رسيدگي به جرم جعل، نيازمند ظرافت است
مقابله با تبهكاران هنرمند
|
|
سينا قنبرپور
ارتكاب جرم هم گاهي همراه با هنرمندي و سليقه انجام مي شود. باور كنيد اصلا قصد اغماض در برابر اعمال مجرمانه افراد نيست، بلكه توجهي ست به كار عده اي كه مي توانند با هنرمندي خود و ظرافت، همه را به اشتباه بيندازند و از اين راه خود را به منافعي گذرا و مقطعي برسانند. در ميان جرائم هم مجرماني هستند كه استعداد و هنري دارند، ولي نتوانسته اند آن را به سمت و سوي متعالي آن بكشانند. آنها با استفاده از برخي نيازها و بعضي محدوديت ها از آن هنر خود بهره برده و دست به خريد و فروش محصولات غيرقانوني و مجرمانه خود مي زنند.
جعل يكي از اين جرائم است و بر هيچ كس پوشيده نيست كه وقوع اين جرم بر خلاف جرائمي مثل قتل، نزاع، سرقت مسلحانه و.... نيازمند حوصله و دقت از يك سو و از طرف ديگر نيازمند چيره دستي و قابليت طراحي و عمل است.
در واقع جاعلان به نوعي گرافيست ها و طراحان مجرم محسوب مي شوند. البته اين تشبيه براي تصويرسازي كيفيت كار اين قشر از تبهكاران است و خداي ناكرده قصدي در خدشه وارد كردن به كار هنرمندان نيست. به هر حال آنها مي توانند خوب و دقيق يك محصول، مشابه محصول اصلي توليد كنند و حتي آن را بفروشند، ولي با اين خصوصيت كه هيچ اصالتي پشت كارشان نيست و هر آن ممكن است به سبب همين فقدان اصالت، قانون و دستگاه قضائي توليد كننده و مصرف كننده را تحت تعقيب قرار دهد. حال براي آنكه بفهميم اين جرم ظريف و هنرمندانه چقدر شايع است، بد نيست به سراغ خبرهاي اين حوزه برويم. اما پيش از آن بهتر است اين نكته را بدانيم كه تبهكاران هم مي توانند در انجام عمل خود ظرافت و سليقه به خرج دهند و كيفيت كار خود را به نوعي بالا ببرند. با اين وضع بازهم در ميان جرائم، جعل كاملا ماهيتي هنري دارد و اگر فرد خميرمايه و استعدادش را نداشته باشد، نمي تواند در ارتكاب اين جرم موفق باشد و به سرعت در چنگال قانون گرفتار مي شود.
در چندماهي كه از سال 1384 گذشته، سايت اطلاع رساني پليس قريب به 90 عنوان خبري خود را به انعكاس اخبار مربوط به دستگيري، شناسايي يا كشف اقلام جعلي اختصاص داده است. ايسنا نيز در همين مدت يعني 8 ماهه نخست سال جاري 27 عنوان از گزارش ها و اخبار خود را به انعكاس ماجراهاي ناشي از وقوع جرم جعل اختصاص داده است. اين تعداد خبر بخوبي نشان مي دهد كه تبهكاري تا چه اندازه دستخوش فن و هنر است، زيرا به عنوان مثال وقتي كسي شرارت مي كند بزودي شناسايي و به خواست عموم مردم سركوب و مجازات مي شود ولي مجرماني كه از هنر خود بهره مي برند، بدين ترتيب مي توانند ديرتر به دام قانون گرفتار آيند، زيرا از يكسو عده اي براي قانون گريزي نيازمند اين هنر هستند و ديگر اينكه از لطف هنر، اين عده بسرعت اثر جرمي مثل شرارت كارشان برملا نمي شود.
***
نگاهي به آمار پرونده هاي مختومه دادگاه هاي عمومي كشور نشان مي دهد كه بين سال هاي 1375 تا 1381 جرائمي نظير اختلاس و ارتشا و جعل نزديك به 5/2 برابر افزايش يافته است. گرچه مركز آمار ايران در انتشار آمار اين جرم، تفكيكي بين سه جرم ياد شده قائل نشده، اما مي توان چنين نتيجه گرفت كه درمجموع، با رشد وقوع اين جرائم مواجه بوده ايم. روند صعودي وقوع اين جرم در سال 1375 با مختومه شدن 102 هزار و 641 فقره پرونده آغاز شده و در سال 1381 به رقم 274 هزار و 233 فقره رسيده است.
