گزارش اول
فرورتيش رضوانيه
تلفن هاي اورژانس قطع بود
شهري بدون حادثه
همه ما تاكنون فيلم هاي زيادي را تماشا كرده ايم كه در آنها اتفاقات و حوادث غيرقابل باوري رخ مي دهد. براي مثال شايد در يك فيلم هاليوودي ديده باشيد كه سيستم رايانه مركز كنترل ترافيك يكي از شهرهاي ايالت فلوريدا مورد حمله يك ويروس مخرب قرار مي گيرد. چند لحظه بعد چراغ هاي راهنماي تقاطع ها همه با هم سبز مي شوند و تصادف و ترافيك، تمام خيابان هاي شهر را در بر مي گيرد. تصور اينكه اتفاق نمايش داده شده در فيلم ممكن است واقعا در جايي رخ بدهد، براي بيننده دور از انتظار است. در شهر تهران گاهي اتفاقاتي رخ مي دهد كه مي تواند سوژه خوبي براي تهيه كنندگان خارجي فيلم هاي حادثه اي باشد.
در ميان ترافيك ساعت 7 بعد از ظهر، به سمت خانه مي رويد. در راه پله ساختمان، صداي جيغ و فرياد چند نفر را مي شنويد. سريع از پله ها بالا مي رويد. صدا از داخل يكي از آپارتمان هاست. دستتان را روي زنگ كنار در مي گذاريد. چند لحظه بعد پسر همسايه در حالي كه پريشان است در را باز مي كند. او مي گويد كه پدرش به احتمال زياد سكته كرده، اما وقتي با مركز 115 اورژانس تماس مي گيرند، يك صداي ضبط شده مي گويد كه شماره مورد نظر موقتا قطع است و نمي توانند در ترافيك، با اتومبيل خودشان پدر را به بيمارستان منتقل كنند.
سه شنبه، 1 آذرماه
ساعت 19 سه شنبه شب گذشته، اپراتورهاي مركز تلفن۱۱۵ اورژانس تهران ناگهان متوجه شدند كه ديگر هيچ كسي با آن مركز تماس نمي گيرد. لحظه اي بعد، تمام رايانه ها قفل شد؛ تلفن ها قطع شده بود. آنها مي دانستند در هر روز در آن ساعت، تماس هاي متعددي با مركز برقرار مي شد ولي حالا راه ارتباط شهروندان با مركز اورژانس قطع شده بود. مسئولان اورژانس پس از برقراري تماس با مركز مخابرات دريافتند كه در منطقه 6 تلفن شهري، عمليات كابل برگردان در حال انجام است و تمام خط هاي تلفن 115 به همراه 20 خط امنيتي و مستقيم ديگر اورژانس تهران نيز در همان محدوده است. هيچ راهي جز انتظار وجود نداشت. خطوط تلفن ساعت 23 وصل شد.
چه اتفاقي رخ داد؟
به طور ميانگين در بين ساعات 19 تا 23، تكنيسين هاي اورژانس حدود 70 تا 90 ماموريت را انجام مي دهند، اما سه شنبه شب، تنها 18 ماموريت را انجام دادند. در زمان قطع بودن خطوط تلفن 115، شهروندان به پليس پناه آوردند، اما اينكه مركز فوريت هاي پليسي 110 چگونه موارد گزارش شده را به اورژانس تهران اطلاع داده است، هنوز مشخص نيست. كسي نمي داند كه چه تعدادي از شهروندان، بين ساعت 19 تا 23 روز سه شنبه اول آذر، جان خود را از دست داده اند.
اتفاقي بدتر
زماني كه يك آمبولانس به محل حادثه اعزام مي شود، تكنيسين پس از معاينه مصدوم، از طريق تلفن ثابت يا همراه، با شماره 115 تماس برقرار مي كند. اپراتورهاي مركز اورژانس پس از پرسيدن كد شناسايي تكنيسين، ارتباط او را با پزشكان مستقر در مركز برقرار مي كنند. تكنيسين با ذكر مشخصات و شرح وضعيت بيمار، دستورات لازم را از پزشك دريافت مي كند. پس در روز سه شنبه، تنها شهروندان تهراني نبودند كه نتوانستند با مركز اورژانس تماس بگيرند و به طور حتم، ارتباط تكنيسين ها نيز با پزشكان مركز قطع شده است. از آنجا كه تكنيسين ها به بيسيم فردي مجهز نيستند و تنها دستگاه برقراري ارتباط بيسيم در آمبولانس تعبيه شده است، در نتيجه به يقين خطوط بيسيم در بين ساعات 19 تا 23 با ترافيك وحشتناكي همراه بوده است. همچنين در صورت دور بودن محل مصدوم از آمبولانس، مشخص نيست كه ارتباط تكنيسين با مركز اورژانس چگونه برقرار شده است. اما نكته مهم اين است كه پرسنل اورژانس تهران به اين اتفاقات عادت كرده اند و اين براي اولين مرتبه نبوده كه تلفن 115 قطع مي شد. بودجه پايين اختصاص يافته به اورژانس تهران باعث شده كه اين مركز با سيستم هاي مستهلك و به روز نشده به فعاليت خود ادامه دهد.
خريداري موتورسيكلت هاي ارزان و نامناسب به منظور به كارگيري در ناوگان امدادرساني موتوري، اين بخش را با مشكلات جدي مواجه كرده است. اتفاقي كه روز سه شنبه رخ داد، دوباره تكرار خواهد شد. اين بار، عمليات كابل برگردان باعث اين رخداد شد، اما در آينده، دلايل متعددي در ساختمان اورژانس تهران مي توانند آن را تكرار كنند. بي توجهي به يگان هاي امدادرساني در حالي ست كه در كانادا، فاصله ايستگاه هاي امداد از يكديگر 15 دقيقه است. در بسياري از كشورها اگر با شماره تلفن مركز امدادرساني تماس بگيريد و سكوت كنيد، شماره شما توسط اپراتور رديابي مي شود و به دليل اينكه مورد اضطراري تماس گيرنده نامشخص است، در كمتر از يك دقيقه نيروهاي پليس، آتش نشاني و آمبولانس با هم به نشاني شما اعزام مي شوند. در روز سه شنبه شهرونداني بودند كه شايد تنفس مصنوعي يا استنشاق اكسيژن جان آنها را نجات مي داد. امروز، گاهي حتي جنازه ها هم ساعت ها در خيابان روي زمين مي مانند.
|