دوشنبه ۴ ارديبهشت ۱۳۸۵ - - ۳۹۶۷
سلامت
Front Page

مصاحبه با دكتر حميدرضا ترابي درباره آلزايمر
من كيستم؟
005190.jpg
عكس: گلناز بهشتي
سميه شرافتي
من چه كسي هستم؟ نشاني خانه ام كجاست؟ اسامي فرزندانم؟
هنوز حسين سرشار يادمان نرفته بازيگر سريال اجاره نشين ها، خواننده اپرا و دوبلور قديمي، كسي كه بالاخره اين سؤال ها به طرف او نيز هجوم آوردند. ولي چه چيز باعث شد كه او حتي نشاني خانه اش را به ياد نياورد بعد هم سردرگمي و در نهايت مرگ. احتمالاً فكر مي كنيد كه او و تمام افرادي كه به اين وضعيت اسفناك دچار مي شوند دچار فراموشي شده اند. آلزايمر، بيماري است كه اغلب ما آن را با نام فراموشي مي شناسيم.
ولي آيا هر كسي كه دچار فراموشي مي شود، مبتلا به آلزايمر است؟
آلزايمر يك بيماري پيش رونده مغزي است كه جمعيت زيادي را در جهان درگير خود كرده است. سير مخرب اين بيماري و هزينه هاي ناشي از آن
همه ساله در حال افزايش است. تخمين زده مي شود كه 24 ميليون نفر در سراسر دنيا به اين بيماري مبتلا باشند و 84درصد از كل مرگ و ميرها را تشكيل مي دهند. امسال صدمين سالي است كه اين بيماري كشف شده است.
در رابطه با اين بيماري، علل و عوامل و همچنين راهكارهاي پيشگيري و درماني آن با دكتر حميدرضا ترابي، متخصص بيماري هاي مغز و اعصاب مصاحبه اي ترتيب داده ايم كه با هم مي خوانيم.
* زوال عقل چيست و چه علايمي دارد؟
در بيماري زوال عقل قواي عقلاني و توانايي ذهني و شناختي كاهش پيدا مي كند. تمام بيماران مبتلا به آلزايمر دچار زوال عقل هستند ولي هر بيماري كه دچار زوال عقل است لزوماً مبتلا به آلزايمر نيست. در حقيقت آلزايمر به طور مجزا يكي از بيماري هاي زوال عقل است.
* زوال عقل به چه علتي رخ مي دهد؟
علل زيادي باعث ايجاد زوال عقل مي شوند. امروزه چون افراد مسن دچار كاهش و افت حافظه مي شوند اكثر افراد يا حتي خانواده به او مارك آلزايمر مي زنند. زوال عقل به دو دسته قابل برگشت و درمان پذير و غيرقابل برگشت كه سردسته  آنها بيماري آلزايمر است تقسيم مي شوند.علل قابل برگشت اين بيماري شامل مسموميت با الكل و دارو، افسردگي، افزايش آب مغز، اختلالات هورموني بخصوص تيروئيد، كمبود تغذيه بخصوص ويتامين B12، سكته مغزي، عفونت مغزي و اختلالات اعضاي بدن مثل كبد و كليه است. در نتيجه علل غيرقابل برگشت نيز مغز به صورت پيش رونده تحليل مي رود، چروكيده شدن مغز و اختلال در حافظه و شناخت، فراموشي و اختلالات رفتاري و ناتواني به صورت زمين گير شدن همگي باعث ابتلاء فرد به بيماري آلزايمر مي شوند.
از علل ديگر زوال عقل غيرقابل بازگشت پاركينسون همراه زوال عقل، بيماري ايدز، ام.اس پيشرفته و ضايعات عروقي متعدد و سكته هاي مغزي متعدد است.
* چه تفاوتي بين فراموشكاري طبيعي در سنين پيري و آلزايمر وجود دارد؟
آلزايمر در سنين بالا مشخصات خاصي دارد كه توسط مشاهدات پاراكلينيك از جمله معاينه بيمار،
CT اسكن و MRI به تشخيص اين بيماري مي رسيم. در مورد بيماران مسن كه فراموشي دارند مي توان عللي از جمله افسردگي را بيان كرد. به هر حال با معاينات دقيق و انجام آزمايش ها، تصويربرداري از مغز و بخصوص استفاده از تكنيك هاي جديد تشخيصي، مي توان به وجود آلزايمر در بيمار پي برد.
