چهارشنبه ۱۹ مرداد ۱۳۸۴ - - ۳۷۷۰
هيولاي باستاني باز مي  گردد
003882.jpg
دكتر عليرضا آشوري
عامل اساسي در درمان بيماري وبا جايگزيني فوري آب و املاح دفع شده است. اگر اين جايگزيني بسرعت انجام نشود بيمار به دليل كمبود مايعات و املاح كليه هاي خود را از دست داده و تلف خواهد شد

حدودا يك ماه قبل مطلب جمع وجوري درباره وبا چاپ كرديم و آن زمان راستش اصلا پيش بيني نمي كرديم كه يكباره اين بيماري مرگبار باستاني دوباره شيوع پيدا كند، اما به هر حال اتفاقي كه نبايد، افتاد و اكنون شيوع وبا بزرگترين دغدغه روز مردم ايران است.
به همين دليل يك بار ديگر و اين بار با رويكردي عملي درباره وبا صحبت مي كنيم.
عامل ايجاد وبا يك باكتري خميده است به نام ويبريو كه 20 جنس مختلف دارد و از اين 20 جنس، دو نوع ويبريو كلره و ويبريو التور هر دو مي توانند در انسان عامل ايجاد بيماري وبا باشند. آن بيماري همه گير كلاسيك كه قرن ها قرباني مي گرفت توسط ويبريو كلره ايجاد مي شود كه براي اولين بار توسط رابرت كخ، پزشك نامدار آلماني در مصر كشف شد. چون اين بيماري همواره از آسيا به كشورهاي ديگرگسترش يافت (ومي يابد) به آن وباي آسيايي هم مي گويند. بيماري وبا تاكنون هفت بار به صورت پاندميك (گسترش جهاني) تلفات وحشتناكي به بار آورده است.
نوع ديگر وبا يعني وبا التور براي اولين بار در سال 1905 توسط گوشيليخ در قرنطينه التور واقع در شبه جزيره سينا از مدفوع 6 بيمار كه به دليل اسهال مرده بودند جدا شد. ويبريو التور از بيماران، ناقلان در دوره مقاومت، ناقلان سالم و آب آشاميدني به دست آمد كه دقيقا مشابه محل زندگي ويبريو كلره بود، اما در ابتدا دانشمندان تصور نمي كردند التور در انسان بيماري خطرناكي ايجاد كند، ولي چند مورد مرگ و مير در شمال اندونزي دانشمندان را به فكر فرو برد، تا سال 1961 كه بيماري از اندونزي خارج شد و هفتمين همه گيري جهاني وبا را ايجاد كرد و سازمان بهداشت جهاني توصيه كرد تمامي اعمالي كه براي وباي كلاسيك يا كلره در نظر گرفته مي شود بايد براي وبا التور هم منظور شود، بدين ترتيب واژه بيماري شبه وبا منسوخ شد. در عين حال اين ميكروب در مقايسه با ويبريو كلره نسبت به عوامل فيزيكي و شيميايي مقاومت بيشتري دارد و عمده موارد بيماري وبا در ايران طي سالهاي گذشته به وسيله همين ميكروب ايجاد شده است. بيماري زايي التور مشابه وباي كلاسيك است.
وبا در انسان برحسب مقاومت طبيعي بدن بيمار يك الي پنج روز مي تواند نهفته بماند و بعد از اين، بيماري آغاز مي شود. معمولا شروع بيماري، ناگهاني و با، بااسهال و استفراغ شديد همراه است. اسهال آبكي با حجم زياد و تكرر فراوان بوده كه بسرعت شكل مدفوعي را از دست داده و به صورت مايع خاكستري شبيه آب برنج در مي آيد. حجم كلي مايعات دفع شده ممكن است به 15 ليتر در شبانه روز برسد. علاوه بر اسهال و استفراغ، علائم ديگر بيماري عبارتند از: كم شدن درجه حرارت بدن، از بين رفتن آب و املاح، غليظ شدن خون، كبودي پوست، انقباض دردناك عضلات، فشار خون پايين، نبض تند و ضعيف، كاهش حجم ادرار، دهان خشك، چشم هاي فرو رفته و پوست چروكيده.
