چهارشنبه ۶ مهر ۱۳۸۴ - - ۳۸۱۱
ايرانشهر
Front Page

چهارمين دوره بازي هاي زنان كشورهاي اسلامي افتتاح شد
چشم هاي  يك ميليارد مسلمان به سوي ايران
002301.jpg
عكس :گلناز بهشتي
سعيده امين
اگرنه تمام دنيا ، لااقل بيش از يك ميليارد مسلمان در دنيا چشم به ايران دوخته اند تا ببينند كه چهارمين دوره بازي هاي زنان كشورهاي اسلامي چگونه برگزار مي شود.
ده ها خبرنگار داخلي و خارجي با تيم تصويربرداري، دوربين ها را روشن كرده، آماده شده بودند تا دونده آمريكايي مشعل به دست از گوشه سالن به طرف مشعل بزرگ رفته و سالن نيمه تاريك مجموعه بزرگ ورزشي انقلاب را روشن كند. با روشن شدن مشعل بزرگي كه بالاي سر خورشيد خانم (نماد زن شرقي) نصب شده بود، جرقه چهارمين دوره بازي هاي اسلامي زنان زده شد.
۲۵۴ تيم ورزشي بانوان مسلمان از 48 كشوردنيا در اين سالن حضور داشتند تا در هجده رشته ورزشي بدمينتون، اسكواش، دووميداني، تكواندو، فوتسال، هندبال، واليبال، كاراته، تيروكمان، بسكتبال، تنيس، شنا، تنيس روي ميز، ژيمناستيك، تيراندازي و... شركت كنند. ويژگي مهم اين مسابقات، حضور ورزشكاران مسلمان حتي از كشورهاي غيرمسلمان با پوشش كامل اسلامي است. اين مسابقات تا هفتم مهرماه در تهران برگزار خواهد شد.
پيام ژان روگ
در طول يك هفته بازي ها، زنان و دختران ورزشكار، اين فرصت را دارند تا علاوه بر كسب تجربه هاي لذتبخش در رقابت ها و ارائه بهترين عملكردشان در 18 رشته ورزشي، احساس كنند كه بخشي از جنبش جهاني ارتقاي زنان در عرصه ورزشي هستند . ژان روگ، رئيس كميته بين المللي المپيك، در سالن حضور نداشت، اما پيام ويژه اش كه همراه با تحسين و شادباش به هيات برگزاركننده و شركت كنندگان بود، توسط يك بانوي مسلمان قرائت شد.در بخشي از پيام روگ آمده است:  كميته بين المللي المپيك به تلاش هاي خود جهت افزايش تعداد ورزشكاران رقابت كننده در بازي هاي المپيك ادامه خواهد داد و اميدوار است در المپيك هاي آتي، تعداد زنان شركت كننده با مردان رقابت كننده، برابر باشد .
درست بعد از قرائت پيام رئيس كميته بين المللي المپيك بود كه قطعه هاي نمايشي جذاب از داستان آفرينش با مجموعه اي درخشان و دلپذير از رنگ، نور و موسيقي به اجرا درآمد. برگزار كنندگان مراسم افتتاحيه با انتخاب داستان آفرينش و داستان آرش كمانگير، به شكل زيبايي عناصر ملي و مذهبي ريشه هاي راستين ايرانيان را براي ميهمانان خارجي به نمايش گذاشتند.
موسيقي هاي انتخاب شده در مراسم افتتاحيه، تلفيقي از موسيقي ملي و محلي از تمام مناطق ايران بود كه نواي مذهبي به نوعي بر آن حاكم بود.
