ميزبان سم داران آفريقايي
مهدي قناعت پيشه- پارك ملي دابليو، بزرگترين ميزبان سم داران در غرب آفريقاست.
اين پارك در 150 كيلومتري جنوب شرقي نايمي (پايتخت نيجر) و در كنار رود معروف نيجر قرار دارد و تا تقاطع مرز نيجر، بوركينافاسو و بنين ادامه دارد.
رود نيجر مرز شمال شرقي پارك را تشكيل مي دهد كه زيبايي پارك را دوچندان كرده است.پارك ملي دابليو به صورت رسمي در سال 1954 تاسيس شد و نام دابليو w به خاطر وجود خميدگي هاي دوگانه رود نيجر در اين پارك به آن داده شده است.
ارتفاع پارك ملي دابليو از 180 تا 338 متر متغير است، بستر اين پارك داراي خاك بسيار كمي است كه غني از تركيبات آهن است.
تغييرات دمايي اين منطقه در فصل سرما از 2/31 تا 7/10 درجه سانتيگراد و در فصل گرما از 26 تا 44 درجه سانتيگراد متغير است. زمان بارش باران در آنجا مشخص نيست و كلا 30 تا 50 روز در سال باران مي بارد و مقدار بارش سالانه آن هم 500 تا 800 ميليمتر است.بيش از 500 گونه گياهي در اين ناحيه شناخته شده است و شش نوع زيستگاه اصلي در آن يافت مي شود كه عبارتند از:
۱ بوته زارها: زمين هاي داراي درختچه هاي هميشه سبز، بودار و برگ چرمي كه داراي خاك هاي شني و ماسه اي هستند.
۲ - جنگل هاي برگريزان كه در امتداد جريان هاي فصلي واقع شده اند.
۳ جنگل هاي ساوانا.
۴ جنگل هاي نيمه برگريزان كه بين زمين هاي مسطح خشك و مرطوب قرار دارند.
5 جنگل هاي هميشه سبز.
۶ زمين هاي سيلابي واقع در امتداد رود نيجر.
جنگل هاي فرعي هم در ارتفاع كم وجود دارند كه 70 درصد پوشش پارك را تشكيل مي دهند و شامل مخلوطي از چمنزارها و جنگل هاي رشد نكرده ساوانا هستند.
بيش از 70 گونه پستاندار در زيستگاه هاي آن شناخته شده است كه شامل حيواناتي مانند كفتار خالدار، شغال معمولي، گربه دشتي آفريقا، كاراكال (گونه اي گربه)، شير، يوزپلنگ ، سگ وحشي آفريقايي، بابون، گراز زگيل دار، اسب آبي، غزال سينه قرمز، غزال معمولي، گوزن بوته زار ، بز كوهي آفريقايي، غزال سرقرمزمي شود.در حدود 350 گونه پرنده هم در آنجا يافت مي شود، علاوه بر اينكه مهاجرت پرندگان در ماه هاي فوريه و مي باعث افزايش تنوع گونه ها مي شود.گونه هاي معروف عبارتند از: مرغ گينه اي، هوبره، هورن بيل، كركس، عقاب ماهيگير، عقاب جنگي، قوش و پرندگان آبزي شامل غاز، اردك، مرغ ماهيخوار، فلامينگو و لك لك. هر ساله در حدود 3هزار نفر از اين پارك زيبا بازديد مي كنند.
قورباغه كوه هاي گو
لپتوپليس سوزانا، قورباغه اي درختي است كه در كوه هاي گو واقع در جنوب اتيوپي زندگي مي كند. لپتوپليس سوزانا به علت از بين رفتن جنگل هاي كوه هاي گو، در معرض خطر نابودي بوده كه ساخت مسكن انسان ها و گسترش كشاورزي باعث آن شده است.
جمعيت انسان ها در كوه هاي گو بشدت زياد شده كه به خاطر گسترش زراعت در آن ناحيه است و در نتيجه آن تنها قطعه كوچكي از جنگل هاي كوهستان باقي مانده و همين باعث محدود شدن محل زندگي آنها شده است. اندازه جنس نر اين قورباغه درختي 37-32 ميليمتر و اندازه جنس ماده كه به طور طبيعي بزرگتر است، 53-48 ميليمتر است.
نام خانواده اين قورباغه Hyperoliidde است كه به عنوان قورباغه هاي درختي آفريقا شناخته مي شود و از 19 جنس و 200 گونه تشكيل شده است.
بيشتر قورباغه هاي اين خانواده، درختي و داراي رنگ هاي روشن هستند و در كل چهار زيرخانواده به نام هاي Hyperoliinae، Kassininae، leptopelinae و Tachycneminae دارند كه سوزانا در زيرخانواده لپتوپلينا جاي مي گيرد.
فصل جفت گيري اين قورباغه ها در اوايل فصل بارندگي است و كلا در سه زيستگاه يافت مي شوند كه عبارتند از:
۱ ساوانا كه زمين هايي هموار و بدون درخت هستند.
۲ - جنگل هايي كه در ارتفاع بالا قرار دارند.
۳ اراضي كشاورزي
پوزه لپتوپليس سوزانا كوتاه و اغلب گرد است. سطح پشتي آنها هم از سه خط طولي تيره تشكيل شده است كه خط مياني، يك تقاطع با برآمدگي بين دو چشم مي سازد.نرها غدد سينه اي خيلي مشخصي دارند كه مانند غدد روي انگشت اول و غدد سطح داخلي دست جلوي آنهاست. اين نوع قورباغه داراي رنگ بندي مخصوص به خود است كه باعث تفكيك و شناسايي آنها مي شود.
سطح پشتي قورباغه لپتوپليس سوزانا خاكستري كمرنگ، قهوه اي تا قرمز آجري يا سبز مايل به زرد كمرنگ تا روشن است. نشان گذاري هاي تيره تر در رنگ هاي طلايي يا خاكستري مايل به قهوه اي تا سياه در خط پشتي مياني وجود دارد كه خط پشتي مياني در جلو به دو خط مجزا تقسيم مي شود.
يك خط مايل به سياه هم از پيشاني به سمت ناحيه كتف ها ادامه دارد كه بعد خم شده و به يكسري از لكه هاي نامنظم بزرگ جانبي كشيده مي شود. صداي سوزانا يك كليك آرام است كه شايد همراه با يك جيغ آهسته باشد. نرها بيشتر در فضاهاي باز و نزديك به جريان هاي آبي كه در ارتفاع 25 تا 150 سانتيمتري از سطح زمين است، صدا مي دهند.