عامل اساسي در درمان بيماري وبا جايگزيني فوري آب و املاح دفع شده است. اگر اين جايگزيني بسرعت انجام نشود بيمار به دليل كمبود مايعات و املاح ،كليه هاي خود را از دست داده و تلف خواهد شد. براي درمان خود بيماري، بايد از آنتي بيوتيك هايي نظير تتراسيكلين و كلرامفنيكل استفاده كرد. تجويز داروهايي نظير كلروپرومازين سبب كاهش دفع مايعات و آرام شدن حالت تهوع و استفراغ بيمار مي شود.
يك نكته بسيار مهم در مورد بيماري وبا ، مقاومت بالاي ميكروب وبا نسبت به شيره هاي گوارشي است. پاستوريزاسيون شير و كلردار كردن آب ويبريون هاي موجود در اين مايعات را از بين مي برد. اين باكتري در آب معمولي تا يك ماه زنده مي ماند، اما در آبهاي آلوده كه محتوي مواد معدني باشد پس از 24 ساعت كشته مي شود و روي ميوه و سبزي هاي تازه كه در سرما و محيط مرطوب نگهداري شده باشند، 4 تا 7 روز زنده مي ماند.
براي درمان بيمار وبايي، بايد فورا او را به يك مركز درماني انتقال داد. در خانه و در راه رسيدن به مركز مذكور بايد مايعات خوراكي به طور مكرر به بيمار خورانده شود. در بيمارستان، پزشك ميزان مايعات و املاح از دست رفته را محاسبه كرده و از طريق وريدي اين مواد به بيمار تزريق مي شود. بهتر است به جاي مايعات معمولي از محلول تازه ORS در يك ليتر آب به بيمار خورانده شود. در صورت عدم دسترسي به ORS مي توان 5 گرم نمك طعام را با 20 گرم شكر در يك ليتر آب آشاميدني حل كرد.
براي پيشگيري از ابتلا وبا رعايت بهداشت فردي الزامي است. شستن دست ها دو بار قبل از غذا و بعد از رفتن به دستشويي راه موثري جهت عدم انتقال بيماري است. از مصرف مواد غذايي، آبميوه و نوشيدني هاي بيرون از منزل بخصوص مواد غذايي كه توسط فروشندگان دوره گرد عرضه مي شود جدا خودداري كنيد. در صورت زندگي يا مسافرت به مناطق آلوده به وبا، حتما آب را قبل از مصرف بجوشانيد يا از بطري هاي دربسته آب و مواد غذايي كه از سلامت آن اطمينان داريد استفاده كنيد. در عين حال قبل از مصرف ميوه و سبزي ها حتما آنها را ضدعفوني كنيد. براي ضدعفوني كردن اين مواد مي توانيد يك قاشق چايخوري، معادل 2 گرم پودر پركلرين را در 10 ليتر آب حل كرده، سبزي و ميوه هايي را كه قبلا شسته ايد در آن قرار دهيد و پس از 15 الي 20 دقيقه مجددا آبكشي كنيد.
عمده ترين مناطق آلوده وبا در دنيا كشورهاي هند و پاكستان هستند و گويا شيوع وبا در ايران نيز به خاطر ورود مهاجران آلوده پاكستاني به كشور بوده است.

هشدار رئيس مركز تحقيقات اپتيك و لنز ايران
استفاده طولاني از لنزهاي يك بار مصرف
و انواع بيماري هاي چشمي
003879.jpg
رئيس مركز تحقيقات اپتيك و لنز ايران، نسبت به استفاده طولاني مدت از لنزهاي يك بار مصرف هشدار داده و گسترش اين پديده را سبب افزايش انواع بيماري هاي چشمي در ميان افراد بويژه جوانان برشمرد.
