نگاه
قطعنامه با ايران به عنوان
دارنده سلاح اتمي برخورد كرده است
گروه سياسي- پس از تصويب قطعنامه، خبرگزاري مهر با دكتر علي خرم كارشناس امور بين الملل و متخصص فيزيك هسته اي گفتگويي انجام داد تا مستقل از آنچه كه امريكا در رابطه با پرونده هسته اي ايران انجام مي دهد، اثرات اجراي قطعنامه بر ايران مورد بررسي قرار گيرد.
از نظر خرم اعضاي شوراي امنيت سازمان ملل براي افزايش فشار بر ايران در ابعاد اقتصادي و سياسي در يكسال آينده نيز، نياز به قطعنامه جديد نخواهند داشت و با همين قطعنامه خواهند توانست نيات خود را پياده كنند.
خرم كه سالها نمايندگي ايران را در كميته خلع سلاح شوراي امنيت بر عهده داشته است، مي گويد: اين قطعنامه با ايران به عنوان يك كشور دارنده سلاح اتمي برخورد كرده است و اگر در اين مقطع قرار نداريم بايد نسبت به اين مساله حساس باشيم . زيرا اين قطعنامه ايران را در جايگاه كره شمالي قرار مي دهد و همه آنچه گفته مي شود روسيه ظرف دو ماه گذشته براي خارج كردن آنها از قطعنامه تلاش كرده است، بطور نهاني در قطعنامه گنجانده شده است.
راه تفسير بندهاي مربوط به ارسال مواد و تجهيزات (دو منظوره) به ايران هم براي همه كشور ها باز است. طبق مفاد قطعنامه، كشورها مي توانند از قضاوت خود در ممنوعيت آيتم هاي دو منظوره در صورتي كه به فعاليتهاي هسته اي ممنوعه ايران كمك كند، استفاده كنند، اما بايد كاربرد و مكان آنها بازبيني شود و به اطلاع كميته تحريم هاي شوراي امنيت برسد.
اين قطعنامه همچنين از كشورها مي خواهد كميته تحريم هاي شوراي امنيت را از عبور هر فرد يا نماينده گروه هايي كه در فهرست ضميمه قطعنامه ذكر شده، از مرزهاي خود مطلع كنند و با اين شرايط هر تصميمي در خصوص اتباع و مسئولان ايراني در سفرهاي خارجي به بهانه نمايندگي از سوي نهاد هاي خاص محتمل است و چالش بر انگيز خواهد بود. دستگيري ديپلمات هاي ايراني در عراق نيز مي تواند در همين راستا، محتمل باشد. اعضاي دايم شوراي امنيت در فريبي آشكار اعلام كرده اند كه با توجه به موارد تحريم ذكر شده قصد ما فشار بر مردم ايران نيست و مقامات داخلي نيز متاسفانه بر اين امر صحه مي گذارند.
اين قطعنامه براي حاكميت ايران بسيار مداخله جويانه است و تصويب كنندگان آن همه پلهاي پشت سر را خراب كرده اند ولي همچنان از امكان مذاكره و آشتي سخن مي گويند.
بايد در يكي دو ماه آينده يك تصميم جدي بگيريم، اگر به واقع آنگونه كه رئيس جمهور مي گويد ايران كشوري هسته اي شده و ادبيات بكار گرفته شده متناسب با جايگاهمان است بايد جايگاهمان را درست تعريف كنيم و از مواهب آن نيز بهره ببريم و در صورتي كه منظورمان از هسته اي شدن صرفا آماده سازي 3000 دستگاه سانتريفيوژ است نبايد اجازه دهيم اين تنبيهات عليه ما اعمال شود.
قطعنامه در حقيقت ايران را از همكاري هاي تكنيكي و علمي آژانس جز در موارد پزشكي و كشاورزي محروم كرده است و بر اين اساس اجازه بسياري از پژوهش هاي مدرن را در اين رشته نخواهيم يافت، در واكنش به اين اقدام مي توانيم بازرسان را بيرون كنيم و مونيتورينگ آژانس را كاهش دهيم اما بايد ببينيم اين اخراج تا چه اندازه -بعد از بيش از 2000 نفر روز بازرسي، اطمينان از صلح آميز بودن فعاليت هاي ايران و كشف فاصله چندين ساله ايران تا بمب هسته اي-مي تواند براي اعضاي شوراي امنيت فوريت داشته و حساسيت برانگيز باشد.
|