سالواتوره آلوئيزه
ترجمه: سهيلا قاسمي
كالچو با جراحات جسمي، دستگيري و خسارات مالي فراوان آميخته است. بپه پيسانو وزير كشور اعتقاد دارد كه كالچو بهاي سنگين تري را تحميل جامعه و جمع خواهد كرد.
•••
روز بيست و چهارم فوريه، روي صفحه اول يكي از مطبوعات تنها يك عكس كار شده بود و همين يك عكس فوق العاده نگران كننده به نظر مي رسيد. دو بازيكن باشگاه آنكونا پس از افنجاري كه در زمين بازي و در نزديكي شان روي داده بود، نقش زمين شده بودند. روز ۲۳ فوريه درست وسط بازي با ويچنزا نارنجك بزرگ دست سازي وسط زمين افتاد. . . همه گزارشگران و مفسرين فوتبال، آن هفته به جاي تعريف و تمجيد از بازي كريستين ويه ري يا روبرتو باجو فقط از خشونت حرف مي زدند. سرمقاله هاي برخي نشريات ورزشي خبر از «پايان دوران توپ» دادند. برخي ديگر نيز مردم را دعوت كردند تا ديگر در برابر چنين اعمال وحشيانه اي صبر و گذشت نشان ندهند. در گزارش هاي تلويزيوني هم اين صحنه هاي جنگي كه نشان دهنده وضعيت هواداران پرجوش و خروش تورينو در ديدار شنبه شب در برابر آث ميلان هم بود، به نمايش درآمد.
كساني كه هنوز فوتبال را دوست دارند و مي خواهند تصاوير ديگري به غير از ويراني استاديوم ها ـ تورين و جاهاي ديگر ـ را تماشا كنند، كساني كه از ديدن اين همه مأمورين پليس و گازهاي اشك آور خسته شده اند اعتراف مي كنند كه كالچو نمي تواند با اين وضعيت ادامه پيدا كند.
هر دوشنبه، دوستداران توپ گرد در برابر چيزي كه گزارش ورزشي نام دارد، اما در حقيقت شبيه بيانيه جنگ است قرار مي گيرند. بپه پيسانو، وزير كشور، مي گويد كه از آغاز فصل جاري به طور متوسط ۲۸ پليس در هر هفته از بازي هاي ليگ، مجروح شده اند. اين مشكل كالچو تنها گريبانگير تيم هاي دسته اولي و دومي نيست. از اين پس، سرتاسر اين شبه جزيره چكمه اي شكل شاهد اين فاجعه خواهد بود. در اكثر استاديوم ها خشونت مسئله اي عادي و متداول شده. روز ۲۳ فوريه در كاسرتا، يكي از مناطق ناپل، يك پليس به شدت مجروح شد و احتمالا يكي از چشمانش را از دست خواهد داد. دو روز قبل از اين تعطيلات آخر هفته پرخشونت، دولت سعي كرده بود كه با اقدامات جدي اين روند را متوقف كند. يك حكم قانوني با چاپ در روزنامه هاي كثيرالانتشار روز قبل، مي توانست پيشاپيش تأثير خود را بگذارد و از نمايش خشن ديدار روز شنبه ۲۲ فوريه در تورين جلوگيري به عمل آورد. پس از اين ديدار و با كمك تصاوير ويدئويي سه تيفوسي دستگير شدند.
|
|
در ستون هاي مطبوعات آن سوي كوه هاي آلپ، تنها بخشي از اين حادثه گسترده در طول هفته مشخص بود. تيفوسي هاي پرهيجان كه غالبا در خانواده خود پدران بي آزاري هستند، آخر هفته ها، موقع برگزاري مسابقات به شكل هيولايي مهاجم و ترسناك درمي آيند. مأموران پليس جرأت ورود به بخش هاي اشغال شده استاديوم توسط اين افراد را ندارند، چرا كه اين تيفوسي هاي خطرناك بي پرده و همانند تروريست ها به تهديد و ارعاب مي پردازند. يكي از آنها به طور ناشناس با دفتر يك آژانس خبري تماس گرفته و گفته بود: «اين كار فقط يك هشدار بود. ما هر زمان كه مي خواستيم مي توانستيم به وسط زمين حمله ور شويم. »
دولت براي مبارزه با آنها درصدد است كه ابتدا با جرايم آشكار مبارزه كند. مقامات پليس ۳۶ ساعت فرصت خواهند داشت كه با استفاده از فيلم هاي ويدئويي موجود در استاديوم ها، چيزي كه از نظر قضايي مورد قبول هم هست، افراد خطرناك را دستگير كنند. البته اين فيلم هاي ويدئويي يك نكته منفي هم دارند و آن اين است كه احتمال دارد نكات منفي و رفتار خشن تيفوسي ها را به ديگران ياد بدهند.
