سال هاي بلوا
هشت سال جنگ با ايران، حمله آمريكا به عراق در جنگ اول خليج فارس و شديدتر از همه، اشغال اين كشور وضعيت اقتصادي مردم عراق را اسفناك كرده است
|
|
ميثم قاسمي
تسلط صدام و استبداد قريب به 30 ساله اش در عراق، فضاي خاص خود را در اين كشور ايجاد كرده بود. اين فضاي مستبدانه در تمام زمينه هاي سياسي، اقتصادي، فرهنگي، اجتماعي و ... ديده مي شد. اكثريت مردم بين النهرين به اين ديكتاتوري رضايت داده و به آن خو كرده بودند.
هجوم سربازان آمريكايي و انگليسي به عراق و سقوط صدام در عرض 20 روز، هرچند سايه شوم استبداد را از سر مردم عراق كنار زد، اما محصول قيام مردم اين كشور نبود. اين نكته از آن جهت اهميت دارد كه مردم عراق و نخبگان اين كشور به هر دليل و علت، توان فكري و عملي بركناري صدام را نداشتند و باالطبع آمادگي زندگي پس از ديكتاتوري را كسب نكرده بودند. آنان با سقوط صدام، دچار نوعي سردرگمي در همه عرصه هاي زندگي خود شدند و شايد بتوان بخشي از آشفتگي امروز عراق را معلول اين علت دانست.
وضعيت اين روزهاي عراق به گونه اي است و در مسيري پيش مي رود كه اولا امكان ترسيم دقيق آينده اين كشور را از هر تحليلگري سلب كرده و ثانيا در كوتاه مدت نيز نمي توان روزهاي خوبي را براي مردم ستمديده و مصيبت زده جلگه بين النهرين تصور كرد.
جيب هاي خالي
هشت سال جنگ با ايران، حمله آمريكا و متحدانش به عراق در جنگ اول خليج فارس و شديدتر از همه، اشغال اين كشور در سالهاي اخير، وضعيت اقتصادي مردم عراق را به وضع اسفناكي كشانده است.
كارخانه ها، نيروگاه ها و تاسيسات صنعتي اين كشور از بين رفته است. حتي پيش از جنگ اخير نيز بسياري از شهرهاي عراق، فاصله چنداني با مخروبه نداشتند. سالها پس از جنگ با ايران و جنگ اول خليج فارس، آثار گلوله ها و تركش ها بر ساختمان هاي عراق ديده مي شد. با اين وضعيت، جنگ اخير نيز شرايط بدتري را بر مردم حاكم كرده است.
از سوي ديگر، تحريم تقريبا يك دهه اي عراق و برنامه نفت در برابر غذا ، شرايط اقتصادي اكثر مردم كشور را به زير خط فقر كشانده است. در اين وضعيت، طبيعي است كه بازار سياه رونق چشمگيري داشته باشد و كساني كه امكان فعاليت در زمينه قاچاق كالا را دارند، بتوانند سروساماني به زندگي خود بدهند.
يكي از اثرات مهم استبداد، تولد فساد اقتصادي است. در عراق كساني كه روابط دور يا نزديكي با حذب بعث و خانواده صدام داشتند، اكنون به قشر مرفه عراق تبديل شده اند و اين دوگانه فقر و غنا، فاصله طبقاتي چشمگيري را در جامعه عراق امروز ايجاد كرده است.
بسياري از كساني كه در زمان حكومت صدام درآمد مناسبي داشتند، به دلايل متعددي پول خود را بيشتر در گنجه ها و پستوهاي خانه شان نگه مي داشتند تا در بازار و بانك. پس از صدام اين پول ها به بازارهاي بزرگ سرازير شده اند. دوباره آتش سوزي در مركز خريد بزرگ بغداد در مدت كمتر از دو ماه و بازسازي سريع آن، نشان از ولع خاص مردم عراق براي خرج كردن پول هايشان دارد.
بازار عراق، تشنه خريد و فروش است. توليدات داخلي در اين كشور تقريبا وجود ندارد و در نتيجه بازار محصولات خارجي كه سالهاست مردم نتوانسته اند آنها را بخرند و استفاده كنند، بسيار داغ است، اما اروپايي ها و ژاپني ها از ورود به عراق وحشت دارند. چيني ها سرگرم بازار هاي اروپا و آمريكا هستند. شيخ نشين هاي عرب با واكنش منفي مردم روبه رو مي شوند و در نتيجه ايران و تركيه باقي مي مانند. در بازارهاي عراق، همه جور جنس ترك ديده مي شود؛ از البسه تا آبليمو و شكلات و لوازم آرايش، اما ايراني ها ديده نمي شوند. تجار ايراني گرچه با استقبال مردم شهرهاي شيعه نشين و بخصوص كربلا و نجف روبه رو هستند، اما حضور گسترده اي ندارند. اين وضعيت تنها به بخش خصوصي ختم نمي شود و در مورد دولت نيز صادق است. بازسازي بسياري از تاسيسات صنعتي و فني عراق براي اولين بار به ايران پيشنهاد شد. استانداران نجف و كربلا بارها به ايران آمدند و مدت ها منتظر جواب مسئولان ايراني براي بازسازي فرودگاه نجف و كارخانه سيمان كربلا بودند، اما جوابي نيامد. آخر سر در هر دو شهر موقعيت از دست رفت و ديگران مشغول به كار شدند. از اين نمونه ها بسيار مي توان سراغ گرفت كه بنا به دلايل نامعلوم، ايراني ها فرصت هاي مناسب اقتصادي را از دست دادند و با سخاوت تمام به اروپايي ها واگذار كردند.
