پيام مديريت
مديريت در كلام حضرت علي عليه السلام
به گزينش و ترجمه: پروين قائمي
* با مردم به انصاف رفتار كنيد و در كار خود شكيبا باشيد و بدانيد كه شما خزانه دار و وكيل مردم هستيد. مردم را به خشم نياوريد و آنها را از چيزهايي كه دارند، محروم نكنيد و وسايل كارشان را از آنها نگيريد، در نصيحت به خود و خوش رفتاري با رعيت كوشا باشيد و دين خدا را گسترش دهيد.
* هرگز از رأفت و بخشش نسبت به زيردستان پشيمان نشويد و از مجازات ديگران احساس خرسندي نكنيد. شما صاحب قدرت هستيد، بنابر اين در ابراز خشم عجله نكنيد. هنگامي كه مديريت، شما را خودپسند مي كند، عظمت خداوند را به ياد بياوريد و ببينيد كه در مقابل او چقدر ناتوان هستيد.
* با زيردستان عادلانه رفتار كنيد و نگذاريد نزديكان شما به آنها ظلم كنند كه اگر چنين باشد، در عقوبت آن ظلم شريك هستيد.
* براي رفاه چند تن و چند گروه خواص، رفاه و رضايت جمع را از بين نبريد، زيرا خواص بيش از همه دردسر درست مي كنند و كمتر از همه به مديران و رهبران ياري مي رسانند. آنها پيوسته ناراضي هستند و شكركردن را نمي دانند.
* كساني را كه عيوب ديگران را نزد شما فاش مي كنند، از خود دور كنيد.
* هرگز با آدم هاي بخيل و كساني كه شما را از فقر مي ترسانند و از بخشش باز مي دارند، مشورت نكنيد. همچنين مشورت با آدم هاي ترسو، انسان را از انجام كارهاي بزرگ باز مي دارد. بخل، ترس و حرص، از صفاتي هستند كه ترديد نسبت به خداوند را در دل انسان پديد مي آورند.
* هرگز كساني را كه نزد اشرار و رؤساي فاسد، صاحب مقام و در كارهاي ستمگرانه آنها شريك بوده اند، به همكاري با خود دعوت نكنيد. از كساني براي كمك دعوت كنيد كه نسبت به شما وفادارند و توقع دريافت مزدگزاف ندارند.
* همكار خوب كسي است كه حقيقت را هر قدر هم كه تلخ باشد و بداند كه شما از شنيدن آن دل آزرده مي شويد، بگويد و ترسي نداشته باشد.
* از كساني كه مدح و ستايش شما را مي كنند، بپرهيزيد كه با ايجاد غرور، هلاكت شما را باعث مي شوند.
* رفتار خود را با نيكوكار و بدكار بر اساس عمل آنها تنظيم كنيد. رفتار يكسان با هر دو گروه، موجب تقويت بدكاري مي شود.
* هنگامي كه فردي با رنج و زحمت، كاري شايسته انجام مي دهد، آن را به نيكي جبران كن تا افراد به انجام كارهاي برجسته تشويق شوند و فداكاري كنند.
* كارمندان را از ميان خانواده هاي شريف و نجيب انتخاب كنيد، زيرا آنها به سبب تربيت خانوادگي، اهل مدارا، با ارباب رجوع هستند و چون متعلق به خانواده هاي محترمي هستند طمع به مال ديگران ندارند.
* معاش كارمندان خود را در حد معقول فراهم كنيد و سپس، خيانت هيچ كس را تحمل نكنيد.
* براي نظارت بر كارها، بازرسان امين و دقيقي را انتخاب كنيد و در صورت دريافت گزارش از آنها، لحظه اي در مجازات فرد خاطي تعلل نكن.
* از كارمندان و زيردستان خود دوري نكنيد و با حسن معاشرت با آنها، پيوسته از نزديك در جريان امور باشيد.
* در مورد اجراي حق، دوري و نزديكي خاطي به شما، نبايد موجب تخفيف يا تشديد مجازات شود، بلكه برعكس، نزديكان شما بايد دست و دل پاك تر از ديگران باشند و در صورت خطا، به مجازات، شايسته تر از ديگرانند.
* در اجراي عهد و پيمان هاي خود صبور باشيد و دشواري راه، شما را خسته و منزوي نكند. پيوسته به وعده هايي كه مي دهيد عمل كنيد تا موجبات دلگرمي افراد را فراهم آوريد.
|