دكتر پرويز زرين بخش، جراح و متخصص چشم پزشكي، با اعلام اين خبر افزود: متاسفانه اخيرا برخي كمپاني ها در ايران لنزهايي با تاريخ مصرف يك روز، دو هفته اي و حداكثر يك ماهه را براي استفاده بلندمدت تبليغ مي كنند كه اين امر سلامت مصرف كنندگان را بشدت تهديد مي كند.
وي اظهار داشت: لنزهاي نرم يك بار مصرف (ديسپوزيبل) براي استفاده كوتاه مدت – يك روزه، يك هفته اي، دو هفته اي يا حداكثر يك ماه – طراحي شده است كه متاسفانه بسياري از افراد بدون نظر پزشك متخصص از اين لنزها به صورت لنزهاي دائمي استفاده مي كنند.
دكتر زرين بخش با اشاره به اينكه اين قبيل لنزها توسط شركت هاي توليد كننده يا از طريق اينترنت عرضه مي شوند، تصريح كرد: استفاده از اين لنزها مي بايست بين يك روز تا يك ماه – بسته به اعلام كمپاني سازنده آن- صورت گيرد.
وي يادآور شد: لنزهاي باتاريخ مصرف محدود در بليستر (بسته هاي پلاستيكي) عرضه مي شود و اگر لنزهاي با تاريخ مصرف محدود، به صورت طولاني مدت استفاده شود، فرد به بيماري هاي GPS (نوعي حساسيت پشت پلك ها)، ايجاد رگ دور قرنيه، عفونت و زخم قرنيه و ساير عوارض دچار خواهد شد. دكتر زرين بخش گفت: ضروري است، پس از هر بار استفاده از لنزهاي با تاريخ مصرف محدود، اين قبيل لنزها را با توجه به مدت زمان استفاده آن كه روي بسته آن درج شده است، به دور انداخت و از لنز جديدي استفاده كرد.
وي با تاكيد بر اينكه لنزهاي نرم معمولي از شش ماه تا دو سال قابل استفاده اند و در ويال (شيشه هاي مخصوص) عرضه مي شوند، يادآور شد: استفاده از اين قبيل لنزها نيز نيازمند رعايت بهداشت و دستورهاي پزشك است. اين چشم پزشك تصريح كرد: كساني كه از لنزهاي با تاريخ مصرف طولاني مدت استفاده مي كنند، مي بايست هر سه تا شش ماه توسط چشم پزشك معاينه شوند. وي بي عارضه ترين نوع لنزها را لنزهاي سخت GP (لنزهاي عبور دهنده اكسيژن) عنوان كرد.
يادآور مي شود: مركز تحقيقات اپتيك و لنز ايران در سال 1383 با مجوز وزارت صنايع و معادن تاسيس شده و موفق به دريافت امتياز بالاي پروانه پژوهش شده است و هم اكنون با موسسه استاندارد و تحقيقات صنعتي همكاري نزديكي دارد.از جمله ابداعات و اختراعات اين مركز مي توان لنزهاي ارتوكراتولوژي (لنزهاي شارژ كننده شبانه چشم)، لنزهاي كودكان، لنزهاي ارتوكي (دوربيني) و كراتوكونوس (قوز قرنيه) را نام برد كه لنزهاي فوق در كشور به ثبت رسيده است.

حمل داروهاي ضدسرطان به سلول هاي
تومور توسط نانوذرات
دكتر كامبيز گيلاني- محققان دانشگاه ميشيگان با استفاده از فن آوري نانو توانستند داروي قوي شيمي درماني را به درون سلول هاي تومور وارد كنند. بدين ترتيب اثر ضدسرطاني دارو افزايش يافته و عوارض جانبي سمي آن كاهش مي يابد.
نتايج مطالعات قبلي انجام شده در كشت سلول نشان داده است كه با چسباندن داروي ضدسرطان به ذرات نانو مي توان به طور هدفمند دارو را به سلول هاي تومور رسانده و پاسخ درماني را افزايش داد.
