ترجمه: نيلوفر قديري
براي ديدن تصاويري جديد از دنياي در حال تغيير، فقط كافي است به تصاوير مراسم ماه مه سال ميلادي گذشته در مسكو در گراميداشت شصتمين سالگرد پايان جنگ جهاني اول نگاهي بيندازيد.
در اين مراسم كه يكي از بزرگترين گردهمايي هاي رهبران جهان طي سال هاي گذشته بود، آلماني ها با فرانسوي ها دست مي دادند و ژاپني ها با انگليسي ها. رئيس جمهور آمريكا به ميزباني همتاي روسي اش به تماشاي نمايش قدرت نظامي نشست كه در آن پرچم هاي داس و چكش به حركت درمي آمد. دو رئيس جمهور هم در مقابل مقبره يادبود لنين نشسته بودند و گپ مي زدند. در اين گردهمايي دشمني هاي گذشته جايي نداشت و فرصتي بود تا دوستي هاي جديد ايجاد شود. در اين مراسم و همان شب در كرملين، جورج بوش با مان موهان سينگ برخورد جالبي داشت. به گفته مشاور مطبوعاتي نخست وزير هند، بوش به همسرش لورا گفت: «اين نخست وزير هند است» و سپس شروع به تعريف كردن از او و كشور هند براي همسرش كرد. هند به سرعت در حال رشد است و اكنون نياز زيادي به انرژي دارد. هند دومين كشوري است كه بيشترين جمعيت مسلمان را دارد اما مسلماناني كه هيچ ارتباطي با القاعده ندارند. سپس بوش روبه سينگ كرد و گفت: «شما و من بايد درباره انرژي هسته اي غيرنظامي گفت وگو كنيم.»
مشاور مطبوعاتي نخست وزير هند گفت، هندي ها از اين موضوع تحت تأثير قرار گرفتند و دريافتند كه اين جريان از رأس هرم در واشنگتن سرچشمه مي گيرد.
اين يكي از تحولات مهم ژئوپليتيك در دنياي امروز است. در روزهاي جنگ سرد هند هم پيمان شوروي بود. دهلي و واشنگتن در آن روزها از دو طرف مختلف در جنگ استقلال بنگلادش در سال ۱۹۷۱ حمايت مي كردند و همزمان با اشغال افغانستان توسط شوروي، آمريكا و پاكستان از مقاومت مجاهدين ضد شوروي حمايت مي كردند. اما هند از دولت تحت امر مسكو در افغانستان حمايت مي كرد. در حالي كه آمريكا از آزمايش هسته اي سال ۱۹۹۸ هند بسيار ناخشنود بود، دهلي در صحراي «راجستان» سه بمب را آزمايش كرد. اين آزمايش ها موجب شد تا پاكستان هم بلافاصله دست به آزمايش مشابهي بزند. درنتيجه، آمريكا تحريم هايي عليه هر دو كشور اعمال كرد. همان طور كه سفير سابق آمريكا در هند در پايان مأموريت خود و در مراسم توديع در سال ۲۰۰۳ در سخنراني در دهلي گفت: «هند از نظر واشنگتن شريك حياتي و همكار در مشكلات مهم بين المللي نبود؛ بلكه خود بخشي از مشكل به حساب مي آمد كه سياست هاي هسته اي اش رژيم منع تكثير هسته اي را تهديد مي كرد و بايد تعديل مي شد.» در اين شرايط، ديدار مقامات آمريكا از هند به اندازه مشاهده يك ببر بنگال سفيدرنگ، نادر و حيرت آور بود.
اما اكنون هند ميزبان رئيس جمهور آمريكاست. ماه مارس گذشته هم كاندوليزا رايس وزير خارجه آمريكا ميهمان هند بود. در آن سفر، رايس به «سينگ» گفت: «هدف بزرگ آمريكا كمك به هند و تبديل كردن آن به يك قدرت عمده در دنياي قرن ۲۱ است.»
بوش در كنار ايجاد فضاي همراه با حسن نيت در روابط ميان آمريكا و هند پيشنهاد ديگري هم براي هندي ها برده بود و آن پيمان هسته اي براي دسترسي دهلي به تجارت به شدت محدود و دور از دسترس سوخت هسته اي است. اين توافق، تحريم هاي باقي مانده از هشت سال پيش عليه هند را برطرف مي كند و هند مي تواند به تخصص و تجهيزات هسته اي براي تكميل كردن برنامه انرژي هسته اي خود دسترسي پيدا كند.
در مقابل اين امتياز، هند هم متعهد شده از سوخت هسته اي وارداتي فقط براي توليد برق استفاده كند. هند همچنين بايد ۲۳ راكتور موجود خود را از نظر نظامي و غيرنظامي بودن تفكيك كند. واشنگتن خواستار آن است كه اكثر راكتورها از جمله راكتور در حال ساخت كه بيشتر از ديگر راكتورها سوخت توليد مي كند،را در طبقه بندي غيرنظامي قرار گيرد و براي بازرسي هاي سازمان ملل گشوده شود.
