پنجشنبه ۱۴ مهر ۱۳۸۴ - - ۳۸۱۸
خبرسازان
Front Page

فيلمنامه به سبك روسي
شايد مهمترين اتفاق جشنواره كودك، برپايي كارگاه فيلمنامه نويسي الكساندر ميتا بود؛ كارگاهي كه با يك شكل كاملا متفاوت اداره شد
002919.jpg
علي حسيني
جشنواره اصفهان شامگاه روز سه شنبه به پايان رسيد اما به طور قطع بحث ها درباره كيفيت برگزاري جشنواره و آثار به نمايش درآمده در آن تا يكي، دو هفته ادامه خواهد داشت. آنچه اما در اين بين چندان موردتوجه قرار نمي گيرد شكل حضور ميهمانان خارجي جشنواره و دلايل حضور آنهاست. اتفاقي كه اگر امسال به آن توجه نشود، به نوعي حاصل فعاليت مطلوب متوليان اين جشنواره زير سئوال خواهد رفت. مهمترين اتفاق جشنواره كودك بيستم، نه نمايش فيلم هاي شاخص ايراني و خارجي بود و نه بزرگداشت هايي كه براي سينماگران و داستان نويسان برپا شد. به گواه حرف آنها كه در محل برگزاري جشنواره بيستم حضور داشتند، كارگاه فيلمنامه نويسي الكساندر ميتا، كارگردان و فيلمنامه نويس روس يك كلاس آموزش كامل نوشتن فيلمنامه با آموزه هايي بود كه فيلمنامه نويسي ما فاقد آن است. نوشتن فيلمنامه براي سينماي كودك چيزي بود كه به طور خاص در دستور كار اين كارگاه ها قرار داشت و ميتا البته با شكل خاص حضور در كارگاه ها كه تمام سعي اش را بر نداشتن يك كلاس صرفا آموزشي گذاشته بود، سبب شد اين تجربه بدل به بهترين اتفاق جشنواره بيستم شود.
از روسيه با سينما
الكساندر ميتا، فيلمساز معروف روس به سينماگر كودك و نوجوان شهرت دارد. او متولد 1933 مسكو و فارغ التحصيل رشته معماري از دانشكده مهندسي و ساختمان دانشگاه همين شهر است.
ميتا، سپس براي آموختن فيلمسازي به كالج سينمايي مسكو رفت و كار فيلمسازي را در سال 1961 با فيلم كودكانه دوست من، نيكلاي آغاز كرد كه علاوه بر يك جايزه در جشنواره فيلم لندن، جايزه منتقدان روسي براي بهترين فيلم را نيز به دست آورد. در 1965 او بهترين فيلمش را به نام به زنگ در جواب بده ساخت كه شير طلايي جشنواره فيلم ونيز را از آن خود كرد. فيلم ستاره من بدرخش! كه در سال 1969 كامل شد، نام الكساندر ميتا را در ميان بهترين كارگردانان روسي، در سطح جهان مطرح ساخت. در سال هاي 90، ميتا در آمريكا و آلمان زندگي كرد و در مدرسه فيلم دانشگاه هامبورگ آلمان مدتي به تدريس فيلمسازي مشغول بود. او در سال 1997 به روسيه بازگشت و تدريس فيلمنامه نويسي و فيلمسازي را ادامه داد.
از معروف ترين آثار سينمايي الكساندر ميتا مي توان به ملوان (1979) كه پربيننده ترين فيلم روسي تا آن زمان بود، گمشده در سيبري (1991) كه نامزد دريافت جايزه گلدن گلاب شد و مجموعه تلويزيوني موضوع جنگل باتلاقي سيبري (2001-2002) در 8 قسمت كه برنده جايزه تلويزيوني سال شد، اشاره كرد.ميتا درحال حاضر علاوه بر كامل كردن مجموعه تلويزيوني 19 قسمتي بهشت قو كه قرار است در پاييز 2005 پخش شود، در آلمان و روسيه تدريس فيلمسازي مي كند و چند كارگاه آموزش فيلمنامه نويسي را هم در ليتواني و چك و آمريكا دارد. كارگاه فيلمنامه نويسي او در بيستمين جشنواره فيلم هاي كودكان و نوجوانان از جمعه گذشته تا دوشنبه برپا شد و در آن ميتا با نمايش 4 فيلم خود به نام هاي: به زنگ در جواب بده ، ستاره من بدرخش ، نقطه، نقطه، ويرگول و يك قصه پرياني از سرگرداني نگارش فيلمنامه را آموزش داد.
