ايجاد پل ليزري در فضا
دانشمندان ناسا موفق شده اند براي اولين بار پلي ليزري بين فضاپيماي مسنجر و ايستگاه هاي زميني به طول 24 ميليون كيلومتر (15 ميليون مايل) ايجاد كنند.
فضاپيما و ايستگاه زميني پالس هايي را به همديگر منتقل كردند وگرچه هيچ اطلاعاتي عملا بين دو نقطه رد و بدل نشد، اما مي توان اين تجربه را اولين گام در راستاي ايجاد ارتباطات ليزري ميان سياره اي دانست.
در حال حاضر ارتباطات بين سياره اي از طريق ماكروويو انجام مي شود، اما اين امواج به اندازه امواج ليزر منسجم نيستند و همين امر مسئولان ناسا را به فكر جايگزين كردن آنها انداخته است.
استفاده از امواج ليزر براي ايجاد ارتباطات فضايي، اولين بار در سال 1960 مطرح شد، اما به دليل ضعف هاي تكنيكي هيچ گاه عملا مورد استفاده قرار نگرفت.
قرار بود ناسا از اين امواج براي ايجاد ارتباطات مدارگردهاي مريخ و ايستگاه هاي زميني استفاده كند كه به دليل قطع بودجه از دستور كار ناسا خارج شد.
ارتباط ليزري كه مابين زمين و مسنجر ايجاد شد در اصل به عنوان ابزار ارتباطي طراحي نشده بود، اما تجربيات حاصل از آن مي تواند محققان ناسا را در آينده براي طراحي ابزار ليزري ارتباطي بين سياره اي كمك كند.
شمارش اتم ها
دانشمندان دانشگاه تگزاس در آستن به تازگي موفق شده اند با استفاده از تابش هاي ليزري مقادير بسيار كوچك اتم ها را شمارش كنند.
دكتر مارك ريزن استاد فيزيك بنياد ريچارد سون- و همكارانش موفق شده اند با ايجاد جعبه اي ليزري به صورت متناوب ميزان اندكي از اتم ها (در حدود 60 عدد) را بشمارند.
شمارش دقيق اتم ها توسط ريزن، دانشمندان را يك گام به بررسي هر واحد اتم نزديك تر كرده است. در اين صورت دانشمندان مي توانند كامپيوترهايي كوانتومي توليد كنند كه با استفاده از نيروي اتم ها اطلاعات ذخيره كند و با محاسبات فوق سريع راهگشاي محققان باشد.اين كار ريزن همچنين سرآغاز رشته جديدي هم به شمار مي رود؛ آمار كوانتوم اتمي.
ريزن و همكارانش براي اندازه گيري دقيق تعداد اتم ها، توسط صفحه هاي ليزري، يك جعبه ايجاد كردند كه در بالاي آن هيچ صفحه اي وجود نداشت و فقط چهار وجه و كف داشت.
ريزن در مورد اين تحقيق مي گويد: فرض كنيد فنجاني داريد كه مي خواهيد در آن چند توپ پينگ پنگ قرار دهيد. پس از قرار دادن چند توپ، ديگر نمي توان چيزي در آن قرار داد و آن لحظه اي است كه مي توان تعداد اتم هايي را كه در دام ليزري قرار دارند به دقت بازگو كرد .
ريزن و همكارانش در اين آزمايش از يك ابر روبيديوم 87 براي اندازه گيري اتم هايش استفاده كردند.
كشف سياهچاله هاي جديد
دانشمندان با استفاده از كاوشگر زماني اكس ري Rossi ، ستاره اي در حال مرگ را رصد كرده اند كه به دور چيزي كه دانشمندان گمان مي كنند سياهچاله اي جديد است مدارگردي مي كند.
با رصد ستاره و فاصله زماني مدارگردي آن، دانشمندان يك گام به تعيين حجم سياهچاله نزديك شده اند و اميدوارند بتوانند موجوديت آن را مشخص كنند. فاصله مدارگردي ستاره و موقعيتي كه الان در آن قرار دارد مي تواند به دانشمندان در تكميل تئوري جديدشان در مورد سياهچاله هاي نو كمك كند. فيليپ كارت از دانشگاه آيووا كه سرپرستي تيم تحقيقاتي مربوط به سياهچاله ها را برعهده دارد در اين مورد مي گويد: گاز آزادشده از ستاره در حال مرگ كه در سياهچاله رها مي شود باعث روشن شدن آن مي شود. البته ما خوش شانس بوديم كه توانستيم اين ستاره را رصد كنيم .
سياهچاله، حجمي بسيار چگال و با گرانش بالاست كه حتي نور هم پس از كشيده شدن به داخل آن نمي تواند از محدوده آن عبور كند. در صورتي كه جرمي آسماني به درون سياهچاله اي كشيده شود در اثر ايجاد گرماي بسيار زياد، سياهچاله موقتا مرئي مي شود وگرنه اين سياهچاله ها نامرئي هستند.
فن آوري جديد براي پخش MP3
به تازگي محققان، فن آوري جديدي را معرفي كرده اند كه به كامپيوتر شما اين توانايي را مي دهد كه موسيقي هايي را كه خودش تشخيص مي دهد و با سليقه شما همخوان است، ذخيره كند. اين فن آوري با تحليل شخصيتي هر آهنگ (ريتم، هارموني و...) آن را با ميليون ها آهنگ ديگر مقايسه مي كند و حتي آنها را رتبه بندي هم مي كند. خاوير سرا رئيس گروه تكنولوژي موسيقي دانشگاه پمپئوفابرا بارسلونا - در اين باره مي گويد: هدف ما رسيدن اين فن آوري به تعريف خاصي از موسيقي است، دقيقا همان طور كه انسان ها مي توانند .اين دانشگاه عضوي از پروژه اي اروپايي به نام SIMAC است كه به صورت گسترده كار روي فن آوري هاي صوتي را از چندي پيش آغاز كرده است.
كار روي فن آوري پخش MP3 اولين بار در سال 1987 توسط يك شركت آلماني به نام انستيتو فران هوفر آغاز شد و در سال 1989 اولين نسل جديد MP3 در همين شركت معرفي شد.