سايه يكتا
اگر مي خواهيد در تهيه شيريني اقتصادي عمل كنيد، به سراغ شيريني هاي سبك و كوچك برويد. بعضي انواع شيريني خشك سبك هستند و در اندازه هاي كوچك تهيه مي شوند؛ با اين كار هم چاق نمي شويد و هم پول كمتري مي پردازيد
مادربزرگ وقتي از بچگي هايش ياد مي كرد، هميشه از نان پختن مادرش هم تعريف مي كرد. مي گفت كه در حياط خانه، تنوري داشتيم كه مادر هميشه در آن نان مي پخت، گاهي هم خمير نان را با شير و خاكه قند مخلوط مي كرد و به اصطلاح امروزي ها نان شيرمال مي پخت؛ اين نان مورد علاقه ما بچه ها بود.
مادربزرگ هميشه با آب و تاب زيادي از شيريني هاي زمان بچگي اش تعريف مي كرد.
شيريني ها از نان شيرمال قديمي تا انواع و اقسام شيريني هاي خوش آب و رنگ امروزي هميشه يادآور جشن و شادي ها هستند.
اينكه تهيه اولين شيريني ها به شكل معمول امروزي از چه زماني باب شد را هيچ كس نمي داند، اما واضح است كه از زمان هاي خيلي قديم هم پخت نان هاي شيرين رواج داشته است و علاوه بر آن هم، هرشهري شيريني هاي اصيل و قديمي مخصوص به خود را داراست. از باقلوا و قطاب يزدي گرفته تا سوهان و گز قم و اصفهان و نان برنجي هاي كرمانشاه كه از قديم تا حال به عنوان سوغات شهرهايشان پيش همه شناخته شده اند.
شيريني پزي به شكل امروزي از كار با فرهاي آجري آغاز شد. بنا به گفته كساني كه آن را تجربه كرده اند، شيريني در اين فرها بسيار خوشمزه طبخ مي شد و تا روزهاي زيادي همچنان تازگي و مزه خوب خود را حفظ مي كرد، اما به مرور زمان فرهاي نفتي و گازي رواج پيدا كرد و حالا ديگر همه فرها برقي شده اند.
مي گويند كه شايد شيريني هاي قديم مثل شيريني هاي امروزي ظاهر زيبا و چند رنگ نداشت، اما طعم آنها به مراتب بهتر از انواع امروزي بود؛ به هر حال هر خوراكي با شيوه طبخ سنتي مزه بهتري پيدا مي كند.
شيريني ها جزو گروه مايحتاج اوليه و ضروري در سبد خانوار محسوب نمي شوند، ولي از آن دسته خوراكي هايي هستند كه همه را به ياد خاطرات شيرين مي اندازند.
در جشن و ميهماني ها، تولد، مراسم عروسي و در مجموع هر دور هم جمع شدني كه در آن شادي باشد، شيريني ها هم در انواع مدل ها و طعم ها حضور دارند. شايد از حدود سه دهه قبل بود كه كيك ها هم در كنار شيريني ها براي خود جايي باز كردند؛ كيك هايي كه بنا به مناسبت هاي مختلف تولد و جشن هاي عقد و عروسي سفارش داده مي شدند.
كيك هاي مدرن امروزي برخلاف همتايان قديم خود، صاحب شناسنامه هم هستند. آلبوم عكس كيك ها در هر قنادي موجود است كه مشتري مي تواند بنا به سليقه خود هر كدام را انتخاب كرده و سفارش دهد، اما قيمت انواع كيك و شيريني چقدر است و بر چه اساسي تعيين مي شود؟
اتحاديه دارندگان قنادي و شيريني فروشي نماينده صنف قنادان است. اين اتحاديه از چهار سال قبل قنادي ها را درجه بندي كرده و بنا به كيفيت شيريني ها به هر يك درجه يك، دو يا سه داده است.
نمونه شيريني هاي طبخ شده توسط كارشناسان بررسي شده و بر طبق معيارهاي تعيين شده درجه بندي ها صورت مي گيرد.