در حال حاضر محققان دانشگاه ميشيگان اثربخشي اين روش درماني را كه مبتني بر فن آوري نانو است، در حيوانات به اثبات رسانده اند.
دكتر R.Baker،  استاد فن آوري نانو بيولوژيك از دانشگاه ميشيگان، سرپرستي اين گروه را بر عهده دارد. به گفته وي اين مطالعه براي اولين بار نشان داده است كه يك داروي متصل به ذرات نانوعملا از جريان خون خارج شده، به درون سلول هاي سرطاني تمركز يافته و اثر بيولوژيك خود را بر سلول هاي سرطاني حيوانات اعمال مي كند.
دكتر  باكر كه مديريت انستيتو علوم فن آوري نانو بيولوژيك و پزشكي ميشيگان را نيز بر عهده دارد اظهار مي كند كه ما بسيار خرسند هستيم كه با استفاده از فن آوري نانو مي توان به طور قابل توجهي بيماري سرطان را بهبود بخشيد. وي در ادامه افزود: با هدف گيري مستقيم داروها به سوي سلول هاي سرطاني، ميزان دريافت اين داروها توسط سلول هاي طبيعي كاهش مي يابد. با افزايش اندكس درماني داروهاي ضدسرطان، ما اميدواريم كه بتوان سرطان را به يك بيماري مزمن و قابل كنترل تبديل كرد. نتايج مطالعات اين گروه در مجله Cancer Research به چاپ رسيده است.
حامل دارورساني به كار گرفته شده در اين تحقيق يك مولكول پليمري سنتتيك از نوع دندريمرها است. اين دندريمرها با قطر، كمتر از 5 نانومتر قادرند از منافذ بسيار كوچك موجود در غشاهاي سلولي عبور كنند.
دندريمرها، ساختاري درخت مانند دارند كه به دليل داشتن شاخه هاي زياد، محققان مي توانند انواع مختلف مولكول ها را به آنها متصل كنند. محققان ميشيگان در آزمايش هاي خود متوتروكسات را به شاخه هاي دندريمرها متصل كردند. در شاخه هاي ديگر عوامل فلورسانس جهت تصويربرداري و همچنين جزء اصلي ديگر مورد نياز يعني اسيدفوليك را متصل كردند.
اسيد فوليك، يا فولات، ويتامين مهمي است كه براي عملكرد سلول هاي سرطاني مورد نياز است، اما به نظر مي رسد كه سلول هاي سرطاني بيش از حد به اين ويتامين نياز دارند. براي اينكه سلول هاي سرطاني بتوانند تا حد ممكن اين ماده را دريافت كنند، محل هاي خاصي تحت عنوان گيرنده هاي فولات روي سطح آنها مشخص شده است. محققان مذكور با بهره گيري از اين مزيت كه سلول هاي سرطاني اشتهاي زيادي براي فولات دارند، قادرند كه از بروز مقاومت سلول هاي سرطاني به داروهاي شيمي درماني جلوگيري كنند.
دكتر باكر، نحوه عملكرد اين فن آوري را به اسب تروا شبيه مي داند. وي مي گويد: مولكول فولات متصل به ذرات نانو به گيرنده خاص خود در غشاي سلول هاي سرطاني چسبيده و سلول به محض چسبيدن، آن را به درون خود وارد مي كند، چرا كه سلول، آن را به عنوان ويتامين مورد نياز خود شناسايي مي كند، اما در واقع سلول سرطاني با وارد كردن فولات از طريق غشاي خود، متوتروكسات را نيز كه در واقع به عنوان سم براي آن مطرح است، به فضاي درون خود راه مي دهد.
در روش معمول شيمي درماني، داروهايي مانند متوتروكسات براي ورود به درون سلول بايد از غشا انتشار يابند. اين فرآيند بسيار آهسته است و به غلظت بالاي دارو در فضاي خارج سلولي نياز دارد. اين غلظت بالا به نوبه خود براي سلول هاي طبيعي زيان آور است.
