كالبد شكافي ركود بازار در چند هفته اخير
بورس كامپيوتر در عصر يخبندان
كورش شمس
|
|
فضاي ركود و رخوت از دو هفته پيش تاكنون بر بازار كامپيوتر ايران سايه انداخته و ميزان عرضه و تقاضاي اين بازار پرنوسان را به طرز چشمگيري كاهش داده است. بخش قابل توجهي از اين ركود زمستاني ناشي از تعطيلات سال نو ميلادي و كم تحركي بازار جهاني كامپيوتر است. در عين حال نزديكي امتحانات پايان ترم دانشجويان و دانش آموزان و همچنين توقف خريد سازمان ها و دستگاه هاي دولتي هم از عوامل موثر در بروز اين ركود تجاري در بازار كامپيوتر هستند. فعالان بازار كامپيوتر تهران كه به افت وخيزهاي فصلي و دوره اي اين بازار عادت كرده اند با اين حال معتقدند: ركود گسترده اي كه در اثر مناقشات هسته اي ايران گريبان اقتصاد كشور را گرفته و شامل حال بازار كامپيوتر هم شده، تا حد زيادي آستانه تحمل و قدرت ريسك پذيري آنها را كاهش داده است . از سوي ديگر، حركت بازار ايران به سمت رقابتي شدن كه ناشي از جدي شدن روند الحاق كشور به سازمان تجارت جهاني(WTO) است، موجب شده تا اين بازار از سازوكار سنتي خود فاصله بگيرد و با چالش هاي تازه اي روبه رو شود؛چالش هايي كه به همراه عوامل فوق، ريسك فعاليت در بازار سخت افزارهاي كامپيوتري را به شدت افزايش داده است. برخي از كارشناسان فن آوري اطلاعات بر اين باورند كه نابساماني و ركودهاي دوره اي بازار كامپيوتر علاوه بر پيامدهاي اقتصادي نامطلوبي كه بر جاي مي گذارد، مي تواند به طور مستقيم بر اقتصاد كاربران فن آوري اثر منفي گذاشته و در نهايت به ايجاد اختلال در روند توسعه فن آوري اطلاعات در جامعه ختم شود. اين، يعني اختلال جدي در روند توسعه كشور، چرا كه سازمان ملل متحد از فن آوري اطلاعات به عنوان موتور محرك توسعه كشورها نام مي برد و در عين حال حجم و ميزان گردش مالي بازارهاي فن آوري در كشورهاي هزاره سوم يكي از مهمترين شاخص هاي توسعه آنهاست.
كوچكترها،بيرون!
شركت هاي سخت افزاري ايران كه اكثر آنها به تجارت و عرضه سخت افزار و كالاهاي كامپيوتري مشغول هستند از اوايل دهه 70خورشيدي با بازاري روبه رشد مواجه شدند كه به دليل فقدان عناصر نظارتي و كنترل كننده هاي قانوني سرشار از معضلات مختلف نظير قاچاق، دامپينگ و مسائلي از اين دست بودند اما، پس از منطقي تر شدن تعرفه هاي واردات كالا در اوايل دهه 80، تراست قاچاقچيان سخت افزارهاي كامپيوتري به تدريج شكسته شد. با اين حال فعالان اين بازار هرگز طعم خلاصي از مشكلات را نچشيدند.
مشكلاتي نظيرركودهاي دوره اي، واردات گسترده سخت افزارهاي تقلبي كه با مارك هاي معتبر به بازار عرضه مي شوند و در آخر نيز درگير رقابتي ناعادلانه با شركت هاي بزرگ دولتي يا وابسته به دولت مي شوند.
فريد غني زاده، مدير يك شركت كامپيوتري مي گويد:در فضاي رقابتي جديد كه ناشي از باز شدن نسبي درهاي بازار روي كالا و قطعات خارجي است، شركت هاي كوچك و بدون استراتژي به سمت
حذف شدن از بازار سوق مي يابند. او معتقد است: در فضاي جديد، فقط شركت هايي قادر به ادامه بقاي خود هستند كه به نحوي از رانت ها و سرمايه هاي دولتي تغذيه مي شوند . با اين وجود، رقابتي شدن بازار كامپيوتر مشكل اصلي فعالان اين بازار نيست، بلكه روندي طبيعي است كه بايد طي شود و بديهي است كه چالش هايي را نيز به همراه خواهد داشت.
منوچهر آقازاده، مدير يك شركت كامپيوتري و يكي از فعالان بازار، عمد ه ترين مشكل بازار كامپيوتر ايراني را به ويژه طي چند ماه گذشته، كاهش قدرت خريد مردم مي داند و مي گويد: فعالان بازار كامپيوتر به نوسان قيمت ها، دامپينگ، كلاهبرداري هاي گاه و بي گاه و ركودهاي فصلي عادت كرده و خود را نيز در برابر اين عوامل ورزيده كرده اند، اماباتوجه به شرايط اقتصادي حال حاضر در كشور و كاهش شديد قدرت خريد مردم، تقاضاي كامپيوتر بسيار كاهش يافته و كفه ترازوي عرضه سنگين تر شده است .
روند تقاضاي كامپيوتر در ايران طي دهه 70 و 80 رشد صعودي و پرشتابي داشته است، به طوري كه از فروش حدود 40 هزار دستگاه كامپيوتر شخصي (pc) در سال هاي 74 و 75 به نزديك 2 ميليون دستگاه (pc) درحال حاضر رسيده است. با اين حال بسياري از فروشندگان كامپيوتر مي گويند: طي چند ماه اخير كه اوج آن از اوايل تابستان آغاز شده فروش بسيار پاييني داشته اند .
