روماريو از همان آغاز كار غايب ثابت تمرين ها بود و به جاي آن با فراري خود در خيابان هاي قطر ويراژ مي داد بالاخره دو هفته پيش روساي باشگاه كه از وصله ناجور برزيلي خود خسته شده بودند از تيم اخراجش كردند
امير عليزاده
كشور قطر مي خواهد با جذب ستاره هاي از كارافتاده اروپايي به باشگاه هايش زرق وبرق بيشتري ببخشد. شيخ هاي قطر در كنار اشتفان افنبرگ، ماريو باسلر، آندرياس مولر و توماس هسلر را نيز با درآمدهاي ميليوني به دام انداخته اند. اما كارشناسان ترديد دارند كه ليگ كوچك و بي اهميت قطر به جز منافع مالي، از لحاظ ورزشي نيز براي اين فوتباليست ها كه عمري را در پي موفقيت و مقام و جاه دويده اند، منفعتي در برداشته باشد.
•••
پيشنهاد فدراسيون فوتبال قطر در نگاه اول مثل يك روياست. در اين پيشنهاد ۸/۱ ميليون دلار تضمين شده است ـ مسلماً بدون هرگونه ماليات و عوارض ـ، علاوه بر آن يك ويلاي مجلل به همراه كليه خدمه و پرسنل، خدمات پزشكي رايگان براي كليه اعضاي خانواده، يك خودرو به دلخواه بازيكن و بليت هاي درجه يك هواپيمايي قطر تا آلمان در تعداد نامحدود.
اشتفان افنبرگ ۳۴ ساله كه با خفت و خواري از ولفسبورگ و بوندس ليگا خداحافظي كرد، با آغوشي باز از اين پيشنهاد استقبال كرد. از نظر او نتايج مذاكرات بسيار مثبت بود. هر چه باشد شرايطي كه فدراسيون فوتبال قطر پيشنهاد مي كند، براي بازيكناني كه در روزهاي آخر شكوفايي خود هستند، بسيار ايده آل به نظر مي رسند. ليگ قطر تنها از ده تيم تشكيل شده است كه از ماه سپتامبر تا نوامبر و از فوريه تا مه با يكديگر رقابت مي كنند. اگر وضعيت به همين منوال پيش رود، افنبرگ در كشور كارفرماي دست و دل باز و جديد خود، چهره هاي آشنايي را رويت خواهد كرد. چرا كه در اين روزها يك مرد بلندقامت دور از ديدگان سايرين دور اروپا سفر مي كند. اين مرد يك كارگزار سوئيسي است كه رولاند كلارين نام دارد و از طرف فدراسيون فوتبال قطر ماموريت دارد كه ۱۰ فوتباليست تراز اول را به كار گيرد.
كلاين هفته گذشته از لندن به مونيخ آمد و در هتل كپينسكي مستقر شد. او در آنجا با توماس هسلر ۳۶ ساله و مارتين ماكس ۳۴ ساله كه هر دو در مونيخ ۱۸۶۰ مشغول هستند و اولي روزي بهترين هافبك اروپا بوده و دومي دو بار آقاي گل بوندس ليگا شده است، صحبت كرد. هسلر و ماكس دو مورد از ستاره هاي پير آلماني هستند كه به فكر انتقال به قطر هستند. آندرياس مولر از شالكه و به تازگي ماريو باسلر از كايزرسلاترن نيز به طور جدي در مورد آينده خود در كنار خليج فارس مي انديشند. از قرار معلوم كار افنبرگ و باسلر تقريباً تمام شده است. كلاين در اين مورد مي گويد: «با ماريو باسلر به توافق رسيديم، افنبرگ هم امضا كرده است. »
|
|
كلاين كه شركتش Global Sports در دوحه قطر مستقر است، از سوي فدراسيون فوتبال قطر ماموريت دارد تا با ۲۰ ميليون دلار ده بازيكن را كه مورد پسند شيخ جاسم بن حمد الثاني ۲۴ ساله باشند. او بزرگ ترين پسر حمد بن خليفه الثاني است و قدرتمندترين مرد فوتبال قطر محسوب مي شود. ظاهراً پسر بزرگ خانواده الثاني سليقه خاصي دارد، چون در ليست مورد نظر او در كنار اسامي بازيكنان آلماني، چند نام بزرگ به چشم مي خورد. مثل يوري ژوركائف ۳۵ ساله، قهرمان سابق جهان و قهرمان اروپا، لس فرديناند ۳۶ ساله ملي پوش سابق انگلستان، فابريتز يوراوانلي ۳۴ ساله مهاجم موسفيد ايتاليايي و برايان لادروپ ۳۴ ساله قهرمان سابق دانماركي اروپا، مامور شيخ هاي قطر به همه اين ستارگان كم نور پيام آنها را ابلاغ كرد.