بته جقه؛ سمبل مسابقات
حتي سمبل اين دوره از مسابقات، نمادي از يك زن است. اين طرح شامل چهار بته جقه است كه به طور خاصي كنار يكديگر قرار گرفته اند. بته جقه، فرم تغيير يافته درخت سرو است كه قدمت آن به زمان زرتشت برمي گردد. به واسطه احترامي كه ايرانيان براي سرو قائل بودند، همه جا در نقاشي عمارات، تاج پادشاهان، منسوجات،  سجاده ها و گلدوزي ها صورت سروي كه نوك مخروطي آن به پايين متمايل شده، به كار مي رفت. قداست سرو به حدي است كه در سجاده ها و جانمازها به عنوان نشاني از تسليم و سر فرود آوردن در برابر بارگاه مقدس الهي حضور جاودانه دارد. در طراحي سمبل اين دوره از بازي ها، سعي شده تا هم فرم بته جقه محفوظ بماند و هم با پويايي و تحرك همراه باشد. اين طرح از چهار المان تشكيل شده؛ به فرم زني در شكل پرنده كه تداعي كننده ماهيت زنانه اين بازي هاست. در حركات نمايشي داستان آفرينش نيز اين طرح به طور چشمگيري در عناصر داخل نمايش، نمايان بود.
حضور اولين ها
جذابيت اين دوره از مسابقات، حضور بانواني از كشورهاي آمريكا، صربستان، عراق و انگلستان است كه حضور يك دونده مسلمان آمريكايي براي اولين بار در اين دوره از مسابقات صورت گرفت. انگلستان نيز در دو رشته اسكواش و فوتسال در اين بازي ها حضور پيدا كرده كه سارا كيپاك، نماينده آن كشور در روز نخست مسابقات به دور بعدي راه پيدا كرد.جالب اينجاست كه در دوره مقدماتي مسابقات فوتسال، تيم عراق 14 بر 1 تيم انگلستان را شكست داد كه اين نتيجه نشان دهنده آمادگي تيم عراق به رغم تحولات داخلي در عرصه هاي سياسي و اجتماعي است.تيم عراق با 147 شركت كننده در 12 رشته ورزشي مقابل كشورهايي مثل آمريكا، انگلستان و كويت قرارخواهد گرفت.سارا كرشي، تنها شركت كننده آمريكايي كه به همراه مربي اش به ايران سفر كرده، در مقابل دونده هايي از كشورهاي عراق، لبنان و روسيه قرار خواهد گرفت.
تيم صربستان نيز با 4 شركت كننده در رشته هاي تنيس روي ميز، تيراندازي، جودو، هندبال در مقابل حريفاني از بوسني وهرزگوين، قرار خواهد گرفت.
كشور افغانستان با تيم 51 نفره اش در رشته هاي تنيس روي ميز معلولان، واليبال، كاراته، شنا، تيراندازي و دووميداني در برابر حريفان قرار خواهد گرفت.
مسلمانان بريتانيا
سالن پارسيان هتل آزادي و هتل لاله اين روزها ميزبان صدها قهرمان ورزشي از سراسر كشورهاي دنياست. آنها تلاش مي كنند تا ميزباني برتر ايران در چهارمين دوره از مسابقات اسلامي بانوان به دنيا ثابت شود. قهرمانان، همه با پوشش اسلامي - البته به نوعي هم اسپرت - در محوطه هتل و سالن ورزشي قدم مي زنند. در ميان اين ميهمانان، بندرت مردي ديده مي شود. يكي از اين معدود مردان مربي تيم بسكتبال عراق است كه به همراه 146 شركت كننده از كشورش به ايران آمده است. او مي گويد: بعد از 15 سال ركود ورزشي در اولين سفر خارجي به همراه تيمش به كشور ايران آمده است. او فكر نمي كرد كه اولين سفر ملي اش بعد از 8 سال جنگ به ايران باشد .
او مي گويد: با توجه به وضعيت فعلي عراق، بيشتر براي كسب تجربه به ايران آمده ايم. ما با 8 بازيكن به ايران آمديم و براي شركت در مسابقات بسكتبال، 4 نفر كم داريم . آنها فقط 2 هفته فرصت داشتند كه تمرين كنند، چون حضور آنها در اين دوره از مسابقات، هنوز قطعيت پيدا نكرده بود.
او مي گويد: جمع كردن بازيكنان با توجه به وضعيت جنگ، بسيار سخت است. در آخرين تمرين تيمم، يك نفر مصدوم شد و سه نفر ديگر در آخرين لحظات انصراف دادند .
