• اگر لانه جاسوسي داير بود
روزنامه «جمهوري اسلامي» در سرمقاله روز سه شنبه خود عملكرد برخي مطبوعات و فعالان سياسي كشور در جنگ عراق را «خط آمريكا» توصيف كرد و نوشت: «اگر لانه جاسوسي آمريكا در ايران داير بود و اگر روزنامه اي به عنوان ارگان سفارت آمريكا در ايران منتشر مي شد، يقينا آنها به خاطر ملاحظات فراوان و از بيم خشم و نفرت مردم در موضع گيري ها و شيوه تبليغاتي خود، بيشتر از برخي روزنامه هاي امروز كشور رعايت مسائل انساني را مد نظر داشتند و تا اين اندازه گستاخانه به نفع ارتش هاي متجاوز آمريكا و انگليس قلم نمي زدند و بي پروا عمل نمي كردند.»
• شهردار آينده
«مهدي چمران» نفر اول انتخابات شوراي شهر تهران در گفت وگويي با خبرنگاران معيارهاي انتخاب شهردار آينده تهران را بدين شرح عنوان كرد: «شهردار جديد بايد فردي متعهد، متقي، ساده زيست بوده و روحيه ايثارگري و بسيجي داشته باشد و ضمن دارا بودن شجاعت، لياقت، توانمندي و مقبوليت مردمي در امور اجرايي و مسائل شهري تجربه كافي داشته باشد. »
• تنفر ۸۶ درصدي
«حميدرضا بابايي» عضو فراكسيون اقليت (راست) مجلس و كميسيون امنيت ملي در گفت وگويي از «تنفر ۸۶ درصد مردم ايران از آمريكا» خبر داده است. وي به روزنامه «سياست روز» گفته: «نظرسنجي كه برخي خبرگزاري ها اخيرا انجام دادند، نشان مي دهد كه بيش از ۸۶ درصد مردم از آمريكا تنفر دارند و بيش از ۹۰ درصد مخالف حمله آمريكا به عراق هستند. اين نشان مي دهد كه بار ديگر ملت ايران خودشان را با افكار امام راحل(ره) تنظيم كردند و اين سرمايه بزرگي براي ملت ايران و مسئولين نظام است. »
• پيش بيني «ولفوويتز»
«پل ولفوويتز» معاون وزير دفاع آمريكا و از چهره هاي تندرو معروف به بازها در هيأت حاكمه آمريكا پيش بيني كرده كه با تغيير حكومت در عراق، سياست هاي ايران و سوريه نيز تحت تأثير قرار مي گيرد. وي با تأكيد بر اين امر كه «سوريه و ايران اهداف بعدي آمريكا نخواهند بود» افزوده: ملت عراق پس از آزادي به مردم منطقه ميزان قدرت و توانايي خود در ايجاد تغييرات را نشان خواهد داد. »اين در حالي است كه روزنامه «نيويورك ديلي نيوز» در مقاله اي خبر داده كه آمريكا پس از عراق به سراغ ايران و سوريه خواهد رفت.
اين روزنامه نوشته: «با سرنگوني صدام، نيروهاي آمريكايي در ميان دو دشمن، گرفتار خواهند شد. در شرق عراق، ايران قرار دارد. در غرب هم سوريه، دشمن تازه آمريكاست. »وزير خارجه استراليا كه در جنگ عراق جزو متحدان آمريكاست نيز اعلام كرده اين كشور از اقدام احتمالي آمريكا عليه ايران حمايت نخواهد كرد.
• پوپوليسم و نهم اسفند
|
|
«حميدرضا جلايي پور» در گفت وگويي با شماره اخير ماهنامه «آفتاب» به ارزيابي انتخابات اخير شوراها از زاويه جنبش اصلاحي پرداخته است. وي در اين گفت وگو، به يكي از تحليل هاي موجود در اين باره مبني بر ظهور گرايش تازه پوپوليستي در كشور پاسخ گفته است. جلايي پور گفته: «ظهور گرايش پوپوليسم راست مدرن شهري يكي از پاسخ هايي است كه [مطرح شده]. . . از اين ديدگاه گفته مي شود جامعه ايران در سه دهه گذشته شاهد سه گرايش عمده سياسي ـ اجتماعي بوده است. در دهه شصت ايران شاهد پوپوليسم متكي به اقشار پايين و محروم شهري بود كه هم ضددموكراسي و هم ضدآمريكا بود. در دهه هفتاد ايران شاهد حضور يك جنبش دموكراتيك شهري بود كه متكي بر اقشار متوسط و جديد شهري بود. اين جنبش در داخل از دموكراسي و در خارج از صلح و گفت وگو دفاع مي كرد. اما با ناكامي اين جنبش، ايران در دهه هشتاد شاهد يك پوپوليسم راست مدرن شهري شده است. اين گرايش با سياست و سرنوشت كشور مسئولانه برخورد نمي كند. اين گرايش از سياست دموكراتيك گريزان است و نگاه به خارج دارد و برخلاف دهه شصت اين گرايش متكي به اقشار محروم شهري نيست، بلكه به اقشار متوسط و جديد شهري تكيه دارد. برطبق اين ديدگاه گفته مي شود اينكه مي بينيم در نهم اسفند ۸۱ مردم شهرهاي بزرگ در آزادترين انتخابات شركت نمي كنند، به خاطر حضور اين پديده پوپوليسم راست مدرن شهري است. »وي افزود: «من با اين برداشت مخالفم. زيرا در تمام شهرهاي بزرگ دنيا گرايشات پوپوليستي وجود دارد. اما به دو دليل گرايش پوپوليستي در ايران آنقدر قوي و تعيين كننده نيست كه با جنبش اجتماعي و اصلاحي ايران، قابل مقايسه باشد. دليل اول عدم وجود گفتمان «پوپوليستي» به عنوان يك گفتمان مسلط در ايران است. چنين گفتماني در دهه ۶۰ در آمريكاي لاتين مسلط بود (و حتي هنوز هم قوي است). حتي ظهور پوپوليسم دهه شصت در ايران يكي از دلايلش اين بود كه روشنفكران تأثيرگذار و بلندآوازه اي چون جلال آل احمد و علي شريعتي در دهه ۵۰ از پوپوليسم ديني و ضدغربي در عرصه عمومي ايران حمايت مي كردند و سخن مسلط زمانه بود. در صورتي كه در شرايط كنوني ايران حتي يك متفكر پوپوليست صاحب نفوذ در عرصه عمومي حضور ندارد و به جاي گفتمان پوپوليسم اين گفتمان دموكراسي است كه سخن زمانه است. دليل دوم اينكه سازمان هايي كه فكر پوپوليستي را تبليغ كنند، نظام انتخاباتي را هو كنند و بدين طريق مردم را از رأي دادن مأيوس كنند، در جامعه زياد وجود ندارد. از اين رو به رغم همه معضلاتي كه جنبش اصلاحي با آن روبه رو است، هنوز نمي توان نتيجه گرفت كه جنبش اصلاحي و دموكراتيك ايران خاموش شده است و يك جريان پوپوليستي از نوع راست مدرن به جاي آن به راه افتاده است. »وي انتخابات نهم اسفند را «علامتي از حضور جنبش اجتماعي و اصلاحي» دانسته كه اين بار از «حق رأي ندادن» خود استفاده كرده است.