روز شمار عراق پس از صدام
از سقوط ديكتاتوري تا تدوين قانون اساسي
آرش نهاوندي
روز 9 آوريل سال 2003، صدام و نظام ديكتاتوري منحوس حزب بعث توسط اشغالگراني سرنگون شد كه خود به شدت پايبند به ديدگاه توتاليتاريسم يا تمامت خواهي جهاني در قالب تئوري جهاني سازي هستند.
از اين پس عراق، اين كشور تاريخي و باستاني كه يكي از خاستگاه هاي اصلي مذهب تشيع نيز محسوب مي شود، صحنه نبردهاي خونيني ميان گروه هاي مبارز مخالف اشغال و نيروهاي ائتلاف تحت رهبري آمريكا شد، اما اين تروريست ها بودند كه از خلاء حاكميت متمركز در عراق، نهايت بهره را بردند و با انجام عمليات گسترده تروريستي فضايي از رعب و وحشت را در اين كشور جنگ زده تحت اشغال، حاكم ساختند.
حتي تصويب پيش نويس قانون اساسي در عراق نيز نه تنها از موج خشونت ها نكاست كه چهره كريه آن را بيش از گذشته، پس از حوادث تروريستي كاظمين در نزديكي حرم امام موسي كاظم (ع) و در سالروز شهادت آن حضرت، نزد جهانيان آشكار ساخت.
از اين رو بررسي تحولات و وقايع عراق پس از صدام ضروري به نظر مي رسد.
در 9 ماه آوريل سال 2003 حكومت صدام كنترل خود را بر بغداد از دست داد و نيروهاي آمريكايي كه در ساير نقاط عراق با مقاومت شديدي مواجه شده بودند، بغداد را در كمترين زمان ممكن به تصرف درآورده و نيروهاي آنها به سمت مركز شهر پيشروي كردند. در همين روز مردم، شادمان از سقوط نظام ديكتاتوري و بي خبر از وقايع آينده، يكي از بزرگترين مجسمه هاي صدام حسين را در اقدامي نمادين سرنگون كردند. در روز 15 آوريل 6 روز پس از سرنگوني نظام سابق آمريكايي هاي اشغالگر با نمايندگاني از معارضان عراقي جهت اداره عراق به شيوه نظام فدرالي به توافق رسيدند.
در همين زمان زلماي خليل زاد، فرستاده ويژه آمريكا در عراق به عنوان هماهنگ كننده ميان نيروهاي اشغالگر و معارضان عراقي فعاليت مي كرد.
روز اول ماه مه سال 2003 جورج بوش، رئيس جمهور آمريكا پايان مرحله اصلي جنگ عراق را اعلام كرد. در روز 6 مه سال 2003 نيز جورج بوش، پل برمر را طي اقدامي مداخله جويانه به عنوان حاكم آمريكايي عراق منصوب كرد.
طبق ادعاي آمريكايي ها، اين اقدام به منظور نظارت بر روند فرآيند تغيير شيوه حاكميت از نظام ديكتاتوري به نظام دموكراسي صورت گرفت؛ پل برمر جايگزين ژنرال جي گارنر شده بود.
پس از انجام اين تغييرات گسترده، سازمان ملل متحد با تصويب پيش نويسي، تحريم هاي عليه عراق در قالب برنامه نفت در برابر غذا را لغو كرد.
روز 23 ماه مه پل برمر، طي فرماني كه بر اساس آن ساختار سياسي سابق عراق به طور كامل دگرگون مي شد، فعاليت وزارتخانه ها و سازمان هاي دولتي عراق را ملغي اعلام كرد. در پي اين فرمان، ارتش عراق نيز منحل شد و هزاران نفر از اعضاي سابق حزب بعث از فعاليت سياسي منع شدند.
روز 13 ژوئيه سال 2003 با برگزاري اولين جلسه شوراي حكومتي عراق، رسما اولين مرحله از فرآيند انتقال قدرت به عراقي ها آغاز شد.
در روز 16 ژوئيه پس از اوج گيري عمليات شبه نظاميان عليه آمريكايي ها، ارتش آمريكا به درگيري با نيروهاي مقاومت اعتراف كرد.
