در پايان همايش تعزيه و ميراث فرهنگي درخواست شد؛
احداث موزه تعزيه در نطنز
قلعه طرق نطنز
|
|
برگزاري نخستين همايش تعزيه و ميراث فرهنگي در هفته بزرگداشت ميراث فرهنگي در شهرستان نطنز، فرصت ديدار از اين فيروزه كوير را فراهم ساخت.
روز برگزاري همايش يكي از شلوغ ترين روزهاي شهر نطنز از لحاظ كثرت جمعيت بود. گروه ها و جمعيت هايي كه از طبقات مختلف براي حضور در همايش دعوت شده بودند، پس از ديدار از مجتمع توريستي سرابان، حسينيه سرشك و تماشاي نمايشگاه لباس هاي تعزيه در منطقه افوشته، امامزاده ابيازن و شاه سلطان حسين عموي حضرت امام زمان(عج) را زيارت كردند و پس از گردش در قلعه تاريخي طرق، كه از يادگارهاي دوران اشكاني است، به حسينيه نطنز - محل برگزاري همايش و اجراي مراسم تعزيه- رفتند و قسمت پاياني برنامه،زيارت مرقد مطهر آقاعلي عباس(ع) بود.
در پايان نخستين همايش تعزيه در نطنز كه با تلاش و همكاري سازمان ميراث فرهنگي و گردشگري، پژوهشكده مردم شناسي، ميراث فرهنگي و گردشگري استان اصفهان و شهرستان نطنز و انجمن دوستداران ميراث فرهنگي اين شهرستان بر پا شد، درخواست هاي اهالي نطنز از مسئولان ميراث فرهنگي كشور به صورت قطعنامه اي خوانده شد كه محتوا و مفاد آن چنين بود:
- تأسيس دو موزه مردم شناسي و تعزيه در مكان هاي تاريخي موجود در نطنز.
- تأسيس آموزشگاه هاي هنرهاي مذهبي و سنتي و پذيرش هنرجو از سراسر كشور.
- فراهم ساختن امكان برگزاري جشن هاي مذهبي نيمه شعبان در آرامگاه سلطان سيد محمد ابن امام علي النقي(ع) عموي گرامي حضرت امام زمان(عج) و مرمت و توسعه اين مكان.
- ايجاد قطب اكوتوريسم و معرفي گونه هاي مختلف حيات وحش و گياهان دارويي و ساير منابع طبيعي موجود در منطقه به جهانگردان.
- تهيه طرح جامع گردشگري نطنز و جلوگيري از ساخت وسازهاي ناهمگون در بافت هاي تاريخي و طبيعي.
- اختصاص دادن تسهيلات كافي براي احداث هتل و مهمانسرا و ساير مجموعه هاي مورد نياز گردشگران.
- مرمت و بازسازي ابنيه تاريخي مانند قلعه تاريخي طرق.
اكبر صالحي، فرماندار نطنز در گفت وگو با همشهري با اشاره به سابقه افتخارآميز فرهنگ و تمدن شهرستان نطنز گفت: نطنز حدود پنجاه سال پيش (سال ۱۳۳۶) شهرستان شده و آموزش و پرورش و فعاليت فرهنگي بيش از ۷۰ سال در اين شهر سابقه داشته است. وي افزود: در سال هاي ۴۵ تا ۵۵ آمار مهاجرت از نطنز پيوسته رشد داشته حتي پس از انقلاب نيز اين روند ادامه پيدا مي كرد ولي در سه چهار سال اخير علاوه بر اينكه مهاجرت مردم از نطنز متوقف شده، بسياري از نطنزي ها از تهران و شهرهاي ديگر به زادگاه خود بازگشته اند.
فرماندار نطنز بازگشت نطنزي ها به شهر و ديار خود را خسته شدن مردم از زندگي در شهرهاي شلوغ با آب و هواي آلوده و نيز ايجاد راه هاي مواصلاتي و بزرگراه ها و آزادراه هايي مانند آزادراه اميركبير و فراهم شدن امكانات زندگي از قبيل گازرساني و تأسيسات بهداشتي و رفاهي در سال هاي اخير عنوان كرد و گفت: ايجاد شهرك هاي صنعتي و توسعه كشاورزي و توجه به باغ هاي ميوه و افزايش محصولات باغي مانند انار و گلابي(كه به تحفه نطنز شهرت دارد) مردم را براي زنگي در شهري زيبا با آب و هواي تميز در كنار كوير تشويق كرده است.
صالحي به حمايت از سرمايه گذاران در بخش هاي مختلف صنعت و هتلداري تأكيد كرد و گفت: فرمانداري نطنز براي دادن تسهيلات در همه زمينه ها به اين قبيل سرمايه گذاران آمادگي كامل دارد.
