گفت وگو با مهدي چمران رئيس شوراي شهر تهران
پيروزي همه ما
عكس ها : مسعود خامسي پور
امير اكبر زاده
در زماني كه دكتر چمران
در لبنان بود سيد حسن نصر الله كه ۱۸ سال بيشتر نداشت از طرف ايشان به عنوان مسئول روستاي خودش در نزديكي صور برگزيده شد
|
|
|
|
اشاره: مهدي چمران به دليل تشابهاتي
كه با برادر خود شهيد دكتر چمران دارد،
داراي محبوبيت خاصي است.
خودش معتقد است هيچ گاه خود را نمي بيند
بلكه آنچه را كه مي بيند و با آن زندگي مي كند جز شهيد چمران نيست.
وي رئيس شوراي شهر است
و دليل ورود به اين عرصه را رنج تهران
از بي برنامگي مي داند و تأكيد دارد
تنها بر حسب وظيفه وارد ميدان شده است.
انتظارات چمران در مدتي كه رئيس
شوراي شهر بوده، برآورد نشده و معتقد است
خيلي بيشتر از اينها مي توانسته اند
در شوراي شهر به مردم خدمت كنند.
او تأكيد دارد كه همه اعضاي فعلي شوراي شهر
بايد در دور بعدي نيز فعاليت خودشان را
ادامه دهند.
* ارتباط شهيد دكتر چمران با گروههاي مقاومت در جنوب لبنان ارتباط خاصي بوده است. لطفاً در مورد آن توضيح فرماييد.
- قبل از حضور شهيد چمران در لبنان امام موسي صدر حركت هايي براي متحدكردن شيعيان لبنان انجام داده بود، وقتي شهيد چمران به لبنان رفت، ايده مبارزه با اسرائيل را پيگيري كرد. اسرائيلي ها از ابتدا به دنبال تسخير جنوب لبنان و رسيدن به رودخانه ليتاني بودند، اكنون هم دولت رژيم صهيونيستي به صورت آشكار و پنهان اعلام كرده كه قصد ورود به خاك لبنان را تا عمق ۳۰ كيلومتري دارد تا محيط امني را براي خود بوجود آورده و از حملات حزب الله در امان باشد.
خب براي مبارزه با اين ايده اسرائيلي ها، اولين چيزي كه به ذهن مي ر سيد اين بود كه مردم جنوب لبنان بايد مسلح مي شدند چون در آن زمان نه ارتش وجود داشت و نه هيچ گروهي كه در مقابل اسرائيل بايستد. براي اين كه سازماندهي شكل گيرد، سازماني به نام حركت المحرومين از ميان جوانان و فرهنگيان لبنان تشكيل شد.
در ميان اعضاي حركت المحرومين كساني كه توان بيشتري داشتند و قابل اطمينان تر بودند برگزيده شدند و پس از مدتي حركت امل به صورت مخفيانه تشكيل شد و شروع به آموزشهاي اوليه نظامي كرد. در يكي از مراكز آموزش ميني منفجر شد و ۲۵ نفر شهيد شدند كه اين حادثه موجب فاش شدن موضوع گرديد.
پس از آن حادثه شيعيان مجبور شدند اعلام كنند كه آنها نيز داراي سازمان مسلح شده اند.
دكتر چمران مرتباً به روستاها و شهرهاي جنوب لبنان سركشي مي كرد و به آنها آموزشهاي ايدئولوژيك و نظامي مي داد.
در آن زمان سيد حسن نصر الله كه ۱۸ سال بيشتر نداشت، از طرف شهيد چمران به عنوان مسئول روستاي خودش در نزديكي صور برگزيده شد.
پس از شهادت دكتر چمران در رهبري سازمان امل اختلافاتي بوجود آمد كه آقاي موسوي، امل اسلامي را تشكيل داد و پس از انشعاباتي كه صورت گرفت حزب الله لبنان از گروهي از رزمندگان باسابقه امل و تعدادي از شيعيان جنوب لبنان بوجود آمد كه توانست در مدت كوتاهي با رهبري منسجمي كه داشت همه گروه هاي ديگر را تحت الشعاع خود قرار دهد.
* دليل بي تفاوتي جهان عرب در مقابل حملات اخير اسرائيل به لبنان را در چه چيزي مي دانيد؟
- وقتي خانم رايس در تل آويو اعلام مي كند ما پيروزيم يعني اين كه آمريكا و اسرائيل يكي هستند. بعضي از كشورها هنوز هراس دارند كه خودشان را در كنار حزب الله يا لبنان قرار دهند. معتقدند اسرائيل ممكن است به آنها آسيب برساند در صورتي كه آمريكا رسماً اعلام مي كند ما پيروزيم و ما موشكهاي هدايت شونده را از انگليس به اسرائيل مي فرستيم.