اين براي نخستين بار نيست كه پيرمردهاي پا به توپ صحراهاي قطر را به عنوان آخرين فرصت خود براي ثروت اندوزي كشف كرده اند. تا ماه مه سال گذشته آنتوني يبوآي غنايي پس از بازنشستگي در هامبورگ چند ماهي براي باشگاه الاتحاد توپ زد. در اين فصل نيز پيرمردهاي ليگ كوچك قطر از سرزمين قهوه آمده اند. از كشوري كه تا به حال ۵ بار قهرمان جهان شده است. مثل پائولو سرجيو كه در روزگاري نه چندان دور در بايرلوركوزن، آ. اس. رم و بايرن مونيخ به شكار دروازه بان هاي رقبا مي رفت. ماجراي پيوستن روماريوي كج خلق ۳۶ ساله به باشگاه السد دوحه پيش از شروع ليگ قهرمانان آسيا هم كه حكايتي آشناست.
ولي اين كشور در حال توسعه در كنار خليج فارس كه به خاطر ذخاير غني گاز و نفت خود يكي از ثروتمندترين ملل جهان است، هيچ گاه مثل حالا براي فصل آينده به دنبال ستاره هاي تاريخ مصرف گذشته اروپايي نبوده است. در واقع قطري ها يك فرصت طلايي را غنيمت شمردند. چرا كه باشگاه هاي انگلستان، ايتاليا، اسپانيا و آلمان در اين روزها به علت كاهش درآمدهاي حاصل از حق پخش تلويزيوني، مجبور هستند تا تيم خود را كوچك كنند و از دادن هرگونه امتيازي به بازيكنان با قدمت خود اجتناب مي كنند. اما در قطر قرار است همه چيز به همان صورت باشد كه هميشه بوده است. اين كشور شيخ نشين كه مساحتي به بزرگي نصف ايالت هسن در آلمان دارد، قصد دارد تا بعد از كره جنوبي، ژاپن و ايران چهارمين قدرت آسيا باشد. همين براي صعود به جام جهاني ۲۰۰۶ آلمان كافي خواهد بود و بازيكناني كه در دهه چهارم خود هستند و از جهان قديم مي آيند بايد ضربه لازم را به ليگ بي حال و بي تحرك قطر وارد كنند. حداقل شيوخ قطر اين اميد را دارند.
اولي ماسلو سرمربي آلماني باشگاه الشمال قطر در اين مورد مي گويد: «فدراسيون مي خواهد كيفيت فوتبال را در كشور بالا ببرد. جوانان و نوجوانان بايد به بهترين شكل پرورش يابند. آنها مي توانند از بازيكناني مثل افنبرگ چيزهاي زيادي را بياموزند. »
حتي جنگ عراق هم كه آمريكايي ها براي آن دوحه را به عنوان پايگاه اصلي نظامي خود برگزيده اند، مانع سردمداران قطر براي اجرا پروژه خود نشد. وزارت امور خارجه آلمان اعلام كرد كه قطر در حال حاضر در منطقه خطرناكي قرار دارد، اما اين نكته را هم نديده مي گيرند.
مانفرد هونر مي گويد: «هنگامي كه در دوحه از پنجره به بيرون نگاه مي كنم، همه چيز آرام به نظر مي رسد. »
هونر ۶۱ ساله آلماني كه مدير فني فدراسيون فوتبال قطر است، توسط فرانتس بكن بائر به شيخ هاي قطر معرفي شد. به عنوان تشكر از راي محمد بن همام رئيس كنفدراسيون فوتبال آسيا و نماينده قطر در كميته اجرايي فينا، به ميزباني آلمان در جام جهاني ۲۰۰۶.