اين پيشنهاد آمريكا دقيقاً خلاف تغييراتي است كه اكنون در عرصه هسته اي جهان در حال وقوع است. بسياري از كشورهاي در حال توسعه جهان مانند چين، برزيل و ايران يا مشغول شروع كردن برنامه هسته اي شان هستند يا تقويت آن. هدف اين كشورها هم يا به دست آوردن منابع بيشتر انرژي است و يا تحكيم امنيت ملي. اما اين گسترش نيروي هسته اي مي تواند به تجارت پنهان پلوتونيوم و اورانيوم منجر شود. در دهه ۱۹۸۰ و،۱۹۹۰ عبدالغديرخان دانشمند هسته اي پاكستان بازاري براي اين تجارت ايجاد كرده بود.
آمريكا براي جلوگيري از اين تجارت كه آن را تهديد آميز مي داند پيشنهادي براي «همكاري جهاني انرژي هسته اي» ارائه كرده كه در آن مجموعه اي از كشورهاي تأمين كننده سوخت هسته اي، اين سوخت را در اختيار مصرف كنندگان قرار مي دهند. اين داد و ستد زيرنظر يك نظام ناظر بين المللي و به شرط عدم استفاده نظامي صورت مي گيرد. عرضه كنندگان سوخت زباله هسته اي را تحويل مي گيرند و اجازه تبديل كردن آن در يك برنامه سلاح هسته اي به كشورهاي مصرف كننده را نمي دهند. اين پيشنهاد در واقع كامل كننده و تغيير دهنده دو ابزار مهم كنترل تسليحاتي در جهان است. اين دو ابزار يكي پيمان منع تكثير هسته اي يا همان NPT ۲۸ ساله و ديگري گروه EE عضو كشورهاي تأمين كننده هسته اي است. نهاد دوم در سال ۱۹۷۴ و در واكنش به اولين آزمايش هسته اي هند تأسيس شد.
بوش دو هفته پيش در سخنراني در نشست مجمع آسيا در واشنگتن گفت، توافق آمريكا و هند اتفاقي براي آغاز تغيير ساختار جديد در صحنه هسته اي جهان است. او در اين مجمع گفت: ما با هند شروع مي كنيم و برنامه هسته اي هند را از حاشيه به متن مي آوريم تا اعتماد ميان دو كشور را تقويت كنيم.
دو كشور آمريكا و هند وراي پيمان هسته اي، مشابهات ديگري در خود مي بينند. هر دو دموكراسي هاي بزرگي هستند كه در بخش تكنولوژي در وضعيت پيشرفته اي قرار دارند. هر دو به زبان انگليسي صحبت مي كنند و صنعت فيلم و حتي غذاي مشابه دارند. بوش به همه اين مشتركات در مجمع آسيا در واشنگتن اشاره كرد و گفت: جوانان هندي هر روز بيشتر به مزه پيتزا علاقه نشان مي دهند. واشنگتن و دهلي هر دو با مشكل شبه نظاميان اسلامگرا روبه رو هستند و هر دو هم از خطر قدرت روبه رشد چين بيم دارند. وزير خارجه هند در آستانه سفر بوش در گفت وگو با مطبوعات آمريكا از تمايل دو كشور در ايجاد يك هم پيماني نيرومند و پايدار براي مقابله با كمان اسلامي كه از خاورميانه تا آسيا ايجاد شده خبر داد و گفت كه اين ائتلاف و هم پيماني باعث ثبات در آسيا مي شود. به عبارت ديگر آمريكا به دنبال آن است كه هند را در برابر چين قرار دهد تا عاملي در جهت تعديل چين باشد.
روابط واشنگتن و دهلي در دولت دوم بيل كلينتون روبه بهبودي رفت. اين بهبود رابطه نتيجه دوستي ميان استروب تالبوت معاون وقت وزارت خارجه دولت كلينتون و جاسوانت سينگ وزير امور خارجه وقت هند بود. دو طرف ابتدا در بحراني ترين زمان يعني بعد از آزمايش هسته اي سال ۱۹۹۸ با يكديگر ديدار كردند. اما اين ديدار در شرايط بحراني، سرآغاز رابطه اي نزديك شد. در دوران مسئوليت تالبوت، دو طرف هر دو ماه يك بار هم با هم ديدار و تبادل نظر مي كردند.
يكي از موضوعات مورد بحث دو طرف اين بود كه چرا از سال ۱۹۷۸ تاكنون هيچ رئيس جمهوري از آمريكا به خاك هند پا نگذاشته است. در نتيجه اين ديدارها و گفت وگوها، كلينتون در پايان سال ۲۰۰۰ سفري به هند داشت. طي چند روز، روزنامه هاي دو كشور پر بود از تصاوير كلينتون هنگام خوردن كباب هندي و دخترش هنگام خريد پشمينه هندي در بازارهاي دهلي. اين سفر در هند واكنش هاي زيادي به دنبال داشت.
