گروه انديشه، الميرا اكرمي: به مناسبت انتشار ويژه نامه سالگرد همشهري جهان با چند تن از انديشمندان درباره نظراتشان پيرامون اين بخش از روزنامه همشهري گفت و گو كرديم كه اظهارنظرهاي چند تن از آنان را مي خوانيد.
• • •
• مجيد مددي استاد دانشگاه و مترجم
همشهري يكي از نشريات موردعلاقه من كه متاسفانه روزنامه خوان حرفه اي هستم، بوده و اگر به همين شكل و شيوه ادامه پيدا كند - كه خبرهاي ناگواري حاكي از ايجاد تغييراتي در آن است - در آينده نيز خواهد بود. دلايل بسياري براي علاقه من نسبت به اين نشريه وجود دارد كه در طول عمر يازده ساله خود توانسته گستره وسيعي از جامعه را زير پوشش خبري خود بگيرد و قشرهاي مختلف اجتماعي با ديدگاه ها و سلايق و سائقه هاي متفاوت را به خود جلب و جذب كند. از آن جمله اند:
۱ - شكل و فرمت (صفحه آرايي، ستون بندي، تيترگذاري و. . . ) كه در نهايت سليقه است و كاملاً حرفه اي است كه بي ترديد مي توان گفت با معتبرترين روزنامه هاي پرسابقه جهان قابل مقايسه است و به آنها پهلو مي زند.
۲ - پوشش خبري آن كه تا حد ممكن و تا آنجا كه شرايط اجتماعي ايران اجازه مي دهد كامل، بي نقص و بي طرفانه است و جنبه هاي مختلف اخبار را از زواياي گوناگون بازمي تاباند.
۳ - مقاله هاي سياسي، اجتماعي، فلسفي، هنري و غيره در همشهري كه با دقت و كارشناسانه تهيه و تنظيم مي شوند خود به تنهايي مي تواند نيازهاي اهل انديشه و جوانان علاقه مند به اين گونه مسائل را كه دسترسي كافي به منابع اصلي ندارند، برآورد. همچنين مصاحبه هاي گوناگون با اشخاص و شخصيت هاي علمي، فرهنگي، سياسي و اقتصادي درباره مسائل روز ايران و جهان و برخي تحليل ها و ارزيابي هاي علمي كه در كمتر نشريه اي در چنين سطح گسترده اي به چشم مي خورد.
۴ - پوشش خوب اخبار هنري، علمي، ورزشي و غيره براي گروه هاي متفاوت اجتماعي و نيز ضميمه هاي گاه و به گاه روزنامه كه جاي خالي بسياري از مطالب و موضوعات مورد توجه و نياز خوانندگاني را كه در پي دريافت مضامين غيرخبري و ژورناليستي هستند پر مي كند.
۵ - عدم سوگيري هاي تند و غيراخلاقي كه از حرفه روزنامه نگاري غيروابسته به دور است و از ويژگي هاي برجسته و چشم گير همشهري ضميمه است.
سخن مي تواند به درازا بكشد اما به همين مختصر بسنده مي كنم و اميدوارم همشهري ضميمه با همين شكل و شيوه و كادر آزموده و فرهيخته اي كه در طول سال ها تلاش فراهم كرده است، به كار فرهنگي و خبررساني خود ادامه دهد.
• مرتضي مرديها نويسنده و استاد دانشگاه
روزنامه همشهري در گذشته روزنامه اي با پتانسيل خيلي زياد و برنامه بسيار محدود و كنترل شده بود به اين معنا كه همشهري نه تنها از حيث امكانات مالي و تجهيزات، قدرت زيادي داشت بلكه نيروهاي خوبي هم جذب آن شده بودند و نيز از اعتماد قابل توجهي در ميان مردم برخوردار بود.
اگر اين روزنامه به لحاظ سياسي و فرهنگي با موانع و مشكلات رودررو نبود و اگر حتي در چارچوب همين موانع و مشكلات، اداره كنندگان اصلي آن كمتر ملاحظات ويژه داشتند، همشهري مي توانست كاري بسيار بزرگ تر از اينكه انجام داده انجام بدهد.
اين وضعيت باعث شده بود كه از اين پتانسيل بسيار خصوصاً نيروهاي توانا در داخل روزنامه استفاده بسيار محدودي به عمل آيد. اضافه شدن ضميمه همشهري يك مقدار اين مشكل را كم كرد و مشاهده كرديم كه به هر دليلي كه ممكن است براي خواننده روشن نباشد، نحوه استفاده از نيروهاي توانمند همشهري در ضميمه تفاوت جدي اي كرد. ضميمه در بسياري موارد جدي تر، عميق تر، علمي تر، و حتي حرفه اي تر و به لحاظ روزنامه نگاري زيباتر و جذاب تر عرضه مي شود.
•علي اصغر محمدخاني سردبير كتاب ماه ادبيات و فلسفه
|
|
با توجه به علاقه و زمينه كاري ام هر روز ضميمه را مطالعه مي كنم. طبعاً نخست مطالبي كه در حوزه فرهنگ و ادبيات است توجه مرا جلب مي كند البته بخش هاي ديگر را هم مطالعه مي كنم. در اينجا چند نكته درباره ضميمه به نظرم مي رسد: نو و زنده بودن مطالب از ويژگي هاي بارز آن است، مخاطب به راحتي با مطالب ارتباط برقرار مي كند و اين احساس كه مطالب آرشيوي و كهنه است به مخاطب دست نمي دهد. حاشيه ها بسيار جالب است و به طور مختصر و كوتاه، مخاطب را در جريان اخبار و مسائل روز قرار مي دهد. در كنار حاشيه ها و خبرها به مسائل نظري هم (خصوصاً در عرصه فرهنگ) پرداخته مي شود و گفت وگوهاي متناوب حالت خشك نظري ماهنامه و فصلنامه را در مخاطب ايجاد نمي كند. از لحاظ صفحه آرايي و گرافيك، كار بسيار زنده و پويايي در صفحات صورت مي گيرد و عكس ها به راحتي با مخاطب ارتباط برقرار مي كند. البته جاي ادبيات كلاسيك در اين ضميمه خالي است چون در صفحه ادبيات بيشتر به ادبيات نو پرداخته مي شود. برخي از مقالات، هم به لحاظ حجم و هم به لحاظ مبحث و محتوا، بيشتر مناسب فصلنامه و ماهنامه هستند تا روزنامه.