عضو هيأت امناي حساب ذخيره ارزي:
۴۰۰ طرح توليدي و صنعتي تسهيلات ارزي گرفتند
به تدريج براي فعاليت كشورهايي كه در سازمان تجارت جهاني عضويت ندارند فضايي باقي نمي ماند
|
|
سيستم بانكي با پرداخت تسهيلات ارزي به ۵۸۰ طرح صنعتي و توليدي موافقت كرد.
دبير هيأت امناي حساب ذخيره ارزي ضمن اعلام مطلب فوق در گفت وگو با خبرنگار ما افزود: از آغاز افتتاح حساب ذخيره ارزي تاكنون جمعاً ۵۸۰ طرح توليدي و صنعتي از سوي سيستم بانكي براي دريافت تسهيلات مورد قبول قرار گرفته است.
بايزيد مردوخي گفت: براين اساس در مجموع اعتبار اين طرح ها حدود ۳ ميليارد دلار است.
او افزود: در حال حاضر سيستم بانكي ۵۰۰ طرح را نيز در دستور كار بررسي دارد. به اين ترتيب بيش از هزار طرح از ابتداي تشكيل حساب ذخيره ارزي تاكنون توسط بانك ها وصول شده است.
وي با اشاره به استقبال قابل توجه دست اندركاران بخش توليد و صنعت از تسهيلات ارزي گفت: بيش از دو سال است كه حساب ذخيره ارزي افتتاح شده است و در اين مدت به طور متوسط سالي ۵/۳ ميليارد دلار تقاضا به سيستم بانكي رسيده است.
او افزود: قسمت اعظم متقاضيان در بخش صنعت قرار دارند و بخش هاي ديگر سهم ناچيزي از تقاضاها را به خود اختصاص مي دهند.
وي گفت: استقبال قابل توجه دست اندركاران از تسهيلات ارزي نشان مي دهد چشم انداز مثبتي در فضاي اقتصادي ايران وجود دارد.
او در پاسخ به اين پرسش كه تاكنون چه ميزان تسهيلات از محل حساب ذخيره ارزي پرداخت شده است، گفت: حدود ۴۰۰ طرح تا به حال ۵/۱ ميليارد دلار تسهيلات از محل حساب ذخيره ارزي دريافت كرده اند.
وي كاهش كارمزد تسهيلات اعطايي را از ديگر دلايل افزايش استقبال فعالان اقتصادي از اين تسهيلات دانست و گفت: پيش از اين نرخ سود براي كليه متقاضيان ۵/۷ درصد ثابت در سال بود در حالي كه با تصويب هيأت امناي حساب ذخيره ارزي اين نرخ به ۲ درصد بالاتر از نرخ لايبور (بهره بين المللي) رسيد.
او در پاسخ به اين پرسش كه آيا با شرايط فعلي ايران گام هاي اول براي پيوستن به اقتصاد جهاني را دارد يا خير گفت: جهاني شدن فرآيندي است كه در ۱۰ سال اخير آهنگ آن شدت گرفته است.
مردوخي افزود: اقتصاد هميشه ميل به جهاني شدن داشته است و ۱۹۰ كشور جهان همواره در فعاليت هاي اقتصاد جهان سهيم و شريك هستند.
او گفت: آنچه تغيير كرده قواعد بازي اين مشاركت است چرا كه سازمان تجارت جهاني قواعد متفاوت تري را براي كشورهايي كه به اين سازمان ملحق مي شوند تعريف كرده است.
وي گفت: هرچند ممكن است قوانين و مقررات سازمان تجارت جهاني بر كشورهايي كه خارج از اين سازمان هستند حاكم نباشد اما مطمئناً به تدريج فضايي براي فعاليت كشورهاي بيرون از اين سازمان باقي نمي ماند.
مردوخي افزود: در اين فضا روشن است كه سازمان تجارت جهاني چه فضايي را براي صنايع ما ايجاد مي كند. ما ناگزير مي شويم به شرايط و مقرراتي كه فرآيند جهاني شدن بر اقتصاد ما تحميل مي كند تن دهيم.
او سپس به ذكر مثالي در اين مورد پرداخت و گفت: در كشوري كه سيگار كشيدن ممنوع باشد افراد سيگاري مجبور به ترك آن مي شوند و همين فضا دقيقاً بر اقتصاد جهاني نيز حاكم است. چرا كه اگر كشوري بگويد تن به مقررات اين جامعه جهاني جديد نمي دهم كم كم متوجه مي شود كه جايي برايش باقي نمانده است.
دبير هيأت امناي حساب ذخيره ارزي چنين نتيجه گيري كرد كه در اين حالت اقتصاد ما نيز ناچار است خود را بازسازي كند تا با اقتصاد جهاني بتواند كار كند و يك شريك صاحب اقتدار براي ساير كشورها شود.
او گفت: البته در برخي بخش ها ما بدون الحاق به سازمان تجارت جهاني متوجه تبعات اين روند شده ايم. نشانه صريح آن هم وجود اغلب كالاهاي صنعتي و مصرفي در بازار ايران است.
مردوخي در توضيح اين مطلب افزود: بعضي از صنايع ما موج سنگين واردات كالا را كاملاً احساس كرده اند و به شدت از آن متضرر شده اند، خيلي از آنها نيز به دولت متوسل شده اند كه چاره اي برايشان بينديشند اما ديگر دولت نمي تواند بگويد براي حفاظت از صنايع داخلي بايد يك ديوار گمركي جلو واردات كشيد.
او ادامه داد: متأسفانه يا خوشبختانه هرچقدر هم ديوار جلو واردات محصولات بازارهاي بين المللي بكشيم آنها از روش هاي ديگر نظير قاچاق راه خود را به داخل باز مي كنند.
وي گفت: البته بعضي به اين پديده قاچاق مي گويند اما در حقيقت اين امر ناشي از جهاني شدن اقتصاد است. يعني حركت كالا، سرمايه و حتي انسان به شدت آسان و سريع شده است.
او افزود: اما در برخي حوزه هاي ديگر نظير كالاهاي سرمايه اي و سنگين نظير خودرو، چون سهولت نقل و انتقال وجود ندارد، دولت تعرفه اي براي واردات اين اقلام تعيين كرده است.
|