قيمت انواع شيريني ها هم بسته به درجه بندي ها تعيين مي شود. اين را هم بدانيد كه منطقه جغرافيايي كه قنادي در آن واقع شده، در درجه بندي ها تاثيري ندارد.
از طرفي نرخ مصوب اتحاديه حالت كلي دارد و تك تك انواع شيريني ها را شامل نمي شود، چون در اكثر قنادي ها شيريني هاي ابتكاري و بنا به سليقه قناد هم طبخ مي شود كه مواد اوليه و ميزان مواد به كار رفته را خود تعيين مي كنند و بسته به آن، قيمت هر كيلوي آن را مشخص مي كنند، اما در حالت كلي در قنادي هاي درجه يك، قيمت انواع شيريني خشك از يكهزار و 200 تا 2 هزار و 300 و قيمت انواع تر هم بين 2 هزار تا 2 هزار و 400 تومان است.
قيمت ها در قنادي هاي درجه دو بين 200 تا 300 تومان پايين تر است و شيريني فروشي هاي درجه سه باز به همين نسبت نرخ هاي كمتري دارند. البته بايد بدانيد كه دبير اتحاديه قناد و شيريني ساز حاضر به ارائه هيچ گونه اطلاعاتي به ما نشد و منبع آگاهي هاي ما صاحبان و كاركنان چند شيريني فروشي بودند.
در بين شيريني ها، انواع خشك تنوع بالايي از لحاظ نوع و قيمت داشته و ماندگاري طولاني تر هم دارند؛ به عنوان مثال شما مي توانيد شيريني خشك را تا يك ماه هم مصرف كنيد، چون به لحاظ بهداشتي خطري متوجه سلامت اين خوراكي نمي شود، اما تازگي آن به هر حال بعد از چند روز از بين مي رود و مسلما طعم شيريني تازه با شيريني مانده بسيار متفاوت است، اما شيريني هاي مربايي حداكثر تا يك هفته قابل استفاده هستند، چون بعد از اين مدت ممكن است دچار فساد و كپك زدگي شوند، البته نگهداري آنها در يخچال باعث افزايش اين مدت مي شود. توجه به سلامت و بهداشت در مورد شيريني هاي تر اهميت زيادي دارد، چون خامه اي كه در آنها استفاده مي شود اولا بايد كاملا بهداشتي باشد، ثانيا خامه فسادپذير بوده و بعد از مدت كوتاهي غيرقابل استفاده مي شود. اكثر قنادي ها با توجه به ميزان مشتري روزانه خود شيريني تر طبخ مي كنند به گونه اي كه تا پايان روز همه شيريني هاي تر پخته شده به فروش رود.
از سوي ديگر كيك هاي موجود در قنادي ها از 2 هزار و 200 تا 2 هزار و 500 تومان به ازاي هر كيلو به دست مشتري مي رسند. آنها مي توانند براي جشن هاي خود كيك هاي بالاتر از 3 كيلوگرم را سفارش داده و حتي تركيبات به كار رفته در كيك را انتخاب كنند.
و بنا به خواسته آنها ممكن است كيفيت و قيمت هركيلو كيك افزايش يابد. به عنوان مثال مغز گردويي كه در آن به كار رفته دوبرابر شود و به همان ميزان قيمت مواداضافه شده محاسبه مي شود.
