ترجمه: كتايون مافي
«جان بولتون» معاون وزير امور خارجه آمريكا چندي پيش مسكو را به انتقال تكنولوژي هسته اي به ايران متهم كرد. كاترينا لابيتسكايا خبرنگار روزنامه «ورميا» در گفت وگويي با گئورگي ماميدوف (معاون وزير امور خارجه روسيه) نظرات وي را در خصوص اين عملكرد غيرمنتظره ديپلماسي آمريكا جويا شد. آنچه در پي مي آيد حاصل اين گفت وگو است.
• • •
• نظر شما در خصوص مواضع اخير آمريكا چيست؟
همكاري هسته اي ما با ايران به ساخت نيروگاه اتمي بوشهر منحصر شده است و تمام اقداماتي كه ما در چارچوب اين فعاليت انجام داده ايم در همه زمينه ها برابر موافقتنامه هاي منع تسليحات هسته اي بوده است و اين امر باعث مي شود تا هيچگونه سوال و مسئله اي در اين زمينه از سوي بازرسان سازمان بين المللي انرژي اتمي درباره موافقتنامه هاي ما با ايران مطرح نشود. اين آژانس با بيش از صد بازرس به بازرسي نيروگاه اتمي بوشهر پرداخت و اگر اين مورد را با عراق و حقايقي كه در آن رخ داده است مقايسه كنيد متوجه اصل موضوع مي شويد. هيچ سوالي از ما يا ايرانيان پرسيده نشده و ترديدي درباره اينكه اين برنامه مي تواند پوششي براي مخفي كردن ساير فعاليت ها باشد وجود نداشت. بازرسي به طور منظم انجام مي شود و موضوع پنهاني وجود ندارد.
• چه اقدامي در زمينه سوخت نيروگاه اتمي بوشهر انجام شده است؟
ما وظيفه داريم كه سوخت را به ايران تحويل دهيم اما ما و ايران متوجه هستيم كه بايد به سوخت هسته اي توجه كنيم. ما با ايراني ها توافق كرده ايم كه هنگامي سوخت را به آنها تحويل مي دهيم كه آنها پروتكل دوجانبه را با ما امضا كنند و در حال امضاي پروتكل هستيم. در حال حاضر كه موضوع پروتكل به ميان آمد نبايد اشتباه شود كه در اين زمينه دو پروتكل تعريف شده است كه درباره پروتكل دوم بعداً توضيح مي دهم. اما فعلاً درباره پروتكلي كه ما بايد با ايران امضا كنيم صحبت مي كنم.
• چه زماني اين پروتكل را امضا مي كنيد؟
در اسرع وقت كه آماده شود. در حال حاضر سازمان انرژي اتمي روسيه و سازمان انرژي اتمي ايران كاملاً با توافقات اين پروتكل هماهنگ هستند و براساس توافقات رفتار مي كنند و در حقيقت سوخت مصرف شده به روسيه باز خواهد گشت. ما اين حقيقت را دريافته ايم كه فرستادن اين سوخت به روسيه مي تواند مانع از امكان توليد بمب شود و احتمال استفاده در مصارف غيرصلح جويانه را از بين مي رود و اين موضوع آنچه كه ما را در زمينه همكاري در انرژي هسته اي به ايران مرتبط مي كند تمام مي كند و باعث همكاري ما است و همين موضوع خيلي از افراد از جمله «جان بولتون» ما را ناراحت كرده است. ما روي حرف رئيس جمهوري حساب مي كنيم كه گفت: «ايران همسايه ما است و ما با آنها همكاري مي كنيم. » موقعيت ايالات متحده آمريكا در مقابل ايران به طور كلي در مورد برنامه هاي هسته اي با ما متفاوت است شما بايد به خاطر بياوريد كه مسئولين دولت آمريكا معتقد به ايزوله كردن و انزواي ايران هستند.
• در مورد برنامه هاي هسته اي ايران چه نظري داريد؟
ما معتقديم كه هيچ سندي براي وجود برنامه هاي هسته اي در ايران وجود ندارد و من تاكيد مي كنم تا زماني كه سازمان بين المللي انرژي اتمي گزارشي را در خصوص تخطي سازمان انرژي اتمي ايران ارائه نداده است اين همكاري ادامه دارد. بايد بگويم كه ما با ايراني ها از نقطه نظرات آمريكا گفت وگو نمي كنيم بلكه نقطه نظرات و مسائل خودمان را داريم. در حقيقت اين اتفاق در نزديكي مرزهاي ما رخ مي دهد و ما علاقه مند هستيم كه اين توافقات هسته اي اكيد رعايت شود و به آنها پايبند باشيم. تنها سوالي كه هنوز از طرف افرادي نظير بولتون وجود دارد آن است كه سازمان انرژي اتمي ايران توافقات هسته اي را زير پا گذاشته است و به همين دليل بايد ايزوله و منزوي شود، بنابراين لازم است تا سنجش هايي صورت گيرد تا وضعيت موجود آن روشن شود.