فرهاد توحيدي، فيلمنامه نويس سينماي كشورمان به عنوان برگزاركننده ايراني اين كارگاه و ميزبان ميتا در جلسات حضور داشت.در اين كارگاه فيلمنامه نويسان و كارگرداناني كه آثار فيلم يا ويديويي آنها در بخش هاي رقابتي اين دوره از جشنواره شركت داشتند، در اين كارگاه شركت كرده و در پايان، گواهينامه پايان دوره را دريافت كردند.
در جلسات
در چند جلسه برگزاري كارگاه اتفاق هاي جالبي افتاد.  ميتا در تكاليف كلاسي خود،  از حاضران خواست در مدت 15 دقيقه با خلق داستاني كوتاه،  هرسه مرحله را به اجرا بگذارند و در پايان جلسه با بررسي داستان ها، نقاط قوت و ضعف هريك را برشمرد.او درباره شخصيت پردازي كاراكترها در سينما گفت: پرداخت شخصيت پرسوناژها و ايجاد درگيري ميان آنها، نكته بسيار مهمي در ساختار فيلمنامه و فيلم است، چرا كه همين كشمكش است كه جذابيت ايجاد مي كند. او با تقسيم فيلمنامه به سه بخش ايجاد گره،  اوج كشمكش و گره گشايي، هر سه مرحله را در ساختار دراماتيك يك فيلمنامه بسيار ضروري دانست.
ميتا همچنين درباره نحوه نوشتن يك فيلمنامه خوب و اصولي گفت: فيلمنامه نيازمند شخصيت هايي شامل قهرمان،  ضدقهرمان و دوست قهرمان است. همچنين فيلمنامه نويس بايد در بيننده يا خواننده ايجاد انگيزه كند و داستان را تا پايان با كشش جلو ببرد و هنر فيلمنامه نويس اين است كه گره داستان را تا پايان ناگشوده نگه دارد و بيننده نبايد در ابتدا حدس بزند در پايان چه اتفاقي مي افتد . او همچنين گفت: داستان در سه مرحله تعريف مي شود. در مرحله اول بايد با ايجاد كنجكاوي، مخاطب را با خود همراه كرد. در مرحله دوم، داستان بسط و گسترش مي يابد و مخاطب را با خود همراه مي كند و در مرحله پاياني، مخاطب با شخصيت هاي داستان همذات پنداري خواهد داشت .

فيلم هاي آخر هفته
002916.jpg
سينما چهار:گذري به هند
سري جديد برنامه سينما چهار از اين هفته با پخش فيلم گذري به هند آغاز مي شود. گذري به هند فيلم تحسين شده اي ست كه ديويد لين (همان كارگردان معروف انگليسي و سازنده لورنس عربستان و پل رودخانه كواي ) آن را پس از 14 سال دوري از سينما در سال 1984 ساخت. فيلم براساس كتابي به همين نام از اي.ام. فورستر ساخته شده و داستانش در سال هايي مي گذرد كه هند جزو مستعمرات انگلستان بوده است. ماجرا هم از جايي شروع مي شود كه يك زن جوان انگليسي وارد هند مي شود و يك دكتر جوان هندي را متهم به آزار و اذيت مي كند. فيلم در همان سال نامزد يازده جايزه اسكار شد و توانست دو جايزه را از آن خود كند.
