روزنامه نگاران فرانسوي تحت فشار
وزير كشور محافظه كار فرانسه كه براي انتخابات رياست جمهوري آماده مي شود رو در روي مطبوعات قرار گرفته است
|
|
گروه بين الملل: چندي پيش تصوير نيكولاي ساركوزي، وزير كشور فرانسه در كنار همسرش در صفحه نخست بسياري از رسانه هاي فرانسوي نقش بست. اين تصاوير صميميت ميان اين دو را نشان مي داد و زوجي خوشبخت را به نمايش گذاشته بود. جالب توجه ترين اين رسانه ها مجله «پاريس متچ» بود كه همراه با چاپ تصوير نيكولاي ساركوزي و همسرش «سيسيليا» متني هم در مدح اين زوج به چاپ رساند.
چنين مقالات فانتزي درباره يك خانواده رويايي فرانسوي، امري معمول در رسانه هاي فرانسوي نبوده است. پيش از اين كمتر نشريه اي در فرانسه درباره زندگي خصوصي يك وزير كشور محافظه كار كه از قضا كانديداي خوش اقبال رياست جمهوري هم هست، عكس و مطلب چاپ مي كرد.
ماجرا به يك سال پيش بازمي گردد، وقتي مجله «پاريس متچ» در صفحه نخست خود تصاوير مربوط به سفر سيسيليا ساركوزي به همراه مردي ديگر را به چاپ رساند. آن مرد از مديران تبليغات و بازرگاني و فردي شناخته شده در فرانسه است.
چاپ اين تصاوير و اخبار فروش نشريه پاريس متچ را به ركورد ۹۰۰ هزار نسخه اي رساند. اين اخبار و تصاوير خشم ساركوزي را برانگيخت.
پيش از آن هم شايعات مربوط به وضعيت بي ثبات زندگي اين زوج در رسانه هاي ديگر به چاپ رسيده بود، اما با چاپ اين تصاوير در نشريه پاريس متچ شرايط براي ساركوزي به شدت بحراني شد؛ به طوري كه او دستور داد كه سردبير اين نشريه بركنار شود.
اين دستور از طريق «آرنود لاگاردره» از مديران تجاري و صاحب نشريه پاريس كه دوست ساركوزي است اجرا شد. لاگاردره ابتدا از چاپ اين مطلب عذرخواهي كرد، اما اين عذرخواهي فايده اي نداشت.
لاگاردره بلافاصله سردبير را اخراج نكرد، چرا كه تصميم براي چاپ اين مطلب و تصاوير همراه آن فقط توسط سردبير اتخاذ نشده بود و ديگران هم در جريان بودند.
اما سردبير بالاخره جابه جا شد و بعد از هفت سال كار در اين سمت عنوان سردبيري را ترك كرد. مطبوعات ديگر فرانسه به اين جابه جايي واكنش نشان دادند و آن را يك انتقام جويي بزرگ توصيف كردند.
در فرانسه در ماه هاي گذشته اين اتفاق چند بار تكرار شد و سياستمداران در چند نمونه به نشريات و رسانه ها چنگ و دندان نشان دادند. روزنامه نگاران تحقيق گر يا از طريق توسل به قانون و يا با اتهامات مختلف از كار بازداشته مي شوند و در خفا و بدون جنجال متوقف مي شوند.
سردبيران روزنامه ها قرباني فشارهاي سياسي مي شوند و بسياري از روزنامه ها براي ادامه بقاي خود با جدالي روزانه روبه رو هستند. «France Soir» كه زماني از نشريات پيشروي فرانسه بود اكنون فقط ۳۵ هزار خواننده دارد.
«ليبراسيون» چپگرا كه زماني دهها ميليون تيراژ داشت اكنون فقط با ۷۶ هزار تيراژ به درخواست يكي از سهامداران اصلي اش حالا بايد سردبيرش را هم بركنار كند.
حتي نشريه «اومانيته» كه ارگان رسمي حزب كمونيست است با تيراژ ۵۰ هزار نسخه با مشكل جدي روبه روست.
نشريات شناخته شده و معتبر لوموند و لوفيگارو در اثر هجوم بولتن هاي رايگان و سايت هاي خبري متنوع تحت فشار جدي هستند.
فشارهاي مالي تكثر مطبوعات را تهديد مي كند و در دولت محافظه كار كنوني فرانسه، خبرنگاران نقش جدي ندارند.
دومنيك دوويلپن نخست وزير فرانسه كه در درون حزب خود با انتقادات شديدي روبه روست اخيراً چهار خبرنگار را به خاطر توهين و تخريب چهره يك وزير دولت مورد تعقيب قضايي قرار داد. «دوويلپن» كه با شعار «شهامت لازمه سياست» است وارد دولت شده از سردبير نوول آبزرواتور به خاطر انتقاد از طرح هاي دولت شكايت كرده است.
اشپيگل- ۴ جولاي۲۰۰۶
|