در ۱۶ ژوئن ما از مدير سازمان بين المللي انرژي اتمي دعوت كرده ايم و اين دعوت ها مرتباً انجام مي شود و در اين ملاقات ها موضوع پنهاني وجود ندارد و در آنجا به اين سوالات پاسخ داده مي شود. سازمان بين المللي انرژي اتمي تقريباً طي برخي از ماه هاي سال براي انجام بازرسي و كنترل، بازرسان خود را به كشورهاي مختلف مي فرستد و آنها براساس اطلاعاتي كه مي آورند گزارشي را آماده مي كنند كه ايالات متحده نيز يكي از اين كشورها است.
در اين گزارشات مشخص شده است كه ايران تمام توافقات را رعايت كرده است. حدس زدن در مورد نتيجه سخت است و گزارش منتشره ممكن است بد يا روشن باشد. ما به سازمان بين المللي انرژي اتمي اطمينان داريم و به نتايج آن گوش مي دهيم. آژانس و البرادعي افراد مستقلي هستند و عملكرد خود را در بحران عراق نشان دادند.
• ماهيت دومين پروتكل آژانس بين المللي انرژي اتمي چيست؟
در حال حاضر تنها ۳۰ كشور اين پروتكل را امضا كرده اند و به نظر مي رسد كه حقيقت اين پروتكل اين باشد كه بازرسي هاي سازمان بين المللي انرژي اتمي نه تنها در مورد موضوعات هسته اي افزايش يابد بلكه هر موضوعي كه شامل اطلاعات اين سازمان باشد مانند مواد هسته اي مي تواند شامل محتوي بررسي هاي آژانس باشد حتي اگر اين موضوعات توسط كشورهاي عضو تعريف نشده باشد و يا به وسيله كشور مورد نظر اعلام نشده باشد. اين اعلاميه كه در اجلاس وين خوانده شد و تحت فشارهاي سياسي از سوي رسانه ها منتشر نشد اشاره دارد بر اينكه كشورهاي گروه ۸ خواستار امضاي بدون قيد و شرط و فوري پروتكل الحاقي از سوي ايران شدند و براي ما و ايران بهتر است كه اين پروتكل را امضا كنيم و بعد از آن همه چيز باز و خوب خواهد بود.
• سفر بولتون احتمال وقوع چه اتفاقات غير منتظره اي را به شما مي دهد؟
ما با بولتون به عنوان يك حرفه اي هميشه در اين مورد گفت وگو و مذاكره داشته ايم و من تمايل نداشتم كه با او وارد مسائل جدال انگيز شوم. بولتون اغلب در مسكو است و اكثراً با او در تماس هستم. او با مديران سازمان انرژي اتمي روسيه و ساير سازمان ها ملاقات مي كند.
ما به هر مسئله اي رسيدگي مي كنيم حتي آنچه كه از طرف او خيلي دقيق بيان مي شود. او سندي براي ادعاهاي خود ندارد و مهم ترين ماموريت ما اين است كه هيچ سوالي براي او امتياز نباشد. من با او در وين ملاقات كردم. ما با يكديگر در ارتباط با اعلاميه اي كه پخش شد و كارشناسان آن را آماده كرده بودند كار كرديم. به خصوص در وين كه روحيه همكاري نيز بيشتر شده بود. اما بيش از هر چيز تفاهم و درك متقابل دو رئيس جمهور آمريكا و روسيه در سن پترزبورگ حائز اهميت بود.
• و از كجا بود كه جهت نظرات در سن پترزبورگ تغيير كرد؟
صادق بگويم خيلي ساده ما سردرگم هستيم. هر پيشنهادي ممكن است پذيرفته شود اين مي تواند بخشي از يك سياست عمومي براي فشار باشد.
همان طور كه براي شما توضيح دادم ما مسائل مختلفي با آمريكا در رابطه با ايران داريم اما همه آنها در ارتباط با امكان وجود تسليحات هسته اي نيست. آمريكا خواستار انزواي ايران است و ما خواستار همكاري با اين كشور و اين مسئله باعث مي شود گفت وگوها خارج از چارچوب و درك بين المللي باشد. اگر مسائلي وجود دارند كه در برنامه هاي تبليغاتي نيستند، از كانال هاي كارشناسي توضيح داده شده است كه خود بولتون مرتباً در جلسات كارشناسي شركت دارد.
• چه نيازي براي جلسات مكرر در اين باره است؟
هيچ نيازي براي برگزاري اين جلسات با حضور كشورهاي خارجي نيست. خارجي ها حضور دارند، براي اينكه اين مطلب در رسانه ها منعكس شود و روشن گردد. آمريكايي ها، ما و ايراني ها دقيقاً پي مي بريم به واقعياتي كه محور اين مذاكرات است.