در گذري به هند جودي ديويس، ويكتور بانرچي، پگي اشكرافت، الك گينس و جيمز فاكس حضور دارند كه قرار است ساعت 20:30 جمعه شب، همراه با نقد و بررسي از شبكه 4نمايش داده شود.
002910.jpg
صدفيلم :گوست داگ
صد فيلم شبكه۳ انصافا تا الان خيلي خوب پيش رفته و فيلم هاي ارزشمندي را نمايش داده است. اين هفته هم قرار است گوست داگ: سلوك سامورايي را نشان بدهد؛ فيلم تحسين شده اي از جيم جارموش كه پيش از اين هم از تلويزيون پخش شده بود. گوست داگ مردي ست كه براي گروه هاي مافيايي كار مي كند و وظيفه دارد مخالفان روسايش را ادب كند. اما از بد حادثه يك روز مي فهمد كه رئيسش حكم به قتل او داده. او كه عاشق زندگي سامورايي ست، تصميم مي گيرد پيش از كشته شدن از قاتلانش انتقام بگيرد.
جيم جارموش به دسته سينماگران مستقل آمريكايي اختصاص دارد كه كارهايشان خلاف جريان غالب هاليوود است و به خاطر همين مخاطبان زيادي ندارند. اما معمولا طرفداران جدي سينما و منتقدان از دوست داران فيلم هايشان هستند.
او گوست داگ را در سال 2000 ساخت و بعد از آن فيلم هاي قهوه و سيگار و گل هاي پژمرده را روانه سينماها كرد. ساعت 22:30 فردا شب حواس تان به شبكه 3 باشد.
002913.jpg
شبكه 3: هيندنبرگ
هيندنبرگ به ماجراي رخ دادن يك فاجعه مي پردازد و داستان اولين پرواز سفينه هيندنبرگ را به تصوير مي كشد؛ پروازي كه در اثر يك خرابكاري به يك فاجعه ختم مي شود و طي آن تمامي سرنشينان هيندنبرگ جان خود را از دست مي دهند. فيلم را رابرت وايز ساخته، همان كارگرداني كه خبر فوتش چند هفته پيش اعلام شد و سالها قبل از ساخت هيندنبرگ، موزيكال به ياد ماندني اشك ها و لبخندها را ساخته بود.
فيلم در سال 1975 ساخته شد و در گيشه چندان موفق نبود، اما به عنوان يك اثر سرگرم كننده آن هم از دوراني كه جلوه هاي ويژه اين چنين سينما را تسخير نكرده بود، فيلم قابل ستايشي ست. در هيندنبرگ بازيگراني همچون جورج سي. اسكات، آن بنكرافت و برجيس مرديت حضور دارند و قرار است امشب حدود ساعت 20:15 از شبكه۳ نمايش داده شود.

در فرهنگسراها
مجموعه فرهنگي نياوران: براي نخستين بار كشكول و كلاه درويشي ظهير  الدوله و كلاه همسر وي به نمايش درمي آيد. اين كلاه ها از جنس نمد بوده و دور تا دور آنها با سوزن دوزي منقش شده است. در اين سوزن دوزي ها علاوه بر نقوش تزئيني، از نام حضرت علي (ع) و اشعاري چند كه در وصف آن امام بزرگوار سروده شده، استفاده شده است.
خانه فرهنگ آيه: جهت آشنايي علاقه مندان با هنر زيباي معرق، نمايشگاه معرق به همراه كارگاه معرق برگزار مي شود. اين نمايشگاه آثاري از استاد مهدي صباغي را تا 18 مهرماه به معرض ديد علاقه مندان قرار خواهد داد. ساعت بازديد اين نمايشگاه همه روزه از ساعت 10 الي 20 است.
