پژوهشهاي يك موسيقي پژوه كرماني نتيجه داد
سازي تازه در كرمان
از زماني كه جشنواره موسيقي نواحي ايران در كرمان برگزار شد ، اين استان به داشته هاي خود در موسيقي بيشتر پي مي برد . آنهايي كه جشنواره هاي اول تا سوم را در خاطر دارند مي دانند كه كرمان فقط برگزار كننده جشنواره بود و از هر محقق بومي و ملي مي پرسيدي كه چرا از موسيقي محلي كرمان در اين جشنواره خبري نيست ، بي درنگ پاسخ مي داد كه : كرمان موسيقي محلي و مقامي ندارد . اما د رجشنواره چهارم يا پنجم بود كه يك گروه موسيقي از روستاهاي كرمان به اجراي مراسمي آييني به همراه موسيقي بسيار شنيدني پرداخت و همگان را توجه داد كه اگر جست و جوي افزونتري صورت بگيرد مي توان بيش از اين هم بر داشته هاي موسيقي كرمان و ديگر نقاط ايران وقوف پيدا كرد. بخشي از اين پژوهش ها محصول تلاش موسيقي پژوه خستگي ناپذير كرماني فواد توحيدي است كه همچنان د ر كوه و كمر ها و بيابانهاي كرمان در جست و جوي ميراث كهن موسيقي ايراني است . توحيدي پس از يافتن سرناي گلي در استان كرمان، موفق به كشف نقاره سنگي در استان كرمان شد.وي در پي سه سال تحقيق در استان كرمان، سازهاي منحصر به فردي را پيدا كرده است كه از جمله آنها مي توان به سرناي گلي و نقاره سنگي اشاره كرد.توحيدي علاوه بر كشف اين ساز در استان كرمان كه هنوز قدمت آن تخمين زده نشده است، توانسته ۸۰۰ نوازنده محلي و سازهايي چون چوغ، چوغرو، دورك و چوسررا كه جزو سازهاي بادي هستند و كنگ كه نوعي قيچك محلي استان است را كشف كند.توحيدي ۱۵ آلبوم موسيقي نيز در زمينه موسيقي اين استان ضبط كرده است و در صدد تدوين و تنظيم و انتشار آن است.
|
|
برگزاري جشنواره موسيقي جوان
در پرده اي از ابهام
برگزاري جشنواره موسيقي جوان كه قرار بود سال قبل بر گزار و سپس به ارديبهشت امسال حواله داده شد هنوز در پرده اي از ابهام قرار دارد.اين خبر درحالي منتشر مي شود كه مسئول امور جشنواره هاي موسيقي آمادگي كامل خود را براي برپايي جشنواره هاي موسيقي اعلام كرده اما توضيح نداده است كه چرا جشنواره جوان در ارديبهشت ماه و زمان تعيين شده آن برگزار نخواهد شد.
مجيد لطيفي سرشت، دبير اجرايي جشنواره موسيقي از آمادگي كامل براي اجراي جشنواره هاي موسيقي خبر داد و گفت: «اگر قرار باشد جشنواره ها تا چند روز ديگر اجرا شود، مشكلي نخواهيم داشت. برنامه ريزي هاي لازم در پايان جشنواره موسيقي فجر انجام شده و به محض مشخص شدن بودجه جشنواره ها و برنامه ها مي توانيم آنها را اجرا كنيم.»
