الزامي شدن حضور وكلا و مشاوران زن در محاكم و دادگاه هاي خانواده
دو گام براي اصلاحات بنيادين در سال۸۴
|
|
سينا قنبرپور
به جرات مي توان گفت در سالي كه اينك آخرين روزهايش را سپري مي كنيم اتفاق هاي قابل توجهي در حوزه حقوقي قضايي رخ داده كه نمي توان از كنار آن گذشت . توقف احكام اعدام برخي متهمان زن به دستور آيت الله شاهرودي حكايت از آن داشت كه رسيدگي قضايي به پرونده ها در مرحله تحقيق جاي سئوال دارد . رسيدگي دوباره به پرونده قتلهاي محفلي كرمان و نظاير آن همگي جاي تامل و دقت از نظر حقوقي دارد چرا كه مي تواند نقاط ضعف و قوت كار حقوقي چه در حوزه قضاوت و چه در حوزه وكالت و از اين دو مهمتر در حوزه انديشه ها و دكترين هاي حقوقي را برجسته و آشكار سازد. اما از ميان همه اين ماجراها به نظر مي رسد دو واقعه از مابقي جالب تر و حائز اهميت تر بوده اند. الزامي شدن وكالت در دادگاهها به دستور آيت الله شاهرودي رييس قوه قضاييه و الزامي شدن حضور زنان در امر قضاوت دادگاههاي خانواده به عنوان مشاور.
***
همه چيز از دستور آيت الله شاهرودي آغاز شد . ابتدا الزامي شدن وكالت در پرونده ها و بعد تكاپو براي اصلاح قانون وكالت كه مدتها بي استفاده مانده بود. رييس قوه قضاييه در بخشنامه اي به رؤساي كل دادگستري هاي استان ها و شهرستان ها و هيأت مديره كانون هاي وكلاي استان ها و هيأت ماده ۲ اجرايي ماده ۱۸۷ برنامه ۵ ساله سوم توسعه، الزامي شدن حضور وكيل در دادگاه ها را ابلاغ كرد.
در اين بخشنامه آمده است : از آنجا كه برخي از افراد مردم به مقررات آيين دادرسي در محاكم آگاهي كافي ندارند و بر همين اساس عموما از اقامه دعوي صحيح عاجز بوده و امكان دسترسي آسان به حق خود را نخواهند يافت و مضافا با طرح دعاوي بي اساس وقت دادگاه ها را تلف خواهند كرد بنابراين ضرورت دخالت افراد آگاه و مطلع به موازين دادرسي در مسير حل اختلاف دعاوي مردم اعم از وكلاي رسمي دادگستري، وكلاي موضوع ماده ۱۸۷ قانون برنامه سوم توسعه ... نمايندگان حقوقي اشخاص مورد حمايت ... انكار ناپذير است. وكلاي دادگستري و مشاوران حقوقي مسلما مي توانند در زمينه تميز حق از باطل و اجراي دقيق و سريع عدالت در محاكم با تنظيم دادخواست و طرح دعوي و بيان صحيح و دقيق ادعا و دفاع و در نظر گرفتن ادله لازم و تقديم و اقامه آن در زمان مقرر به دادگاه و مهم تر از همه، تعاون با دادگاه در جهت سير عادي و قانوني پرونده به تشخيص و احراز موضوع، قضات دادگاه ها را ياري نمايند. فلذا با لحاظ و وجود مقررات متعدده در مورد مراجعه اشخاص به وكلا و طرح دعاوي از طريق آنان به نظر مي رسد امكان دسترسي كليه اقشار مردم به وكلاي رسمي دادگستري وابسته به كانون وكلا و وكلاي موضوع ماده ۱۸۷ قانون برنامه پنج ساله سوم به خوبي فراهم بوده لذا با استفاده از اختيار حاصله از ماده ۳۲ قانون اصلاح پاره اي از قوانين دادگستري مصوب ۱۳۵۶ به پيوست آيين نامه اجرايي ماده مرقوم كه به تصويب رسيده جهت اجراء از تاريخ تصويب در تمامي شهرستانهاي سراسر كشور در اختيار دادگستري ها قرار مي گيرد. اين دستور سبب شد تا آيين نامه 16 ماده اي اجرايي ماده ۳۱ و ۳۲ قانون اصلاح پاره اي از قوانين دادگستري مصوب خرداد ۱۳۵۶ دوباره مدنظر قرار گرفته و براي به روزرساني آن تلاش شود.
در اين باره قائم مقام رييس كل دادگستري استان تهران به ايسنا گفت: آيين نامه الزامي شدن حضور وكيل در دعاوي به واحدهاي قضايي براي اجرا ابلاغ شد و كانون وكلا قول مساعد داده كه هر ميزان وكيل كه دادگستري احتياج داشته باشد، در اختيار قرار دهد.
عبدالعلي ميركوهي در گفت وگو با ايسنا، درباره آيين نامه الزامي شدن حضور وكيل در دعاوي و بررسي هاي انجام شده در اين زمينه در دادگستري استان تهران، اظهار داشت: در اين زمينه اصلاحيه اي صادر شد كه مقداري از دعاوي ساده تر از اين آيين نامه حذف شدند و در 40 درصد دعاوي ساده حضور وكيل الزامي نيست و خواهان مي تواند بدون وكيل دادخواست ارائه دهد و در ساير دعاوي نيز مانند دستورالعمل اقدام خواهد شد.