انجمن بانوان خانه فرهنگ نور: اين انجمن براي برنامه هاي پاييزي از علاقه مندان براي فعاليت  در اين كانون دعوت به همكاري مي كند. اين كانون در زمينه علمي، تفريحي، مذهبي، اجتماعي، ورزشي و ... فعاليت مي كند. بانوان علاقه مند براي ثبت نام مي توانند هر هفته دوشنبه ها از ساعت 10 الي 12 به نشاني بزرگراه آيت الله كاشاني، ميدان علامه جعفري، خانه فرهنگ نور مراجعه كنند.
خانه فرهنگ زنجان: كانون نقد و داستان نويسي خانه فرهنگ زنجان علاقه مندان به داستان نويسي را به فعاليت دعوت كرده است. اين كانون از افراد بالاي 18 سال عضو فعال مي پذيرد. كانون داستان  اين خانه فرهنگ هر هفته روزهاي يكشنبه ساعت 16 الي 18 برگزار مي شود و علاقه مندان براي عضويت در اين كانون، مي توانند به نشاني خيابان  آزادي، اتوبان يادگار امام، خانه فرهنگ زنجان مراجعه كنند.
خانه فرهنگ نصر: اين خانه فرهنگ اقدام به برگزاري كلاس هاي آموزشي به صورت رايگان كرده است. اين دوره ها شامل آموزش روزنامه نگاري، نويسندگي، عكاسي حرفه اي و عكاسي خبري است. علاقه مندان براي ثبت نام در اين كلاس ها مي توانند به نشاني كوي نصر، خيابان چهارم، خانه فرهنگ نصر مراجعه كنند.

رباعيات ديروز
به انتخاب جواد هاشمي
ماه رجبم، جمله به عصيان بگذشت
مانند رجب هم مه شعبان بگذشت
گويم رمضان كنم تلافي آن را
شوال بگويمت كه چون آن بگذشت
شوقي اصفهاني

پرسوناژ
مهدي طاهباز
002922.jpg
عليرضا رضا داد
عليرضا رضاداد با برگزاري بيستمين جشنواره فيلم هاي كودك و نوجوان اصفهان، يك جشنواره ديگر به جمع جشنواره هاي برگزار شده در سالهاي مسئوليتش به عنوان يك مدير فرهنگي اضافه كرد.
او يكي از مديران با سابقه فرهنگي در كشور است كه سالهاي زيادي را صرف برنامه ريزي و اجراي پروژه هاي هنري كرده. رضاداد مدت ها مسئول گروه كودك و نوجوان شبكه دوم بود و كارهاي ارزشمندي را در اين شبكه به سرانجام رساند. او همچنين يكي از حاضران دوره هاي مختلف جشنواره كودكان و نوجوانان اصفهان بوده است. رضا داد علاوه بر دبيري سه دوره از جشنواره كودكان و نوجوانان، همكاري با دبيران دوره هاي مختلف جشنواره و عضويت در هيات داوران مجمع سينماي كودك را نيز تجربه كرده است. رضا داد براي اولين بار در هجدهمين جشنواره فيلم هاي كودكان و نوجوانان اصفهان، يعني زماني كه مدير عامل فارابي بود، به سمت دبيري جشنواره منصوب شد. او در دوره هاي نوزدهم و بيستم نيز اين سمت را حفظ كرد تا تبديل به يكي از مردان باتجربه در حوزه سينماي كودك و نوجوان شود. به عقيده بسياري از علاقه مندان سينماي كودك، دوره هاي هجدهم و نوزدهم از پربارترين دوره هاي جشنواره كودكان و نوجوانان اصفهان بوده اند. مديرعامل بنياد فارابي پس از تغيير و تحولات حوزه فرهنگ كه با روي كارآمدن دولت جديد ايجاد شد، همچنان در سمت خود باقي ماند تا جشنواره بيستم كودك را به سرانجام برساند. اينك ماموريت رضاداد به پايان رسيده و بايد منتظر روزهاي آينده ماند و ديد كه آيا او در سمت خود ابقا مي شود يا در حوزه ديگري به فعاليت خواهد پرداخت. رضاداد طي اين سالها تلاش كرد تا جشنواره كودك و نوجوان اصفهان را به عنوان تنها بهانه پرداختن به سينماي كودكان به بهترين شكل ممكن برگزار كند. او عقيده داشت اگرچه سينماي كودك در توليد و اكران دچار مشكلات فراواني ست، اما بايد جشنواره را به بهترين شكل ممكن برگزار كرد تا تنها بهانه پرداختن به سينماي كودك به فراموشي سپرده نشود. يكي از اهداف اصلي رضا داد ايجاد بازار بين المللي فيلم هاي كودكان و نوجوانان اصفهان بوده است. اگرچه اين جشنواره نقايصي را نيز همراه داشته، اما شايد بدون برگزاري جشنواره كودك، سينماي كودك نيز براي هميشه به فراموشي سپرده شود.

