گفت وگوي همشهري با قائم مقام جمعيت ايثارگران انقلاب اسلامي
شوراي هماهنگي جديد
امير اكبرزاده
عكس-گلناز بهشتي
|
|
|
|
لطف ا... فروزنده، سخنگوي جمعيت ايثارگران و قائم مقام مركز پژوهش هاي مجلس شوراي اسلامي است.
وقتي در مورد پيروزي اصول گرايان در انتخابات رياست جمهوري نهم با او صحبت مي كنيم از چهره اش مي توان حدس زد كه رضايت زيادي از اين موضوع دارد. در طول مصاحبه بارها تأكيد مي كند كه اولويت اول ما شكست جريان دوم خرداد بود.
فروزنده انتقادات بسيار زيادي بر جريان دوم خرداد دارد و تعامل احزاب اصول گرا با احزابي مانند مشاركت را كاري بيهوده مي داند و معتقد است ديدار اعضاي شوراي مركزي موتلفه و مشاركت هيچ حاصلي نداشته است.
وحدت اصول گرايان را امري حياتي مي داند و معتقد است بايد راهكاري غير از شوراي هماهنگي براي رسيدن به وحدت پيدا كرد.
* ارتباط جمعيت ايثارگران با احزاب ديگر به چه شكلي است؟
رابطه ما با احزاب به دو بخش تقسيم مي شود. احزابي كه خودي هستند و به تعبير مقام معظم رهبري دغدغه نظام را دارند، احزابي هستند كه جمعيت ايثارگران با آنها تعامل دارد و با آنها تبادل نظر مي كند و تلاش مي كند كه ميان خود و آنها وحدت برقرار كند؛ البته به طور مشخص دوستان ما در موتلفه و احزاب همسو.
* ارتباط شما با مشاركت چه طور است؟
ما مشاركت را در اين دايره نمي بينيم، چون ما معتقديم مشاركت نگاهش نسبت به نظام قابل قبول نيست مگر اين كه اصلاح شود.
* به هر حال مشاركت هم از احزاب درون نظام است.
- ما مشاركت را خارج از نظام نمي دانيم، اما بين احزاب تفكيك قائليم. نقاط مشترك ما با مؤتلفه خيلي بيشتر است و نسبت به عملكرد مشاركت به شدت منتقديم. ما معتقديم بسياري از حركت هايي كه در جهت براندازي انجام شد توسط كساني صورت گرفت كه با مشاركت ارتباط داشتند.
* ارتباط به چه شكل؟
برخي عضو مشاركت بودند و برخي نيز با مشاركت ارتباط داشتند.
* آيا سياست هاي كلي شما ارتباطي به نوع تفكر مشاركت دارد؟
جمعيت ايثارگران اعتقاد زيادي به وحدت اصول گرايان دارد و در اين راه تلاش هاي زيادي نيز انجام داده است. در حالي كه از جرياني كه انديشه اش ماهيت ليبرالي داشت و دنبال وارد كردن نگاه هاي ليبرالي در نظام بود موجبات نگراني ما را فراهم كرد.
* اين جريان از چند سال قبل شروع به كار كرد؟
از ۱۶ سال قبل در حوزه اقتصادي، فرهنگي و حتي سياسي نگاه ليبرالي به وجود آمد كه آثار سوء آن را الان مي بينيم.
* آيا مي توانيم بگوييم كه سردمدار اين جريان كارگزاران بودند؟
به طور روشن نمي خواهم بگويم كارگزاران سردمدار بود، اما كارگزاران هم در اين قصه كمك كرد. اما جريان دوم خرداد بسيار شديدتر آن را دنبال كرد تا جايي كه براندازي خاموش را مطرح كردند. البته با تلاش و كوششي كه همه اصول گرايان در جهت حفظ ارزش هاانجام دادند، فضاسازي هاي شايسته اي شد.
* يعني شما معتقديد دولت هفتم شوراهاي اول و مجلس ششم قصد براندازي داشتند؟
نگران بوديم. به دليل اين كه اين جريان در قدرت قرار گرفته بود. خوب شما تحصن نمايندگان را به چه تعبير مي كرديد.
* دولت هفتم كه تحصن نكرد؟
بحث آقاي خاتمي و نيروهاي خط امام كه در دوم خرداد بودند جدا است. منظور من آنهايي است كه شعار عبور از خاتمي را مطرح كردند و با نيت كن فيكن كردن نظام وارد قدرت شدند. در حقيقت ما اينها را جريان دگرانديشي مي دانستيم كه از خارج حمايت مي شدند. الان هم حمايت مي شوند. شوراي هماهنگي نيروهاي انقلاب ايجاد شد تا اركان و سرچشمه نظام را سالم كند.
* اگر موافق باشيد درباره شوراي هماهنگي گفت وگو كنيم؛ چرا جمعيت ايثارگران موافق ادامه كار شوراي هماهنگي نيست؟
ببينيد، رمز موفقيت نيروهاي اصول گرا در وحدت و انسجام آنها بود. امروز كه اصول گرايان در رأس قدرت قرار گرفته اند و مردم توقعاتي از آنها دارند، بايد تلاش كنند كه اين وحدت را حفظ نمايند. جمعيت ايثارگران نيز به عنوان يك تشكيلات تكليف گرا، وظيفه خود مي داند كه به دنبال ايجاد وحدت باشد.
