• تحقيق و تفحص از مجلس
«حميدرضا حاجي بابايي» از اعضاي فراكسيون اقليت مجلس اخيراً از بروز زمزمه هايي مبني بر انجام تحقيق و تفحص از عملكرد نمايندگان دوره ششم پارلمان خبر داده و گفته: «تحقيق و تفحص از مجلس بايد حول دو محور اصلي شكل بگيرد؛ يكي اينكه قانونگذاري در مجلس طي سه سال گذشته، چه روندي داشته و چه طرح هايي پيگيري شده و به چه نتايجي رسيده است. ديگر اينكه مقايسه اي شود بين مجلس ششم، با دوره هاي پيش و از طرفي بحث نظارت در مجلس - كه از وظايف مهم است - تا چه حد موفق بوده و در اين قالب، عملكرد هر يك از نمايندگان بررسي و مشخص شود كه هر يك از نمايندگان تا چه اندازه در ارائه طرح ها و تصويب لوايح تأثير داشته اند. » بايد ديد زمزمه هاي اين تحقيق و تفحص كه «اتفاقاً» پس از انتشار تحقيق و تفحص بحث انگيز از صدا و سيما مطرح شده، چه شعاع و گستره اي دارد و چه دلايلي ممكن است در آن دخيل باشد؟
• راهپيمايي ۳۰ هزار نفره
هفدهم ارديبهشت ماه يك راهپيمايي در اعتراض به تقسيم خراسان در شهر بيرجند برگزار شده كه به گفته نماينده اين شهر، جمعيتي ۳۰ هزار نفره در آن شركت داشته اند. با اين حال، موضوع در رسانه ها منعكس نشد، چنان كه بسياري پس از دو هفته از آن مطلع نبودند. اين وضعيت، صداي «مهدي آيتي» نماينده بيرجند را در آورده و او در گفت وگويي به انتقاد از رسانه ها و به ويژه صدا و سيماي استان خراسان پرداخته است.
• جلسه مهم دوم خردادي هاي مجلس
|
|
قرار است جلسه مجمع عمومي فراكسيون دوم خرداد مجلس ظهر امروز در محل پارلمان تشكيل شود. ناظران پارلمان اين نشست را از دو جهت با اهميت ارزيابي مي كنند. نخست آنكه جلسه مجمع عمومي پس از مدت ها وقفه برگزار مي شود. اين وقفه چنان طولاني بوده كه حتي امكان انتخاب رئيس و اعضاي جديد هيأت رئيسه نيز از يكسال قبل تاكنون فراهم نشده است. دومين موضوعي كه به اهميت اين جلسه مي افزايد موضوعاتي است كه قرار است در آن مورد بررسي قرار گيرد. اين موضوع، چيزي نيست جز مسئله بحث انگيز تصميم گيري در مورد چگونگي تقابل نمايندگان اصلاح طلب با رد لوايح خاتمي از سوي شوراي نگهبان. جلسه فراكسيون دوم خرداد در حالي برگزار مي شود كه سران بزرگترين فراكسيون زيرمجموعه آن يعني فراكسيون مشاركت، طي دو هفته اخير بر گزينه «استعفا» پافشاري كرده اند. در مقابل، اعضاي فراكسيون كوچك اما ذي نفوذ روحانيون مبارز، همچنان بر چانه زني و رايزني تاكيد دارند. هر چند كه رئيس اين فراكسيون، «مجيد انصاري»، هفته قبل انحلال كميته «تفاهم با شوراي نگهبان» را اعلام كرد. محافل پارلماني مي گويند در مجمع عمومي فراكسيون دوم خرداد، نمايندگان مشاركتي اين فرصت را دارند كه از خلأ موجود در نزد روحانيون مبارز استفاده كنند. اين خلا، نبود يك گزينه مشخص نزد روحانيون براي شرايط كنوني است. آنها در حالي كه خود شكست راه هايي چون رايزني و تفاهم با شوراي نگهبان را پذيرفته اند اما همچنان با استعفا و يا حتي رفراندوم مخالفت مي كنند، بي آنكه راهكار ديگري ارائه دهند. منابع آگاه مي گويند: نگراني هايي وجود دارد مبني بر آنكه در اين جلسه، جو كلي فراكسيون به سمت ارجاع لوايح به مجمع تشخيص مصلحت تغيير كند و در اين صورت، شكاف هاي آشكاري در آن شكل گيرد.
• انتشار «منشور جمهوريخواهي»
به تازگي اطلاعيه اي به نام «جمهوريخواهان ايران» در سايت هاي اينترنتي منتشر شده كه اصول فكري اين گروه جديد را مشخص كرده است. در متن منتشر شده با اشاره به تلاش هاي صورت گرفته در ايران براي رسيدن به دموكراسي و بيان اينكه حركت اصلاح طلبان نتوانسته حقوق اساسي مردم را تامين كند، اصول ده گانه اي زير عنوان ديدگاه هاي اين گروه آمده است. نام بيش از ۳۸۰ تن در زير اين منشور به چشم مي خورد كه بيشتر آنان از نويسندگان يا روزنامه نگاران مقيم خارج از ايران هستند. علاوه بر اين، نام «جامعه ايرانيان آزاديخواه برلين»، «تلاشگران جامعه باز (فرانكفورت)» و «جامعه ايرانيان دموكرات - كلن» نيز در زير اين منشور وجود دارد. در مقدمه اين متن آمده است كه حركت اصلاح طلبانه دوم خرداد اگر چه دستاوردهايي مانند گشايش فضاي مطبوعاتي و كمك به انزواي «جناح هاي اقتدارگرا» با خود داشته است، اما نتوانسته است حقوق اساسي مردم و آزادي هاي فردي و اجتماعي را تثبيت كند. اين منشور سپس مي افزايد كه اصلاحات تدريجي و قانوني به ميانجي مجلس و قوه مجريه، بدون تكيه به نيروي سازمان يافته مردم و تغييرات بنيادي به سرانجام نخواهد رسيد. مهمترين موضوع از ديدگاه جمهوريخواهان مسئله مردم سالاري است كه آنها مناسب ترين شكل تحقق آن را در ايران نظام جمهوري پارلماني بر اساس تفكيك قواي سه گانه و تضمين حقوق و آزادي هاي فردي و اجتماعي مندرج در اعلاميه جهاني حقوق بشر مي دانند. در پايان اين متن خبر داده شده كه در اجلاسي كه به زودي برگزار مي شود، پيشنهادهايي در تكميل اين متن مورد بررسي قرار مي گيرد و درباره گام هاي بعدي تصميم گرفته خواهد شد.
• تكرار حوادث ۶۸
يك عضو فراكسيون اقليت مجلس پيش بيني كرده كه پروژه استعفاي نمايندگان اصلاح طلب مجلس همزمان با سالگرد حوادث ۱۸ تيرماه صورت مي گيرد. «رجب رحماني» در گفت وگو با روزنامه «جمهوري اسلامي» با اشاره به نقش «بهزاد نبوي» و «سيد محمدرضا خاتمي» در اين زمينه گفته است: «آنها از يك سال قبل به دنبال پروژه استعفا و خروج از حاكميت نظام بوده اند و مسلماً تاريخي كه براي اين منظور تعيين نموده اند تداعي كننده حوادث تيرماه سال ۶۸ و تكرار آن است. » افزوده است: «تكرار حوادث و اين كه آنها بخواهند مجدداً دانشجويان را به صحنه بكشانند، چندان بعيد به نظر نمي رسد. »