پيش از اين برگزاري سه جشنواره موسيقي نواحي ايران، جوان و ذكر و ذاكرين به ارديبهشت ماه سال ۸۵ موكول شده بود. با وجودي كه زمان زيادي تا ارديبهشت نداريم، هنوز از اجراي آنها و جزئيات هيچ كدام اطلاعي در دست نيست. لطيفي سرشت در اين باره گفت: «دبيراني كه از قبل براي اين جشنواره ها تعيين شده اند از زمان برگزاري آنها مطلع هستند و طبيعتا بايد تا به حال شرايط اجراي آن و جزئيات كار را مشخص كرده باشند. در آخرين ديداري كه با دكتر سرير دبير جشنواره موسيقي جوان داشتم با خبر شدم ايشان هم آمادگي اجراي آن را دارند و برنامه هايي را در نظر گرفته اند. مشكل اصلي ما بودجه است كه نمي دانيم چه زماني به دستمان مي رسد. بدون اعتبارات هم نمي توانيم كار را انجام دهيم.»لطيفي سرشت در پاسخ به اينكه مسئوليت هماهنگي بخش اجرايي و علمي جشنواره بر عهده چه كسي است گفت: «ما مسئول اجرائيم و آمادگي برگزاري را هم داريم اما مسئول هماهنگي بخش هاي مختلف جشنواره با ما نيست. بايد مديريت دفتر موسيقي ترتيب اين كار را بدهد.»از سوي ديگر دكتر محمد سرير در گفتگو با ميراث خبر گفت هيچ تماسي از سوي دفتر موسيقي ارشاد براي پيگيري برگزاري جشنواره و پيشبرد امور صورت نگرفته است: «چند ماه پيش بنا بر نظر شوراي عالي سياست گذاري من به عنوان دبير جشنواره جوان انتخاب شدم اما بعد از تغييرات هيئت دولت و آغاز كار فعاليت وزير جديد ارشاد از سوي دفتر موسيقي نامه اي براي پيگيري برنامه هاي جشنواره انجام نشده است. من هنوز نمي دانم اين جشنواره قرار است در چه حوزه هايي از موسيقي و با چه وسعتي برگزار شود. قرار بر اين بود كه جشنواره در ارديبهشت ماه اجرا شود اما هيچ هماهنگي صورت نگرفته است .از زماني كه دفتر موسيقي شرايط و اهداف خود را از برگزاري جشنواره اجرا كند سه تا شش ماه فرصت لازم است تا مقدمات كار فراهم شود.» او در اعتراض به بي توجهي به موسيقي جوانان گفت: «بيشتر جامعه ما را جوانان تشكيل مي دهند كه در آينده امور را در دست خواهند گرفت. جشنواره جوان بايد بسيار گسترده و برنامه ريزي شده انجام شود. حتي گسترده تر از جشنواره موسيقي فجر. در اين جشنواره بايد براي جوانان الگوسازي كنيم و هنر آنها را ارتقا بدهيم. زماني اين جشنواره را برگزار مي كنم كه تشخيص بدهم موثر خواهد بود. اگر بنا بر انجام وظيفه باشد، نه علاقه اي به اجرا دارم و نه وقت آن را.»
جشنواره موسيقي جوان دو سال پياپي است كه هر بار به بهانه اي به تعويق مي افتد و برگزار نمي شود. از جشنواره موسيقي ذكر و ذاكرين هم كه هر سال به سرپرستي ايرج نعيمايي دبير انجمن موسيقي برگزار مي شد، اطلاعي در دست نيست. ششمين جشنواره موسيقي نواحي ايران نيز وضعيت مشابهي دارد و با وجودي كه دفتر موسيقي مهر ماه سال گذشته اعلام كرده در ارديبهشت ماه ۸۵ آن را برگزار مي كند، خبري تازه از برپايي آن اعلام نشده است.
رهاب و تيونري براي تشخيص فواصل زير نيم پرده
صنعت موسيقي ايران در آلمان به نمايش درمي آيد
براي نخستين بار يك ابداع يك شركت ايراني در يك نمايشگاه معتبر اختراعات و ابداعات موسيقي پذيرفته شده و به نمايش در خواهد آمد . سپهوندي يكي از دست اندر كاران توليد اين وسيله، ضمن اعلام اين خبر به همشهري گفت : از تاريخ ۲۹ مارس تا يكم آوريل سال ۲۰۰۶ (۹ تا ۱۲ فروردين ۸۵ ) در غرفه اختصاصي خود به ارائه آخرين دستاوردهاي توليدي اقدام كرديم .
از جمله محصولات توليدي اين شركت ساخت تيونري بر اساس فواصل موسيقي شرقي است كه نوازندگان مشرق زمين و به ويژه اهالي خاورميانه را قادر مي سازد تا علاوه بر تنظيم دقيق نت هاي اصلي شامل پرده و نيم پرده، فواصل مخصوص يا همان ربع پرده ها را نيز به صورت دقيق تنظيم نمايند. اين ابداع سبب مي شود كه مشكل كوك سازهاي شرقي و ايراني و همسان سازي كوكها در اركسترهاي بزرگ تا حدودي برظرف شود .علاوه بر تيونر مورد نظر كه نام رهاب بر آن نهاده شده است، نگهدارنده هاي گيتار اين شركت نيز با اقبال اروپائيان مواجه شده و گيتارنوازان اسپانيايي خريد آن را به گونه هاي مشابه ترجيح داده اند.