هم اكنون نيز شيوه نوين تشخيصي كه تازه به ايران آمده انجام Volumetric MRI يا اندازه گيري حجم مغز است. اين روش كاهش حجم سلول هاي مغز را نشان مي دهد كه ميزان كاهش اين سلول ها وجود بيماري آلزايمر را تاييد مي كنند. از ديگر روش هاي تشخيصي استفاده از تست هوش و تست هاي روان شناسي است كه وجود آلزايمر يا بالعكس بيماري افسردگي در سن بالا را در اين افراد توجيه مي كند.
* آلزايمر بيشتر بر روي حافظه كوتاه مدت بيمار تاثير مي گذارد يا بر روي حافظه قديمي و بلند مدت او؟
در ابتدا وقتي بيمار به كلينيك مراجعه مي كند، اولين علامت فراموشي بيشتر در حافظه نزديك و كوتاه مدت او نمود پيدا مي كند به اين صورت كه بيمار شيء را در اتاقش جا مي گذارد، براي پيدا كردن مجدد آن شيء مدام از اطرافيانش سؤال مي كند. ولي به تدريج حافظه  بلند مدت و دور اين افراد نيز دچار مشكل مي شود به طوري كه بعد از مدتي اين بيماران حتي اسامي فرزندانشان را هم فراموش مي كنند و نسبت به زمان و مكان هيچگونه آگاهي ندارند. اختلال در منطق، قضاوت، توانايي محاسبه، نوآموزي، مشكل در تكلم، عدم درك و حتي عدم كنترل مدفوع و ادرار به تدريج به سراغ اين بيماران مي آيد.
* سن شروع اين بيماري تقريبا چه سني است و زنان را بيشتر درگير مي كند يا مردان؟
اين بيماري حدوداً از سن 70 60 سالگي شروع مي شود. البته شروع آلزايمر زير 60 سال و بالاي 70 سال هم گزارش شده است. آلزايمر هم در زنان و هم مردان به يك نسبت ديده مي شود.
* در مورد آلزايمر بيشتر چه عللي شناخته شده هستند؟
بطور كلي تا به حال براي اين بيماري علت خاصي مطرح نشده است. اگر چه در ژنتيك افراد خانواده اين بيماران يك سري تغييرات بافتي وجود دارد ولي تغييرات كروموزومي كه منجر به بروز بيماري آلزايمر شوند مطرح نيست، پس آلزايمر علت ارثي ندارد و علت ديگري نيز تا به حال براي آن ذكر نشده است. فرضيه تاثير آلومينيوم موجود در آب آشاميدني يا لوله هاي آب و يا بعضي از ظروف در ايجاد بيماري آلزايمر نيز هنوز اثبات نشده است.
* پرستاري از مبتلايان به آلزايمر در منزل و در آسايشگاه چه اقداماتي را دربرمي گيرد؟
در اين رابطه اولين قدم توجيه بيمار و همچنين اطرافيان او نسبت به وجود بيماري است. زيرا عدم آگاهي اطرافيان نسبت به وجود بيماري باعث ايجاد دردسرهاي متعددي از سوي مبتلايان به آلزايمر مي شود. دومين اقدام، مسائل بهداشتي اين بيماران است چون اين افراد در مراحل پيشرفته بيماري نمي توانند مسائل بهداشتي خود را رعايت كنند. تغذيه سالم تر از مهمترين اقدامات در پرستاري اين بيماران است چون پرخوري يا كم خوري مفرط و سوءتغذيه اين افراد را در معرض خطر قرار مي دهد. در مراحل پيشرفته به علت افزايش توهم و هذيان ممكن است آلزايمري ها براي افراد خانواده و از جمله فرزندان مزاحمت هايي را ايجاد كنند. توصيه مي شود زماني كه بيمار ديگر شناختي نسبت به اطرافيان ندارد به آسايشگاه منتقل شود البته با رضايت اطرافيان و خانواده اين افراد بايد به چند علت به آسايشگاه منتقل شوند چون بيمار در صورت بي قراري در محيط آسايشگاه با وجود پرستاران كنترل مي شود. اقدامات پرستاري در آسايشگاه نيز شامل فيزيوتراپي  كاردرماني ماساژ بدن و مصرف داروي به موقع است.
* آلزايمر تا چه حد منجر به ايجاد اختلالات در افراد مبتلا مي شود و آيا در اين صورت رفتار درماني در آنها موثر است؟
وجود اختلالات شخصيتي در اين افراد انكارناپذير است. آلزايمري ها به علت عدم آگاهي در قضاوت و فقدان قدرت شناخت تدريجاً دچار توهم و هذيان مي شوند و ممكن است آسيب هاي جدي را به خود و ديگران وارد كنند. افسردگي و اضطراب نيز از جمله اختلالات روان شناختي هستند كه در اين بيماري ظهور مي كنند. در مورد تاثير رفتار درماني در اين افراد نيز بايد گفت كه چون آنها نسبت به بيماري خود هيچ گونه آگاهي ندارند رفتاردرماني نمي تواند مؤثر باشد. ولي مداخلات روان شناختي هم براي بيماري و هم براي خانواده او بسيار مهم است. مشاهده فردي و خانوادگي نيز موجب به تاخير افتادن بستري شدن بيماران در آسايشگاه به مدت تقريبا يك سال مي شود.