در ماه اوت ،۲۰۰۱ بنا بود كه اين كار انجام شود. البته در آن زمان مهلت تعيين شده ۴۸ ساعت بود. زماني كه قرار شد اين حكم تبديل به قانون شود، اصلاحي كه در آن به وجود آمد تأثيرش را از بين برد. با اين حال پيش از اصلاح، اين حكم دو ماه تمام موجب كنترل كامل استاديوم ها بود. مسئولان كالچو نگرانند كه تدابير جديد به اندازه آن دوره مثمرثمر نباشد. آنها نمايندگان پارلمان را هم دعوت كرده اند تا در برابر فشارها مقابله كنند و نگذارند اين حكم دوباره تغيير پيدا كند.
علاوه بر اين قاعده كه مقامات دولتي اهميت زيادي به آن مي دهند، خود مسئولين ورزشي هم نقش بسيار موثري در جلوگيري از اين حوادث خواهند داشت. آنها مي توانند با در نظر گرفتن خطرات احتمالي، تدابير پيشگيري كننده اي را اتخاذ كنند و براي برقراري نظم جامعه زمان يا مكان مسابقات را موقتا تغيير دهند. از سوي ديگر استانداري ها هم بايد با بستن موقتي درب استاديوم هايي كه صحنه اين جنگ ها هستند از خونريزي هاي جمعي جلوگيري به عمل آورند.
مفسرين مدام تكرار مي كنند كه تنها با سركوبي، نمي توان جلوي خشونت را گرفت. از بازيكنان گرفته تا مسئولين و خبرنگاران و همچنين هواداران مسئول تيم ها، همه و همه دعوت شده اند تا به نحوي جلوي افزايش انتقادات و مشاجرات گرفته شود. به عنوان مثال بايد در مورد موارد مشكوك داوري كه در ماه هاي اخير افزايش زيادي يافته اند و جدال هايي را موجب شده اند كه وضعيت را تشديد مي كند فكري كرد. اين مسائل بهانه اي براي تيفوسي ها هستند تا دست به كارهاي خطرناك بزنند.
وزير كشور ايتاليا خاطرنشان مي كند كه كالچو بدون ضرر و با آرامش نمي تواند به كار خود ادامه دهد. كالچو براي جمع و جامعه بسيار گران تمام مي شود. به هنگام جابه جايي تيفوسي ها، زيان هاي مادي فراوان مثل خرابي استاديوم ها، قطارها و ايستگاه ها به وفور ديده مي شود. در ميان نيروهاي امنيتي هم آمار جراحات بسيار بالا است. بسياري از اين خسارات تنها با پول قابل جبران نيستند. دولت در هر هفته از مسابقات ليگ قهرماني ۳۱ ميليون يورو صرف مي كند تا بتواند نظم عمومي را برقرار كند. اين مبلغ براي ورزشي كه زيباترين بازي دنيا خوانده مي شد و امروز ويتريني براي نمايش ريشه اي ترين خشونت ها است، بسيار گران به نظر مي رسد.
۶۶۶ مجروح از آغاز فصل
آمار و ارقام موجود نشان مي دهد كه در بيست هفته اول ليگ ايتاليا در فصل جاري تعداد مجروحين در استاديوم ها نسبت به گذشته افزايشي ۲۰۰ درصدي داشته است (از ۲۵۸ به ۶۶۶). اين وضعيت موجب استفاده از گاز اشك آور به ميزان ۶۲۹ درصد بيشتر از گذشته شده و تعداد مسابقاتي كه جراحت هاي سنگين نيز در آن ديده مي شود ۹۱ درصد افزايش داشته است. از ماه سپتامبر به بعد ۲۱۴ تماشاگر و ۵۶۲ مأمور پليس شديدا زخمي شده اند. خسارات به وجود آمده در زمين و ايستگاه ها نيز پانصد هزار يورو هزينه در بر داشته است.
تنها ۴۳ درصد استاديوم ها از لحاظ امنيتي استاندارد هستند. اجراي مسائل امنيتي در هر هفته براي دولت معادل ۳۲ ميليون يورو هزينه دارد.