خدمات جانبي در بازارها
رفاه حال شهروندان در هر مكان و زماني براي دولتمردان اهميت ويژه اي يافته است. از آنجا كه اكثر دولت ها بر اثر انتخابات بر سر كار مي آيند و احتمال جابه جا شدن آنها وجود دارد و هر حزب و گروه حاكمي سعي در توجه بيشتر به رفاه شهروندان دارد، در همين راستا در كشورهاي توسعه يافته، به هنگام برنامه ريزي و مطالعات تحقيقاتي روي پروژه هاي مختلف، آسايش و آرامش استفاده كنندگان از پروژه مزبور اهميت خاصي دارد. مثلا براي ساخت يك مجتمع مسكوني، خدمات و امتيازات ويژه اي چون احداث فضاي سبز، محلي براي بازي كودكان، فروشگاه، آژانس و... تدارك ديده مي شود.
امروزه مراكز خريد، يكي از محل هايي است كه شهروندان همواره با آنها ارتباط دارند. اين مراكز خريد (بازارها) معمولا به دليل قيمت مناسبت تر نسبت به تك فروشي ها، تنوع كالا، صرفه جويي در هزينه حمل و نقل و صرفه جويي در وقت به علت خريد يكجا، مورد استقبال هميشگي مردم بوده است.
اين گونه بازارها كه از قديم الايام در ايران مرسوم بوده اند و امروزه با پيشرفت زندگي شهرنشيني، به شكل ها و نام هاي جديد شناخته مي شوند.
بازار روزهاي وابسته به سازمان ميادين ميوه و تره بار شهرداري ها ازجمله اين بازارهاي تغيير شكل يافته قديمي هستند.
اينگونه بازارها معمولا در نقاط پرجمعيت و پررفت و آمد احداث مي شوند. لذا در صورتي كه احداث آنها بدون درنظر گرفتن موقعيت مكاني، ميزان استقبال مردم، تاثيرات مثبت يا منفي بر ساكنان محل و خدمات جانبي باشد، با مشكلات عديده اي روبه رو خواهد شد.
توجه به خدمات جانبي در مراكز خريد، در اين بين از اهميت ويژه اي برخوردار است. چه خدمات جانبي ارائه شده در بازارها از يك طرف راحتي و رضايت خريداران را درپي دارد و از طرفي رضايت خريداران به منزله استقبال بيشتر از اين مراكز خريد است، در نتيجه هزينه كردن براي خدمات جانبي از طرف مديريت اين مراكز بيش از هر كس ديگر به نفع خود بازاريان است. احداث پاركينگ در حاشيه بازارها از جمله عمده ترين خدمات جنبي ضروري است. در اكثر مراكز خريدي كه پاركينگ ندارند، عموما شاهد صف هاي طويل اتومبيل هايي هستيم كه در كنار خيابان اصلي پارك شده اند يا ماشين هايي را مي بينيم كه براي پيدا كردن جاي پارك اين طرف و آن طرف مي روند، جلو و عقب كرده و در نهايت هم با اعصاب خرد، ماشين را قفل مي كنند و به خريد مي پردازند.
از عدم امنيت پارك كردن ماشين در كنار خيابان كه بگذريم، اغلب پس از خريد كردن و سوار ماشين شدن، چشمشان به برگه جريمه مي افتد كه زير برف پاك كن اتومبيل گذاشته شده است.
همه اينها به يك طرف، راهبندان و ايجاد ترافيكي كه در اكثر پارك كردن در دو طرف خيابان مي شود نيز يك طرف. در حالي كه با احداث پاركينگ در چنين محل هايي علاوه بر رفع مشكلات ياد شده، حق پاركي كه از رانندگان گرفته مي شود خود مي تواند منبع درآمدي براي مديريت بازارها باشد. با اين حال همه شهروندان وسيله نقليه شخصي ندارند يا ترجيح مي دهند با وسيله نقليه عمومي رفت و آمد كنند. هماهنگي سازمان ميادين ميوه و تره بار شهرداري با شركت اتوبوسراني جهت احداث ايستگاه هايي در نزديك ترين محل به بازار مي تواند دسترسي آسان تر شهروندان را درپي داشته باشد. مورد مهم ديگر كه به نظر مي رسد براي رفاه حال و بخصوص امنيت جان شهروندان ضروري است، احداث پل هاي عابر پياده (پل هاي هوايي) در ورودي بازارهاست كه شهروندان مجبور نباشند عرض خيابان شلوغ را طي كنند. در كنار پاركينگ، پل عابر پياده، ايستگاه اتوبوس، تاسيس دفتر آژانس (تاكسي تلفني)، تلفن عمومي، سرويس بهداشتي عمومي و كپسول هاي اطفاي حريق نيز از ديگر خدماتي است كه وجودشان رفاه و امنيت خريداران و فروشندگاه را درپي خواهد داشت.
با توجه به ضرورت خدمات جانبي در مراكز خريد بجا است كه سازمان ميادين قبل از احداث اينگونه بازارها به فكر خدمات جانبي آن نيز باشد، اما متاسفانه در حال حاضر برخي از اين مراكز خريد كه اصطلاحا بازار روز ناميده مي شود نه پاركينگ دارند نه آژانس و نه سيستم امنيتي و بهداشتي درست و حسابي.
عكسبرداري از ميوه ها ممنوع!
اگر از كنار ديوارها يا سيم خاردارهاي پادگان هاي نظامي يا ساختمان هاي امنيتي گذشته باشيد، حتما تابلوهاي كوچكي را ديده ايد كه عكس يك دوربين با علامت ضربدر قرمز رنگ روي آن نقش بسته و پايينش نوشته؛ عكسبرداري ممنوع .
عكسبرداري از مراكز امنيتي، نظامي يا زندگي شخصي شهروندان ممنوع است و انجام چنين كاري بدون كسب اجازه، پيگرد قانوني به دنبال خواهد داشت.اما ظاهرا بتازگي عكسبرداري از بازارهاي ميوه هم ممنوع شده است!
براساس كدام قانون و مصوبه و چه تاريخي، ما هم نمي دانيم. روز چهارشنبه، همكارعكاس ما براي عكس گرفتن از بازار روز كرمان، به اين محل مي رود، اما با ممانعت مديريت بازار براي عكسبرداري مواجهه مي شود. مديريت بازار عكس گرفتن از ميوه ها را منوط به اخذ مجوز مي داند.
مجوز گرفتن براي عكاسي از هندوانه و خربزه، سيب و... در نوع خود خبر جالبي است. در دنياي پرشگفتي امروز، بعيد نيست كه مديريت محترم بازار روز كرمان اسرار و اطلاعات ويژه اي از خربزه و هندوانه دارد كه مربوط به امنيت ملي يا احوالات شخصي ميوه هاست كه نبايد فاش شود!
اين اقدام در حالي صورت گرفته است كه سازمان ميادين ميوه و تره بار و روزنامه همشهري، هر دو وابسته به شهرداري تهران هستند.