گزارش كوتاه
رقص آهك در رود افشان
آخرين روز تعطيلات را از دست ندهيد
در دل كوه هاي سر به فلك كشيده البرز مركزي، در فاصله اي نه چندان دور از شهر تهران، يك غار آهكي وجود دارد كه اتفاقا به دليل افزايش تردد گردشگران در اين منطقه، بتازگي برق كشي هم شده است؛ غاري زيبا با طول تقريبي 550 متر (البته مسير اصلي قابل تفرج براي عموم).
اگر مي خواهيد از تهران به رودافشان برسيد، در جاده دماوند به سمت فيروزكوه حركت كنيد. بعد از طي مسيري حدود 103 كيلومتر كه بيش از 5/1 تا 2 ساعت طول نمي كشد، در فاصله 62 كيلومتري شهر فيروزكوه، به جاده اي فرعي مي رسيد كه به طرف روستايي به نام سيدآباد مي رود. بعد از حدود 45 دقيقه حركت در اين مسير، به جاده ديگري مي رسيد كه مستقيم شما را به سمت روستايي به نام رودافشان مي برد. البته از اينجا به بعد مسير جاده خاكي است و بهتر است كمي آرام تر برانيد. روستاي رودافشان با اين حال كه در مجاورت رودخانه پرآب و زلالي واقع شده، تقريبا خالي از سكنه است. اهالي اين روستا، همگي يا به تهران يا به شهرهاي اطراف كوچ كرده اند. بنابراين اگر چيزي احتياج داريد، بهتر است قبل از ورود به جاده فرعي آن را تهيه كنيد و به اميد روستاي رودافشان نمانيد كه اينجا حتي آب خوردن هم وجود ندارد. رودخانه اي كه در دل دره اي با شيب تند واقع است، دليچاي نام دارد؛ رودي با آب زلال كه آب درياچه تار و هوير را پس از طي مسيري نه چندان طولاني به حبله رود مي رساند. درياچه تار و هوير در يكي از ارتفاعات قله دماوند واقع است كه اخيرا هم توسط يكي از شركت هاي خصوصي به منظور پرورش ماهي و ارائه تورهاي ماهيگيري به اجاره درآمده است. پس از عبور از آب رودخانه بايد از كوهي با شيب نسبتا تند بالا برويد. نگران نباشيد، بيش از 30-20 دقيقه راه نيست. پس از طي اين مسير، آرام آرام دهانه بزرگ غار را مي توانيد مشاهده كنيد؛ دهانه اي بزرگ كه مي گويند يكي از بزرگترين دهانه ها در خاورميانه است.
تا اينجا شما حدود 200 متر بالاتر از بستر رودخانه قرار داريد. البته اگر بخواهيد ارتفاع غار از سطح دريا را بدانيد، حدودا غار در ارتفاع يكهزار و 800 متري واقع شده است. البته بازهم مي گويند، در گذشته هاي دور، دهانه غار و رود در يك سطح قرار داشته اند كه آب رود به داخل غار وارد مي شده و علت گستردگي و ارتفاع زياد غار را هم ورود آب رودخانه مي دانند كه به مرور زمان، رود بستر خود را فرسايش داده و به عمق 200 متري رفته است و البته اين فرسايش همچنان ادامه دارد.
دهانه غار قوسي شكل است، 12 متر ارتفاع دارد و 40 متر طول. بنابراين برعكس اكثر غارها، براحتي و بدون اينكه نيازي باشد كوچكترين انعطافي داشته باشيد، مي توانيد وارد غار شويد. در بدو ورود، همه چيز همانگونه اي است كه توقع داريد؛ غاري آهكي با استالاگميت و
استالاگتيت ها يا همان چكيده ها و چكنده هاي رنگارنگ و زيبا. اين بافت هاي آهكي در اثر نفوذ آب بارش ها در زمين و رسيدن به قسمت هاي آهكي با شسته شدن توسط آب باراني كه در بيشتر مواقع كمي اسيدي است و رسوب مجدد در اثر در مجاورت هوا قرار گرفتن، به وجود آمده اند. تمام فضاي ورودي و اوليه غار پوشيده از بافت هاي درهم تنيده آهكي است. با طي مسيري كوتاه به اولين تالار غار مي رسيد؛ فضايي باز به وسعت 8 هزار متر مربع با سقفي بلند كه آدم را ياد سالن هاي اپرا مي اندازد. اينجا همه چيز محكم سر جايش چسبيده و هيچ گونه ترك و شكافي ديده نمي شود. به نظر مي رسد غار عمر چنداني نداشته باشد و هنوز مشمول قانون فرسايش هم نشده است. در مسير مستقيم از دالان روبه رو از تالار اول غار خارج مي شويد. دوباره وارد راهرويي تاريك مي شويد كه شما را به تالار دوم مي رساند. در تمام مسير، آواي طنين قطراتي كه از سقف وديواره ها به زمين مي چكد، ريتم يكنواختي به گام هاي شما مي بخشد. البته اگر تعداد نفرات گروهتان كم باشد و شانس بياوريد و غار خلوت باشد كه معمولا در تعطيلات آخر هفته ، اين مسئله دور از ذهن به نظر مي رسد، با گذر از يك ديواره و با ورود به تالار دوم غار، چشم انداز و بافت ديواره ها و سقف، كاملا تغيير مي كند. ديگر از چكيده ها و چكنده ها خبري نيست. تالاري با وسعت 300 متر مربع با ديواره هايي تراشيده و خالي از سكنه و بازهم دالان و تالار سوم، اين تالار به بزرگي و ارتفاع دو تالار ديگر نيست، ولي شايد بتوان نيمي از زيبايي غار رودافشان را در اين تالار و دخمه اي كه بعد از آن وجود دارد، خلاصه كرد.
وسعت اين تالار به 200 مترمربع هم نمي رسيد، ارتفاعش هم نهايتا 15 متر است، اما زيبايي اش واقعا محصوركننده است. سراسر سقف و ديواره ها، پوشيده از استالاگميت ها و استالاگتيت هايي است با بافت هاي متنوع نيزه اي، گل كلمي و چند وجهي كه از گوشه گوشه آن، آبشار جاري است.
اگر در مسيري كه طي كرديد كمي به اطرافتان دقيق شده باشيد، قطعا آثار وجود انسان را در اطرافتان مي بينيد. ايوان هاي سنگچين و خرده سفال هايي كه در گوشه و كنار مسير پراكنده اند. اينجا مطمئنا روزگاري مامن انسان هاي غارنشين بوده است.
در ادامه مسير به پلكاني آهني مي رسيد كه شما را به دخمه انتهايي غار مي رساند. اتاقكي 25-24 متري كه حوض آبي در وسطش قرار دارد. نام اين دخمه، آناهيتاست (آناهيتا در ايران باستان، الهه باروري و آبياري بوده است) و بعد از دخمه، تقريبا غار به پايان مي رسد، البته بعد از طي دالاني تقريبا خطرناك، در اين مسير پرتگاه هايي وجود دارد كه دقت زيادي براي عبور از آنها بايد صرف شود، اما با گذر از اين پرتگاه ها به پايان غار مي رسيد. غار رودافشان پس از طي مسافتي حدود نيم كيلومتر به پايان مي رسد. تالار غار رودافشان، 9 هزار مترمربع وسعت دارد و حفره اي رو به گسترش است. اين ساختار ويژه و پديده فرونشستي است كه در حال طي كردن سير تكامل است. بنابراين غار رودافشان را مي توان از جمله بافت هاي جوان زمين شناختي كشور به شمار آورد.
|