طي چند سال بعد از اين سفر روابط دو كشور بهبود يافت. روابط واشنگتن با دهلي و اسلام آباد از حالت توازن سه جانبه خارج شد و ديگر آمريكا به اين فكر نمي كرد كه بهبود رابطه با پاكستان باعث ناخشنودي هند مي شود يا برعكس. اين كار موجب شد كه واشنگتن همزمان هم با هند رابطه داشته باشد و هم اهداف ضد تروريستي اش را در پاكستان پيگيري نمايد. در ماه مه ،۲۰۰۴ مان موهان سينگ مردي كه در سال ۱۹۹۳ در مقام وزارت دارايي، درهاي اقتصادي هند را گشود، به نخست وزيري رسيد. مقصد اولين سفر خارجي سينگ آمريكا بود. پيش از اين سفر او به خبرنگاران گفت، دوران غفلت هند از رابطه با آمريكا به پايان آمده و اين كشور مي خواهد با اقتصاد مدرن جهاني آشتي كند.
بوش در دوران فرمانداري اش هم رابطه خوبي با هندي ها داشت. بعد از به قدرت رسيدن بوش سفير آمريكا در هند به سفارش دولت بوش مذاكرات با دهلي درباره مجموعه اي از موضوعات شروع كرد. اين مذاكرات موضوعاتي مختلف از تمرين هاي نظامي تا همكاري پژوهشي را دربرمي گرفت. اما در رأس اين موضوعات، توافق و پيمان هسته اي بود.
در هر دو كشور آمريكا و هند، اين پيمان هسته اي مخالفاني دارد. بوش به اين مخالفت ها در سخنراني اش در مجمع آسيا اشاره كرد و گفت:«نه براي هند اجراي اين توافق آسان است و نه براي آمريكا. اجراي اين توافق زمان زيادي مي برد و دو كشور بايد صبر پيشه كنند.»
تغيير سياست هسته اي كار دشواري است. مخالفان تكثير هسته اي در جهان مي گويند، توافق هسته اي ميان آمريكا و هند به اين معناست كه واشنگتن به دهلي در ساخت بمب هسته اي بيشتر كمك مي كند. هر تغييري در NPT و سياست هسته اي هند بايد به تصويب كنگره برسد. مخالفان اين توافق در آمريكا معتقدند اين توافق دوگانگي سياست هاي هسته اي آمريكا را به رخ مي كشند؛ چرا كه در حالي كه آمريكا به ايران و برنامه هسته اي اش فشار وارد مي كند، به هند در پيشبرد اين برنامه كمك مي كند. از سوي ديگر اين مخالفان مي گويند، اين توافق باعث شدت گرفتن رقابت تسليحاتي ميان هند با پاكستان و چين مي شود. پاكستان در سال هاي اخير به دليل نزديك شدن هند به آمريكا، رابطه خود را با چين تقويت كرده است.
در هند هم، ملي گراها و دانشمندان هسته اي و كمونيست ها مخالف پيمان هسته اي آمريكا و هند هستند. دليل مخالفت آنها قرارگرفتن برنامه هسته اي اين كشور در معرض بازرسي هاي گسترده است.
اين گروه ها، سينگ را به تسليم شدن در برابر آمريكا به قيمت قرباني شدن امنيت ملي كشور متهم مي كنند.
هند و آمريكا تاكنون درباره ميزان تفكيك تأسيسات هسته اي نظامي و غيرنظامي هند توافق نكرده اند.
هند در ۱۸ ماه گذشته ميزبان چند تن از سران مهم جهان بوده است. رهبران روسيه، ژاپن، چين و انگليس در يك سال و نيم گذشته در دهلي با رهبران هند ديدار و گفت وگو كرده اند. بوش يك هفته بعد از سفر ژاك شيراك به هند رفت. شيراك در اين سفر پيمان جداگانه اي درباره همكاري هسته اي غيرنظامي ميان فرانسه و هند امضا كرد. چند روز بعد از بوش هم هند ميزبان جان هوارد استراليايي است.
اما رابطه ميان آمريكا و هند، رابطه اي ويژه است. دو ميليون قوم هندي در آمريكا زندگي مي كنند و هندي ها بيشترين تعداد دانشجوي خارجي را در آمريكا تشكيل مي دهند. آمريكا بزرگترين شريك تجاري هند است و روابط تجاري دوجانبه ميان آمريكا و هند در سال ۲۰۰۴ به ۲۰ ميليارد دلار رسيده است. آمريكا بزرگترين سرمايه گذار خارجي در بازار سهام هند است. در سال ۱۹۹۱ سرمايه گذاري مستقيم آمريكا در هند ۱۱ ميليون دلار بود. اين رقم در سال ۲۰۰۴ به ۶۲۰ ميليون دلار رسيد.
اما در هند به دليل سوابق تاريخي و مستعمره بودنش در گذشته مقاومتي در برابر حضور و دخالت بيگانه وجود دارد. آمريكا هم اين را مي داند و در اين زمينه با احتياط عمل مي كند. سال گذشته رايس به هند در برابر طرح خط لوله گاز ايران به اين كشور، هشدار داد. وقتي دهلي نو اين هشدارهاي رايس را ناديده گرفت، واشنگتن با سكوت از كنار اين موضوع گذشت و ديگر پافشاري نكرد.
روابط آمريكا و هند مرحله اي جديد از تحولات دنياي تغيير يافته هر روز را نشان مي دهد.