اصل وحدت از سوي همه پذيرفته شده است اما ساز و كار رسيدن به آن بايد تعريف شود. ما فكر مي كنيم بايد در شرايط فعلي الگوي مناسبي براي وحدت پيدا كنيم.
* شوراي هماهنگي الگوي مناسبي نيست؟
شوراي هماهنگي براي آن مقطع خوب بود ولي در حال حاضر بايد به فكر روش هاي جديدتر باشيم.
* شرايط امروز چه تفاوت هايي با گذشته دارد؟
در گذشته يك جريان دگرانديشي به راه افتاده بود و مي خواست به اصل نظام ضربه بزند. ما بسيج شديم براي جلوگيري از آن هدف، اما امروز اصول گرايان در موضع قدرتند و بايد به وحدت برسند تا عملكرد خوبي داشته باشند. ما معتقديم وحدت، با مدل شوراي هماهنگي حاصل نمي شود. ما در حال مذاكره با دوستان اصولگرا هستيم تا با انجام كارهاي كارشناسي به ساز و كار رسيدن به وحدت دست يابيم. اگر در انتخابات خبرگان و شوراها ليست واحدي از اصولگرايان بيرون بيايد اوج وحدت را شاهد خواهيم بود.
* چينش سياسي گروه ها را در انتخابات پيش رو چطور پيش بيني مي كنيد؟
در جبهه اصول گرايان همه تلاش دارند كه به وحدت برسند، در جبهه دوم خرداد نيز يك تيم متشكل از آقاي خاتمي و آقاي كروبي وجود دارد و يك تيم نيز از سوي افراطيون تشكيل شده است. من فكر مي كنم با مواضعي كه افراطيون دارند و با توجه به انتقادهايي كه به خاتمي و كروبي مي كنند بعيد است به يك نقطه مشترك برسند.
* يك نگراني از عدم آماده شدن فضا براي حضور در انتخابات توسط اصلاح طلبان مطرح مي شود. اين را در چه جهتي ارزيابي مي كنيد؟
من معتقدم كه جريان دوم خرداد سخت در اشتباه است. از ۴ تير ماه كه جريان اصول گرا پيروز شد جريان دوم خرداد شمشير را از رو بسته است.
در واقع از روز اول انتقاد در مطبوعات شروع شد و بايد بگويم در برخي موارد به فحاشي هم رسيد.
الان هم استراتژي اي كه دوم خرداد اتخاذ كرده است اشتباه است. آنها يك چيزي را از دست داده اند و آن اعتماد مردم است. آنها بايد خودشان را بازسازي كنند. كساني كه به اعتقادات مردم حمله مي كنند و به دگرانديشان ميدان مي دهند بايد خودشان را اصلاح كنند لازم نيست نگران فضا باشند. بايد برخي از دوم خردادي ها كه ما آنها را به تعبير مقام معظم رهبري اصولگرا مي دانيم دگرانديشان را كنار بزنند. براي ما قابل قبول نيست كسي كه يار امام بوده با كسي همنشين شود كه اصلاً ما را قبول ندارد.
* در انتخابات خبرگان از چه جرياني پيروي مي كنيد؟
ما خبرگان را حوزه تخصصي مي دانيم و معتقديم علما بايد در اين حوزه تصميم بگيرند و طبيعتاً نگاه ما به علماست. بايد ديد روند آينده به چه شكل پيش مي رود الان نبايد مصداقي حرف بزنيم.
* شما با تجمع انتخابات خبرگان و شوراها موافقيد؟
بله
* دليلش را بيان كنيد؟
انتخابات ضمن اين كه زمينه مشاركت مردم در اداره كشور را فراهم مي كند اما يك سري هزينه ها هم دارد از جمله اين كه در كشور فضاي سياسي ويژه اي درست مي شود و هزينه هايي هم بر كشور تحميل مي شود. بهتر است كه انتخابات تجميع شود تا هم مشاركت مردم حفظ شود و هم ما بتوانيم هزينه هاي مختلف سياسي، مالي و نيروي انساني را كاهش دهيم.
* شانس پيروزي كدام جريان را در انتخابات پيش رو بيشتر مي دانيد؟
فعلاً فضاي كلي كشور نزديك به جريان اصولگرايي است. يعني انصافاً عملكرد دولت نهم و ارتباط آن با مردم اعتماد زيادي را جلب كرده است. از طرفي عملكرد بسيار بد دوم خرداد در گذشته در عدم جلب اعتماد مردم شرايط را به نفع اصولگرايان كرده است به حدي كه من فكر نمي كنم به اين زودي جريان دوم خرداد بتواند عرصه سياسي را در دست بگيرد.
* ارتباط و تعامل جمعيت ايثارگران با دولت به چه شكل است؟
جمعيت ايثارگران تعامل سازنده با دولت را استراتژي خود قرار داده است. ما به دلايل متعدد معتقديم كه از دولت بايد حمايت شود گرچه بر هر دولتي نقد وارد است. اما ترجيح ما اين است كه نقدها را در جلسات خصوصي مطرح كنيم. ما هيچ اعتقادي به رسانه اي كردن انتقاداتمان نسبت به دولت نداريم چرا كه معتقديم جريان خزنده اي در كشور وجود دارد كه نمي خواهد دولت موفق شود. به نظر من يك خط اين جريان از خارج از كشور كنترل مي شود. زيرا آمريكا براي كشور ما برنامه ريزي دارد. البته تدبير دولت قبلي و شخصي آقاي خاتمي باعث به انزوا كشيدن جريان دگرانديش شد.
|