تنها هشت روز بعد، عدي و قصي، پسران ستم پيشه صدام طي عملياتي گسترده از سوي نيروهاي آمريكايي در شهر موصل واقع در شمال عراق كشته شدند.
در روز 19 اوت، خبر حملات انتحا ري، عليه دفاتر سازمان ملل در عراق و كشته شدن سرجيو ويرا دوملو، فرستاده ويژه اين سازمان در عراق صدر اخبار خبرگزاري ها را به خود اختصاص داد.
اما در روز 29 اوت فاجعه بس عميق تري رقم خورد. در جريان انفجار خودرويي در نزديكي حرم مطهر امام علي (ع)، آيت الله سيدمحمد باقر حكيم، رئيس مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق به همراه 60 نفر ديگر از شيعيان عزادار به شهادت رسيدند تا برگ خونين ديگري در كتاب تاريخ پرعظمت شيعه ورق بخورد. مدتي پس از اين انفجار، شيعيان و بويژه اعضاي مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق مسئوليت آن را متوجه طرفداران صدام از حزب منحله بعث دانستند.
روز اول ماه مبارك رمضان مطابق با 27 اكتبر 2003 نيز حملات ددمنشانه تروريست ها 35 شهيد و صدها زخمي در مراكز صليب سرخ عراق برجاي گذاشت.
روز 2 نوامبر سال 2003 و در يكي از پرتلفات ترين روزها براي نيروهاي اشغالگر، سقوط هلي كوپتر آمريكايي منجر به كشته شدن دست كم 15 آمريكايي شد.
در جريان اين حمله 21 نفر ديگر نيز مجروح شدند.
اين حوادث در حالي رخ داد كه شوراي حكومتي عراق در 15 نوامبر 2003 از تعيين جدول زماني براي انتقال حكومت از حاكميت آمريكايي به دولتي عراقي خبر داد؛ بر اساس اين اطلاعيه قدرت در ماه ژوئن 2004 به دولتي عراقي انتقال مي يافت.
اما در روز 13 دسامبر، صدام حسين ديكتاتور عراق توسط نيروهاي آمريكايي و راهنمايي پيشمرگان كرد در چاهي در يكي از مزارع نزديك شهر تكريت زادگاهش دستگير شد. در اول فوريه 2004 نيز وقوع انفجاري در دفاتر احزاب سياسي كردستان عراق واقع در شهر اربيل بيش از يكصد كشته بر جاي گذاشت.
در روز اول مارس نيز پس از مدت ها بحث و تبادل نظر، اعضاي شوراي حكومتي عراق در اقدامي نمادين، قانون اساسي موقت عراق را به امضا رساندند.
اما فاجعه اي ديگر مجددا روند سياسي عراق را با مانعي بزرگ مواجه ساخت؛ در جريان انفجاري در شهر كربلا، 180 شيعه در اين شهر مقدس به شهادت رسيدند.
روز 31 مارس 2004 نيز چهار مقاطعه كار آمريكايي به طرز فجيعي در شهر فلوجه به قتل رسيدند و سپس اجساد آنها را به طرز تحقير آميزي از پلي در اين شهر آويزان كردند. در 4 آوريل سال 2004 نيز پس از به شهادت رسيدن 40 نفر از پيروان مقتدي صدر، روحاني شيعه، طي درگيري با نيروهاي آمريكايي و انگليسي در شهرهاي نجف و بصره، شيعيان و سني ها به طور همزمان عليه نيروهاي آمريكايي دست به تظاهرات گسترده اي زدند. پيرو قيام سني ها در فلوجه - در منطقه مثلث سني - نيروهاي آمريكايي طي اقدامي تجاوزكارانه به بمباران مسجد شهر پرداختند كه طي اين اقدام ناجوانمردانه 40 نفر از سني ها به شهادت رسيدند. در 20 آوريل سال 2004 اولين جلسه از دادگاه مقدماتي صدام حسين و ساير رهبران حزب بعث برگزار شد.
