طرح جديد ناسا براي حفاظت فضانوردان در برابر تابش هاي الكترومغناطيسي
فضانوردان درحفاظ الكتريكي
ميدان الكترومغناطيسي بهترين راه براي جلوگيري از تابش هاي الكترومغناطيسي است
|
|
|
|
پارس اسكاي: ناسا در نظر دارد در آينده اي نزديك، فضانوردان خود را به ماه و پس از آن به مريخ و شايد فراتر از آن بفرستند. اما يك مشكل بزرگ وجود دارد و آن، تابش هاي الكترو مغناطيس مضر در خارج از جو زمين است. فضانوردان با انجام اين سفرها خود را در معرض تشعشعات كيهاني و تابش هاي مضر خورشيد كه عمدتا از ذرات پرسرعت الكترون و پروتون تشكيل شده اند، قرار مي دهند كه باعث بروز سرطان و ديگر ناسازگاري ها در بدن آن ها مي شود. يكي از ساده ترين راه ها براي مقابله با اين مشكل، استفاده از بتون است. مانند سازه هايي كه در اطراف رآكتور هسته اي وجود دارد. اما ساختن يك فضاپيماي بتوني ايده معقولانه اي نيست. همين امر باعث شده تا دانشمندان ناسا تلاش هاي بسياري در اين زمينه انجام دهند و مواد گوناگوني را براي مقاومت در برابر اين تشعشعات امتحان كنند؛ مانند آلومينيوم، پلاستيك هاي پيشرفته و هيدروژن مايع كه هر كدام نقص هايي دارند و عملا قابل استفاده نيستند. اما گزينه اي هوشمندانه براي رفع اين مشكل وجود دارد: استفاده از يك ميدان بزرگ الكترومغناطيس براي محافظت فضانوردان.
مي دانيم بارهاي همنام يكديگر را دفع مي كنند، پس مي توان فضانوردان را در مكاني مستقر كرد كه توسط يك ميدان الكترومغناطيس احاطه شده و اين ميدان الكتريكي هم بار با تشعشعات ساطع شده از محيط باشد. البته بسياري از كارشناسان در مورد احداث چنين پايگاهي بر روي ماه بدبين اند، اما در ميان آن ها چارلز بولر و جان لين، پژوهشگران ناسا در مركز فضايي كندي و مسؤول تحقيق بر روي اين پروژه، عقيده دارند اين كار قابل اجراست. بولر مي گويد: استفاده از ميدان الكترومغناطيس براي حفاظت از فضانوردان، ايده اي بود كه در دهه 1950 ارائه شد. طرح هاي داده شده بسيار ابتدايي و ناشيانه بود، ولي طرح هاي امروز بسيار جامع و عملي است.
طرح ارائه شده توسط بولر و لين، شامل چندين گوي بزرگ با پهناي 5 متر است كه بر فراز پايگاه استقرار فضانوردان قرار مي گيرد. اين حفاظ بزرگ، قابليت شارژ بسيار بالايي دارد و مي تواند به يك ميدان ايستاي الكتريكي۱۰۰ مگاولتي تبديل شود. هرچند مقدار اين ولتاژ بسيار بالاست، اما مقدار اندكي از آن جريان پيدا مي كند. در نتيجه، نگهداري از آن نيروي زيادي لازم ندارد.
