شنبه ۱۵ بهمن ۱۳۸۴
آشنايي با شيوه جمع آوري و تحليل اطلاعات و حل مسائل از طريق توفان مغزي يا بارش افكار
به طراوت باران
001011.jpg
مهندس صدر الله البرزي
توفان مغزي يا بارش افكار، فرايند توليد نظريات جديد در شرايط آزاد است. توفان مغزي از تكنيك هاي مورد استفاده در كنفرانس و جلسه هاست كه افراد فرصت پيدا مي كنند ايده ها و نظريات خودشان را به راحتي مطرح كنند.
توفان مغزي اصطلاحي است كه هنگامي  كه، افراد براي هدف خاصي دور هم جمع مي شوند، استفاده مي شود. اين واژه به زباني ساده به معناي تشويق ابتكار است. قدر مسلم، جهت به حركت درآوردن قوه خلاقيت به كارگيري چند فكر به مراتب مؤثرتر از يك فكر است. لذا افراد يك گروه در يك نشست به بحث و تفحص پرداخته و افكار خويش را بازگو كرده و پيرامون آن به گفت وگو مي نشينند. اين امر تا زماني كه تمامي افكار بيان شود ادامه داشته و قبول و يا رد پيشنهادها بعد از ارايه دليل هاي كافي با راي گيري نهايي انجام مي پذيرد.
عموماً بعد از هر نشست «توفان مغزي» ، يك دوره تفكر آغاز مي شود و افراد در پي يافتن جواب شش سؤال «چه چيز، چرا، كجا، چگونه، چه زمان و چه كسي» برمي آيند. توفان انديشه ها يا به بيان ديگر توفان فكري، يكي از روش هاي مؤثر حل مساله در گروه است.
اين روش، افراد را قادر مي سازد كه موانع ذهني را برطرف و در فاصله زماني كوتاه نظريات بي شماري ارايه كنند، نرم افزار تخصصي Brainstorming Toolbox استفاده از تكنيك توفان مغزي را تسهيل مي نمايد.
موارد استفاده توفان مغزي يا بارش افكار
- قصد تعيين علل يا راه حل هاي احتمالي مسأله اي را داشته باشيم.
- تصميم داشته باشيم گام هاي اجرايي يك طرح را تعيين كنيم.
- تصميم به انتخاب مسأله اي گرفته ايم كه بايد در مورد آن، اقدامي عملي صورت پذيرد. (در شرايطي كه بايد طي يك مدت كوتاه، بيشتر نظريات جمع آوري شود، از اين روش مي توان استفاده كرد).
- قصد دريافت تمام عقايد را داشته باشيم.
* چگونه جلسه توفان مغزي را طراحي، برنامه ريزي و اداره كنيم؟
براي طراحي، برنامه ريزي و اداره موفق جلسه توفان انديشه ها، رعايت اين موارد ضروري است:
- جلسه توفان مغزي با انتخاب يك موضوع مشخص شروع مي شود.
- براي اطمينان از شركت تمام افراد، رهبر گروه از همه اعضا به نوبت نظرخواهي مي كند.
- به كسي اجازه خرده گيري و سرزنش كردن داده نمي شود.
- چنانچه نظريات افراد به پايان رسيد، سؤالاتي مانند چه كسي، چه، چه وقت، كجا، چرا و چگونه براي به جريان افتادن دوباره گفت وگو مطرح مي شود.
- نظرات بايد به دقت روي يك نمودار جريان يا تخته نوشته يا يادداشت شود تا همه به آن توجه داشته باشند.
- اعضا بايد نظريات مختلف را جدا كرده، چند نظر كليدي را انتخاب كنند و به تفصيل مورد گفت وگو قرار دهند و آنها را به ترتيب اهميت، يادداشت كنند. موارد يادداشت شده براي استفاده در جلسات آينده نگهداري شود.
- سپس اعضاء يك يا دو نظر را براي بررسي عميق انتخاب مي كنند.
- توفان مغزي ممكن است مقدم يا به دنبال و يا همزمان با استفاده از ساير ابزارها و تكنيك هاي بهبود مورد استفاده قرار گيرد.
* در مراحل اوليه توفان مغزي، رهبر بايد مسائل زير را پيش بيني كند:
- عضوي كه نظريات را روي تخته يا كاغذ مي نويسد، به قدري آهسته اين كار را انجام دهد كه برخي از اظهار نظرهاي مهم را از قلم بيندازد؛ براي جلوگيري از اين كار، رئيس جلسه بايد نظارت جدي بنمايد.
- برخي از اعضاء نمي توانند در مقابل جمع صحبت كنند (در گروه هاي بيش از ۷ نفر).
- اعضاء مي خواهند در همان لحظه اي كه نظريات اظهار مي شود در مورد آن گفت وگو كنند، به جاي اين كه بگذارند در موقع مناسب اين كار صورت گيرد.
- معطوف شدن نظريات روي اشخاص به جاي فرايندها.
- انتقاد كردن در حين بيان نظريات.
- اعضاء در مورد چند نظر با هم گفت وگو كنند، به جاي اين كه در مورد نظريات به طور مجزا صحبت كنند.
- پيشنهادهاي ارايه شده به جاي اين كه در زمينه موضوع اصلي باشد، به موارد جزئي مربوط مي شود.
- قبل از اين كه مسأله به طور كامل درك شود، اعضاء ناگهان به نتايجي مي رسند و گمان مي كنند به راه حل هايي دست يافته اند.
- عضوي ممكن است تمايل داشته باشد كه بر اعضاء ديگر مسلط گردد.
- رهبر قادر به حفظ نظم نيست به طوري كه اعضاء نمي توانند به نوبت صحبت كنند.
رهبر جلسه بايد براي غلبه بر اين مشكلات آموزش ببيند.
001008.jpg
* چگونه نظريات را در معرض تكوين قرار دهيم؟
جلسه توفان مغزي يك نشست كوتاه مدت است كه هدف آن صرفاً جمع آوري نظريات متعدد است. پس از اتمام جلسه با توجه به ضرورت و سرعت برخورد با مسأله، نظريات ثبت شده به مدت معيني (چند ساعت تا چند روز) در معرض ديد مجدد افراد گروه قرار داده مي شوند. اين عمل با نصب نظريات مذكور در محل كار يا محل قرارداد آنها انجام پذير است. افراد گروه مي توانند نظريات ديگري را كه در فكر آنها پديد مي  آيد، در فاصله زماني تعيين شده در زير نظريات ثبت شده بنويسند.
* بررسي نظريات ارايه شده در جلسه توفان مغزي چگونه انجام مي شود؟
بررسي و تحليل نظريات مذكور در جلسه ديگري صورت مي گيرد. به اين منظور رهبر گروه افراد را به جلسه ديگري دعوت و در آنجا نظريات نقد و بررسي مي شوند و كاراترين آنها براي رفع مشكل انتخاب خواهد شد.
فاصله بين دو جلسه بستگي به اهميت موضوع و سرعت برخورد با آن دارد و مي تواند از چند ساعت تا چند روز متفاوت باشد.
جمع بندي
توفان مغزي فرايندي براي توليد نظريات، پيشنهادها و ايده هاي جديد در شرايط آزاد است. افراد بدون هيچ مانعي مجاز هستند ايده ها و راه حل هاي خود را آزادانه مطرح كنند. تمام نظرات و پيشنهادها مورد توجه قرار مي گيرد و هيچكس مجاز به انتقاد نمودن نيست. در پايان جلسه، بررسي نظريات و جمع بندي صورت مي گيرد و بهترين پيشنهاد و راه حل انتخاب مي شود. علاقه مندان به مبحث توفان مغزي به سايت www.Brainstprming.co.uk مراجعه كنند.

