اقتصاد انرژي
چانه زني هند و پاكستان و انتقال گاز ايران به اروپا
ايسنا:سه كشور ايران - هند- پاكستان پس از ۱۰سال بر سر اصول اوليه خط لوله صلح به توافق رسيدند و در حال حاضر فقط قيمت گاز صادراتي مانع توافقات نهايي شده است. حال بايد ديد با توجه به قيمت هاي پايين پاكستان و هند و اختلاف آن با قيمت ايران، در نهايت گاز ايران را به شرق مي رساند يا اينكه نصيب كشورهاي اروپايي مي شود.
پس از آخرين ديدارهاي روساي جمهور سه كشور در شانگهاي چين، توافقات موردنظر در خصوص خط لوله صلح به دست آمد و به نظر مي رسد سه كشور در مراحل نهايي توافق در زمينه صادرات گاز هستند و البته اين توافق به جز اختلاف در مورد قيمت است. رئيس جمهور پاكستان در آخرين اظهارنظر خود در مورد خط لوله صلح اعلام كرده كه خواستار ادامه پيدا كردن اين پروژه حتي تا چين است.
يكي از مقامات بلندپايه وزارت نفت هند در تشريح دلايل به تاخير افتادن روند اجرايي شدن پروژه به خبرگزاري هند و آسيا گفته كه با وجودي كه ايران پيشنهاد قيمت قبلي خود را براي عرضه گاز در مرز پاكستان از ۸ دلار در هر ميليون BTU به ۲/۷دلار كاهش داده است، اما اين ميزان همچنان بسيار بالاتر از پيشنهاد ۲۵/۴ دلاري ما براي تحويل گاز در مرز هند است. اين مقام بلندپايه افزود: تفاوت سه دلاري قيمت تنها اختلاف نظر ما در زمينه اين پروژه نيست، بلكه ميان مكاني كه ما مايل به دريافت گاز هستيم تا مرز هند و پاكستان حدود ۷۰۰ كيلومتر فاصله وجود دارد.
اما در اين ميان پيشنهاد قيمت گاز پاكستاني ها بسيار پايين تر از هندي ها و كمتر از ۴دلار در هر ميليون BTU بوده است و در عين حال در زمينه ساختار پروژه نيز عدم مشاركت هند و پاكستان در محدوده هايي از خط لوله كه در قلمرو خاك ايران است، همچنان جاي مذاكره دارد.
معاون وزير نفت در امور بين الملل طي چند هفته گذشته حجت را بر هند و پاكستاني ها در مورد قيمت گاز صادراتي تمام كرده و طبق آخرين گفته هاي وي احتمال كمي وجود دارد كه ايران پيشنهاد قيمت جديدي را ارائه كند.
نژادحسينيان تصريح كرده كه ايران به جز هند و پاكستان مشتري هاي پر و پا قرص ديگري هم دارد و مي افزايد: هند و پاكستان از اين پروژه سود به مراتب بيشتري نسبت به ايران مي برند، چراكه در كنار حل مسائل سياسي شان به يك منبع بزرگ و طولاني مدت انرژي وصل مي شوند. وي در عين حال از مذاكراتي كه به صورت موازي با اروپايي ها و به خصوص روسيه صورت مي گيرد، ابراز رضايت نسبي كرد. وي مي گويد: مسير ناباكو و تركيه هر دو مورد توجه ما و اروپايي هاست و در حال مذاكره با آنها هستيم، اما در مورد مسير ناباكو بايد با روسيه به توافق هاي مشخص برسيم.
خط لوله انتقال گاز ايران به هند و پاكستان كه به خط لوله صلح موسوم است بيش از ۲هزار و ۷۷۵ كيلومتر طول دارد و ارزش قرارداد آن طبق آخرين اعلام ۷ ميليارد دلار است و سه كشور توافق كرده اند كه مسئوليت بخشي از خط لوله را كه در كشور خودشان است بر عهده گيرند.
|