اما موضوع به همين بحث ختم نشد و الزامي شدن حضور وكيل در دعاوي و پرونده ها به طرح مسائلي از جنس لطمه به استقلال كانون وكلا و يا تورم قانوني هم كشيده شد . حقوقدانان نگران آن بودند كه اين دستور در حد حرف باقي بماند و جز افزودن يكسري قانون به مفاد قانوني ديگر اتفاقي در عمل روي ندهد. كارشناسان در اينباره تاكيد كردند اجرا مهم است، نبايد فقط قانوني به قوانين قبلي اضافه شود. ايسنا در گزارشي به اين موضوع پرداخت و تاكيد كرد : حل معضل اطاله دادرسي از جمله اولويت هاي سال 1384 دستگاه قضايي است، از اين رو آيين نامه الزامي شدن وكالت در دادگاه ها از سوي دستگاه قضايي تصويب شده و بر اين اساس از اين پس اقامه دعواي حقوقي بدون حضور وكيل امكان پذير نيست.
كريمي راد، سخنگوي قوه قضاييه چندي پيش در اين باره اظهار داشت: در زمينه اجراي اين آيين نامه اقدامات لازم در كشور آغاز شده تا پرونده هاي حقوقي و مدني با حضور وكيل در دادگاه ها اقامه دعوا شوند. در اين آيين نامه پيش بيني شده افراد آسيب پذير از نظر مالي به راحتي بتوانند وكيل در اختيار داشته باشند. ادارات و نيروهاي مسلح بايد براي اعضا، وكيل در اختيار قرار دهند و كساني كه خودشان از نظر حقوقي تخصص دارند مي توانند اقامه دعوا كنند و نيازي به وكيل نيست.
اما اكثر حقوقدانان با الزامي شدن حضور وكيل در دعاوي موافق هستند و آن را اقدامي مثبت در جهت جلوگيري از تضييع حق مردم ارزيابي مي كنند اما در عين حال معتقدند برخي موانع و مشكلات بر سر اجراي اين آيين نامه وجود دارد كه در صورت مرتفع نشدن به نتيجه مطلوب نخواهيم رسيد و تنها يك قانون جديد به ساير قوانين اضافه كرده ايم.
***
در ادامه اين بحث ها كانون وكلا به بررسي مفاد قانون مورد نظر براي اجرايي شدن الزام به حضور وكيل پرداخت. بهمن كشاورز در اين باره گفت: كليه ابهامات و نقاط ضعف لايحه استقلال كانون وكلا در پيش نويس جديد رفع شد. جندقي رييس هيأت مديره كانون وكلاي دادگستري مركز در دوره 23 نيز گفت: كانون وكلا تمام تلاش خود را در نوشتن لايحه قانون وكالت انجام داد تا به استقلال كانون وكلا و ضربه اي وارد نشود.
سيد محمد جندقي در اين باره اظهار داشت: پيش نويس قانون وكالت كه از طرف هيات مديره كانون وكلا تهيه شده است، در حال حاضر در مركز توسعه قضايي در حال بررسي است كه در اين بررسي نمايندگاني از كانون وكلا نيز حضور دارند و اميدوارم قانون جامع و كاملي به مجلس ارائه شود.
نايب رييس كانون وكلاي دادگستري مركز در دوره بيست و سوم نيز در اين باره معتقد بود پيش نويس قانون وكالت، قانوني جامع و مترقي است و اگر به همين شكل تصويب شود بسياري از مشكلات موجود برطرف خواهد شد. فريده غيرت در گفت و گو همچنين تاكيد كرد : اولين قانون وكالت در سال 1315 به تصويب رسيد اما در واقع قانوني كه در سال 1331 به تصويب رسيد سبب استقلال كانون وكلا شد.
نايب رييس كانون وكلا هم چنين خاطرنشان كرد: اين لايحه بسيار جامع و مفيد و مترقي است و قوانين كشورهاي پيشرفته در اين لايحه ذكر شده است كه اگر قوه قضاييه اين لايحه را به همين شكل تاييد كرده و به همين صورت در مجلس تصويب شود بسياري از مشكلات كنوني برطرف خواهد شد. غيرت در مورد الزامات ارايه اين پيش نويس عنوان كرد: قانون مصوب سال 1331 با وجود اين كه بسيار مترقي بود اما كمبودهايي داشت كه حتما بايد مورد بازنگري قرار مي گرفت. از جمله ايراداتي كه قانون مصوب 1331 داشت اين بود كه قانون گذشته براي تعداد اندكي از وكلا تصويب شده بود اما در حال حاضر تعداد وكلا بسيار افزايش يافته است. وي خاطرنشان كرد: پيش نويس جديد در واقع اصلاح شده قانون گذشته است و سعي شده كمبودهاي قانون گذشته از ميان برداشته شود و از اين رو پيش نويس جديد را قانون اصلاح لايحه استقلال ناميده ايم.
به هر حال هنوز تا روشن شدن تكليف آيين نامه اجرايي و الزامي شدن حضور وكيل در دعاوي بايد تا سال آينده و تصميم مركز توسعه قضايي قوه قضاييه صبر كرد .
اما اواخر سال و در بهمن ماه موضوع الزامي شدن حضور مشاوران زن در دادگاههاي خانواده گامي قابل توجه براي حضور زنان و نقش بازي كردن آنان در دادگستري و امر قضاوت بود . زنان بر اساس قانون استخدام قضات دادگستري نمي توانند قضاوت كنند . البته منشا اين قانون بحثهايي در حوزه فقه است . با اين حال در سالهاي اخير و مطرح شدن موضوعاتي از قبيل اجتهاد زنان و ... به نظر مي رسد مي توان در اين باره يعني قضاوت زنان نيز به افقهاي روشنتري دست يافت به ويژه آنكه براي منع زنان از قضاوت نص صريحي از قرآن يا احاديث به چشم نمي خورد .
|