در 21 آوريل همان سال نيز دست كم 68 نفر در شهر بصره در جريان عمليات تروريستي به شهادت رسيدند. همزمان با وقوع اين فجايع، پل برمر، حاكم آمريكايي عراق طي فرماني، پاره اي از محدوديت ها در راه استخدام اعضاي حزب بعث را لغو كرد.
در 29 آوريل 2004 نيز براي اولين بار عكس هاي موهن و تكان دهنده اي از شكنجه زندانيان عراقي توسط آمريكايي ها در زندان ابوغريب انتشار يافت.
در 30 آوريل 2004 پس از يك ماه نبرد خونين در فلوجه، نيروهاي آمريكايي با سپردن اداره شهر به يك ژنرال عراقي از فلوجه عقب نشيني كردند. در 17 ماه مه نيز عزالدين سليم، رئيس دوره اي شوراي انتقالي عراق كه از جمله سياستمداران برجسته شيعه محسوب مي شد، طي اقدامي تروريستي به شهادت رسيد. چندي بعد اياد علاوي در روز 28 مه 2004 از سوي شوراي حكومتي عراق به عنوان نخست وزير موقت عراق برگزيده شد. پس از معرفي كابينه از سوي علاوي، شوراي حكومتي عراق نيز رسما پايان كار خود را اعلام كرد.
در 28 ژوئن 2004، دولت آمريكا رسما قدرت را به دولت موقت عراق انتقال داد.
در يك ژوئيه 2004 نيز صدام براي اولين بار در پشت ميز محاكمه قرار گرفت.
اما روز 28 ژوئيه 2004 شهر بعقوبه شاهد يكي از خونين ترين عمليات تروريستي بود كه در جريان آن، دست كم 70 نفر كشته شدند.
در روز 18 اوت 2004 پس از چهار روز گفت وگو هاي فشرده، اعضاي مجمع كنفرانس ملي عراق يكصد نفر از اعضاي مجمع ملي عراق را براي نظارت بر عملكرد دولت اياد علاوي تا زمان برگزاري انتخابات برگزيدند.
در 15 نوامبر 2004 پس از اوج گيري مجدد قيام سني ها عليه اشغالگران، نيروهاي آمريكايي، اين شهر را دوباره طي درگيري هاي بسيار خونين به تصرف خويش درآوردند.
در 22 نوامبر 2004 نيز تاريخ انتخابات عمومي عراق تعيين شد؛ دولت موقت عراق با صدور اطلاعيه اي تاريخ اين انتخابات تاريخي را 3 ژانويه 2005 اعلام كرد، اين انتخابات، اولين انتخاباتي بود كه پس از سقوط دولت صدام حسين برگزار مي شد. در حالي كه مسئولان عراقي براي برگزاري انتخابات خود را آماده مي كردند، 19 سرباز آمريكايي طي حمله اي در پايگاه ارتش ايالات متحده در موصل كشته شدند.
در 20 ژانويه 2005 نيز ابومصعب الزرقاري اردني تبار كه ادعا مي شود رهبري گروه القاعده در عراق را به عهده دارد، در نواري ويدئويي، از جنگ طولاني عليه نيروهاي اشغالگر خبر داد.
پس از انتشار اين خبر، دولت موقت عراق از دستگيري يكي از نزديك ترين دستياران ابومصعب الزرقاوي خبر داد.
در 30 ژانويه عراقي ها به پاي صندوق هاي راي رفتند تا نمايندگان خويش در مجمع ملي را انتخاب كنند. پس از انجام اين انتخابات كه در جريان آن شيعيان و كردها اكثريت كرسي هاي مجلس را از آن خود كردند، جلال طالباني به عنوان رئيس جمهور انتخاب شد.
ابراهيم جعفري نيز مقام نخست وزيري را از آن خود كرد، اما در تازه ترين موج خشونت ها كه پس از تصويب پيش نويس قانون اساسي عراق و در سالروز شهادت امام موسي كاظم (ع) به وقوع پيوست، هفته گذشته دست كم 1500 نفر از زائران در جريان يك عمليات تروريستي به شهادت رسيدند.
اين واقعه خونين و دردناك پس از اصابت چهار خمپاره به نزديكي حرم مطهر امام موسي كاظم (ع) و ريزش پل الائمه رخ داد.
|