انجام آزمايش روي موش هاي آزمايشگاهي كه سلول هاي سرطاني اپيتليوم انساني به آنها تزريق شده بود، نشان داد كه اثربخشي متوتروكسات در كاهش رشد تومور به هنگام استفاده از درماني مبتني بر ذرات نانو و اسيدفوليك نسبت به كاربرد دارو بتنهايي، حدود 10 برابر موثرتر است. همچنين اثرات سمي مشاهده شده با درمان مبتني برذرات نانو به مراتب كمتر از درمان با داروي تنها بوده است.
Jolanta Kukowaska-Latallo يكي از محققان و مولف اول گزارش فوق مي گويد: در آزمايش هاي درازمدت كه 99 روز به طول انجاميد، 30 الي 40درصد موش هايي كه متوتروكسات را با
ذرات نانودريافت كرده بودند، زنده ماندند. در حالي كه هيچ يك از موش هايي كه تنها متوتروكسات به آنها تجويز شده بود، زنده نماندند. علت اين امر را مي توان به رشد بيش از حد تومور يا اثرات سمي دارو نسبت داد. وي همچنين در ادامه افزود: مشاهدات ما بيانگر كاهش قابل توجه رشد تومور در تمامي حيواناتي بود كه درمان هدفمند مبتني برذرات نانو را دريافت كرده بودند. ما توانستيم رشد تومور را در موش ها تا 30 روز به تاخير بيندازيم. مي توان گفت كه با توجه به طول عمر موش نسبت به انسان، يك ماه براي موش، معادل حدود 3 سال براي انسان است.
محققان دانشگاه ميشيگان قبل از شروع مطالعه روي اثرات درماني ذرات نانو به منظور تعيين محل تجمع دندريمرها در بدن، دندريمرهاي حاوي مواد فلورسانس را به خون موش هاي آزمايشگاهي تزريق كردند. نتايج آزمايش ها نشان داد كه تمامي موش ها بسرعت، ذرات نانو را از خون تصفيه كرده و از طريق ادرار دفع  مي كنند. هيچ شاهدي دال بر ورود آنها به مغز موش ها وجود نداشت. همچنين ذرات نانو مطرح، تاثيري بر سيستم ايمني موش ها نداشتند.
محققان انستيتو نانوفن آوري ميشيگان درصددند كه در آينده نزديك بتوانند حداكثر دوز درماني متوتروكسات را در پي تجويزذرات نانو فوق در حيوانات مشخص كنند. تعيين اين دوز به همراه ساير مطالعات اوليه حيواني براي شروع اولين مطالعات باليني در انسان ضروري است. به گفته دكتر باكر بر طبق برنامه پيش بيني شده، آزمون فاز I طي دو سال آينده آغاز خواهد شد.
دكتر باكر همچنين اظهار داشت: داروهاي ضدسرطان ديگري نيز وجود دارند كه بسيار موثرند ليكن به دليل سميت بالا در حال حاضر قابل استفاده نيستند. چنانچه اين داروها را بتوان با سامانه هدفمند نانوذره اي طراحي شده تجويز كرد، احتمال آن وجود دارد كه با غلبه بر مشكل سميت آنها، طيف گسترده اي از عوامل ضد سرطان جديد براي مصارف انساني مطرح شوند.
پيش بيني مي شود كه محققان با به كارگيري ساير عوامل درماني به همراه مولكول هاي مختلف، بتوانند سلول هاي مختلف سرطاني را مورد هدف قرار دهند.
منبع: www.umich.edu
موسسه اطلاع رساني توسعه فن آوري زيستي

اتاق انتظار
هشدار به استخرها
003870.jpg
در پي ابتلاي 59 تن از هموطنان ايراني به بيماري خطرناك و مسري وبا و تاييد مرگ 3 تن، رئيس فدراسيون پزشكي ورزشي، پيشگيري از گسترش اين بيماري در استخرهاي شنا را ضروري خواند و تاكيد كرد: بخشنامه هاي هشداردهنده در اين خصوص را صادر كرده ايم.