از بررسي اين روند مي توان چنين نتيجه گرفت كه در يك دوره 5 ساله وقوع سه جرم جعل، اختلاس و ارتشاء با 4/37 درصد رشد مواجه بوده اند.اما براي اين افزايش هنرمندي مي توانيم به بررسي يك دسته آمار ديگر هم بپردازيم. بر اساس آمار وقوع و كشف جرم پليس، طي سال هاي 1379 تا 1381 به نسبت افزايش وقوع جرم، كشف آن نيز افزايش داشته است. مزيت بررسي آمار نيروي انتظامي در اين است كه پليس به طور جداگانه براي جعل، آمار ارائه كرده و همين مي تواند به تحليل روشن تري بينجامد.
براساس اين جدول در سال 1379 تعداد پرونده هاي وقوع جرم جعل 5 هزار و 478 فقره بوده كه از اين تعداد، 5 هزار و 406 فقره آن كشف و رسيدگي شده است.
در سال 1380 وقوع جرم جعل 6 هزار و 960 فقره اعلام شده كه 5 هزار و 551 فقره آن كشف شده است. پس از اين در سال 1381 وقوع جرم جعل 8 هزار و 646 فقره گزارش شده كه 6 هزار و 429 فقره آن كشف شده است.
بنابراين براساس اين جدول نسبت وقوع جرم جعل به كشف آن از 52/98 درصد در سال 1379 به 76/79 درصد در سال 1380 و نهايتا به 34/74 درصد در سال 1381 كاهش يافته است. به عبارت ديگر پليس بين اين سال ها يا به دليل كثرت وقوع اين جرم نتوانسته است ميزان كشف خود را ارتقا دهد يا به دليل ارتقا نيافتن امكانات كشف اين جرم نتوانسته است متناسب با جرم، خود را بالا بكشد و با آن مقابله كند.
***
در بستر وقوع اين جرم نيز يافتن القاب و نام هاي عجيب و غريب وجود دارد. براي مثال سال گذشته پليس آگاهي تهران توانست باندي را شناسايي و دستگير كند كه به باند رحمان جادوگر معروف شده بود. در واقع مثل بقيه تبهكاران، جاعلان نيز براي نشان دادن قدرت و چيره دستي خود به القاب و نام هايي غير متعارف پناه مي برند تا حوزه نفوذ خود را توسعه دهند و مشتريان بيشتري را جلب كنند، اما اينكه اين مشتريان دنبال چه مي گردند خود بحثي ست كه مي تواند به روشن تر شدن ماجراي جعل كمك كند. در واقع مي توان به عبارت كلي گفت كه هر سند و كاغذ دولتي كه محدود و منحصر به صدور از مرجعي خاص باشد، موضوع عرضه و تقاضا در جعل است. اين حوزه به وسعت بوروكراسي اداري ست و از كاغذي گرانبها به نام پول و اسكناس را دربرمي گيرد تا كارت پايان خدمت و امثال آن. اين روزها كه همه به كار جعل كارت خبرنگاري براي ورود به محدوده طرح ترافيك افتاده اند، جاعلان حتي خود آرم طرح ترافيك را نيز جعل كرده و به فروش رسانده اند. در اين عرصه كار حتي به شكل خانوادگي هم كشيده شده و خانواده هاي جاعل هريك با تخصصي در يك زمينه خاص اين هنر محرمانه را از نسلي به نسل ديگر منتقل مي كنند. بتازگي پليس آگاهي توانست خانواده اي را شناسايي و دستگير كند كه با همدستي همديگر به كار جعل اسناد دولتي مشغول بودند. اما همه چيز محدود به اسناد و اوراق گرانبهاي داخلي نمي شود. همين هفته قبل يك باند ديگر نيز شناسايي شدند كه به پول و سكه هاي كشورهاي خارجي هم رحم نكرده بودند. در اين باره كارآگاهان پايگاه ششم آگاهي تهران بزرگ بودند كه موفق به شناسايي و دستگيري اعضاي باند بزرگ جعل شدند.
