توسط محقق سازمان تحقيقات كشاورزي براي نخستين بار در شور ساخته شد
حشره كش بيولوژيك براي مضرترين آفت سيب زميني
* سالانه بيش از ۲۰ درصد از محصول سيب زميني كشور در اثر آلودگي به آفت كرم غده سيب زميني از بين مي رود
|
|
به منظور جلوگيري از خسارت چند ميليارد توماني كرم غده سيب زميني به مزارع، حشره كش بيولوژيك «باكولو ويروس» براي نخستين بار در كشور ساخته شد.
مهندس احمد دزيانيان، پژوهشگر مركز تحقيقات كشاورزي استان سمنان (شاهرود) با بيان اين مطلب به خبرنگار ما گفت: اين حشره كش بيولوژيك پس از سه سال كار تحقيقاتي مداوم و با همكاري مؤسسه تحقيقات آفات و بيماري هاي گياهي سازمان تحقيقات و آموزش جهادكشاورزي به صورت فرمولاسيون پودري ساخته شد و تمام ارزيابي هاي آزمايشگاهي و صحرايي آن نيز با موفقيت انجام پذيرفت و اكنون آماده توليد انبوه شده است.
دزيانيان افزود: ساخت اين حشره كش بيولوژيك از مصرف مقادير زياد سموم شيميايي در مزارع جلوگيري مي كند و تقريبا به طور صددرصد در مهار آفت كرم غده سيب زميني نيز مؤثر است و از خسارت هاي چند ميلياردي اين آفت كه هر سال به مزارع كشور وارد مي شود نيز جلوگيري مي كند.
وي گفت: عامل بيولوژيك ويروس باكولوويروس كرم غده سيب زميني يك ويروس دانه اي شكل است كه در مزرعه به صورت طبيعي موجب بيمار شدن و سپس مرگ لارو آفت مي شود. درسال ۸۰ نمونه هاي لارو آلوده به اين ويروس از مزارع سيب زميني منطقه ديباج شهرستان دامغان جمع آوري، خالص سازي، تكثير و اثبات بيماري زايي شد.
دزيانيان در ادامه افزود: اين ويروس به شدت در مورد آفت بيد سيب زميني اختصاصي است و پس از آلودگي لارو آفت به ويروس پس از ۵ تا ۱۰ روز موجب مرگ آفت (ميزبان) مي شود. اين ويروس براي ساير گروه هاي حشرات، انسان و محيط زيست كاملا غيرسمي و فاقد هرگونه تأثيرات سوءزيست محيطي است. كاربرد اين ويروس توسط سازمان خواربار جهاني (FAO)، سازمان بهداشت جهاني (WHO) و مؤسسه ويروس شناسي آكسفورد (OXFORD) براي استفاده در كنترل تلفيقي آفت تأييد شده است.
وي در مورد نحوه خسارت زدن اين آفت گفت: بيد سيب زميني مضرترين آفت سيب زميني در مناطق معتدل و گرم جهان ازجمله ايران است. اين آفت حشره اي است از راسته پروانه سانان كه لارو آن با تغذيه از برگ، ساقه و عمدتا غده سيب زميني در مزرعه و سپس انبار، موجب خسارت شديد مي شود. اين آفت از سال ۶۴ در ايران مشاهده شده و تاكنون به دليل تعدد نسل (۸ تا ۱۰ نسل در سال)، عدم تأثير مؤثر سموم شيميايي و انتقال آفت به مناطق غيرآلوده از طريق انتقال غده هاي بذري آلوده، موجب آلودگي و پراكنش آفت در اكثر مناطق سيب زميني كاري كشور و بالطبع خسارت هاي سنگيني نيز به محصول وارد شده است.
وي با اشاره به اين كه اين آفت، علاوه بر سيب زميني به بادمجان، توتون و گوجه فرنگي نيز آسيب مي رساند، افزود: خسارت عمده آفت از طريق تغذيه لارو از غده سيب زميني در اواخر فصل رشدي گياه در مزرعه و ايجاد دالان ها و فضولات لاروي در غده ها مي باشد كه سپس از طريق مراحل مختلف زيستي آفت شامل تخم، لارو و شفيره به انبار منتقل و در اثر مساعد بودن شرايط انبار رشد و تكثير مي يابد. آثار تغذيه لاروها روي غده ها علاوه بر عدم بازارپسندي محصول، موجب ورود ساير پاتوژن هاي گياهي و پوسيدگي غده ها مي شود.
وي در خاتمه گفت: در حال حاضر به دليل عدم امكان كنترل كامل آفت در مزرعه و همچنين عدم در اختيار داشتن انبارهاي استاندارد نگهداري سيب زميني به قدر كافي، سالانه بيش از ۲۰ درصد از محصول سيب زميني كشور در اثر آلودگي به اين آفت از بين مي رود.
|