گوي هاي تشكيل دهنده اين حفاظ، از نوعي پارچه نازك و قوي ( مانند پوشش ضربه گير مريخ نوردها) به همراه يك پوشش نازك از ماده اي رسانا مانند طلا ساخته مي شود. اين گوي هاي پارچه اي داراي قابليت تا شدن براي آسان كردن حمل و نقل نيز هستند. هنگامي كه اين حفاظ در محل خود قرار گرفت، باردار شده و گوي هاي تشكيل دهنده آن، منبسط مي شوند. سپس حفاظ در بالاي پايگاه استقرار فضا نوردان نصب مي شود. مطمئنا يك آرايش دقيق از اين گوي هاي باردار مي تواند ميزان برخورد تشعشعات خطرناك را با فضانوردان و تجهيزاتشان به حداقل برساند. در بعضي جنبه هاي اضافي اين طرح، يك تور الكتريكي براي امنيت بيشتر در زير حفاظ تعبيه شده است. بولر و لين همچنان در حال طرح ريزي بهترين مدل از اين حفاظ هستند كه قطعا مهم ترين قسمت آن، نحوه قرار دادن گوي هاست براي پرتوهاي دوگانه كه هم بار مثبت و هم بار منفي دارند. اين حفاظ بايد طوري عمل كند كه پرتو هايي با بار منفي را به بالاي پايگاه و پرتو هاي مثبت را به سوي سطح ماه منحرف كند. بولر و لين يك مدل سه بعدي ساخته اند كه بسيار كارامد است و مي تواند به طور دقيق عملي شود. اين طرح هرچند مراحل پاياني خود را مي گذراند. اما هنوز مشكلات علمي ـ مهندسي حل نشده اي دارد. به عنوان مثال، وزش بادهاي خورشيدي شامل الكترون و پروتون با بارهاي مخالف، از ميان اين حفاظ، مشكلات عمده اي را به وجود مي آورد.
|
|
بالاترين سرعت در اينترنت با پليمرها
گروه دانش و فن آوري ـ عليرضا سزاوار: پليمرها موادي شيميايي هستند كه از مولكول هاي بزرگ با ساختاري تكراري تشكيل شده اند. پليمرها مي توانند به عنوان يك كانال انتقال اطلاعات با سرعت بسيار زياد و قابل توجه مورد استفاده قرار گيرند. در اين صورت سرعت ارسال اطلاعات مي تواند به 150گيگابايت در ثانيه افزايش يابد.
سرعتي باور نكردني كه بسيار بيشتر از سرعت شبكه فيبر نوري است و مي توان اطلاعات بيشتري را بر روي يك موج نوري در زمان يك ثانيه منتقل كرد. به طور مثال وقتي يك نامه الكترونيكي ارسال كنيد، اطلاعات ارسالي به سيگنال الكتريكي تبديل شده و بر يك موج نوري سوار مي شوند و سپس در طول فيبر نوري كه همان كانال ارتباطي است، مسير مورد نظر را طي مي كنند. با استفاده از اين تكنولوژي مي توان حجم بسيار بالايي از اطلاعات را در اين كانال ارتباطي منتقل كرد. و مهم ترين مزيت اين فن آوري ارزان بودن آن است كه سبب كاهش شديد هزينه ساخت تجهيزات فيبر نوري مي شود.
|
|
خفاش ميوه خوار، مخفي گاه ويروس ابولا
|
|
گروه دانش و فن آوري ـ مريم جعفراقدمي: دانشمندان ردپايي از منشا بيماري مرگبار ابولا پيدا كرده اند. بيماري ابولا گاه به گاه به طور مرگ باري در ميان انسان ها و ميمون ها در آفريقا شايع مي شود. اين ويروس با ايجاد تب شديد و خونريزي بيمار را از پا درمي آورد و خيلي سريع گسترش مي يابد. نام ابولا از نام رودخانه ابولا در كنگو، اولين محل مشاهده و گسترش بيماري مي آيد. در سال 1976 ابولا حدود سيصد نفر را مبتلا كرد و با شيوع آن از هر 10 نفر مبتلا به بيماري 9 نفر مردند. بار ديگر در سال 1995 ابولا شايع شد و اين بار 80 درصد مبتلايان كشته شدند.
