شوراي شهر تهران در تلاش است تا با مطالعه و بررسي دقيق بر وضعيت پراكنش جمعيتي در تهران و همچنين فراواني امكانات ورزشي فرهنگي، هنري و آموزشي در اين كلان شهر با اولويت بندي نواحي و مناطق براساس تنوع آسيب ها و آلودگي هاي
اجتماعي در سياست گذاري هاي خود شرايطي را فراهم نمايد كه تخصيص بودجه و امكانات در تهران بزرگ مبتني بر نيازهاي علمي و واقعيت هاي اجتماعي باشد
عكس ها: محمدرضا شاهرخي نژاد
سكويي كه همراهي دل هاي مردم را با خود نداشته باشد گر چه به ظاهر بلندي و بالايي دارد اما بزرگي آن از سقف ارتفاع سكوي قهرماني فراتر نمي رود ماندگاري در دنياي قهرماني زماني معنا مي يابد كه از دل هاي مردم مدال خويش را دريافت كني
دنياي ورزش و دنياي سياست بارها و بارها به مرزهاي هم وارد شده اند .بسيار ورزشكاراني بوده اند كه بعد از دوران قهرماني سياست را تجربه كرده و آزموني ديگر را در اين عرصه پشت سر گذاشته اند.سياستمداران نيز بارها با ورزشكاران و قهرمانان ملي عكس يادگاري انداخته اند. بدون ترديد رسول خادم يكي از بهترين كشتي گيران تاريخ اين رشته ورزشي در ايران است. او در كلكسيون افتخاراتش چند مدال طلا، نقره و برنز آسيايي و جهاني در سه وزن مختلف دارد و سه سال يكه تاز مسابقات جهاني و المپيك بوده است.
اما چندي است كه رسول خادم را در كسوت ديگري به غير از ورزش هم ديده ايم. در انتخابات شوراي شهر تهران در روزهاي پاياني سال گذشته نام وي نيز در جمع كانديداهاي پرشمار شوراي اسلامي شهر تهران مطرح شد. پس از اعلام قطعي ليست برگزيدگان، رسول خادم جزو ۱۵ نفر اصلي شوراي اسلامي شهر تهران قرار گرفت و چند روزي است كه كار رسمي وي و همقطارانش آغاز شده است. به بهانه حضور وي در شوراي شهر گفت وگويي با وي انجام داده ايم كه از نظرتان مي گذرد.
• • •
• آقاي خادم، شما در حال حاضر روزي چقدر فرصت پرداختن به ورزش داريد؟ اصلاً گرفتاري هاي شوراي شهر مجال ورزش كردن به شما مي دهد؟
در حال حاضر زماني مناسب و مشخص براي ورزش كردن نمي يابم. از حدود ۶ ماه گذشته سر و كله زدن من با ورزش مقطعي و شايد بتوان گفت بي برنامه بوده است.
البته ضرب خوردگي هاي فراوان دوران قهرماني در ورزش از ديسك كمر تا سياتيك، آسيب هاي زانو، گردن و كتف هر لحظه كه بيشتر از ورزش دور مي شود بهتر خود را نمايان مي سازد.مطمئناً افرادي مثل من اگر از ورزش به طور كامل جدا شوند خيلي سريع تر از زماني كه گمان مي كنيم غزل خداحافظي را خواهند خواند.
• شايد كمتر كسي بود كه از ديدن نام رسول خادم در ليست كانديداهاي شوراي شهر تعجب نكند. چه انگيزه اي باعث شد شما به صحنه انتخابات شوراها وارد شويد؟ آيا برنامه از پيش تعيين شده اي داشتيد؟
برنامه ريزي خاصي براي اين كه وارد شورا شوم نداشتم. وقتي اصرار جمعي از دوستان كه در فعاليت هاي هنري، اجتماعي چند سالي با ايشان همكاري داشته ام موجب شد كه در مهلت آخر ثبت نام كنم، باز هم با توجه به شرايط و وضعيت نامشخصي كه در جريان پردازي هاي سياسي مشاهده مي گردد گمان نمي كردم بتوانم خود را ملزم به حضور در انتخابات نمايم و حتي تصميم بر انصراف نيز داشتم. اما بالاخره اصرار جمعي از افراد آگاه و سالم كار خود را كرد و حضور در انتخابات را پذيرفتم.برخي از جريان هاي سياسي هم كه به هر حال در چند سال گذشته از پشتوانه هاي خاص مردمي برخوردار بودند محبت داشتند و نام مرا در ليست هاي خود قرار دادند وگرنه شخصاً نه ستادي داشتم و نه فعاليت هاي تبليغي خاص، البته پيشكسوتان ورزش و اهالي كشتي و همچنين برخي از شخصيت هاي فرهنگي و دانشگاهي با پيگيري هاي خود جهت اطلاع رساني به مردم مانند هميشه مرا شرمنده نمودند.
