پروفسور «ماركتل» استاد دانشگاه پزشكي وين اعتقاد دارد: چاي سبز، بهترين نوشيدني براي مقابله با خستگي ناشي از كار مداوم با رايانه است.
وي در يك همايش مطبوعاتي در باره پيامدهاي خستگي كار طولاني با رايانه در تندرستي انسان و راهكارهاي پيشگيري از آن چنين مي گويد: نياز روزانه بدن انسان به آشاميدني ها را نبايد بي اهميت دانست و دست كم بايد در فرصت هاي مناسب، مايعات مفيد و به ويژه چاي سبز نوشيد.
اين پزشك در ادامه اضافه مي كند: نوشيدن بعضي مايعات، سبب تشنگي مي شوند، از همين روي نوشيدن چاي سبز را براي اوقات استراحت در بين كار توصيه مي كنم.
بنابر اظهارات «پروفسور ماركتل» پژوهش ها و بررسي هاي فراواني درباره اثرات چاي سبز بر سلامتي بدن انسان انجام گرفته كه نتيجه حاصل از آنها، بيانگر تأثيرات بسيار مثبت آن بر روح و روان انسان است. وي بر اين باور است كه چاي سبز، خستگي را برطرف مي كند و براي مبتلايان به فشار خون و افرادي كه دچار مرض قند هستند خيلي مفيد و شادي بخش است.
در ادامه همچنين پروفسور «مايكل كردي» استاد دانشكده بهداشت و محيط زيست وين اعتقاد دارد: كار زياد و طولاني در مقابل رايانه، اثرات زيان بخشي براي بدن انسان در بر دارد، كه سوزش چشم، درد پشت و خستگي عمومي از جمله نشانه هاي آن است. در گذشته از رايانه تنها به منظور ثبت، حفظ و نگهداري اطلاعات و آمار استفاده مي شد، اما از دهه ۷۰ به بعد كار با اين دستگاه به طور كامل دگرگون شده و صفحه نمايش رايانه ، مقوله ابزار كار ضروري و بسيار مهم تلقي مي شود.
وي اضافه مي كند: نگريستن مدام به نمايشگر (Monitor) فرد را آشفته كرده و چشم را به شدت خسته مي كند. هنگام به كارگيري رايانه، پيش از بروز خستگي در بدن، نه بعد از آن، بايد در فاصله هاي معيني با صرف چاي، استراحت كوتاهي كرد.
ديگر فوايد چاي سبز
بنا به گفته پژوهشگران، چاي سبز به سبب برخورداري از تركيبي موسوم به «پلي فنل ها» داراي خاصيت پزشكي براي پوست بدن است. اين مواد، «راديكال هاي» آزاد سلول ها را از بين مي برد. راديكال هاي آزاد، مولكول هايي هستند كه از راه تغيير DNA در درون سلول، باعث «پيدايش سرطان» مي شوند. پژوهشگران معتقدند كه پلي فنل ها غير از،از بين بردن راديكال هاي آزاد، ضمن تسريع مرگ سلول هاي سرطاني ،از سلول هاي سالم هم مراقبت مي كنند. محققان دانشگاه پزشكي جورجيا، يكي از فراوان ترين «پلي فنل ها» در چاي سبز موسوم به «اي.جي.سي.جي» را بررسي كردند و طي آن تأثير اين ماده بر سلول هاي پوست و همچنين اثر آن بر رشد سلول هاي سالم پوست را مورد مطالعه قرار دادند. پيامدهاي اين بررسي نشان داد كه ماده مورد بحث، سلول هاي راكد پوست را به فعاليت وا مي دارد. بر پايه گفته هاي دانشمندان، سلول هاي پوست كه به رويه (سطح) مي رسند معمولاً فقط ۲۸ روز زنده مي مانند و در روز بيستم عملاً فعاليتي ندارند و در بخش سطحي پوست در انتظار مرگ مي مانند، اما اين ماده مذكور سلول را مجدداً فعال مي كند.
قند خون و چاي سبز
پژوهشگران دانشگاه علوم پزشكي اروميه اعلاميه كردند با مصرف چاي سبز، ورود گلوكز به سلول ها افزايش يافته و ميزان قند خون كاهش مي يابد. همچنين چاي سبز، دفع كلسترول خون از طريق صفرا را افزايش داده و از ميزان كلسترول مي كاهد. چاي سبز كه بيشتر در شرق آسيا و خصوصاً چين و ژاپن توليد مي شود، از قديم در طب سنتي، از نظر مصارف درماني جايگاه ويژه اي داشته است.
روش تهيه چاي سبز
برعكس چاي سياه، براي تهيه چاي سبز نبايد از آب جوش استفاده كرد. زيرا چاي سبز داراي جوهر مازوي اكسيد نشده است و بنابر اين، تلخ تر از چاي سياه است. ژاپني ها، چاي سبز مرغوب را با آبي كه درجه حرارت آن بين ۵۰ تا ۷۰ درجه، سانتيگراد باشد به مدت ۳ دقيقه دم مي كنند، در چين نيز آب را تا ۷۰ تا ۸۰ درجه گرم مي كنند و حدود ۵ دقيقه چاي سبز را داخل آن مي ريزند.
نوشيدن چاي سبز
به منظور تهيه چاي محرك و قوي، بايد مقدار بيشتري چاي خشك مصرف كرد. دم كردن چاي با آب گرم و صرف زمان لازم جهت دم كشيدن، چاي نشاط آور حاصل مي كند. چنانچه چاي بسيار تلخ باشد، چاي خشك كمتري استفاده كنيد و از ميزان آب داغ آن كم كنيد. در مورد شير و شكر به منزله مكمل، چنان كه «يوهان نيوهف» از سفر خود در قرن ۱۷ به چين گزارش داده است، چيني ها شير شيرين شده و اندكي نمك همراه با چاي مصرف مي كردند. بي ترديد با گذشت زمان همه چيز دگرگون شده است. در شرق آسيا، چاي، به ويژه چاي سبز را بدون هيچ افزودني مي نوشند و رسم نوشيدن چاي با شير و يا شكر، از انگلستان وارد كشور ما شده است.
به كوشش: ن. توكلي