گويا اين ويروس وقتي كه فعال نيست در بدن خفاش ميوه خوار زندگي مي كند. قبل از اين كسي نمي دانست كه ويروس ابولا بقيه اوقات را در كجا مي گذراند. اريك لروي و همكارانش از مركز بين المللي تحقيقات پزشكي در گابن ردپاي اين ويروس را در سه گونه از خفاش هاي ميوه خوار پيدا كرده اند. تحقيقات قبلي براي آزمايش حيوانات به خصوص خفاش ها در مناطق شيوع بيماري بي نتيجه بود. اما اين بار لروي و همكارانش موفق شدند، زيرا اين بار از خفاش هايي در كنار جسد ميمو ن هاي كشته شده بر اثر ابولا نمونه برداري كردند. آن ها بيش از 1000 جانور را در مناطق شيوع بيماري آزمايش كردند. تحقيقات همچنين نشان دهنده قطعات ژن هاي ويروسي و آنتي بادي هاي ابولا به جاي ويروس كامل بود. خفاش هايي كه قطعاتي از ويروس در بدنشان بود، آنتي بادي نداشتند و آن هايي كه آنتي بادي داشتند قطعه هاي ويروس در بدنشان پيدا نمي شد. نسبت تكه ويروس به آنتي بادي در خفاش ها بعد از شيوع بيماري افزايش مي يابد. اين مي تواند به معناي آن باشد كه ويروس پس از فعاليت اش در انسان و ميمون به جمعيت خفاش ها منتقل شده است. اگر اين طور باشد اين فرض تقويت مي شود كه ابولا ساكن يك منطقه نيست و با موج حركت خفاش ها منتقل مي شود. براي تأييد اين فرض تيم لروي به دنبال خفاش هاي خارج از مناطق شيوع بيماري هستند.
منبع : NewScientist.com
|
|
يخ فشان ها بر سطح انسلادوس
نجوم: فضاپيماي كاسيني در ??نوامبر، انسلادوس را در ميدان ديد دوربين خود قرار داد و در حالي كه تنها هلال باريكي از سياره قابل رؤيت بود، فواره اي از يخ و مواد ديگر را ثبت كرد. بررسي هاي انجام شده نشان مي دهد ذراتِ فوران تا حدود???كيلومتري بر فراز قطب جنوب قمر پيش آمده اند. يك نظريه قوي كه وجود اين چنين يخ فشان هايي را توجيه مي كند، اختلاف دماي زياد سطح و لايه زير آن در قطب جنوب سياره است. دماي زياد لايه زيرين كه در عمق زيادي قرار دارد، باعث مي شود يخ در آن قسمت به مايع تبديل شود و تحت فشار زياد قرار گرفته، روي آن از سطح طغيان كند.
با استناد بر نتايج به دست آمده از رصدهاي كاسيني، يخ هاي موجود در نيمكره جنوبي انسلادوس، نسبت به قسمت شمالي گرم تر بوده و از لحاظ زمين شناسي، عمر كمتري دارند. همچنين نيمه جنوبي اين قمر داراي جو بسيار نازكي نيز هست.
|
|
برنامه جديد ناسا براي مشتري
پارس اسكاي: ناسا جزئيات مقدماتي از جديدترين و در عين حال ژرف ترين مأموريت خود به سوي مشتري را براي دانشمندان و تيم رهبري اين مأموريت فاش كرد. مأموريت 700 ميليون دلاري جونو از جديدترين برنامه هاي ناسا است كه در 30 ژوئن 2010 آماده پرتاب مي باشد و 5 سال براي رسيدن به مقصد خود مشتري در راه خواهد بود. جونو در يك مدار قطب به قطب براي مطالعه ميدان مغناطيسي شديد مشتري قرار خواهد گرفت. از ديگر وظايف جونو بررسي وجود هسته يخي براي مشتري و همچنين تعيين مقدار آب و آمونياك موجود در جو اين سياره است. اين مدارگرد همچنين بادهاي شديد مشتري كه سرعتشان به 600 كيلومتر بر ساعت مي رسد را بررسي مي كند. دكتر ديويد مك كوماس يكي از رهبران اين مأموريت از پژوهشكده جنوب غرب (SWRI)، در اين باره گفت: مأموريت جونو مي تواند رازهاي شكل گيري بزرگ ترين سياره منظومه شمسي، مشتري را در طي چند بيليون سال پيش آشكار كند. گفتني است آخرين كاوشگري كه از جو سيارات مشتري مانند اطلاعاتي را به زمين مخابره كرد سفينه گاليله در سال 1995 بود كه براي 58 دقيقه پيش از بين رفتن داده هاي خود را به زمين مخابره كرد.