سرگرداني
اگر سري به خانه هاي عراقي بزنيد، وضعيت اسفبار اقتصادي مردم براحتي قابل لمس است، اما بر پشت بام همين خانه ها، ديش هاي بزرگ ماهواره خودنمايي مي كنند. ديدن جوان هايي كه در شهرهاي سنتي عربي از لباس هاي غربي استفاده مي كنند، ديگر چندان عجيب نيست. زنان عراقي آنقدر از بازار لوازم آرايش مي خرند كه مجبور مي شوند آنها را با كيسه هاي بزرگ به خانه ببرند. از آن طرف، مذهب چه شيعه و چه سني رنگ غالب زندگي مردم است. از كنار هم گذاشتن اين دو، مي توان انتظار وقوع تغييرات گسترده اي را داشت. مردم عراق به لحاظ فرهنگي نيز مانند وضعيت اقتصادي شان تشنه خوراك هستند؛ نكته اي كه در اين آشفتگي كسي به آن توجه نمي كند. مصرف سيگار و قليان در عراق آنچنان روزافزون است كه تقريبا در اين كشور نمي توان مردي را يافت كه دخانيات استفاده نكند. گرايش به مصرف مواد مخدر نيز افزايش چشمگيري داشته و متاسفانه گروهي از ايرانيان در قاچاق اين مواد به عراق نقش داشته اند.
از طرف ديگر، وقوع سه جنگ بزرگ و يك اشغال گسترده از سال 1981 تاكنون، آرامش زندگي اين كشور را چنان دچار آشفتگي كرده كه مردم عراق را به انسان هايي بشدت عصبي و نگران تبديل كرده است. حضور نظاميان در بازار و كوي و برزن و حتي خانه ها، حس ناامني را در مردم گسترش داده است، به طوري كه وقتي اثري از انفجار و دستگيري و جنگ و گريز هم نيست، مردم نگران هستند. از اين نظر نيز جامعه عراق با يك خطر روبه رو است.
مراكز فرهنگي عراق به مساجد منحصر مي شوند كه فعاليت چنداني در زمينه فرهنگي ندارند. مساجد به علت شرايط خاص سياسي- امنيتي به پايگاه هاي گروه هاي درگير تبديل شده اند و جوانان تنها براي نمازگزاردن يا شركت در مسائل سياسي به آنجا سر مي زنند.
جامعه عراق به لحاظ فرهنگي به حال خود رها شده است و شايد تنها خوراكش برنامه هاي ماهواره اي باشد كه ديگران برايش پخش مي كنند.
گسترش وحشت
با ترور عبدالمجيد خويي، تنها يك روز پس از سقوط صدام، دوران ترميدوري در اين كشور آغاز شد. به فاصله كوتاهي، محمدباقر حكيم، رهبر مجلس اعلاي انقلاب اسلامي عراق در حرم حضرت علي(ع) به شهادت رسيد و به فاصله كوتاهي دامنه اين ترورها به مسئولان حكومتي نيز رسيد. درگيري هاي گسترده اي كه مقتدي صدر در عراق ايجاد كرد و باعث شد نيروهاي اشغالگر وارد شهرهاي مقدس شيعه بخصوص نجف شوند نيز بر گسترش ناامني ها تاثير بسزايي داشت.
پس از آن، ابومصعب الزرقاوي بود كه سركردگي ناآرامي ها را به دست گرفت. ناامني در عراق به تمام شهرها و مناطق كشيده شد و آمريكايي ها را براي برخوردهاي خشن تر، مصمم كرد. حمله شديد به شهر سني نشين فلوجه كه گمان مي رفت پايگاه اصلي الزرقاوي باشد تنها نمونه اي از اين تصميم بود.
جدا از آمريكايي ها، خود عراقي ها نيز در به وجود آمدن وضعيت اسفبار كنوني سهم زيادي دارند. در عراق چندين و چند گروه دولتي، متولي امنيت هستند كه البته از مراكز مختلفي دستور مي گيرند و هيچ كدام حاضر به پذيرش نظرات ديگري نيستند. به جزاين گروه هاي دولتي، چندين گروه مسلح مانند جيش المهدي و سپاه بدر نيز در اين كشور وجود دارند كه هر كدام آنها نيز از مركز جداگانه اي دستور مي گيرند.
