محمد البرادعي رئيس آژانس بين المللي انرژي هسته اي ديروز با سيد محمد خاتمي رئيس جمهوري ديدار كرد.
به گزارش اداره كل اطلاعات و اخبار دفتر رياست جمهوري، خاتمي دراين ديدار با تأكيد مجدد بر آمادگي تهران براي همكاري جدي با آژانس بين المللي انرژي اتمي ، گفت : بايد بين نگرانيهاي جهاني از گسترش سلاحهاي هسته اي و كشتار جمعي با بهانه گيريهاي زورگويانه بعضي از قدرتها تفاوت قائل شد.
رئيس جمهوري افزود: ما خود را قرباني سلاحهاي كشتار جمعي مي دانيم وبه هيچ وجه در پي دستيابي به سلاح اتمي نيستيم و در استراتژي دفاعي ماجايي براي سلاحهاي كشتار جمعي نيست .
وي ، هياهوها و جنجالهاي ايجادشده به بهانه فعاليت هسته اي ايران رامغرضانه توصيف كرد و گفت : ما در پي حفظ منافع و امنيت ملي خود هستيم ولي اطمينان مي دهيم كه براي كسب اين اهداف نياز به سلاح اتمي نداريم .
رئيس جمهور درخصوص فشارهاي وارده بر ايران گفت : از آنجا كه ادعاهاي انجام شده عليه ايران خيرخواهانه نيست ، هر اقدامي كه ايران بكند تضميني نيست كه بهانه هاي ديگري براي فشار بر ايران جعل نشود.
آقاي خاتمي تصريح كرد: جرم جمهوري اسلامي ايران تنها اين است كه تصميم گرفته مستقل باشد و روي پاي خود بايستد.
وي اظهار داشت : دانش استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي را فرزندان اين مرز و بوم با شايستگي و بدون كمك از كشورهاي ديگر و با وجود تحريمهاي بين المللي بدست آورده اند و حق مسلم جمهوري اسلامي ايران است كه از اين دانش برخوردار باشد.
رئيس جمهوري افزود: ما حق داريم از اين دانش هسته اي برخوردار باشيم و شما نيز حق داريد كه اطمينان يابيد اين دانش در خدمت مقاصد صلح جويانه است .
وي ادامه داد: بدون ترديد جمهوري اسلامي ايران در عين همكاري با آژانس بين المللي انرژي هسته اي و تلاش براي رفع سوء تفاهم ها، از عزت و امنيت و مصالح ملي خود دفاع مي كند و تسليم بهانه جويي ها و فشارهاي غيرخيرخواهانه نمي شود.
در اين ديدار كه غلامرضا آقازاده رئيس سازمان انرژي اتمي و صالحي نماينده دائم جمهوري اسلامي ايران در آژانس بين المللي انرژي هسته اي نيز حضور داشتند، البرادعي ، با اعلام اين كه برخورداري از تكنولوژي هسته اي صلح آميز حق همه كشورهاي عضو است ، خواستار همكاري بيش از پيش ايران با اين آژانس به منظور رفع نگراني هاي موجود شد.
وي با اشاره به اينكه جمهوري اسلامي ايران به همراه پنج كشور ديگر غير از قدرتهاي اتمي از دانش چرخه سوخت هسته اي برخوردارند، بر لزوم شفافيت اين فعاليتها تأكيد كرد و امضاء پروتكل الحاقي را در بلندمدت به نفع ايران ارزيابي كرد.
مديركل آژانس بين المللي انرژي اتمي بر تداوم همكاريهاي فني كارشناسان آژانس بين المللي انرژي هسته اي با كارشناسان سازمان انرژي اتمي ايران تأكيد كرد و گفت : ما خواستار پيشقدم شدن جمهوري اسلامي ايران در همكاري ها و گفت وگوهاي سازنده با كشورهاي جهان به منظور تامين و استمرار صلح در جهان پر تنش امروز هستيم .
توافق بر سر ادامه مذاكره
در همين حال خبرگزاري فرانسه اعلام كرد در مذاكرات مقام هاي ايراني با البرادعي توافق شده است كه درباره الحاق ايران به قرارداد الحاقي معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي مذاكرات ادامه يابد و ايران اين موضوع را بررسي كند.
البرادعي افزود: هيچ ضرب الاجلي براي امضاي قرارداد توسط ايران تعيين نشده است. ايران قبلا اعلام كرده بود كه آماده است در فضاي شفاف اين قرارداد را امضا كند.
