از خانه تا موزه آب
درشمال ميدان امير چخماق يزد، جايي كه در گذشته نه چندان دور بازارچه و راه گذري بوده است، خانه اي با قدمت بيش از يك قرن به چشم مي خورد؛ خانه اي موسوم به كلاهدوز . از درون اين خانه انشعاب دو رشته قنات قديمي عبور مي كند. خانه شامل سه قسمت زير زمين، پاياب و طبقه همكف است. پاياب يا پاكنه در عمق ۱۰ متري از سطح زمين قرار دارد و فضايي هشتي با معماري آجر و ملات گل دارد كه آب رشته قنات هم از كف اين پاياب عبور مي كرده است. ايجاد راهروهاي زيبا و مناسب با شئونات فرهنگ معماري سنتي در يزد از ديگر ويژگي هاي اين خانه است. در اين خانه باستاني چاه خانه اي هم در پشت بام وجود دارد و با چرخ چاه و دلو از اين چاه آب مي كشيدند و آب انبارخانه را كه در طبقه هم كف قرار دارد پر از آب مي كردند.
اطاق پذيرايي زيبايي ضلع شرقي خانه را تشكيل مي دهد كه در چوبي شيشه كاري شده آن بر جذابيت فضا افزوده است. مالك اين خانه آقاي كلاهدوز از تجار خوشنام يزدي بوده و كار بنا و زيباسازي آن در سال 1312 هجري قمري به پايان رسيده است.
خانه كلاهدوز ديگر خانه نيست، موزه آب شده است؛ موزه آب يزد همزمان با برگزاري نخستين همايش بين المللي قنات در ارديبهشت ماه سال 1379 توسط شركت سهامي آب منطقه اي يزد، در شهرستان يزد افتتاح شد.
در اين موزه لوازم مختلف حفر قنوات، ابزار وادوات اندازه گيري حجم آب، وسايل تامين روشنايي در قنات، اسناد و مدارك خريد و فروش آب و وقف نامه هاي قديمي، كتابچه ميرابها و اسناد توزيع آب، ظروف نگهداري و حمل آب و بسياري لوازم و اشياي ارزشمند ديگر در معرض ديد همگان قرار گرفته است.
يخچال ميبد
يخچال ميبد، يگانه بازمانده يخچال هاي قديمي ميبد است كه در داخل شهر ميبد و در فاصله 50 كيلومتري شمال يزد، در كنار راه كاروانرو و در جوار چاپارخانه، آب انبار و رباط اصلي شهر قرار دارد.ساختمان يخچال كاملا از خشت و گل خام است و خوشبختانه هنوز قسمت اعظم اين بنا باقي مانده است و به عنوان يكي از نمونه هاي چشمگير معماري اينگونه آثار به شمار مي آيد.
يخچال ها عموما 4 قسمت اصلي به نام هاي حوض يخبند، ديوارهاي سايه دار، مخزن يخ و گنبد بزرگ دارند؛ محوطه يخبند يخچال ميبد حوض گلي و كم عمق (تقريبا 5/0 متر) به مساحت تقريبي 8000 متر مربع است و ديوارهاي بلند سايه انداز با ضخامت 2 متر و ارتفاع 8 متر در سه جهت جنوبي (با طول 42 متر)، شرقي و غربي (با طول 20 متر) قرار دارند. (ديوار شرقي اكنون خراب شده است) يك درگاه اصلي به پهناي 2/2 متر و بلندي 2 متر در ميان ديوار جنوبي به مخزن و گنبد راه دارد كه تقريبا تمام رفت و آمدها و انبار كردن و تخليه يخ از اين درگاه صورت مي گرفته است.مخزن قيفي يخچال را در زمين رسي سختي كنده اند كه قطر دهانه و گودي آن به ترتيب 13 و 6 متر است و گنبد بزرگ را بلافاصله روي همان بستر زمين سخت بنا نهاده اند.سطح قاعده دايره اي اين گنبد حدود 3000 متر مربع و ارتفاع گنبد تخمينا 15 متر است. پهناي ديوار خشتي گنبد از بالا به پايين به طرز ماهرانه اي كاهش مي يابد به گونه اي كه از 4/2 متر در قاعده به 25 سانتيمتر (پهناي يك خشت) مي رسد (امروز قسمتي از پوشش شمال غربي گنبد به علت باد و باران فرو ريخته است).
تاثير فناوري بر معماري موزه
موزه ها مكاني براي نگهداري ميراث، فرهنگ و اجتماع گذشته، آثار هنرمندان و مخترعان و هر آنچه به يادگار خواهد ماند، هستند.
در اقصي نقاط جهان موزه ها مكاني فراموش شده يا ساكت نبوده و در برنامه هاي تفريحي، اردويي، تحقيقاتي و... فعاليت مي كنند. به عنوان مثال، با كرايه دادن موزه به مردم، ارگان ها و مشاغل آزاد براي برگزاري مراسم و برنامه ها، موزه ها در متن شهر و زندگي مردم حضور دارند.در عصر جديد، با وجودي كه هنرمندان پذيراي رسانه جديد (ديجيتالي) هستند، معماران و متصديان موزه به دنبال يافتن بهترين روش براي نمايش هنر مجازي در دنياي كالبدي هستند. جاي سئوال است كه آيا با وجود موزه هاي on-line و موزه هاي مجازي در عصر حاضر، باز هم كاخ هاي موزه همچنان برپا خواهند ماند؟ آيا نبايد تفاوتي ميان معماري موزه اشياي باستاني، موزه علوم، و موزه رسانه جديد از لحاظ فرم و ساختار وجود داشته باشد؟و چگونه مي توان تكنولوژي ديجيتالي را با مصالحي همچون سنگ و آجر به نمايش گذارد؟