به هر حال حمايت مردم لبنان، شجاعت، دليري و برنامه ريزي خوب حزب الله و بالاتر از همه لطف الهي شامل حال مردم لبنان شد و آنها توانستند در مقابل اسرائيل اين حماسه را خلق كنند.
* به نظر مي رسد حمله اسرائيل به لبنان از قبل طراحي شده بود و كمي زودتر از موعد انجام شد، ريشه اين حملات به چه مواردي برمي گردد؟
- اسرائيل از حمله به لبنان با هماهنگي آمريكا نيت هاي مختلفي داشت. در درجه اول به قول خودشان سعي در تغيير نقشه خاورميانه داشتند و مي خواستند، خاورميانه اي بوجود آورند كه مورد پسند خودشان باشد چرا كه خاورميانه فعلي مورد قبول آنها نيست.
حمله به لبنان پس از عراق و افغانستان حلقه ديگري بود كه آمريكايي ها به دنبال اين بودند تا در فرصت كوتاه و اطلاعات زيادي كه جمع آوري كرده بودند، حزب الله را نابود كنند، كه اينگونه نشد.
* با توجه به اين كه اسرائيل نقاط حساسي اعم از تأسيسات زيربنايي لبنان را مورد هدف قرار داد چرا نتوانست سايت هاي موشكي حزب الله را هدف قرار دهد؟
- برنامه ريزي و هوشمندي حزب الله باعث شد چرا كه آنها مي دانستند با چه دشمني طرف هستند، دشمني كه علاوه بر اطلاعات ماهواره اي لحظه به لحظه آمريكا، جاسوس هاي فراواني در لبنان داشت.
* مواضع كشورهاي عربي در خصوص اين جنگ را چطور ارزيابي مي كنيد؟
- مواضع آنها اول بي طرفانه و يا خنثي بود. چون اينجا نمي توان گفت بي طرفانه. آنها اعلام كرده بودند كه اگر به كشورهايشان حمله نشود، دخالتي نخواهند كرد و اين موضع كاملاً انفعالي و به عقيده من شرم آور است.
وقتي اسرائيل به يك كشور كوچك مثل لبنان حمله مي كند اعراب بايد فكر كنند به كشور خودشان حمله شده نه تنها نبايد سكوت كنند، بلكه بايد حمايت همه جانبه صريح و سريع خودشان را اعلام كنند. اعراب پس از اين كه ديدند حزب الله در حال پيروزي است و اسرائيل شكست مي خورد و در واقع در همه جاي دنيا منفور شده است، تنها عده اي از كشورهاي عربي موضع گيري كردند. به عقيده من كشورهاي عربي در آزمايش خود مردود شدند.
* با توجه به ابزارهايي كه اعراب در دست دارند به نظر مي رسد به راحتي مي توانند با اسرائيل مقابله كنند دليل اين كه اين كار را نمي كنند چيست؟
- اعراب بر اريكه قدرت نشسته اند تا حافظ منافع آمريكا باشند. استمرار حكومت خود را در همين مي بينند چرا كه نه پشتوانه مردمي دارند و نه منتخب مردم هستند.
البته بايد بدانند كه در دنياي امروز مردم بيدار شده اند و اين بيداري ملتها سبب خواهد شد تا حكومت آنها به خطر بيفتد.
كوچكترين تأثير حركت حزب الله چالش در درون حكومتهاي عربي خواهد بود.
* پيروزي حزب الله چه منافعي براي كشور ما دارد؟
- اكنون ما از تشيع فراتر رفته ايم. ممكن است آمريكا و اسرائيل بخواهند اين را در شيعيان لبنان محدود كنند، اما ما امروز ديگر اين چنين به قضيه نگاه نمي كنيم.
البته قبل از پيروزي انقلاب اسلامي اين سازمانها، شيعي بودند و سعي مي كردند هويت شيعي خود را بازيابند ولي امروز آنها هويت ملت لبنان و هويت عربي اسلامي خاورميانه و كشورهاي اسلامي هستند، بنابراين اين قضيه فقط به ايران ارتباط ندارد، به همه كشورهاي عربي اسلامي خاورميانه و ساير كشورهاي اسلامي مربوط است.
|