رباعيات امروز
سيدشهرام شكيبا
الكن را فرصت كلامي داده است
گمنامان را مجال نامي داده است
بازار دل شكسته رونق دارد
تاحضرت عشق بارعامي داده است


از صبح تا شب
حميد رضا پور نصيري

اگر از فيلم هاي سينمايي آخر هفته كه پايين همين صفحه معرفي شده اند، بگذريم و سريال هاي ويژه ماه رمضان را هم ناديده بگيريم، امشب مي توان مجموعه قلب را از شبكه تهران تماشا كرد كه احتمالا حدود ساعت 19 پخش مي شود.
ساعت 21 هم قسمت ديگري از مجموعه پرده عشق نمايش داده مي شود. سينما يك هم اگر مثل سال گذشته پخشش در ماه رمضان متوقف نشود، ساعت 22 روي آنتن مي رود و شنيده هاي غيررسمي از اين حكايت دارند كه شايد امشب اتاق پسر ساخته تحسين برانگيز ناني مورتي در اين برنامه پخش شود. به هر حال حواس تان باشد كه اگر اين فيلم پخش شد از دستش ندهيد.
ساعت 23:45 پنج شنبه شب ها هم مثل هفته هاي گذشته به برنامه با كاروان شعر و موسيقي اختصاص دارد كه سهيل محمودي آن را اجرا مي كند و به بررسي شعر و موسيقي حال حاضر ايران مي پردازد.
ساعت 16 فردا هم فيلم سينمايي برزخ از شبكه اول نمايش داده مي شود كه محصول سال 2000 كشور انگلستان است و جولين تمپل آن را كارگرداني كرده است. شب، ساعت 22 هم قسمت ديگري از مجموعه افسانه عقاب هاي مبارز از همين شبكه پخش مي شود. در ضمن طرفداران سريال هاي خارجي هم مي توانند گرگ آسمان يا كميسر شهر را نگاه كنند كه هر دو ساعت 21 پخش مي شوند با اين تفاوت كه اولي را شبكه 3 نشان مي دهد و دومي را شبكه 2.
اماچند سالي هست كه تلويزيون برنامه هاي ويژه ماه رمضان را جدي تر گرفته و تقريبا تمام شبكه ها براي اين روزها برنامه هاي ويژه اي را تهيه مي كنند. از برنامه هاي مذهبي و ويژه برنامه هاي هنگام سحر و افطار كه بگذريم، مهمترين و جذاب ترين بخش اين برنامه ها همان سريال هاي 28-27 قسمتي ست كه هرشب بعد از افطار به نوبت از شبكه هاي مختلف پخش مي شوند.
از اخباري كه تابه حال درباره اين مجموعه هاي تلويزيوني منتشر شده مي توان حدس زد كه مجموعه متهم گريخت احتمالا جذاب ترين و پربيننده ترين سريال ماه رمضان امسال خواهد بود؛ مجموعه اي كه سال گذشته پس از موفقيت سريال خانه به دوش ، طرحش حاضر شد و تقريبا با همان عوامل و در همان فضا ساخته شده است.