فريد غني زاده مي گويد: در حال حاضر تعادل عرضه و تقاضا در بازار سخت افزار و نرم افزارهاي كامپيوتري برهم خورده و پيش بيني هاي فروش سيستم در سال جاري تحقق نيافته است .
الان فصل مناسبي براي خريد نيست
مجموعه مسائل مذكور باعث شده اند تا پاساژها و مراكز خريد كامپيوتر مانند 3-2 سال گذشته مملو از خريداران نباشد. كاربران حرفه اي كامپيوتر كه هميشه در كمين تازه ترين محصولات اين فن آوري هستند، دست نگه داشته اند، چرا كه در شرايط حاضر، واردكنندگان ترجيح مي دهند موجودي انبارهاي خود را به پول نزديك كنند و اين يعني اشباع بازار از محصولاتي كه چندان هم به روز نيستند. حميدرضا زارع – كارشناس نرم افزار- در اين مورد مي گويد: در چنين شرايطي، فرصت بسيار خوبي براي كاربران غيرحرفه اي و خانگي فراهم مي شود تا كالا و قطعات موردنياز خود را با قيمت هاي پايين تري تهيه كنند، اما تعطيلي كمپاني هاي بزرگ كامپيوتري مانند اينتل (intel) به مناسبت سال جديد ميلادي موجب شده تا قيمت اين محصولات در بازار ايران نيز به تبع بازار جهاني افزايش يابد . منوچهر آقازاده نيز در اين باره مي گويد: ركود و كم تحركي بازار بين المللي كامپيوتر تا پايان تعطيلات ژانويه 2006 يعني اواخر دي ماه كاهش مي يابد و پس از آن با تاخيري حدودا يك هفته اي، همه چيز در بازار ايران به روال عادي خود بازمي گردد .
زياد عجله نكنيد، دام ريمارك پهن است
حدود يكي- دو سال است كه تقريبا ريشه كالاهاي قاچاق در بازار كامپيوتر در حال خشكيده شدن است. پايين آمدن تعرفه ها و تسهيل شرايط واردكنندگان، در عمل واردات قاچاق اين قبيل كالاها را غيراقتصادي كرده است، اما دام هاي اين بازار پررونق يكي- دو تا نيستند.
به همين دليل در شرايط حاضر خريد كردن در بازار كامپيوتر يك خطرديگر هم دارد؛ خطري كه شايد جلوه ظاهري آن چندان هم نمايان نباشد، اما با اين حال وجود دارد و بايد مراقب آن بود.
كالا و قطعات ريمارك، يعني كالا و قطعاتي كه هيچ سنخيتي با مشخصات فني، استانداردها و مارك موجود روي برچسب هاي خود ندارند. اين قبيل قطعات عموما در كشور چين و به صورت تقلبي توليد مي شوند و فقط نام و مارك هاي معروف تجاري را يدك مي كشند.قطعات ريمارك ممكن است ارزان تر باشند، اما آنچه مسلم است ارزش واقعي خود را ندارند. فرض كنيد يك حافظه موقت(RAM و)256 كيلوبايت خريده ايد كه در عمل فقط 128 كيلوبايت حافظه دارد و در ضمن از گارانتي واقعي هم برخوردار نيست.
منوچهر آقازاده معتقد است: معضل كالا و قطعات ريمارك گريبانگير بازار بين المللي كامپيوتر هم هست، اما در ايران پررنگ تر و پررونق تر است .
وي مي گويد: اكثر خريداران كامپيوتر فاقد تخصص هستند و فقط قيمت كالا برايشان اهميت دارد و به همين دليل به سادگي در دام ريمارك فروشان مي افتند ؛ گو اينكه تشخيص اين قبيل قطعات كه برچسب هاي جعلي آنها با دقت و ظرافيت خاصي توليدشده براي افراد متخصص و اهل فن هم كار ساده اي نيست. مفهوم اين جمله اين است كه به هر حال نمي توانيم از اين دام فرار كنيم. با اين وجود به نظر مي رسد كنترل و مهار اين تجارت كثيف چندان هم غيرممكن نيست.حميدرضا زارع در اين مورد مي گويد: نظارت مستقيم و مستمر با بهره گيري از افراد كارشناس و تجهيزات پيشرفته روي مراكز عرضه و مرزهاي كشور مي تواند تا حد چشمگيري از ابعاد اين مسئله بكاهد .
رونق كم دوام مي آيد
با عملياتي شدن بودجه سازمان ها و دستگاه هاي دولتي و همچنين فرا رسيدن اوقات فراغت دانشجويان و محصلان، يخ ركود بازار كامپيوتر آب مي شود. نرخ عرضه بسياري از كالا و قطعات كامپيوتري تا حد نسبي به ثبات رسيده و فقط نرخ قطعاتي نظير هارد ديسك (HDD) حافظه موقت (RAM) و پردازنده مركزي (CPU) كه تقاضاي بسيار بالايي دارند و در عين حال نمونه هاي غيراصل و ريمارك آنها نيز بسيار است تا حدودي نوسان خواهد داشت. اين اتفاق از اواخر دي ماه كليد مي خورد و بازار يخ زده كامپيوتر به تدريج گرم مي شود، اما يك سؤال مهم كماكان بي پاسخ مي ماند؛ اينكه گرماي اين بازار تا چند هفته يا چند ماه ديگر دوام خواهد داشت و عصر يخبندان بعدي بازار چه زماني فرا مي رسد؟
|