نشريه
اين ياد؛ ماندگار است
001020.jpg
در آستانه عمليات هاي پيروزمندانه كربلا۴ و ۵ و والفجر مقدماتي، ۱ و ،۸ پنجمين شماره از سري جديد ياد ماندگار، نشريه تخصصي ادب و هنر پايداري به صاحب امتيازي فرهنگسراي پايداري، مدير مسئولي احسان محمدحسني و سردبيري حسين بهزاد در ۱۱۴ صفحه منتشر شد.
در پنجمين شماره از ياد ماندگار آثاري از سيد مرتضي آويني، شهيد ابراهيم همت، مصطفي رحيمي، گلعلي بابايي، حسين بهزاد، حميد داودآبادي، سيدعلي رضا ميرعلي نقي و چهر ه هاي خارجي نظير: سيد حسن نصرالله، پروفسور رابرت فوريسون، راشل كوري و... به چشم مي خورد.
ميكده كربلا نوشته شهيد سيد مرتضي آويني، گفت وگو با پروفسور رابرت فوريسون طلايه دار افشاي افسانه هولوكاست، روايتي از زندگي شهيد حسين خلعتبري، گفت وگو با مازيار بيژني، دوشكا خفه نوشته گلعلي بابايي، من الان در وسط يك نسل كشي هستم! (ماجراي كشته شدن راشل كوري به دست جنايتكاران رژيم صهيونيستي) به قلم حميد داودآبادي، گفت وگو با امير قلعه نويي، گفت وگو با مادر شهيد غلامعلي پيچك با عنوان پسرم پيچك، گزارشي كامل از كنگره بزرگ شب آفتابي، مصاحبه با سيدحسن نصرالله با عنوان هر مردي گذشته اي دارد، گفت وگو با دريادار علي شمخاني پيرامون فرازهاي مهم جنگ هشت ساله، نقدي بر فيلم گيلانه و بسياري مطالب خواندني ديگر كه در قالب يك صفحه بندي زيبا و جذاب كنار هم قرار گرفته اند، از جمله مطالب منتشر شده در جديدترين شماره يادماندگار است.
گفت وگو با پروفسور رابرت فوريسون؛ استاد سابق كرسي تاريخ در دانشگاه سوربن فرانسه به بهانه موضع گيري هاي اخير رياست جمهوري اسلامي ايران پيرامون آرمان فلسطين، سخنراني شهيد محمد ابراهيم همت در جمع رزمندگان لشكر ۲۷ محمدرسول الله(ص) در خاتمه عمليات والفجر ۴ با عنوان «چاره اي نداريم جز اينكه مرد باشيم» ، مصاحبه خواندني و به ياد ماندني از زندگي خصوصي سيدحسن نصرالله كه براي اولين بار منتشر مي شود، از جمله مطالبي است كه براي اولين بار در ياد ماندگار منتشر شده است.
بخشي از دل نوشته مصطفي رحيمي كه با عنوان «اي ناموس حقيقت اين ميدان، ميدان درنگ نيست» و به مناسبت و پيشواز محرم نگاشته شده، حال و هواي خاصي به اين نشريه داده است.