• قطعاً ريسك حضور شما در انتخابات شوراي شهر مشهد كمتر از تهران بود. چطور شد كه در تهران كانديدا شديد؟
ارتباط من با مردم به گونه اي بوده است كه هيچ گاه نتوانستم در مقابل مهر و عطوفت بي شائبه آنان خود را متعلق به منطقه اي خاص بدانم و ببينم. ضمن علاقه وافري كه نسبت به شهر مشهد و شهروندان عزيز مشهدي داشته و دارم، بر اين باور بوده ام كه اگر قابل و لايق خدمتگزاري به مردمي چنين بزرگوار باشم و اين امكان خدمتگزاري مقبول و مورد پسند مردم گردد، مرزهاي منطقه اي در اين گزينش آنچنان استوار نخواهد بود و اين تجربه اي است كه طي سال ها فراز و نشيب زندگي در ميان مردم در تمام لحظات پيروزي و شكست درك نموده ام.
آيا خود را نماينده قشر ورزشكار در شوراي شهر مي دانيد؟
نه تنها من بلكه تمامي اعضاي ديگر شورا بايد خود را نماينده دختر و پسر، ورزشكار و ورزشدوست، بزرگسال و خردسال، مرد و زن و حتي مسلمان و غيرمسلمان ساكن در شهر تهران بدانند. خدمتگزاري با لحاظ حوزه وظايف اعضاي شوراي شهر به گونه اي است كه موظف به پرداختي ساختاري نسبت به موضوعات و مسائل شهر تهران مي باشند و چون بايد يك مجموعه را به لحاظ مغزافزاري، نرم افزاري و سخت افزاري مورد مطالعه قرار دهند، هر حركتي اصولي و كارشناسانه ايشان عموم مردم را با لحاظ نسبت هاي متفاوت درون جمعيتي در بر مي گيرد. يكايك اعضاي شوراي شهر بايد پاسخگوي افرادي كه براساس اعتقاد ديني و يا مسئوليت ملي در انتخابات شركت نموده اند و افرادي كه با عدم حضور خود در انتخابات خودآگاهي را نوعي ديگر پيام رساني نموده اند باشند.
شايد تخصص هاي مختلف تك تك افراد حاضر در شوراي شهر امكان اثر گذاريشان را در حوزه هايي خاص بيشتر نمايد اما اين به معني توجه و يا نمايندگي قشري ويژه نيست. يكايك اعضاي شوراي شهر در مقابل تمامي گره هاي فراوان امروز تهران بزرگ كه بعضاً پيوند خورده با معضلات كلان مملكتي نيز است مسئول هستند. لازمه حضور مثبت و خادمانه اين اعضا ارزيابي صحيح از مشكلات، نظريه پردازي واقع بينانه و تعامل و همكاري اثباتي با ديگر دستگاه هاي اجرايي در جهت پياده نمودن طرح هاي خود است.
• رويه شما در شوراي شهر به كدام سمت و سو گرايش دارد، سياسي، ورزشي، اجتماعي و...؟
شوراي شهر مجموعه و نهادي مردمي است كه به عقيده من كاركرد اجتماعي آن شاخص ترين كاركرد آن است و مسائل مختلف فرهنگي، عمراني، بهداشتي، خدماتي، رفاهي، ورزشي و. . . را مي توان با رهيافتي اجتماعي و جامعه شناختي در بستري اصولي و آگاهانه هدايت كرد.