|
|
گاهي اوقات مشتري ها گله مي كنند از اينكه چرا قنادي ها كيك هاي زير 3 كيلوگرم را به صورت سفارشي تهيه نمي كنند، اما پاسخ قنادي ها هم اين است كه قالب هاي متنوع براي اين مقدار وزن وجود ندارد و اين كار براي آنها چندان به صرفه نيست.حالا انتخاب با خود شماست ، اگر مي خواهيد وارد يك قنادي شده و مقداري شيريني تهيه كنيد بهتر است بدانيد كه آن شيريني را به چه منظور تهيه مي كنيد، مثلا اگر مي خواهيد آن را به منزل برده و در يك بعدازظهر با خانواده دور هم بنشيند و چاي و شيريني ميل كنيد به چند دليل انتخاب شيريني خشك مناسب تر است؛ يكي اينكه به لحاظ نوع و قيمت تنوع بالاتري داشته و ماندگاري آن بيشتر است. شما مي توانيد با توجه به بودجه انتخاب كنيد و ديگر اينكه مجبور نيستند همه شيريني را در همان روز ميل كنيد. از سوي ديگر به لحاظ سلامتي هم انواع خشك به ترها برتري دارند و به خاطر كمتر بودن كالري شان به عنوان يك ميان وعده مناسب ترند. مراقب باشيد بچه ها آنقدر شيريني نخورند كه آن را جايگزين وعده اصلي غذاي خود كنند. به هر حال شما با پرداخت به طور ميانگين يكهزار و۵۰۰ تومان مي توانيد يك كيلو شيريني خشك تهيه كرده و در طول هفته از آن استفاده كنيد. با اين كار خطري متوجه جيب و سلامت شما نمي شود.
اما اگر مي خواهيد شيريني را به خانه دوستان و اقوام ببريد، با شناخت ازآنها اين كار را انجام دهيد. مثلا براي رفتن به خانه مادربزرگ بهتر است انواع كم شيرين را انتخاب كنيد، اما اگر جايي مي رويد كه بچه ها در اكثريت هستند بدانيد كه آنها خامه اي ها را بيشتر دوست دارند.
در ماه رمضان هم كه ناگزير از تهيه زولبيا و باميه هستيد. اما اگر مي خواهيد در تهيه شيريني اقتصادي عمل كنيد، به سراغ انواع شيريني هاي سبك و كوچك برويد. بعضي انواع شيريني خشك بسيار سبك هستند و در اندازه هاي كوچك تهيه مي شوند؛ با اين كار هم چاق نمي شويد و هم پول كمتري مي پردازيد.
اما اين روزها دامنه فعاليت قنادي ها آنقدر گسترده شده كه ما گهگاه انواع شيريني هاي سنتي ساير كشورها را هم در مغازه ها مي بينيم يك دسته از آنها شيريني هاي لبناني هستند كه انواع مختلف آنها از كيلويي 2هزار و 500 تا۵هزارتومان به فروش مي رسد كه البته خوردن اينگونه شيريني ها، ذائقه خاص خود را مي طلبد، چون در تركيبات آنها انواع و اقسام ادويه به كار رفته است.
جالب است بدانيد كارول بلوم در كتاب شيريني ها و شخصيت ها عنوان كرده كه شيريني مورد علاقه ما از شخصيت مان مي گويد. پس شيريني مورد علاقه تان را انتخاب كنيد تا راز شخصيت شما آشكار شود. انتخاب بيسكوئيت هاي كرم دار كاكائويي به شما مي گويد كه سرشار از الهامات و تفكرات تازه هستيد.
شيريني هاي ساده بيسكوئيتي يا ويفري نشان از آگاهي و بينش شما دارد. انواع شيريني هاي كشمشي و گردويي دارچيني از ماجراجويي شما حكايت مي كند و شيريني هاي خانگي با طعم هاي كاكائو و نارگيل مي گويد شما بسيار مهربان و گاهي ساده لوح هستيد.
و اما اگر به شيريني هاي مربايي علاقه داريد معلوم است كه با اراده و مصمم هستيد. اما شيريني پختن در خانه را هم امتحان كنيد. اين كار علاوه بر لذت بخش بودن، به لحاظ اقتصادي بسيار به صرفه است و شما مي توانيد با يك سوم مبلغي كه براي تهيه مقداري شيريني مي پردازيد همان را به طور خانگي تهيه كنيد. براي اين كار از آردهاي نرم و تازه استفاده كنيد، بعد از طبخ شيريني هاي خشك آنها را در ظروف دردار بچينيد، اگر شيريني زيادي باقي مانده، آنها را در نايلون مخصوص شيريني گذاشته و در ظرف دردار قرار دهيد. شيريني هاي تازه را درون نايلون و جاي خشك قرار داده، دقت كنيد كه در ظرف بسته باشد زيرا شيريني هاي تر زودتر كهنه و خشك مي شوند.