دكتر مهرزاد خليليان در گفت وگو با ايسنا، اغلب بخشنامه هاي فدراسيون را پيشگيرانه دانست و گفت: در غير اين صورت، كار ما دخالت در حيطه  كاري وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي تلقي مي شود.
وي با بيان اينكه ما تنها مي توانيم در زمينه  كمك و حمايت بيشتر با وزارت بهداشت همكاري كنيم، تصريح كرد: وظيفه  اين فدراسيون و محتواي بخشنامه هاي ارسالي، لزوم حفظ بهداشت است كه هشدارهاي لازم در جهت موازين بهداشتي براي استخرهاي زير نظر اين فدراسيون ارائه شده است.
خليليان تاكيد كرد: ما نمي توانيم روي برخي از استخرهايي كه در اختيار بخش خصوصي هستند، كنترل خاصي انجام دهيم.
رئيس فدراسيون پزشكي- ورزشي با تاكيد بر اينكه فدراسيون شنا براي ارائه خدمات به تمام موسسات آماده است، خاطرنشان كرد: دسترسي به برخي از استخرها كه در اختيار بخش خصوصي است، بسيار مشكل است و نمي توان كار بهداشتي خاصي انجام داد.
وي در ادامه اعلام كرد: اين فدراسيون آماده  همكاري، مشاوره و هدايت مسئولان استخرهاي خصوصي در اين زمينه است.
خليليان به ايسنا گفت: در صورت رويت نمونه اي از وبا در استخرهاي خصوصي كه فدراسيون پزشكي- ورزشي به آنها دسترسي ندارد، اين فدراسيون ابدا مسئوليتي نخواهد داشت و خودشان مسئول و پاسخگو هستند. برخي مجتمع هاي مسكوني در سطح كشور وجود دارد كه استخرهاي خصوصي در آنها وجود دارد و طبيعتا اولين هزينه اي كه مديران اين مجموعه ها بايد مدنظر داشته باشند، حفظ نظافت و توجه به علائم هشدار دهنده از سوي نهادهاست.
بي برنامگي براي ريشه كني وبا
هر ساله در فصل تابستان، بيماري وبا شيوع پيدا مي كند، اما به دليل جدي نگرفتن از سوي مسئولان، با پايان فصل گرما، پيگيري در اين زمينه مسكوت مي ماند.
حجت الاسلام علي بنايي، نماينده مردم قم در مجلس در گفت وگو با ايسنا با بيان مطلب بالا اظهار داشت: متاسفانه امسال يك خانم  كه بيماري وبا داشت و دير به بيمارستان مراجعه كرد، فوت كرد و هشت نفر نيز مشكوك به بيماري هستند. يك نفر هم به صورت قطعي بيماري وبا در او ديده شده و اكنون در بيمارستان قم تحت مراقبت است. وي با بيان اينكه تاكنون برنامه اي براي ريشه كن كردن اين بيماري در فصل گرما از سوي مسئولان ذي ربط اجرا نشده است، گفت: امسال تنها وزارت بهداشت و درمان، آب فروش هايي كه با تانكر، به محله ها آب مي فروختند را جمع آوري كرده و كار جدي ديگري در اين زمينه صورت نگرفته است.
۸ ابتلا طي يك روز
رئيس اداره بيماري هاي منتقله از آب و مواد غذايي وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشكي اعلام كرد: تعداد مبتلايان به وبا در كشور با 8 مورد افزايش طي يك روز به 67 مورد رسيد.
دكتر سروش در گفت وگو با ايسنا، با اعلام اين خبر اظهار كرد: تعداد موارد تاييد شده وبا در قم، از 29 مورد به 37 مورد و در آزادشهر گلستان از 3 مورد به 5 مورد افزايش يافته است.