* احتمال بروز آلزايمر در چه كساني كمتر است؟
بيشتر افراد تحصيل كرده و افرادي كه مطالعه روزانه دارند و تغذيه سالم را رعايت مي كنند، استرس كمي را تجربه مي كنند و از يك سري از ويتامين ها مثل B12 و اكسيدان استفاده مي كنند، نسبت به ديگران در آينده كمتر به آلزايمر مبتلا مي شوند.
* آخرين روش هاي درماني تاييد شده و اثربخش در مورد اين بيماران كدامند؟
آلزايمر درمان خاصي كه بتواند روند بيماري را به طور كلي متوقف كند، ندارد. درمان اين افراد بيشتر به صورت درمان هاي حمايتي و تاخير در روند پيشرفت بيماري است.
تجويز ويتامين هاي E،C۶،B و فوليك اسيد توسط پزشك در دوزهاي مناسب و بهداشت جسمي و تغذيه اي بايد در نظر گرفته شوند. در حال حاضر نيز جديدترين داروهاي در نظر گرفته شده و قابل دسترس در جهان براي اين بيماران شامل ممانتين، اكسلون، آري سپت، رمينيل است.
به طور كلي آلزايمر شامل سه مرحله خفيف، متوسط و شديد است و بيمار هر چه در مرحله خفيف و اوليه مراجعه كند بهتر مي توان جلوي پيشرفت بيماري را گرفت.

پرسش و پاسخ
فراموشي در پيري؛ طبيعي يا غيرطبيعي؟
005193.jpg
مغز چگونه اطلاعات را ذخيره مي كند؟
اطلاعات در بخش هاي مختلف حافظه شما ذخيره مي شود. حافظه كوتاه مدت اطلاعات مربوط به چند لحظه تا چند دقيقه قبل را ذخيره مي كند؛ مثلاً نام شخصي كه چند لحظه پيش ملاقات كرده ايد.
حافظه نزديك اطلاعات مربوط به چند دقيقه تا چند ساعت قبل را ذخيره مي كند؛ مثلاً هنگامي كه در وسط روز از شما بپرسند صبحانه چه خورده ايد.
حافظه درازمدت يا دور اطلاعات مربوط به چندين ساعت قبل تا سالها قبل را در خود ذخيره مي كند؛ مثلاً خاطرات كودكي.
پيري بر مغز چه اثري مي گذارد؟
از 20سالگي به بعد گهگاه شما تعدادي از سلول هاي مغز خود را از دست مي دهيد. بدن شما همچنين به تدريج مقدار كمتري مواد شيميايي كه سلول هاي مغزي به آن نياز دارند خواهد ساخت. هر چه سن شما بالاتر مي رود اين تغييرات افزايش مي يابد و ممكن است بر حافظه شما تأثير بگذارد.
پيري بر نحوه ذخيره شدن اطلاعات در مغز شما نيز تأثير مي گذارد و يادآوري اطلاعات ذخيره شده مشكل تر مي شود.
حافظه كوتاه مدت و حافظه دور معمولاً تحت تأثير پيري قرار نمي گيرند، اما حافظه نزديك ممكن است تحت تأثير قرار گيرد، بنابراين ممكن است نام افرادي را كه اخيراً ملاقات كرده ايد فراموش كنيد، اما اين تغييرات عادي به حساب مي آيد.
چه كارهايي براي كمك به ياد آوردن موضوعات مي توان انجام داد؟
* فهرستي از كارهايي كه بايد انجام دهيد، تهيه كنيد.
* يك روال ثابت براي كارهايتان ترتيب دهيد و از آن تبعيت كنيد.
* تداعي برقرار كنيد(چيزها را در ذهنتان به هم ارتباط دهيد)، مثلاً براي كمك به پيدا كردن جاها نقاط شاخصي را در ذهن داشته باشيد.
* قرارها و وعده هايتان را با جزئيات در تقويم بنويسيد.
* وسائلي مهم مثل كليدهايتان را هميشه در يك جا قرار دهيد.
* هنگامي كه افراد جديد را ملاقات مي كنيد، نام هايشان را تكرار كنيد.
