و نوجوانان آن را آموزش مي بينند. در مدارس فوتبال و باشگاه ها همه ياد مي گيرند و در زمين بايد تشكيل يك مثلث را بدهند به طوري كه كسي كه صاحب توپ است همواره دو موقعيت پاس داشته باشد.
با دو مهاجم كناري هميشه اين امكان وجود دارد. در هلند هر كسي كه در يك جمع راجع به فوتبال بحث مي كند به عنوان يك كارشناس فوتبال شناخته مي شود، زيرا اين سيستم با سه مهاجم بازي را براي همه قابل فهم كرده است. به علاوه مهاجمان كناري به انجام فوتبال زيبا كمك شاياني مي كنند، آنها از نظر ما مثل هنرمندان هستند. سال ۱۹۸۸ هلند قهرمان اروپا شد، اما هميشه براي ما هلنديها، نايب قهرماني جهان در سال ۱۹۷۴ اهميت دارد، با دو مهاجم كناري واقعي. من اعتراف مي كنم كه گرچه قهرماني اروپا در سال ۸۸ با وجود سيستم ۲-۴-۴ ما را بسيار خوشحال كرد، ولي روحيه ما به گونه اي است كه بيشتر ترجيح مي دهيم فوتبالي زيبا ديده و درباره آن صحبت كنيم. قهرماني در سال ۱۹۷۴ و غرور و افتخار حاصل از آن در درجه دوم اهميت براي ما قرار دارد.
خود من به عنوان يك هلندي هميشه راجع به تيم سال ۷۴ صحبت مي كنم و اين نشان مي دهد كه بازي تهاجمي چقدر براي ما مهم است و چقدر در خاطرمان باقي مي ماند. به همين علت هم من اين ۳-۳-۴ را دوست دارم.
جيمي فلويد هاسلبنك
متولد ۲۷/۳/۱۹۷۲
حضور در تيم ملي در سالهاي ۱۹۹۸ _ ۲۰۰۲ _ ۲۰۰۳
و ۲۰۰۵
۲۳ بازي ملي ۹ گل زده
باشگاه فعلي: ميدلز بورو
۳۰۵ بازي باشگاهي ۱۶۳ گل زده
پاتريك كلايورت
متولد ۱/۷/۱۹۷۶
حضور در تيم ملي در سالهاي
۱۹۹۶ _ ۱۹۹۸ _ ۲۰۰۰ _ ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵
۷۹ بازي ملي ۴۰ گل زده
باشگاه فعلي: نيوكاسل، فصل بعدي: والنسيا
۲۸۲ بازي باشگاهي ۱۳۶ گل زده
روي ماكاي
متولد ۹/۳/۱۹۷۵
حضور در تيم ملي در سالهاي ۲۰۰۰ _ ۲۰۰۲
تا ۲۰۰۵
۳۸ بازي ملي و ۶ گل زده
باشگاه فعلي: بايرن مونيخ
۳۵۱ بازي باشگاهي ۱۶۸ گل زده
پي ير فان هايدونك
متولد ۲۹/۱۱/۱۹۶۹
حضور در تيم ملي در سالهاي
۱۹۹۸ _ ۲۰۰۰ _ ۲۰۰۲ تا ۲۰۰۵
۴۴ بازي ملي ۱۴ گل زده
باشگاه فعلي: فنرباغچه استانبول
۳۲۴ بازي باشگاهي ۲۳۹ گل زده
نتايج تيم ملي هلند در رقابتهاي گروه ۱ مقدماتي جام جهاني ۲۰۰۶
جدول رده بندي گروه ۱ مقدماتي اروپا