بنده هيچ گاه حتي در دوراني كه به طور جدي با ورزش قهرماني درگير بودم نتوانسته ام ورزش را تنها از زاويه و ديدگاه ورزشي صرف مورد توجه قرار دهم. بلكه به عقيده من ورزش به خصوص در جامعه اي با سوابق اجتماعي و فرهنگي ايران مقوله اي تربيتي است كه اين شاخصه را با نظام تربيتي جامعه و ساماندهي فرهنگي و اجتماعي، پيوند مي دهند. اين كه بخواهيم ورزش را موضوعي جداگانه از ديگر موضوعات اجتماعي، سياسي يا فرهنگي بدانيم نگاه عالمانه اي نخواهد بود. بيشتر عوامل شكاف زا در حوزه فرهنگ و جامعه زماني داراي اقتدار و اثرگذاري مي شوند كه جريان هاي فرهنگ ساز، الگوپرور و تربيتي يك اجتماع را از انسجام و همراهي با يكديگر از مبنايي قانونمند و مقبول جامعه فاصله بياندازند و جامعه را دچار سرگرداني و يا به روايتي آنومي بنمايند، امروز هيچ تفكر منبسط و عميقي نمي تواند گره هاي زيرين ورزش، فرهنگ، سياست، اقتصاد و جامعه را در تدبير و طراحي هاي پايه اي و اصولي خود ناديده بگيرد.
• به نظر شما شوراي شهر بهتر است كداميك از مقوله هاي ورزش را بيشتر مدنظر قرار دهد، قهرماني يا همگاني؟
نگاه شوراي شهر به ورزش بايد بر پايه توسعه ورزش همگاني و تعميم ورزش در جهت جذب اقشار مختلف در رده هاي سني متفاوت باشد. سالم سازي، نشاط آوري و ايجاد شادابي اجتماعي توام با كاهش اضطراب ها و استرس هاي روحي و رواني در جامعه محصول توجه كارشناسانه به موضوع فوق است. چنين حركت اصولي كه امكان رشد و توسعه كمي و كيفي ورزش را با اتكا به زيرساخت هاي فرهنگي ورزشي فراهم مي كند، ارتقاي كمي و كيفي در ورزش قهرماني را نيز فراهم مي نمايد. از آنجا كه كليه كشورهاي صاحب ورزش حتي سيستم هاي كشف و جذب حوزه قهرماني خود را بر پايه توسعه بستر عموميت بخشي به ورزش استوار مي سازند، لازم است براساس ديدگاهي قاعده مند به بحث مذكور، نهادها و ارگان هاي مرتبط با سيستم قهرماني، سيستم توسعه ورزش همگاني و حتي سيستم نظام تربيتي جامعه، با تعريفي مشخص مسئوليت هاي شفاف و به لحاظ اجرايي الزام آور را در سازماندهي تشكيلات خود عهده دار گردند.
• چگونه مي توان از تشكيل باشگاه هاي ورزشي به عنوان يك نهاد مردمي و عامل اصلي شكوفايي ورزش حمايت كرد؟
تشكيل باشگاه هاي فرهنگي ورزشي، امكانات اقتصادي، علمي، آموزشي و تداركاتي خاص خود را مي طلبد كه هنوز چنين نهادي به طور مشخص در مجموعه هاي دولتي و غيردولتي ايران از تعريفي متعارف برخوردار نيست.
اين كه بايد باشگاهي فرهنگي ورزشي وجود داشته باشد كه به عنوان ابزارهاي جدي در سالم سازي اجتماع و تقليل و كنترل آسيب هاي اجتماعي عمل نمايد، غيرقابل ترديد است. ولكن تشكيل چنين نهادهايي، حمايت ها و امكانات خاص خود را مي طلبد تا ضمن توسعه آگاهانه نسبت به سياست هاي اصلي داخلي اين باشگاه ها در زمينه هاي فرهنگي و ورزشي و همچنين پشتوانه اقتصادي آنان نظارت و حمايت كامل صورت پذيرد.