استفاده صلح آميز از انرژي هسته اي
حق ايران است
محمد البرادعي رئيس آژانس بين المللي انرژي اتمي ديروز در ديدار با كمال خرازي وزير امور خارجه با تأكيد بر اينكه موضوع فعاليت هسته اي ايران بايد غير سياسي و تخصصي شود، گفت: آژانس بين المللي انرژي اتمي معتقد به گفت وگوي دو طرف براساس تعهدات است و بايد تلاش كنيم روند همكاريها تقويت شود و گسترش يابد.
به گزارش ايرنا البرادعي افزود: ايران حق دارد از انرژي اتمي و فن آوري در جهت صلح آميز استفاده كند و آژانس خواهان جلب اعتماد بيشتر است.
در اين ديدار خرازي نيز با تأكيد بر اينكه تصميم ايران براي همكاري با آژانس قطعي است، گفت: تهران آماده گسترش و تعميق اين همكاري است و ما اميدواريم اين سفر به اعتماد متقابل كمك كند.
خرازي افزود: جمهوري اسلامي ايران به حقوق مشروع خود پافشاري مي كند و البته به مسئوليت هاي خود واقف است و به تعهدات خود با شفافيت كامل عمل مي كند.
وزير خارجه در اين ديدار با تفكيك همكاري تخصصي و حرفه اي از اغراض و اهداف سياسي تصريح كرد: افكار عمومي جمهوري اسلامي ايران به اين مسئله حساس است و قانع كردن مردم ايران و سياستمداران تنها براساس تأمين منافع كشور عملي است.
البرادعي پس از اين ديدار در يك كنفرانس خبري با حضور خبرنگاران داخلي و خارجي گفت: فكر مي كنم براي ايران ضروري است كه حداكثر شفافيت را در فعاليت هاي هسته اي خود مراعات كند و به اين وسيله اعتمادها را جلب كند. وي افزود: در اين صورت است كه فكر مي كنم ايران حق دارد از انرژي اتمي و فن آوري آن در جهت صلح آميز استفاده كند.
البرادعي در پاسخ به اين سئوال كه آژانس بين المللي انرژي اتمي تا چه حد تحت فشار آمريكا عمل مي كند، گفت: اين مسئله را رد مي كنم. ما تحت فشار نيستيم بلكه مستقل هستيم و مستقل عمل مي كنيم.
وي با مثبت و سازنده توصيف كردن مذاكراتش با خرازي گفت: در حال حاضر مسائل مهمي مطرح است كه براي حل آن با خرازي بحث و گفت وگو كرديم.
خرازي نيز در اين گفت وگوي خبري اظهار اميدواري كرد در چارچوب همكاريهاي ايران و آژانس پرسشهايي كه در زمينه هاي مختلف مطرح است پاسخ داده شود تا زمينه همكاري بيشتر ميان ايران و آژانس گسترش يابد.
وي با بيان اينكه البرادعي با مسئولان ايران گفت وگو خواهد كرد گفت: مذاكرات وي با رئيس آژانس بين المللي انرژي اتمي در جوي مثبت صورت گرفت.
خرازي در اين مصاحبه در خصوص اتمي بودن اسرائيل و عدم فشار به آن كشور از سوي آژانس بين المللي انرژي اتمي گفت: اين سئوال در ذهن همه وجود دارد كه در زمينه انرژي اتمي معيارهاي دوگانه بكار رفته است و در حاليكه اسرائيل از انواع سلاحهاي كشتار جمعي و اتمي برخوردار است و عضو هيچ پروتكلي هم نيست، كسي به او فشار نمي آورد كه عضو معاهده منع گسترش سلاح هاي هسته اي (ان.پي.تي) شود.
وزير خارجه بار ديگر تأكيد كرد: جمهوري اسلامي ايران برنامه هسته اي پنهان ندارد.
در همين حال حميدرضا آصفي سخنگوي وزارت خارجه از اظهار نظر درباره محتواي مذاكرات البرادعي و خرازي خودداري كرد و گفت: بگذاريد مذاكرات تمام شود آنگاه مي توان درباره آن صحبت كرد.
سخنگوي دولت نيز ديروز در گفتگوبا خبرنگاران در پاسخ به اين پرسش كه آيا سفر البرادعي ايران را به امضاي پروتكل الحاقي نزديكتر خواهد كرد، گفت: طبعا اين سفر به نزديك تر شدن ديدگاههاي دو طرف و اعتمادسازي كمك خواهد كرد.
وي با بيان اينكه ايران به تمام تعهداتش عمل كرده اما طرف مقابل چنين اقدامي انجام نداده است گفت: اعتماد ما را جلب كنند تا ما در مذاكرات ايجابي برخورد كنيم.