|
|
اصلاح ژنتيك محصولات در هند
مهندس محمدرضا جبلي*: براساس سياست جديد دولت هند موسوم به راهبرد ملي توسعه بيوتكنولوژي پيگيري سريع فرايند تصويب محصولات اصلاح ژنتيك شده و داروهاي نوتركيب در دستور كار دولتمردان اين كشور قرار گرفت تا ورود محصولات بيوتكنولوژي به بازار گسترش يابد. اين سياست كه توسط كاپيل سيار وزير علوم هند اعلام شد، شناسايي و كشف ژن ها و پروموترهاي جديد دربيوتكنولوژي كشاورزي را مورد حمايت جدي قرار مي دهد. ضمن آن كه اجازه دريافت مجوز از شركت هاي چند مليتي را در صورت نياز ملي اعطا مي نمايد.
* دبير شبكه بيوتكنولوژي پزشكي كشور
منبع: Nature Biotechnology,Vol23No5 2005
|
|
روبات نگهبان
گروه دانش و فن آوري: چهار دانشجوي رشته كارداني الكترونيك دانشگاه آزاد واحد آشتيان يك روبات ساخته اند كه مي تواند از محوطه اطراف محل مأموريت خود نگهباني كند. روبات نگهبان، يك روبات هوشمند براي حفظ امنيت محوطه اي معين است. اين روبات پس از چرخيدن در نقطه تعيين شده، فضاي اطراف خود را اسكن مي كند. اين كار با 3 تا حسگر انجام مي شود. اين حسگرها نور زير سرخ (IR) از خود ساطع مي كنند كه با توان بالايي مي تواند محيط اطرافش را اسكن كند. اگر جسمي به طور غيرمجاز وارد محدوده شود حسگر يك پيام به ميكرو كنترل ارسال مي كند. پس از دريافت آن پيام و آگاه شدن از وجود جسم خارجي غيرمجاز، روبات به سيستم صوتي دستور مي دهد كه پيامي مبني بر ورود غير مجازش به محدوده تعيين شده اعلام كند.
در تمامي اين لحظات روبات جسم را با نور مرئي يك ليزر هدف قرار داده است. پس از اعلام هشدار و دريافت نكردن عكس العمل از جسم متجاوز، روبات نگهبان با يورش به سمت جسم، آن را از محدوده تعيين شده خارج مي كند. اين روبات به لحاظ امنيتي مجاز به خروج از محدوده مشخص شده نيست. پس از خروج جسم از آن منطقه، روبات به نقطه اوليه برمي گردد و دوباره به اسكن فضا ادامه مي دهد. در اين روبات براي آشكارسازي جسم از 3 حسگر زير سرخ استفاده شده است. به اين صورت كه فرستنده، پرتو زير سرخ را به نقطه اي از فضا مي فرستد و در صورت وجود شيء در اين نقطه، پرتو از جسم منعكس شده و به گيرنده (Photo diod) برخورد مي كند و آشكار مي گردد. در مرحله بعد سيگنال حضور شيء تقويت شده و توسط يك مدار منطقي به سطح منطقي مطلوب (صفر يا يك) مي رسد بعد يك تراشه وجود شيء را پردازش كرده و دستور خارج كردن آن از محيط را به روبات مي دهد.
|