جندقي: وكيل 50 هزار توماني هم داريم
نظارت بر حق الوكاله
وكيل معاضدتي درخصوص پرونده هاي حقوقي به كار برده مي شود. حدود 70 تا 80 نفر از اين وكلا در كانون وكلا مستقر هستند و به هر شخصي با هر ميزان دارايي و توان مالي مشاوره مي دهند
|
|
سولماز شريف
حل معضل اطاله دادرسي از جمله اولويت هاي سال 1384 دستگاه قضائي است، از اين رو آئين نامه الزامي شدن وكالت در دادگاه ها، از سوي دستگاه قضائي تصويب شده و بر اين اساس از اين پس اقامه دعواي حقوقي بدون حضور وكيل امكانپذير نيست.
قائم مقام رئيس كل دادگستري استان تهران در اين باره گفت: آئين نامه الزامي شدن حضور وكيل در دعاوي به واحدهاي قضائي براي اجرا ابلاغ شده است و كانون وكلا قول مساعد داده كه هر ميزان وكيل كه دادگستري احتياج داشته باشد، در اختيار قرار دهد.
عبدالعلي ميركوهي درباره آئين نامه الزامي شدن حضور وكيل در دعاوي و بررسي هاي انجام شده در اين زمينه در دادگستري استان تهران، اظهار داشت: در اين زمينه اصلاحيه اي صادر شد كه مقداري از دعاوي ساده تر، از اين آئين نامه حذف شدند و در 40 درصد دعاوي ساده، حضور وكيل الزامي نيست و خواهان مي تواند بدون وكيل دادخواست ارائه دهد و در مورد ساير دعاوي نيز مانند دستور العمل اقدام خواهد شد.
وي با اشاره به تشكيل جلساتي در دادگستري استان تهران با كانون وكلا، كانون مشاوران قوه قضائيه و برخي مراكز بيمه براي بررسي موانع پيش روي اجراي آئين نامه الزامي شدن حضور وكيل در دعاوي، تصريح كرد: اين آئين نامه به واحدهاي قضائي براي اجرا ابلاغ شده است.
ميركوهي با بيان اينكه كم و بيش مشكلاتي بر سر راه اجراي اين آئين نامه وجود دارد، خاطرنشان كرد: بايد در عمل به هر شكلي با هماهنگي كانون وكلا و ادارات بيمه و ساير بخش ها مشكلات را از سر راه برداشته و اين آئين نامه را عملي كنيم. بنا داريم تا جايي كه مقدور است و چون طرح خوبي است آن را عملي كنيم، اما يكسري مشكلات قانوني وجود دارد. بنا را بر اين گذاشتيم تا آنجا كه مي توانيم اين آئين نامه را عملي كنيم، زيرا آن را كمكي مي دانيم براي كساني كه اطلاع كمي از مسائل حقوقي دارند يا اطلاعي ندارند.
ميركوهي در پايان گفت: اجراي اين آئين نامه از زماني كه بخشنامه ابلاغ شده، عملا آغاز شده است، اما ما در اين فكر هستيم كه موانع پيش رو را برداشته و در عمل هم اگر مشكلي بود، برطرف كنيم.
در همين راستا محمد شريف نيز با بيان اينكه عدم توجه به مبناي تكاملي اجتماع، يكي از مشكلاتي است كه كشور به لحاظ تصميمات با آن مواجه بوده و هست، طرح الزامي شدن حضور وكيل را در محاكم، فعلا با مباني اجتماعي تمام نقاط كشور ميسر ندانست.
اين حقوقدان درباره تصويب آئين نامه الزامي شدن حضور وكيل در محاكم اظهار داشت: عدم توجه به مبناي تكاملي اجتماع، يكي از مشكلاتي است كه كشور به لحاظ تصميمات مسئولان با آن مواجه بوده و هست.
وي ادامه داد: صورت قانون تصويب نامه ها يا آئين نامه ها بدون توجه به مبناي اجرايي آن افشا مي شود و اين امر نه تنها دامن گير هيات وزيران به عنوان تنها مرجعي است كه صلاحيت اتخاذ تصميم لازم الاجرا تحت پوشش تصويب نامه را دارد، بلكه قانونگذار نيز با اين مشكل مواجه است. درباره قوه قضائيه نيز بايد گفت كه اين قوه صلاحيت صدور تصويب نامه يا تصميماتي از اين قبيل را ندارد و اين رويه كه اخيرا شايع شده، پس از آن اتفاق افتاد كه مجلس برخلاف اصل 85 قانون اساسي، صدور تصويب نامه را مجددا در صلاحيت قوه مجريه قرار داد.
در خصوص حضور وكيل در محاكم قضائي و نكات مثبت اين اتفاق، محمد علي جندقي كرماني به ايرانشهر گفت: استفاده از يك وكيل از چند جهت شامل فوايد بسياري است. يكسري امور مربوط به تنظيم قراردادها براي خريد اتومبيل، مسكن يا قراردادهاي شغلي است كه مي توان از طريق مشاوره با وكلا علاج واقعه قبل از وقوع كرد. در اين صورت اگر آن قرارداد به دادگاه نيز كشيده شود، بار دادگستري را كاهش خواهد داد و به نتيجه زودتري خواهد رسيد.
