شايد امسال سفره هاي هفت سين چيزي كم داشته باشند
حسرت ماهي قرمز كوچولو
|
|
عكس: مسعود خامسي پور
بنيامين صدر
امسال شايد از تنگ بلور و ماهي قرمز كوچولو در خانه ما يا شما خبري نباشد. در سفره هفت سين نوروز 85 مثل هميشه همه چيز هست اما از ماهي قرمز كوچولو خبري نيست، چون مي گويند ناقل بيماري است.
ديگر عادت كرده ايم كه هميشه ساده ترين راه، بهترين راه باشد و پاك كردن صورت مسئله علاج واقعه!
بگذريم، خيلي ها مي گويند كه در گذشته هاي دور در سفره هفت سين ايرانيان جايي براي ماهي قرمز نبوده است و دو قرن پيش بود كه ماهي قرمز از چين به ايران آورده شد و در سفره هفت سين ايرانيان خوش نشست. فرقي نمي كند. مهم اين است كه ماهي نشانه زايش و پويش است. شايد اينكه مي گويند ماهي قرمز داخل تنگ، لحظه تحويل سال يكباره تكان مي خورد به اين خاطر باشد كه خفتگان را از خواب زمستاني بيدار كند و با ما از چرخش زمان سخن بگويد.
ناقلان كوچك بيماري
اما امروز در آستانه فرا رسيدن نوروز و شروع فصل خريد و فروش ماهي قرمز، كارشناسان زيست محيطي كشور نسبت به بيماري هاي قابل انتقال از ماهي قرمز به انسان هشدار مي دهند و آن را براي كودكان خطرناك مي دانند، اين در شرايطي است كه پيش از اين نيز سازمان دامپزشكي كشور در اطلاعيه اي اعلام كرده بود هر ساله در آستانه نوروز برخي دستفروشان به عرضه ماهيان زينتي اقدام مي كنند كه به دليل رعايت نكردن شرايط بهداشتي در زمان عرضه، موجب گسترش مخاطرات انساني و زيست محيطي و افزايش تلفات ماهي و امكان بروز بيماري هاي مشترك بين آبزيان به ويژه ماهي قرمز مي شوند. در اين خصوص مهرناز عطري، مدير تشكل غيردولتي زيست محيطي مهر ايران درباره بيماري هاي قابل انتقال از ماهي قرمز به انسان مي گويد: بيماري پيسوريازيس و سل پوستي از جمله بيماري هايي است كه از طريق ماهي قرمز، لاك پشت و مار آبي به انسان منتقل مي شود. دكتر عطري مي افزايد: اين بيماري در مراحل اوليه قابل تشخيص نيست و در مراحل پيشرفته درمان ناپذير و گاه كشنده است.
او با اشاره به بيماري سالمونلا مي گويد: 2500 زيرگونه ويروس سالمونلا، شامل عفونت هاي دستگاه گوارش با علائم اسهال خوني، استفراغ، تب شديد و بدن درد، اختلال دستگاه تنفسي و تضعيف سيستم دفاعي بدن گزارش شده است.
عطري با انتقاد از عملكرد شهرداري و سازمان دامپزشكي مبني بر غيرقانوني بودن عرضه عمده يا جزئي هرگونه آبزي و نظارت نداشتن بر فروش اين آبزيان تاكيد مي كند: از آنجا كه بيشتر اين ماهي ها در حوضچه هاي غيربهداشتي با آب ناسالم و آلوده پرورش و تكثير پيدا مي كنند، حامل انواع بيماري ها و باكتري هاي خطرناك قابل انتقال به انسان است.
به گفته عطري بهتر است شهروندان ماهي هاي قرمز را از فروشگاه هاي آكواريومي داراي مجوز و پروانه معتبر بهداشت خريداري كنند.
تنگ هاي پاكيزه
پيش از اين نيز سازمان دامپزشكي در خصوص بيماري هاي قابل انتقال از لاك پشت و مار آبي به انسان دستور قانوني توقف فروش اين حيوانات را صادر كرد. اما با وجود درخواست اداره كل دامپزشكي استان تهران مبني بر جلوگيري از عرضه هرگونه ماهي زينتي فاقد شرايط بهداشتي در ميدان هاي ميوه و تره بار، سازمان ميادين ميوه و تره بار و فرآورده هاي كشاورزي شهرداري اعلام كرد كه عرضه ماهي تزئيني در ميادين و بازارهاي روز ميوه و تره بار با رعايت شرايط بهداشتي صورت مي گيرد. اين سازمان، طبق درخواست مكرر شهروندان همه ساله و در روزهاي پاياني سال مبادرت به عرضه اين نوع ماهيان با نظارت مستمر دامپزشكان با شرايط كاملاً بهداشتي مي كند. دامپزشكان سازمان نيز علاوه بر نظارت بهداشتي، در رابطه با نحوه نگهداري بهداشتي و بهداشت محيط ماهيان تزئيني شهروندان را آموزش مي دهند و همچنين فروشندگان ماهيان تزئيني در ميادين و بازارهاي روز به تمامي مشتريان بروشورهاي آموزشي ارائه مي دهند.
اينها همه در حالي اتفاق مي افتد كه دامپزشكي استان تهران با ايجاد اكيپ هايي به بازديد از مراكز عرضه ماهيان زينتي و ساماندهي فروشگاه هاي عرضه و ارائه ماهي قرمز كوچولو تا آغاز بهار 85 مي پردازد.
***
اما چرا بايد از همه چيز گذشت. از گوشت مرغ به دليل شيوع آنفلوآنزاي پرندگان، گوشت گاو به خاطر پيشگيري از جنون گاوي و امروز از ماهي قرمز سفره هفت سين. چون هواي تهران و چند شهر بزرگ ديگر ايران آلوده است، نبايد نفس كشيد؟!
آيا برخورد با اين گونه اتقافات بايد همواره سلبي و منعي باشد؟ مي شود تدبيري انديشيد و براي اصلاح طرحي نو در انداخت، تا همه چيز باشد؛ اما پاك و بي خطر.
مشكل اضافه
در گيرو دار هزاران مشكل كه در ماه آخر سال گريبان خانواده ها را مي گيرد، مسئله ماهي قرمزها هم يك مشكل جديد است. چطور بايد كودكان را راضي كرد كه ديگر ماهي قرمز نخرند؟و چطور بايد راضي شد كه سفره هفت سين را طور ديگري انداخت. حتي اگر ماهي قرمز از هزارسال پيش نيامده باشد و تنها دوقرن سابقه داشته باشد باز هم ميهماني است، دوست داشتني. و ديگر اينكه رسمي كه طي دوقرن در جامعه شكل گرفته است، از ميان بردنش حداقل چهارقرن زمان لازم دارد. راستي چند نفر به خاطر دارند كسي بر اثر داشتن ماهي قرمز بيمار شده باشد؟
|