تير خلاص دامپينگ چين بر پيكره كاشي ايران
زادگاه سراميك جهان از ركود بازار مي نالد
|
|
عكس:گلناز بهشتي
مهديا گل محمدي
حضور۶۰ كارخانه توليد كاشي و سراميك و ظرفيت هاي بالاي ايران در تهيه مواد اوليه و نيروي كار ارزان تأثير چنداني در تعديل قيمت كاشي و سراميك نداشته است.
صنعت سراميك به دليل سهولت ساخت و فراواني مواد اوليه يكي از قديمي ترين صنايع بشر محسوب مي شود. از سوي ديگر با توجه به يافته هاي باستان شناسي، ايران به عنوان زادگاه اوليه اين صنعت و صادركننده آن به ساير ملل شناسايي شده است. آثار به دست آمده در تپه سيلك كاشان (متعلق به 8 هزار سال پيش از ميلاد) و سفالينه هاي به دست آمده در شوش (متعلق به 2 هزار و 700سال پيش از ميلاد) نشان دهنده آشنايي ساكنان آن با كوره پخت بوده است. اين صنعت در روند تكاملي خود در دوران صفويه به نهايت اوج رسيد و آثاري بديع و استثنايي در آن دوران خلق شد كه به عنوان سندي تاريخي براي صنعت كاشي و سراميك ايران در مساجد و ابنيه هاي تاريخي اصفهان و ساير شهرها ثبت شد، اما با نگاهي به گذشته و حال اين صنعت در مقايسه اي كيفي و كمي متوجه بروز تفاوت هاي بسياري مي شويم.
يكي از مهم ترين تفاوت ها نبود توان رقابت صنعت كاشي ايران با كشورهاي صاحب تكنولوژي هاي نوين اين صنعت است. به طوري كه برخلاف رشد كمي توليد كارخانجات و اشباع انبارها، بسياري از خريداران عمده و خرده كه بر روي كيفيت كالا حساسيت دارند، كاشي و سراميك توليد اسپانيا و تركيه را به محصولات ديگر كشورها ترجيح مي دهند.
در كنار اين مسائل و كاستي هاي موجود كه گوياي سياست هاي نامناسب در افزايش كيفي محصولات و نبود تبليغات جامع داخلي و خارجي است، افت شديد خريد و فروش در بازار كاشي و سراميك نيز مقوله اي در خور توجه است.
زمستان هر سال در تهران با انتقال كارهاي ساختماني از به اصطلاح سفت كاري به نازك كاري مانند گچ كاري، موزائيك كاري، كاشي كاري و سراميك، بازار اين محصولات رونق مي گرفت، اما گذري در خيابان شيرازي به عنوان راسته كاشي و سراميك نشانگر بدل شدن رونق زمستاني اين بازار به خواب زمستاني است. اغلب كسبه يا بيكار نشسته اند يا دور هم جمع شده و به گفت وگو مشغولند.
جمال بقايي يكي از فروشندگان كاشي و سراميك- كه 16 سال سابقه حضور در اين صنف را دارد وضعيت بازار را از حدود 3 سال پيش تاكنون در حال ركود ذكر كرده و مي گويد: رونق كار صنف ما وابستگي خاصي به حجم ساخت وساز ساختمان دارد. با افت شديد ساخت وساز در تهران بازار كساد ما هم هر سال به صورت پلكاني كم رونق تر مي شود. از طرف ديگر بسازوبفروش ها در پاسخ به اين سؤال ما كه براي همين ميزان ساخت وساز اندك هم چرا از ما خريد نمي كنيد؟ جنس هاي چيني را به رخ ما مي كشند. اغلب اين بسازوبفروش ها با توليدكنندگان چيني ارتباط دارند. چيني ها جنس را با كيفيت متوسط و حتي پايين و با قيمتي بسيار پايين تر از ديگران در محل در اختيار فعالان بخش ساخت وساز ساختمان ايران قرار مي دهند.
بنابراين دامپينگ چين در بازار سراميك براي توليدكننده و فروشنده ايراني تير خلاصي بود كه منجر به ورشكسته شدن بسياري از كسبه در اين بازار شد.
بقايي در ادامه سياست اشتباه وزارت صنايع و معادن براي صدور بي رويه مجوز احداث كارخانجات جديد كاشي و سراميك را علت ديگر وخيم تر شدن بازار سراميك ذكر مي كند و توضيح مي دهد: تا همين چند ماه پيش مجوز توليد كاشي و سراميك بدون هيچ مشكلي از سوي وزارت صنايع و معادن به متقاضيان داده مي شد . اين موضوع بازار اين محصولات را تا حد اشباع و تنزل كيفيت پيش برد. در حال حاضر سالانه 230ميليون مترمربع كاشي توليد مي شود كه بنا بر پيش بيني هاي انجام شده اين ميزان توليد تا پايان سال جاري به 285ميليون مترمربع خواهد رسيد. آيا براي مصرف اين ميزان محصول توليد شده كه 8/2برابر مصرف داخلي است بازار ديگري در نظر گرفته شده است. وي مي افزايد: در كنار اين ميزان افزايش توليد فقط در سال جاري از سوي كشور چين دو ميليون مترمربع به صورت رسمي و پنج ميليون مترمربع كاشي و سراميك به صورت غيررسمي وارد كشور شده است.