• از برنامه هايتان در زمينه فرهنگي، ورزشي براي ابرشهر تهران بگوييد؟
شوراي شهر تهران در تلاش است تا با مطالعه و بررسي دقيق بر وضعيت پراكنش جمعيتي در تهران و همچنين فراواني، امكانات ورزشي، فرهنگي، هنري و آموزشي در اين كلان شهر با اولويت بندي نواحي و مناطق براساس تنوع آسيب ها و آلودگي هاي اجتماعي در سياست گذاري هاي خود شرايطي را فراهم نمايد كه تخصيص بودجه و امكانات در تهران بزرگ مبتني بر نيازهاي علمي و واقعيت هاي اجتماعي باشد. به طور قطع هدايت امكانات و تسهيلات ورزشي و فرهنگي در جهت عموميت بخشي و جذب گروه هاي مختلف فرهنگي و اجتماعي چه به لحاظ طبقاتي و چه از لحاظ سني خواهد بود. در صورت اعمال اين سياست از دل اين جذب وسيع حتي در شرايطي نسبي ارتقاي ورزش قهرماني را نيز شاهد خواهيم بود.
• سال هاي زيادي از عمر شما در عرصه مسابقات كشتي گذشته است. فكر مي كنيد تا چه حد تجربيات سال هاي قهرماني در عرصه سياست كارآيي خواهد داشت؟
در عالم كشتي آموخته ام كه انديشيدن، تحمل، قاعده مند بودن و مردانه مبارزه كردن شايد تعداد صعود به سكوهاي قهرماني را گاهي نسبت به حقيقت شايستگي هاي يك فرد كاهش دهد اما اوج گيري ظاهري را از بي محتوايي و ناپايداري هايي كه فراوان شاهد آن هستيم رها مي سازد.
سكويي كه همراهي دل هاي مردم را با خود نداشته باشد گر چه به ظاهر بلندي و بالايي دارد و قابل احترام است، اما بزرگي آن از سقف ارتفاع سكوي قهرماني فراتر نمي رود. ماندگاري در دنياي قهرماني زماني معنا مي يابد كه از دل هاي مردم مدال خويش را دريافت كني نه از دست...
به اعتقاد من شورا و يا هر عرصه ديگري كه مجال امتحان و پاسخگويي به مردم را فراهم مي كند نيز زماني قابل اعتنا و صاحب اصالت است كه تنها خود را در مقابل آحاد مردم مسئول بداند و نيز در مقابل خداي مردم جوابگو. شايد در روزگار هميشه ناجوانمرد عالم سياست حفظ چنين اعتقاداتي تاوان ها و هزينه هاي سنگيني داشته باشد و اصلاً كمتر وجودي را مي بينم كه حضورش در اين عرصه ها او را از ميان مردم جدا نكرده و عادت خرقه پوشي مسئول بودن را چون ديداري ميان او و مردم قرار نداده باشد اما به قول حافظ:
حافظ آن خرقه بيانداز مگر جان ببري
كاتش از خرقه سالوس و كرامت برخاست
• برنامه آينده رسول خادم چيست، نمايندگي مجلس، رياست جمهوري يا...؟
رسول خادم مي خواهد فقط همان رسول خادم بماند. در اين رسول خادم بودن كه خودش بيش از همه نواقص و كوچكي هاي فراوانش را درك مي نمايد و بدان واقف است محبت خالصانه و عطوفتي بي واسطه از مردمي را مي توان درك كرد كه عليرغم دردها و مشكلات فراواني كه امروز لحظه به لحظه فكر و روحشان را آزار مي دهد لحظاتي را در برخوردهايي سراسر صميميت با او سپري مي كنند. به طور قطع رسول خادم هيچ كس جز رسول خادم نخواهد بود و نيز نمي خواهد كه باشد و در هر مقام و جايگاهي افتخار خدمت گزاري به مردم را بيابد، كوچكي هميشگي خود و بزرگواري مستمر مردم را فراموش نخواهد كرد.
به قول فروغ فرخ زاد:
آري آغاز دوست داشتن است
گرچه پايان راه ناپيداست
من به پايان دگر نينديشيم
كه همين دوست داشتن زيباست