جواد جمالي، شهردار نطنز نيز احداث بزرگترين پارك شهر نطنز را يكي از جاذبه هاي طبيعي و تفريحي اين شهر نام برد و گفت: اين پارك در منطقه خوش آب و هواي شهر به نام «سرابان» در مساحت حدود ۵۰ هكتار احداث شده. سكوهاي نشيمن در ۴ هزارمتر در كنار آب هاي جاري و ۱۰ هكتار فضاي سبز و رستوران و فروشگاه ها مكان فرح انگيزي براي انبوه مسافراني شده است كه در مسير شمال به جنوب آزادراه كاشان _ نطنز تردد مي كنند. روزهاي جمعه و تعطيل بيش از ۵ هزار نفر در اين پارك به استراحت و تفريح مي پردازند.
وي افزود: يكي از مشكلات گردشگري شهر نطنز، نبودن محل اقامت مناسب براي گردشگران است و در حال حاضر اغلب كساني كه به نطنز سفر مي كنند صبح وارد شهر مي شوند و شب خود را به شهرهاي نزديك مي رسانند. تبديل كاروانسراي شاه عباسي در مركز شهر به محل اقامت مناسب توريستي از برنامه هاي شهرداري است كه با اختصاص اعتبار لازم از سوي دولت امكان پذير خواهد بود. با افتتاح يك باند آزادراه نطنز_ كاشان با ۴۰۰ ميليون تومان هزينه كه تكميل باند دوم آن در دست اقدام است به توسعه شهر كمك فراوان خواهد كرد. شهردار نطنز اظهار اميدواري كرد، تكميل مجموعه تجاري شهر نطنز در خيابان امام كه داراي ۱۰۰ باب مغازه است و در حال حاضر۵۰ درصد كارهاي آن انجام شده بسياري از مشكلات مالي شهر را برطرف خواهد كرد.
سيدحسيني اعظم واقفي، مؤلف كتاب شش جلدي ميراث فرهنگي نطنز و معتمد كوشاي شهر كه حدود ۴۰سال براي تدوين كتاب ميراث فرهنگي نطنز تلاش كرده است، مي گويد: حدود ۳۵۰ بناي تاريخي در سطح شهرستان نطنز گسترده است. آثار تاريخي پيش از اسلام مانند قلعه طرق دوره اشكاني كه تا ۶۰ سال پيش هم مسكوني بوده، چاه آبي كه در اين قلعه در دل سنگ حفر شده، بناي سنگي رباط كه پادگان نظام اشكانيان بوده است، مسجد جمعه نطنز مربوط به دوره آل بويه ساخته شده در سال ۳۸۹ هجري قمري كه باني آن شخصي به نام خليفه حسيني ماستري از جمله اين آثار مهم به شمار مي آيد.
اعظم واقفي مي گويد: نطنز در دوره صفويه نيز ترقي كرده است. احداث يك كاخ به نام تاجي آباد با نقاشي هاي رضا عباسي و كاخ ديگري در عباس آباد به نام باغ كاج كه درخت سرو آن شهرت دارد. گنبد باز كه داستان آن به سفر شاه عباس در سال ۱۰۰۱ هجري از اصفهان به نطنز مربوط مي شود و هنگامي كه باز دست آموز محبوب شاه عباس به دنبال شكار دو كبك به چاهي مي رود و باز به علت خيس شدن بالهايش نمي تواند از چاه بيرون بيايد و مي ميرد. به دستور حاكم نطنز و به منظور دلداري شاه عباس گنبدي به عنوان بناي يادبود باز شاه عباس ساخته مي شود كه ۴۰۰ سال است در بلنداي كوه استوار برجاي مانده و زلزله و توفان اثري در اين بناي زيبا نداشته است.
اين معتمد شهر نطنز و نويسنده و محقق تاريخ با بيان بخشي از بناها و مكان هاي ارزشمند نطنز كه تفصيل آن را در مجموعه شش جلدي ميراث فرهنگي نطنز بازگو كرده است، تأكيد مي كند: همه اينها موهبت الهي به مردم نطنز و همه مردم كشور است و ما وظيفه داريم با حفظ و مرمت و نگهداري اين آثار و معرفي آنها به گردشگراني كه به كشور ما سفر مي كنند، قدر اين موهبت ها را بدانيم. سيداعظم واقفي نيز از نبودن جاي مناسب در شهر نطنز براي اقامت توريست ها افسوس مي خورد و مي گويد: محل اقامت براي توريست ها بسيار اهميت دارد و چه بسا از ديدار زيباترين مكان به خاطر نداشتن مكان مناسب اقامت صرفنظر كنند.
حميد دهقان
|