به گفته كلاين، فرستاده هونر به اروپا، تنها يك بازيكن اروپايي از نزديكي قطر به عراق وحشت كرد و پيشنهاد ميليوني قطري ها را رد كرد. ولي آن دسته از بازيكناني كه پايين قرارداد عرب ها را امضا كرده اند، فعلاً وادار به سكوت شده اند. چون شيخ جاسم مي خواهد ۱۶ مه (۲۶ ارديبهشت) در ديدار نهايي جام امير واردات اروپايي خود را به عنوان «پيام آوران فوتبال حرفه اي» به رخ همسايگان خود بكشد.
اينكه دلارهاي نفتي شيخ ها واقعاً تا چه حد مي تواند سطح فوتبال را در قطر ارتقا دهد، همچنان مبهم است. تا به حال كه ليگ قطر بيشتر به مراسم كارهاي خسته كننده و مفتضح چند دلقك شبيه است.
مثلاً روماريو كه زمستان پيش با مبلغ ركورد ۶/۲ ميليون دلار به السد پيوست، در بازي هاي اين تيم به قدري بي حوصله بازي كرد و حتي توانايي هاي هم تيمي هاي خود را به سخره گرفت، كه مسئولين تيم به ستوه آمدند و او را عضوي زائد و مزاحم در تيم ناميدند.
قهرمان جهان در جام جهاني ۱۹۹۴ از همان آغاز كار غايب ثابت تمرين ها بود و به جاي آن با فراري خود در خيابان هاي قطر ويراژ مي داد. بالاخره دو هفته پيش روساي باشگاه كه از وصله ناجور برزيلي خود خسته شده بودند، از تيم اخراجش كردند.
با وجود اينكه به خاطر گرماي شديد روزانه در قطر (برخي روزها بالاي ۵۰ درجه سانتي گراد)، تيم ها يك بار در روز آن هم در شب تمرين مي كنند، ممكن است ذوق و شوق فوتباليست هاي داخلي هميشه به چشم نيايد. آنتوني يبوآ در آن چند ماه خاطره خوشي از هم تيمي هاي خود ندارد. «اگر ديدي كه همه سر تمرين نيامده اند، زياد تعجب نكن. وقتي هم كه در يك بازي شكست مي خوري، ناگهان مي بيني كه اصلاً براي كسي مهم نيست. »
زو بايربايا ملي پوش سابق اهل تونس كه در پايان فصل گذشته از فرايبورگ به بشيكتاش استانبول رفت و از آنجا به العربي قطر ملحق شد، خيلي سريع از محيط فوق العاده آماتور فوتبال قطر رفتار ناشي گرايانه هم تيمي هايش زده شد و هنگامي كه ديد فقط دو تن از هم تيمي هايش سر تمرين حاضر مي شوند، بدون درنگ پول باشگاه را پس داد و قبل از كريسمس قطر را ترك گفت. او در آن زمان پس از تنها چهار بازي براي العربي گفت: «ديگر فايده اي ندارد. اينجا فوتبال وجود ندارد. »
اما ماسلو نظر ديگري دارد و به پيرمردهاي اروپايي هشدار مي دهد كه فكر نكنند مي توانند در قطر با آسودگي خاطر و فراغ بال زندگي كنند و در كنارش چند توپ هم بزنند. در اينجا از افراد متقلب اصلاً خوششان نمي آيد. هر بازيكن بايد درون زمين هر چه در چنته دارد رو كند و حداكثر تلاش خويش را انجام دهد. در غير اين صورت بايد به فكر بليت برگشت به خانه باشند.
اما واقعيت اين است كه ليگ قطر مخاطب بسيار كمي دارد و با وجود كيفيت بسيار پايين بازي ها جاي تعجب هم نيست. به طور مثال از مسابقه مهم الاتحاد مقابل قطر اسپورت كلوپ فقط ۲۵۰۰ نفر ديدن كردند.
