مرورجشنواره۲۴
آقاي حاتمي كيا! شما هم...
امروز: به نام پدر (ابراهيم حاتمي كيا)
نگار مفيد
آقاي حاتمي كيا! شما هم قسم به نام مردان جنگ را از ما دريغ كرديد؟ من از شما مي پرسم. كدام دختري از نسل جوان امروز با پاي روي مين رفته، 20 دقيقه با پدرش حرف مي زند و درباره جنگ بيانيه مي دهد، بدون آنكه از پاي روي مين رفته، حرفي بزند؟ در كجاي جمله هاي پر از گله و شكايت ما، رد شعار پيدا مي كنيد؟ چرا در شرايطي كه پايمان روي مين رفته بايد با پدرمان درباره امضاي برگه رضايت عمل بحث كنيم؟ جمله قشنگي بود، قبول دارم، شما تا كي بايد به جاي ما امضا كنيد؟ اصل حرف دختر بيست و چند ساله شما كه روي تخت بيمارستان افتاده و ممكن است تا چند ساعت ديگر پايش را از دست بدهد، همين بود. با اين فيلم به جرأت مي توانم بگويم، شناخت تان از نسل من كم است و وابسته به ذهنيات خودتان؛ فيلمي كه صحنه هاي اضافه زياد دارد و مسير فيلم را از قصه اصلي دور مي كند و باقي صحنه هايي كه از نسل من است، از واقعيت به دور. فيلم تان خوب از آب درنيامده.
نسل من بي خيال تر از اين حرف هاست. دل مشغولي ها و نگراني هايش هم همراه با لبخند و شيطنت و شرارت است. در شرايطي كه اين طرف اتاق عمل ايستاده و دوستش در اتاق عمل است، باز هم تكه پراني و گريز به لحظه هاي شاد را فراموش نمي كند. پناه مي برد به دنياي خاطره هاي گروهي و براي خودش خاطره سازي مي كند. مي خواهد خاطره روي خاطره بياورد و روزهاي ملتهب را بسپرد به باد فراموشي. اينها نسل من هستند. نسل بي خيالي كه از روي دل سيري هم شعار روي زبانش نمي آيد، اما دختر بيست و چند ساله شما در هر شرايطي شعار را فراموش نمي كند. براي همين است كه پدرش را مي فهميم؛ تلاشش براي پيدا كردن يك لقمه نان حلال، بدوبدوهايش، زندگي كردن در روزهاي جنگ و بيزاري اش از آن روزها را.
شما پدر را خوب تصوير كرديد، هر چند تكراري. او را مي شناختيد و با روحياتش آشنا بوديد و دخترش را نشناختيد؛ دختر دانشجوي باستان شناسي را؛ دختري كه از تپه هاي باستاني مين گذاري شده بالا مي رود و درس مي خواند و كشف مي كند. در كشف هايش جنگ را هم بيشتر لمس مي كند؛ درست مثل همان بچه هاي همكلاسي من كه به جنوب رفتند و مناطق جنگي را ديدند و زنده برنگشتند. رد واقعيت را در تمام فيلم مي بينم، اما انگار حلقه مفقوده زنجيره اي وجود دارد كه نمي گذارد كليت فيلم دلنشين باشد. آقاي حاتمي كيا! بهتر نيست از ذهنيات تان بيرون بياييد و نسل تازه را در واقعيت بشناسيد؟
|