دانش آموزان به مبارزه با گسترش ايدز برمي خيزند
زندگي پاك از طريق مدارس
|
|
بنيامين صدر
با توجه به آخرين آمار ارائه شده از سوي وزارت بهداشت بيش از 11هزار نفر از مردم ايران مبتلا به ايدز هستند و اين به معناي 2 برابر شدن تعداد بيماران كشور در يك سال گذشته است
با ورود ايدز به جامعه ايران، دختران 14 تا 24 سال بيشترين گروه در معرض خطر بيماري ايدز محسوب مي شوند.
به اين دليل، پرداختن به راه هاي مبارزه با ايدز در مدارس و دانشگاه ها از اهميت ويژه اي برخوردار است.
هر چند كه به تعبير خانم كاري آگه نماينده پيشين يونيسف در ايران، شايد وجود 70 هزار مبتلا به ايدز در مقابل جامعه 70 ميليوني ايران، تعداد بسيار زيادي نباشد، اما با گسترش و نفوذ اين بيماري در ميان جوانان، ايدز مي تواند به سرعت برق و باد شيوع يابد.
اطلاع رساني با موضوع كودك و ايدز، مهمترين موضوعي است كه بايد از سوي دولتمردان هر كشور و سازمان ها و نهادهاي بين المللي فعال در زمينه حقوق بشر پيگيري شود، چرا كه ايدز مي تواند آينده تمام كودكان جهان را به خطر اندازد.
نتايج ارزيابي طرح آموزش پيشگيري از ايدز در مدارس 4 منطقه تهران و 4 مركز استان حكايت از آن دارد كه 94 درصد دانش آموزان پسر و 87 درصد دانش آموزان دختر پايه اول و دوم متوسطه كشور موافق آزمايش قبل از ازدواج تمامي افراد به لحاظ آلودگي به ويروس كشنده HIV هستند و نسبت مخالفت كامل دختران با اين امر در مقايسه با پسران، 5/2 درصد است.
در اين ارزيابي كه در بين 55 درصد دانش آموزان پايه اول دبيرستان، به عنوان گروه هدف و 50 درصد دانش آموزان پايه دوم به عنوان گروه شاهد صورت گرفت، مشخص شد كه امتياز آگاهي در پايه اول دبيرستان يك درصد كمتر از پايه دوم بوده و بين نگرش پسران و دختران اختلاف جزيي وجود دارد.
براساس نتايج ارزيابي طرح آموزش پيشگيري از ايدز در مدارس كشور، 46 درصد پسران و 31درصد دختران موافق شركت در گروه هاي گسترش دهنده پيشگيري از ايدز بوده اند.
نياز به همكاري بيشتر آموزش و پرورش
اجراي طرح آموزش مبارزه با بيماري ايدز در مدارس تهران، نيازمند همكاري بيشتر آموزش و پرورش است.
پيمان پيشگامي، معاون درمان و توانبخشي جمعيت هلال احمر تهران در اين خصوص مي گويد كه براساس توافق انجام شده با سازمان آموزش و پروش تهران از سال گذشته، هلال احمر مي توانست آگاهي هاي لازم را درخصوص بيماري ايدز از كانال مدارس به دانش آموزان منتقل كند.
پيشگامي معتقد است كه اجراي اين طرح در سال گذشته به دليل همكاري محدود آموزش و پرورش به كندي پيش رفت و در سال تحصيلي جاري، بدون همكاري اين سازمان، اجراي آن در سطح مدارس تهران امكانپذير نخواهد بود.
به گفته پيشگامي، در صورت اجراي موفق اين طرح، از آنجا كه برمبناي اين طرح، يكي از والدين دانش آموزان نيز همزمان با او بايد آموزش ببيند، بيشتر از يك سوم جمعيت شهر تهران از آموزش هاي لازم براي مبارزه با گسترش بيماري ايدز بهره مند مي شوند.از آنجا كه بيماري ايدز يك بيماري خطرناك قابل انتقال و غيرقابل درمان است، بهترين راه مبارزه با آن، پيشگيري از طريق آموزش است.
در همين رابطه سهيلا تبريزي، كارشناس مسئول بهداشت و تغذيه مدارس تهران مي گويد: سال گذشته 2 هزار معلم و مربي بهداشت مدارس، آموزش هاي پيشگيري از ايدز را با كمك هلال احمر فرا گرفتند.تبريزي خاطرنشان مي كند: با توجه به آخرين آمار ارائه شده از سوي وزارت بهداشت، بيش از 11هزار نفر از مردم ايران مبتلا به ايدز هستند و اين به معناي 2 برابر شدن تعداد بيماران كشور در يك سال گذشته است.اين مقام مسئول با تاكيد بر اينكه آموزش دانش آموزان مي تواند در كنترل اين بيماري موثر باشد، مي گويد كه طرحي به وزارت آموزش و پرورش ارائه شده است كه به موجب آن، آموزش پدر و مادرها و دانش آموزان شهر تهران در مقاطع راهنمايي و دبيرستان در اولويت برنامه هاي سال تحصيلي جديد قرار گيرد.