به نظر من چنانچه مشكل مسكن و ساخت و ساز حل نشود كسبه و صاحبان اين حرفه هيچ اميد و انگيزه اي براي بهبود كيفيت و همچنين تعديل قيمت كاشي و سراميك نخواهند داشت.
باوجود حضور تعداد زياد و متعدد نمايندگي هاي فروش كارخانه توليد كاشي و سراميك در اغلب خيابان هاي شهر و اشباع انبارها چرا هيچگونه كاشي قيمتي در اين بازار ملاحظه نمي شود.
اميرصبور از ديگر فروشندگان كاشي و سراميك اين سؤال را به اينگونه پاسخ مي دهد كه: عمده واردات كاشي و سراميك به صورت غيررسمي انجام مي شود درحالي كه توليد كنندگان دلخوش اند به اينكه تعرفه سنگين واردات كاشي كه بعد از خودرو با تعرفه اي 90درصدي در رتبه دوم ايستاده است مانع از ورود جدي رقبا به بازار ايران خواهد شد.
باتوجه به اظهارات اين فروشنده و واقعيت داشتن تعرفه هاي سنگين واردات مي توان متوجه دليل پايين بودن كيفيت كاشي هاي داخلي شد.
نبود رقابت مثبت بين توليدكنندگان بروز مشكلاتي را در اين صنعت در پي داشته است.
تا سال 80 واردات كاشي و سراميك به كشور انجام نمي شد. در آن زمان توليد كاشي و سراميك انحصاري بود و قيمت هاي بازار نيز براي سرمايه گذاران جذابيت ايجاد كرده بود. همين موضوع باعث استقبال بخش خصوصي و عمومي از احداث واحدهاي جديد شد. متأسفانه وزارت صنايع و معادن نيز اطلاعات و آمار كاملي در مورد نياز كشور و توان صادرات ايران طي 10سال آينده كشور نداشت. سرمايه گذاران نيز اطلاع چنداني از وضعيت آينده اين صنعت نداشتند. هم اكنون نيز حجم قابل توجهي از واردات با گريز از تعرفه ها و استفاده از كم اظهاري صورت مي گيرد كه به دليل نداشتن كيفيت مناسب آنچنان تلاشي را در توليد كنندگان داخلي اين محصول براي افزايش رقابت در كيفيت ايجاد نمي كنند.
يكي از فروشندگان كه نخواست نامش آورده شود، مي گويد: امروزه در تمام نقاط دنيا نقش سراميك در ساخت و ساز بيشتر شده است. سراميك با دارا بودن قابليت هايي مانند استحكام، شست و شوي سريع و گسترده بودن دايره انتخاب نقش و نگاري توسط خريداران، خواهان بسياري پيدا كرده است. براي خريد سراميك مناسب علاوه بر عامل قيمت، اندازه دقيق اين محصول، فاكتوري اساسي است.
هم اكنون برخي كارخانجات بدون رعايت استانداردهاي لازم در تعيين انقباض و انبساط كاشي و سراميك در مراحل پخت و توليد، محصولاتي بدون رعايت اندازه دقيق به تعبيري كج و معوج تحويل مشتري مي دهند. اين كاستي فقط هنگامي كه كاشي و سراميك كنار هم چيده مي شوند خود را نشان مي دهد. براي جلوگيري از اين كاستي بهتر است از كارخانجات و مارك هاي معتبر استفاده شود.
چنانچه خريداران كيفيتي متوسط و معمولي را مدنظر دارند، توليدات داخلي نظر آنها را تأمين مي كند. براي افرادي كه جداي از استحكام اهميت خاصي براي طرح و رنگ قائلند استفاده از سراميك هاي داراي طرح هاي قديمي و سنتي اسپانيا و تركيه را توصيه مي كنند. شكل و الگوي كاشي و سراميك نيز بايد با شكل و اندازه اتاق هماهنگي داشته باشد، براي اتاق و سالن هاي بزرگ معمولاً از سراميك هاي بزرگ استفاده مي شود.
ويژگي ديگر سراميك ها سرد بودن آنها است. اين سرما در فصول سرد بيشتر خود را نشان مي دهد. بنابراين براي استفاده آن به عنوان كفپوش وجود يك سيستم گرمايي كه در زيركفپوش ها تعبيه مي شود كاملاً كارگشا خواهد بود.
|