خب، با توجه به سابقه ورزشي كشوري مثل انگلستان همه انتظار داشتند تيم 17 نفره اين كشور بسيار قوي تر از اينها ظاهر شود. ريملا، كاپيتان تيم فوتبال بانوان انگلستان كه در اولين بازي خود از تيم عراق 14 گل خورد، هنوز معتقد است كه شانس برتري را دارد. ريملا در دوره سوم بازي هاي اسلامي زنان نيز به ايران آمده بود و تجربه اينگونه مسابقات را در ايران داشت. ريملا مي گويد: اگر در دوره قبل اينقدر از حضور در بازي هاي اسلامي زنان لذت نمي بردم در اين دوره دوباره شركت نمي كردم. با هم بودن براي زنان مسلمان جهت رقابت در ورزش تجربه بسيار جالبي است .
به اعتقاد وي تيم فوتسال ايران از جمله تيم هاي برتر محسوب مي شود. من حس مي كنم كه ايران اين دوره بسيار قوي تر وارد عمل شده است. در حال حاضر بزرگترين اضطراب ما از طرف تيم فوتسال ايران است، چون واقعيت اين است كه ورزش زنان مسلمان در انگلستان آنقدر گسترده و منسجم نيست، ولي به هر حال نگاه زنان انگلستان به ماست و ما بايد پيروز شويم .
دونده مسلمان آمريكايي
وقتي سارا كرشي مشعل به دست از گوشه سالن به طرف مشعل بزرگ مي رفت، كمتر كسي فكر مي كرد كه او يك آمريكايي است و به نمايندگي از آمريكا براي شركت در اين مسابقات به ايران آمده است. سارا كرشي ظاهري كاملا شرقي دارد، چون او يك پاكستاني الاصل است. سارا يك مسلمان زاده نيست، بلكه خود دين اسلام را پذيرفته و معتقد است كه اسلام و ورزش، بخش بزرگي از ايده آل  هاي زندگي اش است. او مي گويد: زماني كه در مورد بازي هاي اسلامي زنان چيزهايي شنيدم، فقط دو ماه وقت داشتم تا خودم را آماده كنم. دلم مي خواست تا با حضور در رشته دو استقامت وراي اختلافات سياسي بين دولت ها، پرچم آمريكا را به نشانه صلح بالا ببرم . اگرچه او حالا تنهاست، اما قول داده است كه در دوره بعدي آمريكاييان مسلمان با چندين تيم قوي به مصاف بقيه كشورهاي اسلامي بيايند. سارا از اين برخوردها و مواجهه با زنان مسلمان دنيا مي گويد: از آنجايي كه مسائل سياسي و ديدگاه هاي منفي در آمريكا و اروپا نسبت به ايران و مسلمانان وجود دارد، كنار هم قرار گرفتن اين همه بانوي مسلمان مي تواند ديدگاه آمريكاييان را نسبت به مسلمانان دنيا تغيير دهد . از نظر او اين گردهمايي عظيم  نشان مي دهد كه اسلام يعني آزادي و نه محدوديت و محروميت كه دنيا در مورد آن تبليغ مي كند.
اميد اول پاكستان
كارلا، اميد اول كاروان پاكستان است كه اگرچه ظاهري كاملا اروپايي دارد، اما مسلمان و زاده مادري انگليسي و پدري پاكستاني است. او هم براي انگلستان و هم پاكستان، اسكواش بازي مي كند و 6سال پياپي براي پاكستان مقام آورده است. كارلا 24ساله است و سالهاست كه در اسكواش اسم و رسمي پيدا كرده است. او در رنكينگ جهاني رتبه بيست و سوم را از آن خود كرده است و حالا مسابقات اسلامي بانوان در ايران براي او فرصت خوبي را فراهم كرده كه اين بار بر مبناي مذهبش در دنيا مورد توجه قرار گرفته است. او كه مي خواهد نفر اول اسكواش جهاني باشد، مي گويد: در پاكستان، اسكواش و هاكي طرفداران زيادي دارد. بازي هاي اسلامي به زنان اجازه مي دهد كه در محيطي كاملا زنانه و به دور از ابتذال، توانايي خود را به معرض نمايش بگذارند.