كارگردان مجموعه رضا عطاران است و سيروس گرجستاني، سعيد آقاخاني، مريم اميرجلالي و علي صادقي در آن بازي مي كنند. در خلاصه داستانش هم آمده كه ماجرا درباره خانواده اي ست كه در يكي از شهرستان هاي اطراف تهران زندگي مي كنند و يك روز تصميم مي گيرند براي زندگي بهتر و پيدا كردن داماد ايده آل راهي تهران شوند. متهم گريخت را شبكه 3 پخش خواهد كرد.
ديگر سريالي كه انتظار مي رود پرمخاطب شود، مجموعه اي ست كه قاسم جعفري و صديقه صحت تهيه آن را برعهده داشته  و كارگرداني اش را به منصور فلاح سپرده اند؛ اتفاقي كه پيش از اين در مجموعه فقط به خاطر تو هم افتاد و با استقبال نسبتا خوبي هم مواجه شده بود. مجموعه براي آخرين بار درباره شخصي به نام اسي  ست كه از محل كارش اخراج مي شود و همين مسئله باعث درگيري او با صاحبكارش مي شود. از بازيگران اين مجموعه مي توان به حميد گودرزي، امير جعفري، سحر ذكريا، يوسف تيموري و شهره سلطاني اشاره كرد كه قرار است هرشب در شبكه تهران ظاهر شوند.
او يك فرشته بود هم قرار است امسال در شب هاي ماه رمضان از شبكه۲ نمايش داده شود. كارگردان اين مجموعه عليرضا افخمي ست كه تا همين چند سال پيش فقط نام ناظر كيفي را يدك مي كشيد ولي با ساختن تب سرد ـ كه سريال تقريبا موفقي هم بود ـ وارد عرصه كارگرداني شد و حالا دومين سريالش را با حضور ثريا قاسمي براي پخش حاضر كرده است.
داستان آن هم درباره مردي ست كه دركنار خانواده اش زندگي آرامي را مي گذراند تا اينكه يك روزماجرايي رخ مي دهد و زني به زندگي آنها پا مي گذارد كه زندگي آنها را تغيير مي دهد. در اين مجموعه كه تصويربرداري آن هنوز تمام نشده و گويا تا بيستم ماه رمضان هم ادامه خواهد داشت، علاوه بر ثريا قاسمي؛ حسن جوهرچي، بهاره افشار، محمد حاتمي و مرتضي ضرابي هم حضور دارند. درضمن تا همين چند روز پيش هم اين مجموعه او يك فرشته است نام داشت كه عنوان آن تغيير كرد.
ديگر مجموعه تلويزيوني هم كه اين شب ها مي شود تماشا كرد، سريال دوست اختصاصي من است كه پيش از اين نامش مرده متحرك بود و رضا كريمي كارگرداني آن را برعهده دارد. نويسنده اش هم سعيد رحماني ست كه مي گويد داستان اين مجموعه را در گونه كمدي وحشت نوشته و ماجراي جواني به نام جلال است كه به دليل بدبياري هاي مختلف، قصد رفتن به ناكجاآباد را دارد، اما جنازه اي را پيدا مي كند و مي فهمد ميلياردها تومان ارزش دارد. مجيد صالحي، كتايون رياحي، پرويز فلاحي پور و فردوس كاوياني از بازيگران اين مجموعه هستند كه قرار است از شبكه يك پخش شود.
از طرفي امير قويدل هم مجموعه اي را با نام روح مهربان ساخته كه قرار است از همين شبكه نمايش داده شود و در آن محمد كاسبي، بهزاد فراهاني، ثريا قاسمي و پوپك گلدره حضور دارند.
قرار است همه اين مجموعه ها از پنج شنبه همين هفته روي آنتن بروند، فقط ساعت پخش هيچ كدام شان هنوز مشخص نشده اما مطمئن باشيد تحت هيچ شرايطي با هم تداخل نمي كنند!

|  ايرانشهر  |   خبرسازان   |   دخل و خرج  |   در شهر  |   زيبـاشـهر  |   سفر و طبيعت  |
|  طهرانشهر  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |