فقدان قوانين مشخص از مشكلات اتحاديه صادركنندگان نرم افزار است
عدم حمايت دولت و فقدان قوانين مشخص، از مشكلات اتحاديه صادركنندگان نرم افزار است.
محمدرضا طلايي رئيس اتحاديه صادركنندگان نرم افزار در ايران با بيان اين مطلب گفت: عمده ترين مشكل اين اتحاديه مسأله كپي رايت است و اختصاص بودجه دولت در تبصره ۱۳ نشان از اين مسأله دارد كه دولت قصد دارد تا با اختصاص بودجه، به حمايت از توليدكنندگان نرم افزار بپردازد. اما تا زماني كه مشكل و مسأله كپي رايت در كشور حل نشود انبوه سرمايه هاي موجود در صنعت نرم افزار از بين خواهد رفت.
وي در گفت وگو با نشريه اتاق بازرگاني اظهار داشت: مشكل اصلي ما كپي رايت است و حتي اگر دولت ميليون ها تومان نيز به بحث نرم افزار در كشور اختصاص دهد، مشكلات حل نمي شود.
رئيس اين اتحاديه همچنين افزود: بايد قانون صادرات نرم افزار در كشور تسهيل شود، چرا كه نرم افزار مانند ساير محصولات نيست و به طرق مختلف مي توان اين محصول را صادر كرد. از اين رو بايد مقررات صادرات نرم افزار در كشور هرچه زودتر مشخص شود تا مشكلات حاضر در صادرات نرم افزار برطرف شود.
وي همچنين گفت: توليدكنندگان نرم افزارهاي كامپيوتري در ايران با مشكلات عديده اي روبه رو هستند كه از جمله آنها فقدان قوانين مشخص درخصوص معافيت هاي مالياتي و جوايز صادراتي مربوط به اين رشته جهت تشويق و حمايت از توليدكنندگان نرم افزارهاي صادراتي است.
رئيس اتحاديه صادركنندگان نرم افزار در پاسخ به اين پرسش كه در كشور به چه علت تاكنون مقوله صادرات نرم افزار جدي تلقي نشده است، گفت: كشور ما قبل از هندوستان وارد عرصه نرم افزار شده است اما اگر در حال حاضر هندوستان را با ايران مقايسه كنيم متوجه مي شويم كه خيلي عقب تر از آنها هستيم. هندوستان در بخش نرم افزار بسيار قوي عمل كرده است. به اين دليل كه دولت و سياستگذاران در بخش نرم افزار سياست واحدي را تنظيم و براساس نيازهاي روز، قوانيني را تصويب مي كنند.
طلايي تصريح كرد: ما در بخش نرم افزار داراي نيروي انساني بسيار متخصص هستيم اما متأسفانه اين نيروي انساني توسط دولت به هيچ عنوان حمايت نمي شود. بخش خصوصي توانايي اين را دارد كه فعاليت خوبي داشته باشد ولي تا حمايت دولت نباشد و قوانين جامع و كاملي از سوي دولت به تصويب نرسد، بخش خصوصي قادر به فعاليت و پيشرفت نيست.
وي در اين مورد كه براي هدر نرفتن توان افراد حقيقي فعال در زمينه نرم افزار چه بايد كرد، اظهار داشت: ما هنوز در كشوري مثل هندوستان نيستيم كه دولت براي اشخاص حقيقي كاري را انجام دهد؛ چون اگر دولت بخواهد اين كار را انجام دهد بايد مدت ها منتظر ماند. پس بياييم از اشخاص حقوقي كه تاكنون سرمايه گذاري كرده اند حمايت كنيم. دولت تمام تلاشش را مي كند تا اشتغال ايجاد كند اما معتقدم كه نيازي به اشتغال زايي نيست، كاري كنيد كه افرادي كه مشغول به كارند از دست نروند. اين افراد با تمام تخصصي كه كسب كرده اند، از دست مي روند.
وي گفت: نيروهاي متخصصي را مي شناسم كه سال ها آموزش ديده اند و بر آنها سرمايه گذاري شده است و اكنون به جايي رسيده اند كه مي توانند كار را به طور حرفه اي انجام دهند و سرمايه گذاري انجام شده را برگردانند ولي در حال خروج از كشور هستند. آنها مي روند و با امكانات بهتر در كشورهاي ديگر مشغول به كار مي شوند.
حسيني دبير اتحاديه صادركنندگان نرم افزار ايران نيز در خصوص مسائل و مشكلات اين اتحاديه گفت: متأسفانه تاكنون نيازهاي موجود در بازار را شناسايي نكرده ايم و درحالي كه بحث توليد نرم افزار در جهان دائم در حال تغيير است ما همچنان نرم افزارهاي سال هاي گذشته خود را توليد مي كنيم.
وي در رابطه با توان صادرات صنعت نرم افزار در كشور افزود: ما توان مثبتي داريم و از لحاظ نيروي متخصص مشكل خاصي نداريم اما مشكل ما فقدان قوانين جامع در زمينه صادرات نرم افزار است.
وي گفت: بايد اعتماد دنيا به ما جلب شود و در بازارهاي جهاني شناخته شويم. اين مسأله از طريق
رفت و آمد هيأت هاي مختلف به دست مي آيد.
حسيني افزود: براي حضور در بازارهاي جهاني بايد اول مشكلات ابتدايي توليدكنندگان را حل كنيم و تهيه استانداردهاي لازم جهت انجام صادرات و بحث قانون كپي رايت ازجمله آنهاست. پس از آن نيز بايد از طريق مقامات بالا وارد بازارهاي جهاني شويم.
وي يادآور شد: كيفيت نرم افزارهاي داخلي پايين است و علت اين امر نبود تخصص دركشور نيست بلكه علت آن كاهش زمان و هزينه توليد است.
وي افزود: به علت فقدان پشتيباني از توليدات نرم افزاري و مشكل كپي رايت توليدكننده مجبور است زمان توليد نرم افزار را پايين بياورد و كاهش زمان توليد هم سبب كاهش هزينه مي شود و در نتيجه ما شاهد عرضه نرم افزارهاي با كيفيت پايين هستيم.
وي سپس با تأكيد بر ضرورت پذيرش كپي رايت جهاني گفت: پيوستن به معاهده بين المللي مالكيت معنوي، هزينه هاي چنداني را به كشور تحميل نمي كند.
وي با اشاره به وضعيت نامطلوب توليدكنندگان نرم افزار در كشور، بي توجهي به حقوق مالكيت معنوي را اساسي ترين مانع توسعه انتشارات الكترونيكي و محصولات نرم افزاري عنوان كرد و افزود: اگر وضعيت آشفته فعلي ادامه يابد، در آينده نزديك شاهد مشكلات جدي تري در اين بخش خواهيم بود.
|