* كارهايي را انجام دهيد تا ذهنتان فعال بماند.
وقتي يك كلمه سر زبانتان است، اما به يادش نمي آوريد چه بايد كرد؟
اين وضع معمولاً تنها يك نقص گذاري حافظه است. تقريباً هميشه اين كلمه را با گذر زمان به ياد خواهيد آورد. اين پديده با افزايش سن رايج تر مي شود. اين نقص ممكن است بسيار آزاردهنده شود، اما معمولاً مشكلي جدي به حساب نمي آيد.
علل ديگر مشكلات حافظه چيست؟
بسياري از علل ديگر غير از پيري ممكن است مشكلات حافظه را ايجاد كند. اين علل شامل افسردگي، زوال عقل(بيماري كه در آن نقصان شديد و برگشت ناپذير حافظه و تفكر به وجود مي آيد مثل بيماري آلزايمر)، عوارض جانبي داروها، سكته هاي مغزي، ضربه سر و اعتياد به الكل است.
چگونه مي توان فهميد كه مشكلات حافظه جدي است يا نه؟
مشكلات حافظه هنگامي جدي است كه زندگي روزمره شما را مختل كند. اگر گهگاهي اسامي را فراموش مي كنيد، احتمالاً عارضه مهمي نداريد؛ اما اگر در به ياد آوردن انجام كارهايي كه بارها پيش از اين انجام داده بوديد دچار اشكال شده ايد، در پيدا كردن محلي كه اغلب به آن مي رويد ناتوان شده ايد يا در انجام دادن كارهايي كه بايد مراحل متوالي در آن رعايت كرد مثل پيروي كردن از يك دستورالعمل دچار اشكال شده ايد، ممكن است مشكل شما جدي تر باشد.
يك تفاوت ديگر ميان مشكلات عادي حافظه و زوال عقل(دمانس) - كه يك اختلال وخيم و برگشت ناپذير حافظه به حساب مي آيد- اين است كه نقصان  هاي عادي حافظه در طول زمان بدتر نمي شوند.
اما نقصان حافظه در زوال عقل در طول چندين ماه تا چندين سال سيري پيش رونده دارد و شديدتر مي شود.
در موارد اختلال حافظه ممكن است براي خودمان مشكل باشد كه ارزيابي دقيقي از وضع خود به عمل آوريد.
در اين موارد با پزشك خانوادگي تان در مورد نگراني هايتان مشورت كنيد. پزشك مي تواند تشخيص دهد كه اين مشكلات حافظه عادي است يا به يك بيماري افسردگي يا مصرف يك داروي معين مربوط مي شود.
بيماري آلزايمر چگونه بر حافظه تأثير مي گذارد؟
بيماري آلزايمر با تأثير گذاشتن بر حافظه نزديك آغاز مي شود. در ابتدا فرد مبتلا به آلزايمر حتي جزئيات كوچك مربوط به گذشته هاي دور خود را به ياد دارد، اما نمي تواند وقايع يا مكالمات اخير مربوط به چند ساعت تا چند روز گذشته را به ياد آورد. در طول زمان با پيشرفت بيماري، همه بخش هاي حافظه دچار اختلال مي شود.
مشكلات حافظه كه نمي توان آنها را به پيري عادي نسبت داد:
* فراموش كردن چيزهايي كه اغلب با آنها سر و كار داريد.
* فراموش كردن انجام دادن كارهايي كه بارها پيش از اين انجام داده ايد.
* اشكال در ياد گرفتن چيزهاي جديد.
* تكرار كردن عبارات يا ماجراها در جريان يك مكالمه واحد.
* مشكل پيدا كردن در نحوه خرج كردن پول.
* ناتواني در پيگيري سير وقايع روزمره.

روزها
صد سال با آلزايمر
سال 1906 بيماري آلزايمر كشف شد
دكتر آلويس آلزايمر عصب شناس و روانپزشك آلماني يك بيماري را توصيف مي كند كه بعدها به نام خود او بيماري آلزايمر خوانده مي شود: يك بيماري پيش رونده و تحليل برنده مغز بدون علت شناخته شده و بدون درمان شناخته شده. او هنگام تشريح مغز بيماران پلاك ها و كلافه ها را شناسايي كرد كه به صفت مشخصه بيماري آلزايمر بدل شدند.