رئيس كانون وكلا در خصوص هزينه حق المشاوره ها توضيح داد: مشاور خانواده در سال يك الي دو بار رجوع خواهد داشت و طبيعتا هزينه همان دو بار مشاوره را نيز دربر خواهد داشت، اما تاثير آن بسيار مهم و اساسي است و مي تواند همه چيز را تغيير بدهد. مي توان در خصوص ازدواج ها، ميزان مهريه و شرايط آن مشورت كرد تا بتوان در دعاوي احتمالي آينده موفق تر بود. داشتن وكيل خانوادگي به اين صورت نيست كه ماهانه بايد مبلغي مستمر پرداخت شود و بار مالي چنداني نخواهد داشت. پس در اين صورت بهتر است براي هر كار مهم و ضروري كه احتمال ضرر و زيان يا خطر و ريسك پذيري در آن وجود دارد، به وكيل مراجعه كرد تا با خيالي آسوده تر به امور روزمره پرداخت. نبايد بدين صورت باشد كه بگذاريم كارد به استخوانمان برسد و در مراحل انتهايي مشكلمان به ياد بياوريم وكيلي نيز وجود دارد و مي توان به آن مراجعه كرد.
جندقي در خصوص هزينه هاي پذيرفتن وكالت گفت: هزينه هاي وكالت براساس تعرفه هاي موجود است كه به تصويب قوه قضائيه رسيده و در آن تشريح شده است، وكالت امور مالي كه مبلغ در جريان پرونده تا 3 ميليون تومان باشد، 11 درصد حق الوكاله خواهد بود و در پرونده هاي مالي بالاي 3 ميليون، 7 درصد ميزان درخواستي وكيل خواهد بود كه همين حق الوكاله ها نيز بايد هنگام ابطال تمبر اوليه، 5 درصد به عنوان ماليات علي الحساب پرداخت شود.براي پرونده هاي غيرمالي، تعرفه كاملي وجود ندارد وتنها حداقل آن مشخص شده كه 50 هزار تومان است و براساس توافق بين طرفين مي تواند افزايش يابد.
گفتني است نرخ پذيرفتن وكالت در امور طلاق كه از رواج بيشتري نيز برخوردار است، با مبلغ 500 هزار تومان به انجام مي رسد.
جندقي درخصوص تبعيت وكلا از تعرفه موجود افزود: به طور كل بر ميزان دريافتي وكلا نظارت وجود دارد. اين نظارت توسط كميسيون نظارت انجام مي پذيرد كه يك معاون و 35 داديار دارد و به شكايات از وكلا رسيدگي مي كند.
رئيس كانون وكلا، گرفتن وكلاي تسخيري و معاضدتي را يكي از راه هاي بدون هزينه استفاده از اين مهم عنوان كرد و گفت: وكيل معاضدتي درخصوص پرونده هاي حقوقي به كار برده مي شود.
وكلايي هستند كه بدون دريافت هزينه و از طريق ارگان مربوطه درخواست داده مي شود و حدود 70 تا 80 نفر از اين وكلا در كانون وكلا مستقر هستند و از ساعت 9 الي 12 خدمت رساني مي كنند و براي هر شخصي با هر ميزان دارايي و توان مالي مشاوره مي دهند. در صورتي كه پرونده اي به دادگاه كشيده شود، پس از تحقيق و در صورت عدم توانايي پرداخت حق الوكاله از سوي شخص مربوطه، وكيل معاضدتي در اختيارش قرار مي گيرد. پس از بخشنامه الزامي شدن وكيل، در مجتمع هاي قضائي باهنر و بهشتي، اداره معاضدت تشكيل شده است و ما آماده هستيم تا محل هاي مورد نياز را تحت پوشش قرار دهيم و قصد داريم تا در تمام مجتمع هاي قضائي اداره معاضدت تشكيل دهيم.
وي درخصوص پيشنهاد سردار طلايي در سال 81 مبني بر حضور وكلاي معاضدتي در تمامي كلانتري هاي شهر تهران گفت: جاي وكيل درمحل قضاوت و دادگاه است نه دعوا و كلانتري. ما مجتمع هاي قضائي را تحت پوشش قرار خواهيم داد.
جندقي در ادامه صحبتش از وكلاي تسخيري گفت: وكلاي تسخيري، هم معناي وكلاي معاضدتي هستند، اما در امور كيفري. از آنجا كه براي احكام حبس ابد يا قصاص، حضور وكيل الزامي بوده وهست، در صورت عدم توانايي پرداخت حق الوكاله حسب اعلام و درخواست دادگاه يا وكيل از سوي كميسيون وكالت هاي تسخيري اعزام مي شود يا خود دادگاه، وكيل مورد نظر را انتخاب مي كند.
وي در پايان از ميزان توافقي قيمت وكلاي كيفري گفت: برخلاف گفته شما شايد پرونده هاي كيفري، بسيار پرسر و صدا باشند، اما اكثرا كم هزينه يا تسخيري هستند. تابه حال هزينه هيچ پرونده جنجالي، 30 ميليون تومان نشده كه شما در مورد يكي از پرونده هاي جنجال برانگيز كشور گفتيد. در هر حال من معتقدم علاوه بر حضور وكيل در تمامي مراحل دادرسي، بهترين و كم هزينه ترين راه، استفاده از وكلاي خانوادگي و پرداخت حق مشاوره آنان قبل از وقوع واقعه است.
|