با وجود اينكه استاديوم هاي قطر فوق العاده مدرن هستند و بليت نيز رايگان است، اما به طور ميانگين در هر مسابقه ليگ فقط هزار تماشاچي حضور دارند. فدراسيون فوتبال قطر براي حل اين بحران چندي پيش دست به كاري عجيب زد. در روزهاي مسابقه اتوبوس هاي رايگان به مناطقي مي روند كه كارگران هندي، فيليپيني و پاكستاني در آنها سكونت گزيده اند. به اين اميد كه علاقه كارگران خارجي را راحت تر از مردم بي حال قطر كه به رخوت تمايل دارند مي توانند جلب كنند. عليرغم تمامي اين بحث ها و بضاعت فرهنگي ناچيز فوتبال قطر، رهبران اين كشور خيلي بلندپروازانه فكر مي كنند و دست به كارهايي غيرعادي مي زنند. مثلاً در ماه دسامبر باشگاه آ. ث. ميلان را براي انجام يك بازي دوستانه با تيم ملي كشورشان دعوت كردند. يك هواپيماي مجهز به تخت خواب قطر ايرويز در فرودگاه مونستر آلمان به زمين نشست تا روسونري كه در ورزشگاه وست فالن مقابل بوروسيا دورتموند در ليگ قهرمانان يك بر صفر پيروز شده بود را به دوحه بياورد. ميلاني ها هم رفتند و در قبال يك بازي ۵ ميليون دلار دريافت كردند.
|
|
شيخ تميم دومين پسر امير و رئيس كميته ملي المپيك كه با ۲۲ سال جوان ترين عضو IOC است، بعد از بازي با غرور يك جام بزرگ را به پائولومالديني اهدا كرد. در حالي كه آن افرادي كه باعث و باني اين مسابقه بودند را انگار فراموش كرده بود. ماجراي اين ديدار كه داستاني طولاني دارد احتمالاً به زودي به دادگاه هاي آلمان نيز كشيده خواهد شد. مانفرد هونر مدير فني فدراسيون فوتبال قطر در فوريه ۲۰۰۲ به شركت بازاريابي Eventwork با سربرگ فدراسيون نامه زد و اعلام كرد كه براي استخدام آ. ث. ميلان جهت انجام يك ديدار دوستانه مقابل تيم ملي قطر اختيار كامل دارد. اين شركت به عنوان پيش شرط ۲۰ درصد مبلغ قرارداد را خواستار شد و طي آن مرتب با باشگاه سيلويو برلوسكوني تماس گرفت. اومبرتو گانديني مدير باشگاه آ. ث. ميلان به قدري تحت تأثير پشتكار مديرعامل Eventwork نيكول شايده من Nicole Scheideman قرار گرفت كه گفت حتي تبليغ يك شركت قطري روي پيراهن ميلان نيز به همت اين خانم ممكن است.
گانديني طي نامه اي به شايده من نوشت كه باشگاهش از لحاظ پرستيژ و اعتبار در سطح بايرن مونيخ قرار دارد و ارزش آن براي سه سال ۴۵ ميليون يورو است.
معامله اسپانسر انجام نگرفت و از آن ۲۰ درصد مبلغ قرارداد فدراسيون قطر با قهرمان ۱۶گانه سري آ هم خبري نشد. شيخ تميم حضور يك شركت واسطه را بي مورد دانست و از پرداخت حق العمل كار Eventwork كه به يك ميليون دلار مي رسيد صرفنظر كرد. شكايت شايده من مبني بر اينكه او يك وكالت كتبي داشته و حق قانوني اش است كه ۲۰ درصد مبلغ قرارداد كه كاملاً توافقي بوده را دريافت كند نيز به جايي نرسيد. كميته ملي المپيك قطر بسيار مختصر و مفيد پاسخ داد كه هونر حق نداشته كه چنين قراردادهايي را امضا كند. شيخ تميم حتي به درخواست كتبي مجله اشپيگل در مورد همين موضوع هم پاسخ نداد. حالا به خاطر اينكه كميته ملي المپيك قطر به نامه هاي وكلاي شايده من جواب نداد، بايد در انتظار اقدامات قضايي شايده من باشد. البته فوتباليست قديمي اروپا نياز به هيچ گونه نگراني از بابت بي نظمي شيخ ها نخواهند داشت. مثلاً با اينكه روماريو به تازگي اخراج شده، اما همچنان از ويلاي مجلل و زندگي لوكس خود در قطر لذت مي برد. چرا كه دستمزدش تا پايان قرارداد به طور منظم پرداخت خواهد شد.
منابع: اشپيگل و دي ولت