بازار فرهنگ
001017.jpg
جمهوري خودمختار دلتنگي
مجموعه ترانه/ شاعر: صادق آدينه/ ناشر: انتشارات فراگاه(كرج)/ چاپ اول، ۱۳۸۴/ شمارگان: ۱۵۰۰ نسخه/ قطع: رقعي/ ۸۰ صفحه/ ۱۰۰۰ تومان
جمهوري خود مختار دلتنگي، مجموعه ترانه شاعر جوان و خوش ذوق صادق آدينه است كه به تازگي از سوي انتشارات فراگاه چاپ و روانه بازار كتاب شده است. اين مجموعه، نخستين دفتر شعر صادق آدينه است. زبان اشعار آدينه ساده و روان است و شاعر تنها به قالب هاي كلاسيك بسنده نكرده، بلكه قالب آزاد را نيز در ترانه سرايي آزموده است. وي در آخر دفتر، برخي از ترانه ها را به ترانه سرايان معروفي چون ايرج جنتي عطايي و شهيار قنبري تقديم كرده است. طرح روي جلد را رستم مجد طراحي كرده است.
روز قبل از واقعه
نويسنده: سعادت شيرزادي/ ناشر: دانشگران محمود/ چاپ اول، ۱۳۸۴
اين كتاب شامل دو داستان بلند است كه در واقع مي تواند به عنوان داستان زندگي نويسنده كتاب تلقي شود.
حرف آخر
(در سلامتي، زيبايي، جواني و تناسب اندام)

گردآوري و ترجمه: محمدجواد سيفيان/ ناشر: فواد/ چاپ اول، ۱۳۸۴/ ۸۰ صفحه رقعي/ ۹۵۰ تومان
اين كتاب مجموعه اي است از آخرين اطلاعات و يافته هاي پايگاه هاي تغذيه و سلامتي جهان كه مي تواند به اصلاح رژيم هاي غلط غذايي كمك كند.
لبخند پنهان
نويسنده: مهديه آزاد- حسابي/ ناشر: بهجت/ چاپ اول، ۱۳۸۴/ ۴۱۴ صفحه، وزيري/ ۳۲۰۰ تومان
از سمرقند چو قند
(گزينه شعر معاصر فارسي تاجيكي ازبكستان)

تأليف: ابراهيم خدايار/ ناشر: اشاره/ با همكاري دانشگاه تربيت مدرس، مركز تحقيقات زبان و ادبيات فارسي/ چاپ اول، ۱۳۸۴/ ۶۵۲ صفحه، وزيري/ با جلد سلفون/ ۶۱۰۰ تومان
اين نمايانگر پويايي و پايايي زبان ادبيات فارسي در خارج از مرزهاي جغرافياي سياسي ايران- جهان ايراني است. اين مجموعه حاصل انس و الفت نگارنده با ياران آن سوي جيحون از تيرماه سال ۱۳۷۸ تا مهرماه ،۱۳۸۱ به عنوان رايزن فرهنگي جمهوري اسلامي ايران در ماوراءالنهر است.
001014.jpg
دارم فسيل مي شوم
مجموعه شعر/ شاعر: حجت يحيوي/ ناشر: انتشارات فراگاه/ چاپ اول/ شمارگان:۱۵۰۰ نسخه/ قطع: رقعي/ ۶۳ صفحه/ ۷۰۰ تومان
كتاب حاضر، نخستين دفتر شعر شاعرجوان حجت يحيويي است. يحيويي در اين دفتر كوشيده است از غزل سرايي متعارف و مرسوم دور شود. وي با انتخاب قافيه ها و رديف هاي تازه و موقوف المعاني كردن ابيات غزل و خلق مضامين تازه در پي ارائه غزل پست مدرن است. با اين وصف، در برخي از غزل ها شاهد بافت سنتي نيز هستيم به اين معني كه با آمدن رديف و قافيه، حرف شاعر در آن بيت تمام مي شود.

فرهنگ
اقتصاد
اجتماعي
انديشه
سينما
ورزش
|  اقتصاد  |   اجتماعي  |  انديشه  |  سينما  |  فرهنگ   |  ورزش  |  
|   صفحه اول   |   آرشيو   |   چاپ صفحه   |