وي همچنين موارد تاييد شده وبا در كرج را 12 مورد، همدان 2 مورد، ساوجبلاغ يك مورد، كنارك چابهار 2 مورد (پاكستاني)، شهرستان گنبد در استان گلستان 2 مورد، قزوين 1 مورد، شهريار 3 مورد و زنجان ( ابهر) را يك مورد اعلام كرد. سروش در ادامه تصريح كرد: همچنين دانشگاه علوم پزشكي ايران (مركز بهداشت غرب) يك مورد ابتلا به وبا در تهران را تاييد كرده است. رئيس اداره بيماري هاي منتقله از آب و مواد غذايي وزارت بهداشت، تعداد موارد مرگ ناشي از وبا را 3 مورد اعلام و خاطرنشان كرد:
تا كنون تعداد مرگ ها افزايش پيدا نكرده است.

يك قضيه
اولويت هاي نظام پزشكي
003852.jpg
رئيس سازمان نظام پزشكي كشور، مهمترين اولويت هاي اين سازمان را اصلاح نظام حاكم بر اقتصاد درمان و تعرفه هاي پزشكي، اصلاح طرح پزشك خانواده، حذف بيكاري و دوره طرح پزشكان و تاكيد در دوره هاي بازآموزي كادر پزشكي برشمرد.
به گزارش فارس، شهاب الدين صدر، امروز در جمع خبرنگاران پس از تبريك 17 مرداد، روز خبرنگار، به تشريح اولويت هاي سازمان نظام پزشكي پرداخت و افزود:  اصلاح نظام سلامت ملي و اقتصاد سلامت و درمان مردم مهمترين اولويت سازمان نظام پزشكي در دوره جديد است و اعتقاد داريم تا زماني كه تعرفه هاي دولتي و خصوصي اصلاح نشود نارضايتي در ميان مردم و جامعه پزشكي ادامه خواهد داشت.
وي ادامه داد: تعيين تعرفه هاي پزشكي بر اساس قانون بر مبناي هزينه تمام شده خدمت در بخش دولتي به اضافه سود سرمايه و هزينه استهلاك تجهيزات در بخش خصوصي تعيين مي شود، اما متاسفانه عوامفريبي و سياسي كاري مانع از واقعي شدن نرخ تعرفه ها شده است، در حالي كه كار كارشناسي انجام شده در سازمان نظام پزشكي نرخ دقيق و مشخص تعرفه ها را تعيين كرده است.
وي اضافه كرد: اولين گام براي واقعي شدن تعرفه هاي پزشكي، واقعي شدن تعرفه بخش دولتي است كه بر اساس آن، سرانه درمان كشور نيز اصلاح مي شود، اما متاسفانه تعيين غيرواقعي تعرفه بخش دولتي، ريشه همه نابساماني ها در اقتصاد درمان كشور است.
صدر افزود: سرانه واقعي درمان كشور بر اساس كار كارشناسي هيات پنج نفره اي كه سال گذشته به دستور رئيس جمهور تشكيل شد، 4 هزار و 500 تومان تعيين شد، اما دولت در لايحه بودجه، سرانه درمان را 2 هزار و 100 تومان پيشنهاد داد كه خوشبختانه با اصلاح مجلس به 3 هزار و 505 تومان رسيد و بودجه وزارت بهداشت يكهزار و 800 ميليارد تومان افزايش يافت، اما هنوز با هزينه هاي واقعي فاصله داريم.
وي گفت: تعرفه بخش غيردولتي هم، چون بر اساس تعرفه دولتي محاسبه مي شود، هرگز واقعي نمي شود كه اميدواريم با فعال شدن مجدد كميته
پنج نفره متشكل از نماينده وزارت بهداشت، وزارت رفاه، سازمان مديريت، كميسيون بهداشت مجلس و سازمان نظام پزشكي، اين مشكل اساسي به نحوي حل شود كه پرداختي مردم از هزينه هاي درمان از 30 درصد كل هزينه ها مطابق قانون توسعه چهارم تجاوز نكند.