اين گروه ها تنها هنگامي حاضر به ترك صحنه هستند كه گروه قوي تري به مقابله با آنها برخيزد. به عنوان مثال گروهي به نام حدث امام السيستاني كه هم اكنون امنيت حرم حضرت علي(ع) را در اختيار دارد، تنها هنگامي از مواضع خود عقب نشيني مي كند كه يا طرفداران مقتدي صدر به شهر وارد شوند يا نيروهاي دولتي. از سوي ديگر جيش المهدي كه طرفدار مقتدي صدر است فقط در مقابل سپاه بدر كه وابسته به مجلس اعلاست احساس ضعف مي كند.
بدين ترتيب در عراق هر كس قوي تر باشد مي تواند كنترل اوضاع امنيتي را به دست گيرد.
از نظر سياسي نيز عراق وضعيت مناسبي ندارد. بحث قانون اساسي و اختلاف نظرها در اين باره همچنان ادامه دارد و اهل تسنن حاضر به پذيرش پيش نويس قانون اساسي نيستند. اصرار بر تشكيل دولت ائتلافي بين اهل تسنن، شيعيان و كردها باعث شده است دولت عراق ناهمگون باشد. اين دولت گرچه به نوعي برآمده از راي مردم است، اما اكثريت جامعه، بيشتر از مراكز ديگري حرف شنوي دارند تا دولت. آيت الله سيستاني، رهبران كرد، الزرقاوي، مقتدي صدر و... افراد و گروه هاي مرجعي هستندكه اقتدارشان از دولت مركزي بيشتر است.
انتخابات آينده عراق سرنوشت اين كشور را حداقل در كوتاه و ميان مدت تعيين مي كند و به همين دليل همه گروه ها سعي در خودنمايي دارند. آنان كه هم اكنون در قدرت هستند، مي خواهند بمانند و آنها كه سهمي از قدرت ندارند، تشنه رسيدن به آن هستند.
عامل وحدت
حوزه علميه نجف با قدمتي طولاني همواره بزرگترين مركز
ديني- مذهبي عراق بوده است. اين حوزه گرچه مدرسه ديني شيعيان است، اما اهل تسنن نيز بدان توجه دارند.
تاسيس حوزه علميه قم و حضور بزرگاني مانند آيات عظام بروجردي، مرعشي، گلپايگاني، خوانساري و البته امام خميني(ره) در اين شهر هيچ گاه از اعتبار و نفوذ نجف نكاست. در كنار حوزه نجف، حوزه علميه كاظمين نيز در عراق وجود دارد كه علماي بزرگ در آن مكتب پرورش يافته اند.
پس از درگذشت آيت الله العظمي خويي، آيت الله العظمي سيستاني به جاي او نشست و رهبري بخش عظيمي از شيعيان عراق را در دست گرفت. اين رهبري در جريانات اخير عراق قدرت و نفوذ خود را بخوبي نمايان ساخت. در سالهاي اخير مرجعيت آيت الله سيستاني با درگذشت بزرگ خانواده صدر و شهادت آيت الله حكيم گسترش بيشتري يافت، به گونه اي كه او را به مرجع اول شيعيان عراقي تبديل كرد. آيت الله سيستاني با آنكه پرورش يافته حوزه نجف است و اين حوزه به طور سنتي دخالت چنداني در سياست ندارد، اما پس از اشغال عراق به عنوان يك رهبر معنوي- سياسي نيز فعاليت كرده است. او مانند امام خميني (ره) به طور مستقيم در سياست دخالتي ندارد، ولي پيام ها و مصاحبه هاي او تاثير زيادي بر جريانات سياسي اين كشور دارد. نقطه اوج اين تاثيرگذاري ها پايان دادن به درگيري هاي بين شيعيان و نيروهاي آمريكايي بود كه دامنه شان به شهر نجف نيز كشيده شد. آيت الله سيستاني با بازگشت به اين شهر و بسيج مردم، عملا، هم اقتدار خود را به رخ اشغالگران كشاند و هم آشوبگران را براي مدت ها به حاشيه راند.براساس آمارهاي موجود، 65 درصد مردم عراق شيعه هستند و گرچه به دسته ها و گروه هاي مختلف و بعضا متعارض تقسيم شده اند، اما در نهايت هيچ كدام علاقه و قدرتي براي مقابله با آيت الله سيستاني ندارند. تعرض مقتدي صدر به آيت الله سيستاني در ابتداي اشغال عراق، آنچنان با واكنش منفي شيعيان عراق و حتي ايران روبه رو شد كه هرگز تكرار نشد و اين جوان پرآشوب، پس از آن حداقل در ظاهر با آيت الله همراهي كرد.
در عراق امروز، مذهب تنها نقطه اتصال بخش عظيمي از مردم است و شايد تنها همين عامل از فروپاشي دروني عراق جلوگيري مي كند. نجف شهر آرماني شيعيان، اما همچنان بر تارك جهان اسلام، چون نگيني بر انگشتري مسلمين مي درخشد.
|