سال گذشته در 8 منطقه شهر تهران، آموزش هاي پيشگيري از ايدز به دانش آموزان مقطع راهنمايي ارائه شد كه به طور قطع اين آموزش ها بايد در سال تحصيلي جديد افزايش پيدا كند.
بي ترديد بايد نظام مراقبت بهداشتي براي گروه سني 16 تا 18 سال در سراسر كشور فعال شود تا بلكه بتوان از گسترش رفتارهاي پرخطر و شيوع احتمالي بيماري هايي همچون ايدز در بين نوجوانان و جوانان جلوگيري كرد.
اين درحالي است كه به گفته مسئول بهداشت و تغذيه مدارس تهران در سال گذشته، هيچ بودجه اي به طور مستقل براي آموزش هاي پيشگيري از ايدز در مدارس پيش بيني نشده است.
جزوه هايي براي سلامتي
جزوه ها و كتاب هاي بهداشتي و سلامت دانش آموزان تهيه شده است كه با آغاز سال تحصيلي در اختيار دانش آموزان قرار مي گيرد.
رياض غيرتمند، مدير كل دفتر بهداشت و تغذيه آموزش و پرورش در اين خصوص مي گويد: اين كتاب ها براي تمام پايه هاي دوره ابتدايي تهيه شده است كه براي 800 هزار عضو بهداشتيار مدارس به تناسب گروهي كه در آن عضويت دارند، كتابچه هاي راهنما به صورت رايگان داده مي شود.
به گفته غيرتمند، سه جلد كتاب پيشگامان سلامت و چهار جلد كتاب سلامت نوجواني براي دانش آموزان دختر مدارس شبانه روزي منتشر شده است، يك كتاب نيز در زمينه آموزش راه هاي پيشگيري از HIV براي تمام دانش آموزان منتشر شده است. از سوي ديگر تعدادي كتاب نيز در اين زمينه براي معلمان و يك بسته نرم افزاري براي مديران مدارس آماده شده است.
آموزش و پرورش يكي از مهمترين ارگان هايي است كه مي تواند در زمينه مبارزه با گسترش و شيوع بيماري ايدز اطلاع رساني كند، چرا كه آموزگاران مي توانند همچون راهنمايي مطمئن دانش آموزان را راهنمايي كنند و از طريق آموزش چهره به چهره مشكلات آنها را برطرف كرده و به پرسش هاي آنان پاسخ مناسب و قانع كننده اي دهند.
خودسانسوري در بيان درد
در دنيا، براي مبارزه با ويروس HIV سياست هاي مختلفي وجود دارد. به عنوان نمونه در ايالات متحده آمريكا يك استراتژي واحد كه همه جاي دنيا تقريبا آن را پيش گرفته اند، استراتژي ABC است كه A مخفف Abstinence به معناي خودداري و پرهيزكاري ، B مخفف Betathful به معناي وفاداري، C نيز مخفف Condom به معناي ابزارهاي پيشگيري درنظر گرفته شده است.در ايران نيز طرح كشوري براي مبارزه با ايدز برنامه ريزي شده كه اصول آن به منظور مبارزه و جلوگيري از اشاعه اين بيماري بر آموزش و اطلاع رساني استوار شده است.
در اين ميان آگاهي مردم از اين بيماري و اينكه اطلاع رساني اين بيماري تا چه اندازه مي تواند موثر باشد مهمترين سياست كشورمان براي روشن كردن مردم است.
در همين رابطه حميد عمادي، فوق تخصص بيماري هاي عفوني با اشاره به وجود محدوديت هايي در خصوص مطرح كردن بيماري هاي مقاربتي در رسانه هاي ديداري و شنيداري مي گويد تا 5 سال پيش، بيشتر مردم در مورد ايدز اطلاع چنداني نداشتند و خوشبختانه صدا وسيما از معدود ارگان هايي بود كه سريع تر از بقيه اين مسئله را قبول كرد، ولي باز در اوايل، براي بيان خيلي از مطالب، محدوديت هايي قائل مي شدند كه به مرور زمان اين موضوع كم كم پذيرفته شد كه در مورد اين بيماري بدون هيچ سانسوري صحبت كنند.
اين فوق تخصص بيماري هاي عفوني با بيان اينكه اطلاع رساني درخصوص بيماري ايدز در سطوح مختلف جامعه تا حد قابل قبولي انجام شده است، معتقد است كه اين ميزان اطلاعات به هيچ عنوان كافي نيست، چون هنوز اطلاع بسياري از جوانان در مورد اين بيماري غلط است.
شايد بتوان اينگونه نتيجه گرفت كه براي از بين بردن اين بيماري بايد در سه زمينه كار شود، در وهله نخست بايستي به نحوي صحيح، اطلاع رساني كرد و آگاهي افراد جامعه را در اين زمينه گسترش داد.
مرحله دوم، نگرش افراد و مرحله سوم، عملكرد جامعه است.
ايران در مرحله نخست، يعني آگاهي قرار دارد و قدم بعدي بايد آن باشد كه براي تغيير نگرش مردم برنامه ريزي كنيم كه به مراتب از مرحله آگاهي مشكل تر و با اهميت تر خواهد بود.
|