ناظران غيرمسلمان
۳۹ ناظر، مدرس و داور بين المللي در چهارمين دوره بازي هاي اسلامي زنان حضور دارند؛ البته اين ناظران مسلمان نيستند و از كشورهايي مثل سوئيس، هنگ كنگ، فنلاند، آمريكا، كانادا، آلمان، سوئد، آفريقاي جنوبي، مالزي، هندوستان، كلمبيا، كره جنوبي، تايوان و نيوزيلند به ايران آمده اند. كاتيا بروند، ناظر بين المللي فدراسيون جهاني تنيس روي ميز از اينكه زنان مسلمان آزادانه مي توانند با حريفشان رقابت كنند ابراز خرسندي كرد.
به اعتقاد وي، زنان مسلمان هميشه با محدوديت هاي زيادي براي حضور در مسابقات بين المللي مواجه هستند، اما در اين مسابقات، ديگر محدوديتي وجود ندارد، چون بسياري از قهرمانان در ميان بانواني هستند كه هرگز نمي خواهند بدون پوشش اسلامي، مقابل مردان ظاهر شوند. كاتيا ضمن تحسين بانوان ورزشكار ايراني مي گويد: من واقعا تحت تاثير قرار گرفتم. زنان كشورهاي اسلامي با كمترين امكانات، خود را به سطح متوسط بين المللي رساندند و فكر مي كنم با برقراري منظم اين رقابت ها، خيلي زود به سطح حرفه اي و بين المللي برسند . به اين ترتيب، فدراسيون بين المللي فوتبال (فيفا) نيز با اهداي امكانات ورزشي و اعزام مدرس داوري، حمايت خود را از مسابقات ورزشي اعلام كرد.
همه آدم هاي ويژه...
سومين دوره بازي هاي اسلامي زنان، تقريبا با حادثه يازدهم سپتامبر و جنگ افغانستان همزمان شده بود كه همين مسئله موجب كاهش تعداد كشورهاي شركت كننده از 34 كشور به 20 كشور شد. اين درحالي است كه در اين مسابقات، 48 كشور همراه با 2هزار ميهمان شركت كرده اند.
۹ خبرنگار زن ورزشي نويس جهاني نيز در اين دوره از مسابقات حضور داشتند. از همه جالب تر حضور جياني مرلو بود كه به دعوت انجمن ورزشي نويسان كشورمان به ايران آمد. مرلو همراه با 9 نويسنده و خبرنگار ورزشي زن، عازم ايران شد تا از نزديك به طور گسترده مسابقات را پوشش دهد. همچنين خانم ليي از كشور ليتواني و نايب رئيس انجمن ورزشي نويسان جهان به اتفاق اگنس گرگلي، مديركل انجمن از مجارستان و 9 خبرنگار ديگر از كشورهاي فرانسه، هلند و ايتاليا، جياني مرلو را همراهي كردند.حضور اين خبرنگاران، تاثير بسزايي در انعكاس اخبار مسابقات در جهان دارد.ايران در چهارمين دوره مسابقات بازي هاي اسلامي بانوان جهان، ميزبان آزاليابت داتوعثمان سعيد وزير ورزش مالزي، لوئينگ چو رئيس ورزش زنان كشور مالزي و دلال الغنيم رئيس ورزش زنان كويت بوده است.از ديگر مقامات و ميهمانان ويژه بازي هاي اسلامي زنان مي توان به توري پيمانگانا نماينده ويژه دبيركل سازمان كنفرانس اسلامي، محمد قزدر دبير فدراسيون همبستگي ورزش كشورهاي اسلامي و كلرهارگراو رئيس جودوي اقيانوسيه، آندره گرگمانز رئيس فدراسيون كالاهاي ورزشي جهان، اتسكو رئيس AWG، اولينا كريستيلين نائب رئيس بازي هاي المپيك زمستاني 2006، دكتر انيسه الهتمي معاون آسيايي فدراسيون ورزش بانوان، دكتر جواد خلف السيديوسف عضو شوراي المپيك آسيا، امينه اسماعيل عباس خزانه دار و دكتر فاطمه ياس الهاشمي رئيس كميته بازاريابي فدراسيون اشاره كرد كه وارد تهران شدند.