وي افزود: اظهارات مسئولان دولت مبني بر غيرقانوني بودن اعلام تعرفه هاي پزشكي از سوي سازمان نظام پزشكي غير كارشناسي است، زيرا اين تعرفه ها بر اساس تعرفه هاي دولتي اعلام شده از سوي دولت در سال 83 تعيين شده، بنابراين وجاهت قانوني دارد، ضمن اينكه در بخش تعرفه هاي سرپايي اختلافي با دولت نداريم و بيشتر اختلاف در مورد تعرفه بستري است كه با هماهنگي انجام شده با رئيس مجلس و دولت جديد اميدواريم اين اختلاف نيز برطرف شود.
صدر در مورد طرح بيمه روستاييان و پزشك خانواده گفت: اين طرح اگر به استخدام پزشكان بيكار داوطلب منجر شود طرح موفقي خواهد بود، اما متاسفانه وزارت بهداشت به جاي استخدام پزشكان بيكار، پزشكان شاغل در شبكه هاي بهداشت و درمان را تحت عنوان پزشك خانواده به كار گرفته است كه مورد نقد ماست، به همين علت طرح پيشنهادي خود را براي اصلاح طرح پزشك خانواه و بيمه روستاييان به وزارت رفاه ارسال كرده ايم كه بزودي با عقد قرارداد با اين وزارتخانه خبر آن منتشر مي شود.
رئيس سازمان نظام پزشكي كشور همچنين گفت:  تقويت بازآموزي و آموزش مداوم پزشكان خانواده اولويت بعدي سازمان نظام پزشكي است كه با اجراي همايش بزرگ پزشكان عمومي از 19 تا 22 شهريور با محوريت آموزش پزشك خانواده و 42 امتياز بازآموزي آغاز مي شود.
وي ادامه داد:  ستادي هم براي ترويج اخلاق پزشكي كه مورد تاكيد مقام معظم رهبري است، در معاونت فني سازمان تشكيل شده است، همچنين تشكيلاتي هم براي ساماندهي طرح هاي پژوهشي داريم كه در كنار تقويت سايت نظام پزشكي و نيز تشكيل كانون قرآن سازمان نظام پزشكي به عنوان برنامه اين سازمان دنبال مي شود.
صدر گفت: اصلاح وضعيت اشتغال پزشكان نيز از ديگر اولويت هاي ماست كه اميدواريم با اجراي درست طرح بيمه روستاييان اين مشكل بزرگ نيز در كشور حل شود.
وي افزود: در زمان حاضر 86 هزار پزشك در كشور مشغول كار هستند كه 63 هزار نفر آنها پزشك عمومي و 23 هزار نفر ديگر، پزشك متخصص هستند، علاوه بر آن 17 هزار و 200 دندانپزشك،  ۱۲هزار و 100 داروساز، 3 هزار و 500 متخصص علوم آزمايشگاهي، عضو سازمان نظام پزشكي هستند و از مجموع 30 هزار ماماي كشور نيز حدود 20 هزار نفر عضو سازمان نظام پزشكي هستند.
وي در مورد خطاهاي پزشكي در ايران نيز توضيح داد: از كل 11 هزار پرونده پزشكي كه سال گذشته در سازمان پزشكي قانوني و سازمان نظام پزشكي تشكيل شده، 50 درصد كلا تبرئه شدند و 50 درصد ديگر نيز تذكرهاي شفاهي و كتبي دريافت كردند و فقط 20 نفر آنها محكوم به محروميت از فعاليت شدند كه اين محروميت از 3 ماه تا ابد بود، در حالي كه اين ميزان خطا، به هيچ عنوان با كشورهاي پيشرفته اي مانند آمريكا قابل مقايسه نيست، به طوري كه در اين كشور در سال 2003، 195 هزار نفر به علت خطاهاي پزشكي در بيمارستان هاي اين كشور فوت شدند.

درمانگاه
خبرسازان
طهرانشهر
علمي
محيط زيست
شهر آرا
|  خبرسازان   |  درمانگاه  |  طهرانشهر  |  علمي  |  محيط زيست  |  شهر آرا  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |