كشف كاركردهاي جديد براي رشته هاي DNA
مارپيچ حيات بي كار نيست!
پژوهش ها نشان مي دهد كه رشته خلاف جهت
DNA هم در استخراج داده هاي ژنتيكي موثر است
|
|
گروه دانش و فناوري- مهدي صارمي فر: مولكول DNA كه كدهاي ژنتيكي روي آن هستند، يكي از مهم ترين مولكول هاي زيستي است. روي اين مولكول كليه ويژگي هاي موجود زنده با الفبايي چهار حرفي كد شده اند. اين كدها در حقيقت 4 باز هستند كه به انتهاي اسيد نوكلئيك چسبيده اند.
نام اختصاري اين كدها A، G، C و T است. ساختار A و T و همين طور G و C طوري است كه با هم جفت مي شوند. جفت اول مي تواند 2 پيوند هيدروژني تشكيل بدهد و جفت دوم، سه پيوند هيدروژني. به همين دليل DNA از دو رشته دنبال هم از اين چهار باز تشكيل شده و روبه روي هر كدام از اين ها در رشته مقابل، جفتش قرار دارد. اين رشته دوگانه به صورت زنجيره اي در هم بافته است. براي كپي كردن اطلاعات DNA هركدام از اين دو رشته در قسمتي كه ژن خاصي قراردارد، از هم باز مي شوند. پيش از اين زيست شناسان مولكولي تصور مي كردند كه اطلاعات فقط از روي يكي از رشته ها كپي برداري مي شود و رشته مقابل تنها محافظي است در برابر جهش هاي ژنتيكي. چرا كه اين دو رشته، جفت هم هستند. اگر روي رشته اصلي جهش اتفاق بيفتد و يكي از اين بازها با يك باز ديگر جايگزين شود، رشته مقابل آن را اصلاح مي كند.
اما پژوهش هاي جديد نشان مي دهد كه رشته دوم اين قدر هم بي كار نيست. در حقيقت يك گروه از ژنتيك دانان مولكولي با پژوهش هايي كه روي mRNA (نسخه كپي اطلاعات ژنتيكي DNA كه پروتئين ها از روي آن ساخته مي شوند) انجام داده اند به اين نتيجه رسيدند كه تقريبا سه چهارم ژن هاي بدن از روي اين رشته دوم كه جهت آن خلاف جهت رشته اول است كپي مي شوند.
اين پژوهش ها روي mRNA موش انجام شده و نشان مي دهد كه 72 درصد بازهايي كه اطلاعات ژنتيكي از روي آن ها استخراج مي شود، در رشته دوم DNA هستند. اين يافته ها مي تواند به شناخت بهتر بيماري هاي ژنتيكي و توليد داروهاي مؤثرتر براي مقابله با آن ها كمك كند.
منبع: ساينس
|