يادداشت روز
چهره اي ديگر از زن مسلمان
ساراي قشقايي
سرانجام مشعل المپيك هرچند كوچك و محدود بانوان مسلمان كشورهاي جهان در ايران روشن شد. وقتي با نوان ورزشكار سراسر دنيا از اتوبوس هاي شيك و مجهز خود پياده شدند تا در مراسم افتتاحيه چهارمين دوره بازي هاي بانوان مسلمان جهان شركت كنند، عكاسان و تصوير برداران خارجي، اين خبر را به سراسر دنيا مخابره كردند كه بر خلاف ادعاي غرب مبني بر سركوب زنان مسلمان در كشورهاي اسلامي، بويژه ايران مشعل مسابقات ورزشي مخصوص بانوان توسط يك دونده آمريكايي روشن شد و به اين ترتيب بر تمامي شائبه ها مبني بر مانع تراشي براي فعاليت هاي اجتماعي بانوان كه عموما چهره اي خشن و ضد اجتماعي از ايران را در دنيا به نمايش مي گذاشت، خط بطلان كشيده شد. اگر چه دوره هاي قبل بازي هاي اسلامي به دليل تقارن آن با جنگ هاي منطقه اي و تبليغات موازي با آن چندان مورد توجه جهانيان قرار نگرفت و تعداد كشورهاي شركت كننده از 20كشور تجاوز نمي كرد، اما اين بار آرامش نسبي در عرصه بين المللي و در عرصه هاي سياسي - بويژه انرژي اتمي- دست اندركاران ورزش بانوان را برآن داشت تا با برگزاري اين دوره از مسابقات و اجراي برنامه هاي ابتكاري از فرصت دست داده براي ارائه چهره اي واقعي تر از دنياي بانوان مسلمان استفاده كنند.
حضور بانوان مسلمان از كشورهايي مثل آمريكا و انگليس، آلمان و حتي صربستان از ابعاد يك سويه و شايد به تعبير برخي قاره اي- نژادي مسابقات كاسته و به وجهه بين المللي اين مسابقات كمك شايان توجهي كرد.
حمايت مستقيم فيفا از اين دوره از مسابقات و حضور فعال و كمك ده ها ناظر و داور بين  المللي كه بسياري از آنها نيز اصلا مسلمان نيستند، بر مقبوليت اين دوره از مسابقات توسط مجامع بين المللي صحه گذاشته وقطعا به اين دوره از مسابقات در فصل هاي بعدي شور و هيجان بيشتري مي بخشد. استفاده از پوشش اسلامي توسط قهرمانان ورزشي برخي از كشورهاي مسلمان، تجربه جديدي بود كه به گفته خود آنها هيچ گونه محدوديتي براي تحركات ورزشي و حرفه اي آنها ايجاد نمي كرد.
اقدام به استفاده از پوشش اسلامي، بزرگترين ويژگي اين مسابقات است كه قداست و حرمت حجاب اسلامي را بدون ايجاد هيچ محدوديتي براي زنان در جهان به نمايش مي گذا رد.همكاري مجامع داخلي ورزشي و تعامل دوسويه آنها با ارگان هاي تخصصي ورزشي و البته كميته بين المللي بازي هاي المپيك، راه هاي افتخار را براي بانوان مسلمان دنيا براي كسب مدال المپيك هموار مي كند، اگرچه جاي بسيار ي از ورزش هاي متداول در دنيا به دليل فقدان فدراسيون هاي مربوطه در اين دوره از مسابقات خالي بود، ولي مي توان كمي صبر كرد تا بازتاب برگزاري اين مسابقات را در جهان ديد.
حالا ديگر وقتي ناظران حقوق بشر وارد ايران مي شوند، انگشت اتهام در مورد فقدان بستر رشد اجتماعي بانوان به سوي ديگري خواهد رفت.

|  آرمانشهر  |   ايرانشهر  |   خبرسازان   |   دخل و خرج  |   در شهر  |   علمي  |
|  فرهنگ  |   شهر آرا  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |