يك روز با جاذبه هاي تاريخي شهر ري
گنجينه اي پنهان در سايه ابرشهر
|
|
زهره خوش نمك
همين جا در جنوب شهر تهران گوشه اي از تاريخمان، ردي از اجدادمان جا خوش كرده اند؛ از مانده هاي معماري تا سفال هاي زينتي، از دست نگاشته هاي شان تا نشانه هاي قدرتشان در جنگ با خصم طبيعت يا دشمن؛ سازه هايي در تلفيق هنر و نياز. امام زاده اي، بقعه اي يا ارگ سلطنتي و دژي دفاعي؛ آثاري مانده از قبل از اسلام؛ ساسانيان و آل بويه، سلجوقيان و بعدتر و اين درحالي است كه كمتر شهروند تهراني از اين جمعيت ۱۲ ميليون و اندكي به صرافت افتاده اند كه يك روز تعطيل خود را با اهل و عيال در منطقه اي بگذرانند كه غير از حرم شاه عبدالعظيم، معروف ترين زيارتگاه استان، سايت هاي تاريخي ديگر هم جا خوش كرده اند؛ از دامان شرقي ارگ ساساني، كوه هاي سنگي كه شهر را در برگرفته اند تا چشمه علي در دل كلان شهر تهران. دژ رشكان و برج طغرل و ارگ سلجوقي ري و برج خاموشان در انتهاي پاي كوتاه تا بخش شمالي كوه هاي بي بي شهر بانو و گورستان سلطنتي آل بويه و برج نقاره خانه و بقعه بي بي شهربانو و... .
جايي كه هم از تاريخمان ردي مانده است و از دولتمردانمان نشاني و هم از فرهنگ و اديبان و شاعرانمان در اواخر قاجار و اوايل پهلوي، باغچه بان ،دهخدا ، اشتري ، پيرصفا، وزيري و...
اگرچه حالا شهرداري منطقه، ماشين دودي و كالسكه ها را هم راه انداخته است تا جاذبه اي باشد براي جذب گردشگر و با كمك سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان در تداركات نوروزي، وسايل اياب و ذهابي هم فراهم كردند رايگان و تبليغاتي نه چندان گسترده كه هنوز بروشوري براي معرفي سايت ها در دست ندارند و خدمات بهداشتي در سايت ها تا شرايط را فراهم كرده باشد براي پذيرايي.
اين خود قدمي است كه به گفته قدير افروند، معاون سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان با سرعت براي نوروز آماده شدند و به لطف اعتباراتي كه از محل يك درصد تملك و دارايي نصيبشان شد در مصوبه سال ،۸۴ اگر چه اعتبار تخصيص يافته دير رسيد، اما به دليل آمادگي قبلي كارها به سرعت انجام شد تا شرايط براي حضور گردشگران در منطقه فراهم شود. «تا قبل از اين بسياري از سايت هاي ما به دليل نبود امكانات دسترسي و خدماتي قابل بازديد نبودند.»
به گفته افروند سال ۸۴ از نظر اعتباري نقطه عطفي براي سازمان بود كه سال ها در كاوش با وسعت، مرمت با كيفيت و كميت، تعيين حريم هاي فراموش شده و در بخش هاي فني، پژوهشي و حفاظتي با مشكل روبه رو بود. با اختصاص يك درصد از كل اعتبارات تملك دارايي استان به اين بخش، اعتبارات استاني به بيش از ۷ ميليارد تومان افزايش يافت و اين درحالي بود كه كل اعتبارات عمراني و جاري گردشگري سازمان قبل از اين حدود يك ميليارد تومان بود.
بنابراين به گفته او از يك ميليارد و ۵۰۰ تومان اعتبارات مصوب ملي فقط ۴۵ ميليون تومان به سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري استان تهران تخصيص داده شد و از محل يك درصد تملك و دارايي استان ۷ ميليارد تومان؛ اگرچه برخي كارشناسان معتقدند اصولاً سازمان توانايي بالايي در جذب اعتبارات اختصاص يافته ندارد.
هم اكنون بيش از ۳ هزار اثر تاريخي در استان تهران شناسايي شده اند كه يك هزار اثر آن در تهران، به ويژه در بافت و محدوده حصار ناصري بين خيابان هاي كارگر، انقلاب، شوش و ۱۷ شهريور قرار دارند و ۲۵۰ اثر به ثبت رسيده در تهران بزرگ كه انتظار مي رود ۲۰۰۰ اثر ديگر نيز در اين منطقه شناسايي شوند. ۲۰۰ اثر تاريخي با حداقل ۸ هزار سال در ري قرار دارد، ۲۵۰ اثر در ورامين، ۲۵۰ اثر در ساوجبلاغ و ۲۰۰ اثر هم در فيروزكوه و دماوند.
افروند مي گويد:« هم اكنون بيش از ۱۲۰ اثر در استان مرمت شده و يا در حال مرمت هستند.
با رسيدن بودجه، كار باستان شناسان در استان رونق گرفته است. براي اولين بار در استان ۷، تپه باستاني با هم مورد كاوش قرار گرفته يا در انتظار دريافت مجوز براي كاوش هستند، درحالي كه قبل از اين تعداد كاوش ها به عدد دو در سال هم نمي رسيد.»
دژ رشكان كه با سرپرستي خود افروند در حال كاوش است را ۷۰ سال پيش پروفسور اشميت مثل چند سايت تاريخي ديگر منطقه از دل خاك بيرون كشيد، اما اجل مهلت نداد و در يك سفر هوايي دچار سانحه شد و تمام يافته هاي خود را با خود همراه كرد، اما از ۱۵ اسفند سال ۸۴ تيم جديد كار خود را شروع كرده اند.
در حالي كه اين سايت به عنوان مركز حكومت آل بويه در فهرست آثار ملي جاي گرفته بود ردي از آثار ساساني و دوره اسلامي در آن يافت شده است كه كاوشگر را مجبور به گمانه هاي جديد كرده است؛ اگرچه همكارانش چندان موافق نظر او نباشند.
كاوش در تپه هاي فرديس قرچك، مافين آباد اسلامشهر مانده از دوران پيش از اسلام، ينگه امام در ساوجبلاغ، قلعه ايرج به عنوان شگفتي معماري در فلات ايران مانده از دوران ساساني و ياد شده در اوستا، دژ گل خندان بومهن از آثار اوايل دوره اسلامي كه رها و تخريب شده است و همين طور تپه ازبكي هم اكنون بسياري از باستان شناسان و كارگران آموزش ديده را به خود مشغول كرده است و همچنين مشاوران و پيمانكاراني كه از بخش خصوصي به ياري آمده اند.
افروند مي گويد:« تا امسال حريم كمتر از ۴۰ اثر ثبتي شناسايي شده بود و همين ما را در حفاظت از اثر در مراجع قضايي دچار مشكل مي كرد، اما در سال جديد حريم نزديك به ۱۵۰ بنا و ۱۵۰ تپه مورد شناسايي قرار گرفته اند.»
اما خبر جالب ديگر وجود آثار تاريخي در محدوده فرودگاه امام خميني(ره) است كه افروند معتقد است مي توان از آن به عنوان جاذبه گردشگري براي مسافران استفاده كرد. امام زاده ابراهيم مربوط به دوره صفويه و امام زاده زيد از دوره قاجاريه، قلعه قاجاريه و قلعه قاچ آقاچ و بقاياي قلعه اي تاريخي و رشته قناتي كهن تر در محدوده سايت فرودگاه امام(ره) قرار دارند.
وي مي گويد:« سايت چشمه علي زماني مأمن فساد بود و پاتوق معتادان، مثل دژ رشكان؛ سايتي كه گمان مي رود ۸۰۰۰ سال تاريخ را پشت سر گذاشته باشد با نقش برجسته اي از فتحعلي شاه قاجار با بزرگان و ملازمانش كه در نقش ترنجي زيبا نام تك تكشان كنارشان حك شده است و كتيبه اي در توصيف فتحعلي شاه در دور كار در نقش قاب.»
روي بقاياي باروي ري حالا دژي سمبليك استوار شده تا يادآور عظمت و شكوه پيشينيان باشد.
اما دژ رشكان حكايتي ديگر دارد. دژي در كنار ارگ سلجوقي و مركز آل بويه كه حالا دو سوم از ارگ به لطف كارخانه سيمان و واحد ۷ كارخانه سيمان تهران از بين رفته اند و كوه سنگي جاي خود را به گودال عظيمي داده است تا خوراك كارخانه سيمان را تامين كرده باشد و كارخانه اي كه به قول افروند خود هم حالا ميراث فرهنگي به شمار مي رود با ماشين آلاتي كه از سال ۱۳۱۲ برايشان مانده است؛ آلوده كننده و عتيقه كه سازندگان آلماني اش براي بردن آن به موزه ماشين آلاتشان، پيشنهاد خط توليدي را هم داده بودند.
دژ رشكان تكيه به رشته كوهي داده بود كه در گذشته به موازات رشته كوه هاي بي بي شهربانو ادامه داشت، اما با محو كوه سنگي كه خوراك ماشين هاي سيمان ساز شد دژ به عنوان تنها بازمانده آن رشته در كنار ارگ نشسته است.
۱۵ اسفند استارتي شد براي اجراي ضربتي طرح هايي كه سال ها در انتظار بودجه مانده بودند و رو به نابودي. دژ رشكان هم با آثاري از هزاره پيش از ميلاد، هزاره تاريخي و اوايل دوران اسلامي گرفتار همين تقدير شده بودند. با پلكاني كه راه به بالاي تپه مي برد جايي كه برج ديدباني دژ محسوب مي شود. اگرچه حالا از ديوارهاي دژ به زحمت چيزي باقي مانده است و لزوم تغيير مكان كارخانه سيمان را يادآور مي شود؛ كارخانه اي كه خود مي تواند موزه اي باشد در كنار سايت تاريخي.
دليل حضور ما در منطقه اما سفري بود كه براي روزنامه نگاران اهل اين حوزه ترتيب داده شد. پس برج طغرل مقصد بعدي مان بود. آرامگاه طغرل بيگ بنيانگذار سلسله سلجوقي قرن ۶ ه.ق كه حالا بي گنبد بود در حوادث ايام با ارتفاع ۵/۲۲ متر، ۱۱ متر قطر داخل و ۱۵ متر خارج. برجي از داخل مدور و از خارج۶ ستاره كه به دستور ناصرالدين شاه و حاج ابوالحسن معمارباشي در سال ۱۳۰۱ هم بازسازي شده بود.
اما آتشكده تپه ميل را كه در دل مزارع سرسبز و طبيعت زيبا جاي خوش كرده است برخي كاركرد رصد ستارگان براي آن قائل شده اند. اين را افروند مي گويد. تپه اي كه از بناي آن دو قسمت سالم مانده كه قبل از انقلاب مرمت شده است و ستون هايي با گچ بري هاي مجلل در سالن اصلي كه حالا تنها قطعاتي از آن باقي مانده است و آماده مي شود براي پذيرايي گردشگران با موزه اي كوچك كه از آثارش در كنار تپه برپا مي شود.
زندان هارون نقطه اتمام سفر است؛ بنايي كه مي گويند زندان نبوده است با معماري منحصر به فرد كه در ظاهر بنايي يك طبقه و در داخل دو طبقه دارد و در دل كوه هايي قرار گرفته است كه هنوز پاي مردم آبادگر به آن نرسيده است! بكر و آرام. با تلفيق مصالح سنگ و ملات ساروج و اتاق هايي با سقف گنبدي كه شناسايي آن تمام شده و در حال مرمت است.
|