در واقع در پي اعلام جعلي بودن يك فقره چك پول صد هزار توماني، بلافاصله ماموران كلانتري 121 سليمانيه براي بررسي موضوع به محل بانك مراجعه كردند و در پي ردزني هاي بعدي از طريق كسي كه قصد داشت چك پول را نقد كند، اعضاي ديگر باند شناسايي شدند.
همچنين در بازرسي از منزل متهم، تعداد زيادي چك پول، سكه هاي ين ، يورو و دلار تقلبي و نيز كارت هاي گواهينامه، شناسنامه، سند مالكيت، ويزاي جعلي و اشياي عتيقه به همراه مهرهاي مختلف گواهينامه هاي تحصيلي و ديگر مدارك جعلي كشف شد.
بررسي هاي بعدي نشان داد كه اعضاي اين باند با جعل سكه هاي 500 يني هريك را به قيمت پنج هزار تومان به فروش مي رساندند.همچنين با درست كردن ارزهاي تقلبي و فروش انواع اشياي عتيقه، كارت، سند، مهر و چك پول تقلبي به ثروت زيادي دست يافته بودند.
هميشه مثل اين باند كه 10 نفر به كار اين هنرمندي مجرمانه مشغول بودند، باندها بزرگ و شلوغ نيستند. در اين جرم يك جاعل، يك واسطه و يكسري بازارياب كه خود را به واسطه وصل مي كنند كافي ست تا اين چرخه معيوب را بچرخانند اما فرقي كه اين جرم با ديگر جرائم دارد اين است كه هم جعل جرم است و هم استفاده از سند مجعول و كسي نمي تواند بسادگي و به بهانه اينكه دوست داشته براي تفريح، سند يا مدرك يا... جعل كند از مجازات بگريزد. از طرف ديگر جرم جعل جرمي عمومي ست و محدود به شكايت خصوصي و رضايت او نمي شود.
جرم جعل، شامل دو بخش مجزا از هم است. يك بخش مربوط به ارتكاب جعل و تزوير است و بخش ديگر نيز به استفاده از سند مجعول مربوط مي شود. براساس ماده 523 قانون مجازات اسلامي، جعل و تزوير عبارت است از ساختن نوشته يا سند، ساختن مهر، امضاي اشخاص رسمي يا غيررسمي، خراشيدن، تراشيدن، قلم بردن، الحاق، محو، اثبات، سياه كردن، تقديم، تاخير تاريخ سند نسبت به تاريخ حقيقي، الصاق نوشته اي به نوشته ديگر يا به كاربردن مهر ديگري بدون اجازه صاحب آن و نظاير اينها به قصد تقلب . با اين وصف اگر از جعل انجام گرفته سوءاستفاده اي انجام گيرد مطابق با ماده 20 فصل پنجم از قانون مجازات اسلامي درباره جعل و تزوير به مجازات مي رسد كه بسته به نوع ارتكاب جرم و جايگاه شغلي جاعل متفاوت است.
جعل اسكناس، جعل گواهينامه و كارت هاي مشابه، جعل اسناد دولتي و ... هر كدام به تناسب موضوع، مجازات هاي متفاوتي دارند.
بدل هاي اصلي
اسكناس سبزي به دستت مي دهند و تو فكر مي كني هزار توماني ست، اما فروشنده ابرو درهم مي كشد و با سئوال هايش گيجت مي كند. مي فهمي اسكناسي كه در دست داري، پشيزي نمي ارزد و تو فريب سبزي اش را خورده اي.
در بانك، كارمند آن ور پيشخوان از بالاي عينك نگاهت مي كند و چك مسافرتي ات را زير دستگاه مي گذارد. پليس خبر نمي كند، اما چك تو بي ارزش است. اين همه انرژي براي درست كردن بدل هايي مانند اصل، زندگي ما را مختل مي كند.
|