پنجاه سال بعدي آيا آلزايمر بخش طبيعي روند پير شدن است؟
در اين سالها علائم بيماري آلزايمر صرفاً به عنوان نتيجه زوال طبيعي مغز به علت افزايش سن و سالمندي تلقي مي شدند
دهه 1960 آلزايمر به عنوان يك بيماري شناخته مي شود
كشف ارتباط ميان زوال شناختي و تعداد پلاك ها و كلافه هاي موجود در مغز بيماران باعث مي شود كه دانشمندان علوم پزشكي نهايتاً آلزايمر را به عنوان يك بيماري و نه به عنوان نتيجه روند طبيعي پيري مورد قبول قرار دهند.
دهه 1970 علاقه علمي به بيماري آلزايمر برانگيخته مي شود
پيشرفت هاي علمي ابزارها، تكنيك ها و دانش جديدي را براي كاوش و درك فرآيندهاي بدن انسان فراهم مي آورد. بيماري آلزايمر به عنوان يك حوزه پژوهشي جديد مورد توجه قرار مي گيرد.
دهه 1980 پژوهش ها بر روي پلاك ها و كلافه ها متمركز مي شود
پژوهشگران به بررسي واكنش هاي پيچيده اي مي پردازند كه باعث آسيب سلولهاي عصبي در مغز مبتلايان به آلزايمر مي شود. پژوهشگران بر خواص شيميايي پروتئين هاي سمي آميلوئيد و tau كه به ترتيب در پلاك ها و كلافه ها قرار دارند متمركز شدند. اين پژوهش به كشفيات ژنتيكي آينده در مورد اين بيماري كمك كرد.
دهه 1990 گام بزرگي به جلو
چند گروه از دانشمندان ارتباط ژنتيكي در بيماري آلزايمر را كشف كردند. اين امر به نوبه خود باعث شد كه دانشمندان بتوانند مدل هاي حيواني اين بيماري را در موش هاي آزمايشگاهي به وجود آورند و امكان پژوهش بيشتر در مورد بيماري فراهم شود.
سال 1992 يك كشف سرنوشت ساز
اولين ارتباط واقعي ژنتيكي با اين بيماري كشف شد. يك ژن جهش يافته در اكثريت موارد فاميلي آلزايمر وجود دارد كه بر خطر ابتلاي فرد به اين بيماري تاثير مي گذارد.گرچه اين شكل فاميلي بيماري نادر است و تنها 7 درصد كل موارد آلزايمر را تشكيل مي دهد، در هر حال كشف اين ژن در پژوهش ها در مورد آلزايمر تاثيرگذار بود.سال 1993 يك عامل خطرساز عمده براي بيماري كشف شده و نقش ژن apoE در مغز و دخالت آن در ايجاد آلزايمر كشف مي شود.
سال 1997 اولين دارو براي درمان بيماري آلزايمر
اولين دارو از گروه داروهاي مهاركننده هاي كولين استراز با نام Aricept در دسترس قرار مي گيرد. اين دارو علائم خفيف تا متوسط آلزايمر را در برخي بيماران برطرف مي كند. دو داروي ديگر از اين گروه Exelon و Reminyl در پنج سال بعدي وارد بازار دارويي شدند.
سال 1999 آزمون اولين واكسن براي بيماري
اولين واكسن براي پيشگيري از ظهور بيماري ساخته و در حيوانات آزمايشگاهي امتحان مي شود. كار بر روي اين واكسن همچنان ادامه دارد و اميدهايي را برانگيخته است.
سال 2000 تصويربرداري پيچيده از مغز زنده
پيشرفت هاي تكنولوژيك در تصويربرداري پزشكي پنجره جديدي را براي بررسي مغز زنده مي گشايد. تصويرهاي به دست آمده از اين شيوه ها نشان مي دهد كه مبتلايان به آلزايمر مدتها پيش از ظهور علائم باليني بيماري، دچار تغييراتي در مغز خود شده اند.
سال 2004 تاييد داروي جديد براي درمان آلزايمر
يك داروي جديد از گروه مهاركننده هاي گيرنده NMDA با نام Ebixa براي درمان افراد مبتلا به اشكال متوسط تا پيشرفته آلزايمر مورد تاييد قرار مي گيرد. اين دارو در بررسي هاي باليني باعث كند كردن سير زوال كاركرد شناختي در مبتلايان مي شود.
سال 2006 و پس از آن آينده آلزايمر
صد سال پس از توصيف اوليه بيماري اكنون پس از دو دهه اكتشافات مختلف درباره آن و به بازار آمدن داروهاي مختلف براي درمان، پژوهشگران بيش از پيش اميدوارند كه بر معضل اين بيماري فائق آيند.

|  آرمانشهر  |   شهر تماشا  |   گزارش  |   جهانشهر  |   دخل و خرج  |   نمايشگاه  |
|  سلامت  |   شهر آرا  |

|   صفحه اول   |   آرشيو   |   بازگشت   |